גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צוללים לתוך מצוקה נפשית: כששחקני NBA מתמכרים ללייקים

השקט בחדרי ההלבשה של ליגת הכדורסל הטובה בעולם מסגיר את העובדה שהשחקנים מבלים שעות ברשתות החברתיות ● למרות שהם עובדים בעבודה עם בגדים נוחים ומקבלים שכר עצום - מסתבר שההתמכרות לפיד גורמת לכדורסלנים למצוקה רגשית

כדורסל / צילום: Shutterstock
כדורסל / צילום: Shutterstock

הדבר הראשון שמבחינים בו במלתחות של NBA בימים אלה אינו המספר הרב של גברים אדירי ממדים במיוחד בשלבי התערטלות שונים. זו הדממה.

שחקני הכדורסל הגדולים ביותר בעולם מבודדים את עצמם באמצעות אוזניות לפני המשחק, ומצמידים את ראשם למכשירי הטלפון לאחר המשחק. הם צופים ברגעי השיא, מאזינים לפרשנים, עוקבים אחר הממים ומבלים כמות זמן בלתי נתפסת בניסיונות לפענח את האמוג'יס. הם הגיעו למסקנה שלעתים קרובות מה שקורה במכשירי הטלפון שלהם מבדר ממש כמו מה שקורה במגרש.

אף ליגת ספורט לא אימצה את המדיה החברתית כמו NBA, ובעשר השנים האחרונות היא קוצרת את הפירות. NBA היא קולית. היא רלוונטית מהבחינה התרבותית. וזה לא רק בגלל סגנון המשחק המענג יותר מהבחינה האסתטית. זה גם הבאזז המתמיד והאיום המתמיד של מעבר שחקנים מקבוצה לקבוצה שמושכות תשומת לב ל-NBA על בסיס יומיומי כמעט לאורך השנה כולה.

אך הולך ומתברר שלאסטרטגיה הזאת יש כמה חסרונות לא צפויים, ואחד מהם הוא הסתירה שהובאה לתשומת לב הציבור בשבוע שעבר בידי לא אחר מנציג NBA בעצמו.

מה אם חלק מהדברים שהזניקו את NBA לתור הזהב הזה של פופולריות עולמית הם בדיוק אותם הדברים שמאמללים את השחקנים?

בכנס MIT Sloan Sports Analytics בשבוע שעבר הציג נציג NBA אדם סילבר חומר למחשבה עבור הליגה כולה כשקונן על מספר השחקנים שמספרים לו שהם "באמת לא מאושרים".

"אנחנו חיים בדור הדאגה", אמר סילבר בראיון עם ביל סימונס מ-The Ringer. "אני חושב שחלק מזה הוא תוצר לא ישיר של המדיה החברתית".

בעוד ששאר העולם מתחיל להתמודד עם ההשלכות הפוגעניות של המדיה החברתית, לומדים כמה מהשחקנים הטובים ביותר ב-NBA בפומבי את אחד הלקחים החשובים ביותר של החיי המודרניים.

"לבלות קצת זמן במדיה החברתית זה בסדר", אמרה מליסה האנט, מנהלת הכשרה קלינית במחלקת הפסיכולוגיה של אוניברסיטת פנסילבניה. "לבלות המון זמן במדיה החברתית זה רעיון מאוד גרוע".

הכדורסלן שנאבק בדיכאון

וויליאם פרהאם, מנהל בריאות הנפש באיגוד שחקני NBA, לא הופתע מדבריה של סילבר. ספורטאים מקצועיים מתמודדים מאז ומתמיד עם תחושות של דאגה ובדידות, לדבריו. כיום דנים בכך בגלוי, בייחוד לאחר ששחקנים כמו קווין לאב ודמאר דרוזאן מטיפים בשנים האחרונות להגברת מודעות לחשיבות בריאות הנפש, אך לא מדובר בתופעה חדשה. ג'רי ווסט חשף בספר זיכרונותיו שהוא נאבק בדיכאון במשך כל חייו - והוא הלוגו של NBA.

אך מה שקורה כעת שונה מהעבר. ופרהאם משווה את המצב לבור ברביקיו. "תמלאו את זה במקלות, עץ וקצת נפט", הוא אמר. "מה צריך כדי שזה יתחיל לבעור? גפרור אחד קטן". והמדיה החברתית יכולה להיות מבער.

שחקני NBA שייכים לדור של אנשים שגדלו עם גישה לטלפונים, ושהמוח שלהם עוות בידי המכונות שנמצאות בכיסים שלהם. כמה מהם מחקו לחלוטין את חשבון הטוויטר שלהם. אבל מספר רב יותר אינם יכולים שלא לבזבז שעות מדי יום ביומו ברפרוש הפידים שלהם, גם אם פירושו של דבר הוא שאנשים זרים צורחים עליהם.

פסיכולוגים מתחילים להבין שינויים עצומים אלה בהתנהגות האנושית, ואחת התוספות האחרונות לספרות המדעית היא מחקר של תלמידי אוניברסיטת פנסילבניה שחולקו באופן אקראי לקבוצות בקרה שגישתן לאינסטגרם, פייסבוק וסנאפצ'ט הוגבלה לפרק הזמן שלא ייאמן של 10 דקות ביום במשך שלושה שבועות. האנט ומחברי הדוח האחרים בחנו שבע קטגוריות כמו דאגה, דיכאון ופח החמצה, וגילו שתקופת ניקוי כזאת הועילה מאוד לבריאותם הנפשית של המשתתפים במחקר. התברר שלהגבלת הגישה למדיה החברתית היתה זיקה ישירה לשיפור ברור ברווחת המשתתפים במחקר.

"כשאנשים מבלים המון זמן במדיה החברתית הם עוסקים במשהו שנקרא השוואה חברתית כלפי מעלה", לדברי האנט. "הם מסתכלים על הרגעים הכי טובים בחיים של אנשים אחרים, וזה גורם להם להרגיש רע מאוד לגבי החיים של עצמם".

"תתחברו עם אנשים"

לא קשה להשליך את תוצאות המחקר הזה אל מחוץ למעבדה. שחקני NBA תמיד בדקו מה קורה ברחבי הליגה וריירו על חוזי ההעסקה של שחקנים אחרים. ההבדל כעת הוא שיש להם את הכוח לפעול על בסיס תחושת חוסר שביעות הרצון שלהם.

בשל קיצור תקופת החוזים נקלעה הליגה למצב תמידי של ספקולציות קדחתניות, וזו תוצאה של המו"מ הקיבוצי ששם קץ להשבתה ב-2011. קיצור תקופת החוזים נועדה להגן על קבוצות NBA מעסקאות מעיקות ולהצמיד את תגמולי השחקנים לביצועיהם. אך תמיד יש תוצאות לא מתוכננות. אחת מהן היא שהשחקנים מחליפים קבוצות בתכיפות רבה יותר מאי פעם. המעבר מקבוצה לקבוצה הפך לנפוץ כל כך שקרוב ל-40% משחקני הליגה יהיו חופשיים בקיץ הנוכחי, והשחקנים הטובים ביותר משתמשים בכוח המיקוח שלהם כדי לדרוש החלפה בתקוה למצוא חוזה העסקה טוב יותר במקום אחד.

חוסר הודאות לגבי מי הולך לאן - קווין דוראנט בדרך לניקס? - משפיע כמו סם על ה-NBA. כיום זה חלק מלהיות שחקן כדורסל ממש כמו משחק הכדורסל עצמו. אבל יש אנשים שאינם אוהבים את ההיקסמות המסוימת הזאת מהספורט, והם השחקנים עצמם. והשחקנים שמתקשים הכי הרבה להתמודד עם תשומת הלב המתמדת, כמו דורנט ואירווינג, הם אלה ששולטים במאזן הכוח בליגה באמצעות החלטותיהם בקיץ הזה.

השחקנים באים לעבודה בבגדים נפלאים, ושי להם ג'ובים שעליהם יכולים מרבית האנשים רק לחלום. הם עושים יותר כסף מאי פעם. אבל מעולם הם לא חשו כל כך לא מוגשמים. ולא מדובר רק בספורטאים שחשים מבודדים למרות שהכלים העומדים לרשותם אמורים לקרב בין אנשים. "אני חושב שזו בעיה דורית", אמר סילבר.

אך המחקרים המדעיים שעדיין נמצאים בחיתוליהם מצביעים על פתרון קיים אחד לכמה מבעיות המדיה החברתית: בילוי פחות זמן במדיה החברתית.

"תגבילו את עצמכם ללא יותר משעה אחת ביום", אמר האנט. "ואז פשוט תצאו מזה ותתחברו עם אנשים בעולם האמיתי". 

עוד כתבות

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי