גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרסקות הבואינג הציבה תמרור אזהרה בפני תעשיית ההייטק

חוקרי התעופה חושדים כי התרסקות מטוס בואינג 737 לפני כשבועיים נגרמה בשל התקנת טכנולוגיות חדשות על גבי ציוד ישן • מה זה אומר על חיבור מכשירים לאינטרנט והאם צריך לשנות את תהליכי האוטומציה במפעלים?

בואינג 737/ צילום :Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
בואינג 737/ צילום :Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

לפני כשבועיים התרסק מטוס בואינג 737 של חברת אתיופיאן איירליינס, כשעל סיפונו היו 157 איש. זאת הייתה ההתרסקות השנייה של אותו דגם בתוך מספר חודשים, והיא הובילה לקרקוע של הדגם.

חוקרי שתי ההתרסקויות הקטלניות צריכים להתמודד עם שילוב כלאיים של טכנולוגיות ישנות וחדשות, במסגרתו שולטת תוכנה חדישה על משאבות הידראוליות ומנועים שאינם שונים בהרבה מהמנועים שהיו בשימוש כשלינדון ג'ונסון היה נשיא ארה"ב, לפני יותר מ-50 שנה.

דגם 737, שעוצב לראשונה בשנות ה-60, עבר מאז שדרוגים טכנולוגיים שלוש פעמים, וכך נוצרו רבדים כרונולוגיים של טכנולוגיות שהורכבו זו על גבי זו.

תעשיית התעופה הייתה בין הראשונות לאמץ מחשבים לצורכי בקרת ציוד פיזי, והיא תמיד התקדמה באיטיות ותוך בדיקות אינטנסיביות. החוקרים בודקים כעת אם שילוב תוכנת בקרת טיסה חדשה (MCAS) - שעלולה בנסיבות מסוימות לדחוף את חרטום המטוס כלפי מטה ולבלבל את הטייסים - בוצע בידי בואינג באופן שעומד בסטנדרטים של התעשייה.

תופעה זו, של התקנת טכנולוגיות דיגיטליות בציוד ישן, קיימת במגוון של מוצרים - החל במכשירי בית חכם ששולטים על מערכות חימום ביתיות וכלה במחשבים מרכזיים שמפקחים על רשתות חשמל בנות עשרות שנים. מערכות בקרה דיגיטליות צצות בכל מקום ברחבי היקום המכאני.

כמובן שתוכנות הן חלק מהעולם הווירטואלי מרגע היוולדו, והן אחראיות לפוטנציאל שלו במקביל, גם למידת הפגיעות שלו. מגמת "האינטרנט של הדברים" (חיבור של מכשירים פיזיים לאינטרנט) תופסת תאוצה וכיום מחוברים יותר מכשירים מאי פעם. במגמה תומכת היכולת לייצר חיישנים קטנים יותר וכן ירידה בעלות הייצור. בנוסף, רשתות התקשורת מאפשרות להעביר יותר נתונים ובקצב מהיר יותר.

עוד לפני ש"האינטרנט של הדברים" החל להיות מוחשי, הביעו מומחי טכנולוגיה וממונים על ביטחון הציבור חששות מנקודת המפגש של העולם הווירטואלי והעולם האמיתי, אותו הם מכנים ביטחון סייבר-פיזי. החשש הוא מכך שמהנדסים מכפיפים מערכות מכאניות לשליטתם של מחשבים ואלגוריתמים, מבלי להבין את ההשלכות האפשריות. התוצאה היא בלבול לגבי אופן הפעולה של מנגנוני הבקרה, באגים בתוכנות שמובילים לתאונות פיזיות, והבעיה המדאיגה מכל: מתקפות סייבר על תשתיות כמו תחנות חשמל או מפעלי כימיקלים, שעלולות לגרום לקטסטרופה.

מערכות סייבר-פיזיות "משובצות כמעט בכל ההיבטים של החיים שלנו", אמר כריסטוס פפדופולוס, מנהל תוכנית מערכות סייבר-פיזיות במנהלת המדע והטכנולוגיה של המשרד לביטחון המולדת (SHS). בשש השנים האחרונות מנסה DHS לזהות ולטפל בנקודות חולשה פוטנציאליות במערכות סייבר-פיזיות תוך שיתוף פעולה עם מוסדות אקדמיים ומכוני מחקר. למשל, נבדק שילוב טכנולוגיות במכוניות, ציוד רפואי, פיקוח בנייה ורשתות חשמל.

"שינוי הדרגתי שעשוי לגרום לאסון"

בשנת 2015 התגלה כי חברת פולקסווגן זייפה את נתוני בדיקת הזיהום של מנועי דיזל כדי לעקוף את בדיקות פליטת הגזים בארה"ב. מהנדסי פולקסווגן ביצעו את הזיוף תוך ניצול של נקודות חולשה שנוצרו מהתקנת טכנולוגיות דיגיטליות בציוד ישן. נקודות חולשה כאלו נוצלו גם על ידי האקרים רוסיים שתקפו תשתיות אמריקאיות.

פשעי סייבר ותוכנות זדוניות קיימים זה זמן רב בעולם הווירטואלי, אך רק לעתים נדירות נגרם נזק פיזי ישיר מפריצה למאגרי נתונים, גניבה וסחיטה. באגים בתוכנה יכולים לצוץ גם בציוד פיזי שעוצב מלכתחילה כציוד בעל מערכות בקרה דיגיטליות, כמו מכוניות חשמליות, ציוד רפואי ורחפנים. ואולם במקרה כזה, המפתחים של המערכות משלבים בין החומרה והתוכנה כבר בשלבים התחלתיים, ומהנדסים מבצעים בדיקות של המוצרים.

ואולם מומחים מציינים כי ציוד שבו הותקנו מערכות דיגיטליות לאחר ייצורו אינו נבדק באופן יסודי. "יש פיתוי גדול יותר לא לבדוק דברים כשאתה מבצע רק שינוי קטן באמצעות הוספת אוטומציה", אמר ג'סטין קאפוס, פרופסור למדעי המחשב בבית הספר להנדסה טנדון באוניברסיטת ניו יורק. לדבריו, כל תוספת כזאת עלולה ליצורו פוטנציאל לבעיות שעלולות להצטבר מבלי שמישהו יבחין בכך. "מדובר בשינוי מאוד הדרגתי שתוצאותיו עלולות להיות הרות אסון", ציין קאפוס.

האוטומציה מספקת תועלות אדירות גם כשמדובר בציוד מכני בן עשרות שנים. מחשבים יכולים להפעיל כמעט כל מכונה במהירות, בדייקנות וביעילות רבות יותר מבני אדם. למרות שהאוטומציה עשויה להוביל לפיטורי עובדים, היא יכולה גם לשים קץ לעבודה פיזית קשה ולסכנה. עם זאת, שילוב מחשבים במכונות "מטומטמות" כרוך באתגרים.

בריט סטורקסון, מעצב מנגנוני בקרה אלקטרוניים לציוד שאובה תעשייתי בעיר The Dalles במדינת אורגון, אומר שהרכבה רשלנית של מחשבים בציוד מכני הפכה ל"בעיה חמורה שאותה רואים כל הזמן בתעשייה". הוא ראה מעבדי מחשב ננעלים ומפסיקים לחמם ולקרר ציוד, פסי ייצור ומערכות תעשייתיות.

"זה לא רק שהתוכנה אינה עובדת. זה שהיא לא עובדת בכל התנאים", אמר סטוקסטון. ומכיוון שפיתוח תוכנה אינו קשור לעיצוב ציוד, "מפתחי תוכנה אינם יודעים איזו השפעה תהיה להוראה מסויימת בהמשך התהליך".

האקרים מנצלים חולשות במערכות הישנות

תאונות עלולות לגרום נזק בעלות גבוהה, אך הן אינן מתקרבות להיקף הנזק שגורמות פריצות למערכות מחשבים. מרטין תומאס, פרופסור אמריטוס לטכנולוגיות מידע בקולג' גרישאם בלונדון, ומתמחה במערכות בטיחות קריטיות, מציין כי תוכניות הבטיחות בעולם הפיזי התבססו בעבר על ההנחה שכשלים מתרחשים במקרה. ההסתברות לתאונה קטלנית יורדת אם נוצרים תנאי סכנה רק לאחר התרחשותם של שני כשלים. "אך תוכנה זדונית נועדה לגרום שני כשלים בו-זמנית. חוסר הביטחון במרחב הסייבר משנה את הכול", אמר פרופ' תומאס.

בשנים האחרונות פגעו מתקפות תוכנה זדונית כמו WannaCry ו-NotPetya במכשירי סריקה רפואיים בבריטניה, במתקני ההובלה הימית של A.P. Moller-Maersk A/S ברחבי העולם, ובייצור, במחקר ובפעילות המכירה של ענקית התרופות Merck. מגזר התעופה לא סבל ממתקפות משמעותיות מכיוון שבמטוסים מותקנת תוכנה מיוחדת בעלת רמת בטיחות גבוהה.

לדברי דייויד גראוט מחברת הסייבר FireEye, קשה יותר להגן על מערכות דיגיטליות שהתוקנו על גבי ציוד ישן. תוכנת זדונה בשם Triton כמעט שהוציאה מכלל פעולה את תוכנת הבטיחות התעשייתית במפעל פטרוכימי סעודי, וייתכן שאפשרה להאקרים לשלוט במפעל ולשחרר כימיקלים רעילים, לפי FireEye.

Triton נחשף רק לאחר שמנהל במפעל נאלץ לאתחל ציוד מחדש שלוש פעמים, ותהה מהי הסיבה לכך. FireEye חושדת כי האקרים שפועלים בחסות ממשלתית - קרוב לוודאי ממשלת רוסיה - הם שביצעו את המתקפה. "היעד שלהם היה להראות לעולם כולו שהם קיימים ושביכולתם לפעול ברגע שהם מחליטים", אמר גראוט.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה