גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק פייסבוק וגוגל: למה מתקוונים כשמדברים על פרסום

בענף הפרסום הדיגיטלי, המחליף את השוק המסורתי הדועך, שולטות ללא עוררין שתי ענקיות טכנולוגיה - גוגל ופייסבוק ● מבין השתיים, הדומיננטיות של פייסבוק בשוק, מנועי הצמיחה שלה לשנים הבאות והתמחור האטרקטיבי של המניה הופכים את החברה לאפשרות השקעה מעניינת מאוד

מארק צוקרברג, גרסת 2019 / צילום: Shutterstock
מארק צוקרברג, גרסת 2019 / צילום: Shutterstock

שוק הפרסום המסורתי, בעיתונים בטלוויזיה ובשלטי חוצות, מצוי בדעיכה עקבית בשנים האחרונות. את מקומו הולך ותופס פרסום דיגיטלי המצליח לשדך באופן מיטבי בין קהל היעד לבין תוכן הפרסום. מגמה זו אינה צפויה להאט בשנים הקרובות.

לשם המחשה, בעוד סך ההוצאה על פרסום דיגיטלי ב-2017 עמדה על 232 מיליארד דולר, ב-2022 היא צפויה לעמוד על סכום של 427 מיליארד דולר, כך לפי מגזין הפרסום העולמי eMarketer. בפרט, נתח הפרסום הדיגיטלי צפוי להוות כ-54% מסך ההוצאה לפרסום בשנת 2022, זאת בהשוואה ל-39% במהלך 2017. שתי המלכות הבלתי מעורערות בענף הרווחי הזה, הן גוגל  (GOOG) ופייסבוק  (FB), אשר נתח השוק המצרפי שלהן בשוק הפרסום בארה"ב מוערך בכ-57%.

2018 - השנה המאתגרת של פייסבוק

שנת 2018 תיזכר כשנה מאתגרת במיוחד עבור הנהלת פייסבוק ועבור בעלי מניותיה, וזאת בשל אתגרים בשתי חזיתות עיקריות. הראשונה היא החזית העסקית. מנכ"ל החברה מארק צוקרברג ציין, במסגרת הדו"חות לרבעון השני של 2018, כי קצב צמיחת ההכנסות צפוי להיות איטי יותר ביחס לקצב אליו הורגלו המשקיעים בעבר. בעקבות הפרסום, התממשה המניה ב-19% במהלך יום מסחר בודד. החזית השנייה היא חזית הרגולציה. לאחרונה, עלה שמה של החברה ככזו שלקחה חלק, שלא ביודעין, במגוון הפרות שונות של חוקי הפרטיות וחוקי הגנת המידע. בעקבות כך, אף זומן צוקרברג לשימוע בקונגרס האמריקאי. חששות המשקיעים מהאתגרים שהוצבו בפני החברה בשתי החזיתות, הובילו לירידה מצטברת של כ-40% ביחס למחיר השיא שנרשם ביולי 2018.

בשונה מיריבתה בתחום הפרסום גוגל, פייסבוק הודיעה כי תחזיר חלק מכרית המזומנים שלה לבעלי המניות. כיום, קיימת לחברה תוכנית לרכישה עצמית של מניות בהיקף של 24 מיליארד דולר, המהווה כ-6% משווי הון המניות של החברה. אנו צופים כי תוכנית הרכישה העצמית תגדל ככל שמניית החברה תמשיך להיסחר ברמות המחיר הנוכחיות. בנוסף, למשקיעים בפייסבוק קיימים שולי ביטחון משמעותיים. ראשית, החברה מחזיקה 41 מיליארד דולר מזומן בקופה (כ-17 דולר במזומן למניה). שנית, לפייסבוק אין חוב. השילוב בין אכזבה מקצב צמיחת ההכנסות של החברה לבין מימושים רוחביים בענף הטכנולוגיה, הביאו את מניית החברה להיסחר בשפל של שנים. לשם המחשה, בסוף 2018 נסחרה פייסבוק במכפיל רווח חזוי של 16 בלבד עבור רווחי 2019, התמחור הנמוך ביותר מאז ההנפקה. זאת בעוד יריבתה הקרובה, גוגל, נסחרת לפי 18 פעמים רווח שנתי לשנה הבאה.

מבססת את מעמדה העסקי ומשקיעה בעצמה

כאשר ציפיות נמוכות נפגשות עם תוצאות כספיות טובות מן הצפוי מקבלים זיקוקים. ענקית המדיה החברתית דיווחה על תוצאות כספיות מצוינות לרבעון שהסתיים ב-31 בדצמבר 2018, וכן לשנה כולה. במהלך הרבעון שחלף רשמה החברה הכנסות של 16.9 מיליארד דולר, עלייה של 30% ביחס לרבעון הרביעי של 2017. בשורה התחתונה, הרווח הנקי עמד על 2.38 דולר למניה, עלייה של 65% ביחס לרבעון הרביעי של 2017. בניגוד לחששות המשקיעים, החברה הצליחה להגדיל את מספר המשתמשים בפלטפורמות החברתיות שבבעלותה. בפרט, מספר המשתמשים הפעילים היומי עמד על 1.52 מיליארד נכון לסוף דצמבר 2018, עלייה של 9% ביחס למספר המשתמשים היומי בשנה הקודמת. מספר המשתמשים הפעילים החודשי עמד על 2.32 מיליארד נכון לסוף דצמבר 2018, המשקף עלייה של 9% ביחס למספר המשתמשים הפעילים החודשי בשנה הקודמת.

פייסבוק ממחישה כיצד היא מבצרת את מעמדה העסקי. סך ההוצאות והעלויות של החברה במהלך 2018 עמדו על 30.9 מיליארד דולר, עלייה משמעותית בהשוואה לסך הוצאות של 20.4 מיליארד דולר בלבד במהלך 2017. הזינוק בהוצאות מיוחס לסעיפים כגון מחקר ופיתוח, שיווק, וגיוס מאסיבי של עובדים. אלה באו לידי ביטוי בשולי הרווח התפעולי שעמדו בסוף הרבעון הרביעי על 46%, זאת בהשוואה ל-57% בסוף הרבעון הרביעי של 2017. עם זאת, וכפי שכתבנו בעבר, השקעה זו היא הכרחית לחברה במטרה לשמר את מעמדה העסקי התחרותי בעולם הפרסום הדיגיטלי העולמי.

פייסבוק משקיעה בעצמה. במהלך הרבעון האחרון השקיעה החברה סך כולל של 3.5 מיליארד דולר ברכישה עצמית של מניות. עבור 2018 כולה, השקיעה החברה סך כולל של 12.8 מיליארד דולר ברכישה עצמית של מניות, זאת בהשוואה ל-2 מיליארד דולר בשנה שקדמה לה. בתגובה לפרסום הדו"חות היפים רשמה המניה זינוק דו ספרתי, ונכון למועד כתיבת שורות אלו רשמה המניה עלייה מרשימה של 30% מתחילת שנה - פי 3 מהתשואה שהשיג מדד 500 S&P.

שנה מאתגרת, אך כאן טמונה ההזדמנות

למרות האתגרים הרבים, אסור לשכוח כי לרשת החברתית, השולטת על כ-20% משוק הפרסום המקוון העולמי, קיימים מנועי צמיחה בולטים. מנוע צמיחה ראשון הוא המוניטיזציה של הממשקים הקיימים שבבעלותה של פייסבוק. חשוב לזכור כי רק שתיים מתוך ארבע פלטפורמות המדיה של החברה מייצרות כיום הכנסות. הנהלת החברה טרם פרסמה תכניות לייצור הכנסות באמצעות ווטסאפ או ממשק המסנג'ר, אך אנו צופים כי תוכניות כאלו יפורסמו בעתיד הקרוב. מנוע צמיחה שני הוא כלים טכנולוגיים מתקדמים, כגון בינה מלאכותית ואלגוריתמים של מציאות רבודה בתלת ממד אשר מצויים בשלבי פיתוח מתקדמים וצפויים לסייע לפייסבוק לשמור על מעמדה הדומיננטי בתחום הפרסום המקוון העולמי.

פייסבוק היא מעצמת ביג דאטה, וככזו - היא עלולה למצוא את עצמה בעימותים מול משתמשים או מול הרגולטור בסוגיות כגון הגנת מידע. סיכון נוסף הוא אי הצלחה בתהליך המוניטיזציה של פלטפורמות המדיה השונות בבעלות החברה.

ענף הפרסום הדיגיטלי חווה עוד שנה של צמיחה, בעוד שעבור פייסבוק הייתה זו שנה מאתגרת במיוחד. אבל בדיוק כאן טמונה ההזדמנות. כיום פייסבוק היא השקעה מעניינת מאוד בשל הדומיננטיות שלה בשוק הפרסום, מנועי הצמיחה שלה בשנים הבאות, והתמחור האטרקטיבי של מניית החברה.

החברות המובילות בענף

Alphabet (סימול: GOOG) - חברה מובילה בתחום הפרסום הדיגיטלי והבעלים של מנוע החיפוש הדומיננטי ביותר בעולם, גוגל. כ-99% מסך הכנסותיה של החברה מקורן בפרסום, בעוד שהאחוז הנותר מקורו בחטיבה הקרויה "Other bets" הכוללת מגוון רחב של פתרונות טכנולוגיים מתקדמים. החברה נסחרת לפי שווי שוק של כ-727 מיליארד דולר ומעסיקה כ-78,000 עובדים ברחבי העולם. במהלך הרבעון השלישי של 2018 רשמה החברה הכנסות של כ-130 מיליארד, עלייה של 24% ביחס לתקופה המקבילה בשנה הקודמת.

Snap Inc. (סימול: SNAP) - חברת מדיה חברתית הפועלת באמצעות פלטפורמת פרסום מקוון של שליחת תמונות וממסרים קצרים על גבי המובייל. החברה הונפקה ב-1 במארס 2017 ומאז איבדה קרוב ל-70% משוויה. כיום נסחרת החברה לפי שווי שוק של כ-7.3 מיליארד דולר ומעסיקה כ-3,000 עובדים ברחבי העולם. במהלך 12 החודשים שהסתיימו בספומבר 2018 רשמה החברה הכנסות של 1.07 מיליארד דולר, עלייה של 52% ביחס לתקופה המקבילה בשנה הקודמת. באותה התקופה רשמה החברה הפסד נקי בהיקף של 1.3 מיליארד דולר.

Facebook (סימול: FB) - פייסבוק היא הרשת החברתית המובילה בעולם, השולטת על כ-20% משוק הפרסום המקוון העולמי. החברה היא הבעלים של ארבע פלטפורמות מדיה עולמיות - פלטפורמת שיתוף התמונות אינסטגרם, ממשק המסרונים ווטסאפ, ממשק השיחות מסנג'ר, וכמובן - הרשת החברתית הנושאת את שמה. נכון ל-30 בספטמבר, לרשת פייסבוק קיימים 2.27 מיליארד משתמשים חודשיים פעילים, מתוכם 1.49 מיליארד משתמשים יומיים פעילים. במהלך הרבעון השלישי של 2018 רשמה החברה הכנסות של 51.8 מיליארד דולר ורווח נקי של 7.4 דולר למניה, המהווים עלייה של 42% ושל 43%, בהתאמה, ביחס לתקופה המקבילה בשנה הקודמת.

הכותב הוא אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי. לכותב הסקירה אין עניין אישי בנושא הנדון לעיל. הנתונים והמידע המובאים לעיל אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

הפגנות בתל אביב למען העסקה לשחרור חטופים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

דיווח: המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר לדון בעסקת החטופים

סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה מעורבת בוול סטריט; דיסני צוללת בכ-10% לאחר הדוחות

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק