גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיזוג הבנקים הגרמנים: תחבר סוסיתא ולאדה - לא תקבל פרארי

המגעים החשאים למיזוג בין שני הבנקים הגדולים בגרמניה, דויטשה-בנק וקומרזבנק, הפכו לאחרונה לגלויים ● בעדינות הגרמנית, שאינה מן הידועות, הממשל הגרמני בהובלת אנגלה מרקל דוחף למיזוג שני הבנקים כדי לחזק את המערכת הבנקאית הגרמנית ● אבל האם מיזוג של שני בנקים במצב בעייתי יכול ליצור בנק במצב מצוין?

כריסטיאן סווינג, מנכ"ל דויטשה בנק/ צילום:רויטרס - Kai Pfaffenbach
כריסטיאן סווינג, מנכ"ל דויטשה בנק/ צילום:רויטרס - Kai Pfaffenbach

"אני פורים, אני פורים שמח ומבדח. הלא רק פעם בשנה אבוא להתארח". בשיר אני פורים, שואל לוין קיפניס למה פורים רק פעם בשנה. ובכן, הגרמנים החליטו לענות לו ולהחיל את חג פורים על המערכת הפיננסית במדינה כל השנה.

בימים אלו, נערכים מגעים למיזוג בין הבנק הגדול בגרמניה דויטשה בנק, אשר שער המניה שלו הוא 7.75 אירו, המשקף קריסה של 75% בשער המניה בשלוש השנים האחרונות וקריסה משמעותית אף יותר אם נזכרים שבשנת 2007 שער מניית דויטשה בנק עמד על למעלה מ-90 אירו. מצבו של קומרזבנק, אף הוא לא מהמשופרים, כאשר מניית הבנק ירדה משער של 44.05 אירו בשנת 2010 לשער של 7.25 אירו כיום, המשקף קריסה של כ-85%. מה בדיוק מנסים הגרמנים להשיג במיזוג הזה והאם זה יכול להצליח?

שער המניות של דויטשה

מסוכן + מסוכן = בטוח?

שווי השוק המצרפי של שני הבנקים הגדולים בגרמניה מגרד את רף ה-25 מיליארד אירו. כאשר המאזן המצרפי שלהם מתקרב ל-2 טריליוני אירו והיקף החשיפה החוץ מאזני עובר את רף ה-48 טריליון אירו. בעיה נוספת של שני הבנקים היא ששניהם חשופים לאירופה על שלל הבעיות של היבשת, בדגש על המדינות החלשות יותר באיחוד, דוגמת יוון, איטליה, פורטוגל וכיו"ב.

אם כלל הצרות הללו לא מספיקות, גם סוגיית היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי וההשפעה על המערכת הפיננסית באירופה מדירה שינה מעיני הקברניטים במדינות השונות. הנתונים הבעייתיים הגלויים של הבנקים מאפשרים לפחות להתמודד איתם, אלא שבשנים האחרונות נשמעות לא מעט טענות על כך שישנן בעיות וסיכונים רבים שמוחבאים מעיני המשקיעים והרגולטורים.

חלק ניכר מהנתונים במאזני הבנקים הגרמניים לא עברו אימות כהלכה או שערוך ראוי מאז שנת 2007. על אף המוניטין הגרמני של עובדים חרוצים ויעילים, נראה שהוא לא בא לידי ביטוי במערכת הבנקאית. על מנת לבחון את רמת היעילות בבנקים, נהוג להשתמש ביחס היעילות. מדובר ביחס הבוחן בפשטות את שיעור ההכנסות של הבנק המופנה להוצאות השוטפות (בעיקרן שכר).

במערכת הבנקאית הישראלית, הנחשבת ליעילה פחות ממערכות בנקאיות במדינות מערביות מתוקנות, היחס עומד על פחות מ-70, משמע פחות מ-70% מהכנסות הבנק מוקצות להוצאות השוטפות. במערכת הבנקאות הגרמנית, יחסי היעילות עומדים על למעלה מ-80 ו-90 בבנקים קומרזבנק ודויטשה בנק בהתאמה. כלומר, למעלה מ-80% ו-90% מהכנסות הבנקים משועבדות להוצאה שוטפת ואין כמעט גמישות מבחינת מרכיבי הכנסה שיכולים להיות מוקצים להתייעלות, מערכות בקרה, צמיחה, פיתוח וכיו"ב.

דויטשה נתונים מרכזיים

הנתון בבנק הגדול בגרמניה, דויטשה בנק הוא חריג בהיקפו ועומד על 93.48, כלומר רק מעט יותר מ-6% מהכנסות הבנק יכולות לשמש לצרכים שאינם פעילות שוטפת. אין עוררין על כך שמצב הבנקים הגרמניים בכי רע וכי יש צורך בשידוד מערכות יסודי על מנת לתקן את חוליי המערכת. הכוונה במיזוג של שני הבנקים היא לאפשר להם להתייעל ולהקנות יתרון לגודל. אבל מה בדיוק צפוי להשתנות, בעיקר כשכבר היום שני הבנקים הם קבוצות ענק פיננסיות - כמה עוד צריך לגדול כדי להתייעל?

חיבור בין הבנקים מייצר בעיה נוספת והיא הבעיה של ההתייחסות לפעילות הפיננסית בין הבנקים. לשם המחשה, כאשר אני מוסר כדור לחבר שלי - הכדור נמצא בידיים שלי, בידיים של החבר או באוויר. הגרמנים שכללו את השאלה הזו לתחום הפיננסי, כאשר החלו להעביר נכסים מסוכנים בין הבנקים ובזמן שהנכס המסוכן נמצא בצינור ההעברות, מעין "באוויר" משום שהוא לא נמצא בשום בנק עדיין, מבצעים שערוך לבנקים ואז אף בנק לא מחזיק בנכס המסוכן. מדובר בתיאור פשטני של חשבונאות פיננסית יצירתית שהגו הגרמנים כדי להתמודד עם עודף נכסים מסוכנים שנמצאים במאזנים שלהם; מכאן שמיזוג של הבנקים יאלץ אותם להכיר בנכסי הסיכון שסחרו ביניהם במלואם.

בנק טוב, בנק רע

ישנה מחשבה על יצירת "בנק טוב ובנק רע" במובן הזה שבו הנכסים הטובים של שני הבנקים ייצרו בנק אחד והנכסים הגרועים של שני הבנקים ייצרו בנק רע על מנת להגן על הנכסים הטובים של הבנקים מפני ההשפעה השלילית של הנכסים הרעים. הרעיון ברור ברמה הפשטנית שלו - אבל עדיין מרחפת השאלה באוויר - על אילו נכסים טובים בדיוק אנחנו מדברים?

למה לי פוליטיקה עכשיו

בעידן הכלכלי הנוכחי, עידן שבו ממשלות ובנקים מרכזיים הם שקובעים את כיוון השווקים הפיננסיים, את אופן הפעילות בין חברות ממדינות שונות, את הסיוע לחברות שונות על בסיס היקף המועסקים ואת היקף המעורבות הפוליטית בכלכלה, לא ניתן לדבר על מהלכים כלכליים כלשהם ללא התייחסות לסוגיה הפוליטית - ומיזוג בין שני הבנקים הגדולים בגרמניה הוא לא שונה מבחינה זו.

הקנצלרית אנגלה מרקל מנסה לקדם בכל כוחה את המיזוג בין הבנקים מתוך הבנה כי הסיכון של נפילת אחד מהם על הכלכלה הגרמנית עלול להיות קטסטרופלי לגרמניה בפרט ובהמשך לכלכלה העולמית כולה. אבל שיקולים אסטרטגיים ושיקולים פוליטיים קצרי טווח לרוב לא דרים בכפיפה אחת. בעוד חודשיים צפויים להתקיים הבחירות לפרלמנט האירופי ובאופוזיציה מנהלים מתקפה חסרת רחמים נגד מרקל. הטענה היא כי מיזוג בין הבנקים יוביל לפיטורים של עשרות אלפי עובדים. הסוגיה של פיטורי מאות אלפי עובדים אם אחד מהבנקים הללו ייכנס לסחרור, לא מטרידה את ראשי האופוזיציה הגרמנית בשלב זה.

למה עכשיו דווקא כשטוב לי

על פניו השווקים הפיננסיים נמצאים ברצף עליות ארוך ומשמעותי שהחל בשנת 2009. מדובר על עליות בשווקים הפיננסיים של כ-350% בעשור החולף; היו אמנם סטיות תקן כמו דצמבר האחרון, אך המגמה עצמה היא של עליות. הסיבה לכל העליות הללו היא סיוע בהיקפי עתק של ממשלות ובנקים למערכת הפיננסית מתוך רצון לשמור על המצב הקיים.

במידה והבנקים הגרמניים מהווים את הסנונית למצב האמיתי של מערכת הבנקאות באירופה, אז ייתכן מאוד שדווקא עכשיו כשטוב, הבנקים הגרמניים כל כך משונים - והשונות שלהם תדביק את העולם. הקריסה של ליהמן ברודרס לפני עשור תיראה כמו משחק ילדים לעומת קריסה פוטנציאלית של אחד משני הבנקים הגרמניים - דויטשה בנק או קומרזבנק. בחג פורים נהוג לומר "נהפוך להם מיגון לשמחה ומאבל ליום טוב". ייתכן מאוד שבגרמניה מתחיל ה"נהפוך הוא" לעליות של העשור האחרון בשווקים.

גילוי נאות - הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, הכסף אוזל וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד