גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה פוקסקון הטייוואנית עיירה קטנה בוויסקונסין על פיה, ואז חזרה בה

יצרנית הרכיבים לאייפון קיבלה תמריצים נדיבים להקמת מפעל, אך התוכניות לא התממשו, והמקום ותושביו מלקקים את הפצעים

יו“ר פוקסקון, הנשיא טראמפ ומושל וויסקונסין בהנחת אבן-הפינה למפעל / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque
יו“ר פוקסקון, הנשיא טראמפ ומושל וויסקונסין בהנחת אבן-הפינה למפעל / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque

10 קילומטרים ממערב לאגם מישיגן, במאונט פלזנט, וויסקונסין, מצוי אתר בנייה בגודל של חצי סנטרל פארק שבמנהטן, להקמת מפעל צגי ה-LCD של חברת פוקסקון הטייוואנית בהשקעה של 10 מיליארד דולר.

קבלני משנה כבר העבירו בולדוזרים על 75 בתים בעיירה, ופינו אלפי דונם של אדמות חקלאיות. צוותים נוספים מרחיבים את הכביש הבין-מדינתי 94 ממילווקי לאילינוי, כדי לאפשר גישה לאלפי עובדים ומשאיות אוטונומיות. הרשויות המקומיות בכפרים ובמחוזות כבר לוו כ-350 מיליון דולר עד כה כדי לקנות אדמות ולבצע שיפורי תשתית, כמו צינורות ביוב ותעלות מים למניעת הצפות.

רק דבר אחד חסר כאן: פוקסקון עצמה.

נכון ל-31 בדצמבר 2018 הוציאה פוקסקון, שהתפרסמה כספקית הגדולה של אפל, מקופתה רק 99 מיליון דולר, 1% מההתחייבות המוצהרת שלה, לפי הרשומות האחרונות של וויסקונסין. החברה צפתה שהמפעל יעסיק 2,080 עובדים בסוף 2019, אך נכון לסוף השנה שעברה האתר העסיק פחות מ-200 עובדים.

האפקט שיש לכך על העיירה הוא מוחשי: דירוג החובות שלה ירד, הפוליטיקה המקומית הפכה ללוהטת, ושכנים החלו להסתכסך על רקע תפיסות הקרקע.

פוקסקון אומרת רשמית שהיא עומדת מאחורי ההתחייבות המקורית שלה ליצירת מקומות עבודה. עוד נמסר שהחברה העניקה בחודשים האחרונים חוזים בשווי 34 מיליון דולר לבניית תחנות חשמל וכבישים.

קהילות ברחבי ארה"ב מתמודדות על הענקת תמריצים לפרויקטים כאלו של הקמת אתרי ייצור או מחסנים, אבל כמה פרויקטים גדולים קרסו לאחרונה. אמזון ביטלה קבלה של חבילת תמריצים בהיקף 2.5 מיליארד דולר מהעיר ניו יורק להקמת מטה שני בעיר. ג'נרל אלקטריק החזירה 87 מיליון דולר לרשויות בבוסטון, אחרי שהיא צמצמה משמעותית את הקמת המטה שלה בעיר זו.

הפרויקט של פוקסקון הוא מהגדולים בארה"ב שמתבצע בעסקת תמריצים מכספי ציבור ומוצע לחברה זרה. מדובר על חבילה של יותר מ-4 מיליארד דולר בהקלות מס ובהשקעות של המדינה ושל הרשויות המקומיות.

27,000 תושבי העיירה נשארו ספקנים בנוגע לסיכוי שהפרויקט יושלם בקנה-המידה שהובטח. הספקות הללו גברו כאשר גו אמר החודש שהוא מוותר על הניהול יומיומי של החברה שהקים, כדי להתמודד על נשיאות טייוואן.

ב-23 באפריל, לפני שבוע, אמר מושל וויסקונסין, שפוקסקון הודיעה לו שהיא תבקש לשנות את החוזה שלה עם המדינה. באותו יום הודיעה החברה לעיתונות שהיא מעוניינת לבדוק "תחומים של גמישות במסגרת ההסכם הקיים", למרות שהיא נשארה מחויבת להעסקה של 13,000 מתושבי וויסקונסין.

לפי פקידים מקומיים, החברה עדיין משקיעה באופן פעיל. היא הקימה בניינים רב-שימושיים במקום, ומשתמשת בבניין נוסף כמרכז קורסים והכשרה.

הצעה נשיאותית

האודיסיאה של פוקסקון במאונט פלזנט החלה בהצעה נשיאותית. טראמפ ריחף במסוק מעל וויסקונסין בתחילת 2017, אחרי שנשא נאום בסגנון "נבנה את אמריקה, נעסיק אמריקאים" במפעל כלי עבודה מקומי. הוא הביט באתר ייצור נטוש במחוז ראסין שבדרום מערב המדינה. הוא שמע שיו"ר פוקסקון מתכנן להרחיב את פעילות החברה שלו, וכשהם נפגשו כעבור זמן מה, הוא הציע לו לבדוק את המקום, הצעה שאומצה על ידי מושל המדינה דאז, סקוט ווקר.

מחוז ראסין היה בעבר מן העשירים בוויסקונסין, והומצאו בו מוצרים ושירותים כמו פינוי אשפה מתקדם וחלב מאלט. המחוז הזה איבד מקומות עבודה עם שקיעת המגזר היצרני. העיירה ראסין סובלת משיעור אבטלה גבוה במיוחד.

פוקסקון הציעה להמציא מחדש את האזור כ"פארק המדע והטכנולוגיה של עמק וויסקונסין", שיהיה התשובה המקומית לעמק הסיליקון בקליפורניה.

הרשויות המקומיות והמדינה וכן ארגונים לפיתוח כלכלי גיבשו עסקה מורכבת שבה הציעה המדינה 2.85 מיליארד דולר בזיכויי מס, שישולמו באופן מצטבר אם פוקסקון תעמוד ביעדי גיוס כוח עבודה והשקעה. מאונט פלזנט הסכימה לקחת הלוואה כדי לקנות את הקרקעות לפרויקט בתוך שנה, ולעמוד בלוחות זמנים אגרסיביים לניקוי השטח ולהכנת התשתיות הנחוצות.

ביולי 2017 הודיעו טראמפ וגו שפוקסקון בחרה בוויסקונסין כאתר המפעל החדש שלה, ובאותה שנה חתמו הרשויות השונות על חוזי התמריצים ויעדי התעסוקה וההשקעה.

הכפר קנה מאות נכסים, גם תוך איומים בהפקעתם. הוא סיכם על עסקאות עם רשויות מחוז ראסין, רשות המים וחברת החשמל המקומית להבאת התשתיות לאתר המפעל. הגוף המחוקק של וויסקונסין הסכים לעקוף כמה דרישות תכנון, למשל בנושא הטמנת פסולת ללא סקר סביבתי נדרש. המדינה קיבלה מענק פדרלי של 160 מיליון דולר להרחבת הכביש הבין-מדינתי 94, עשרות שנים לפני התכנון המקורי.

לפי דובר מאונט פלזנט, הכפר השלים את העבודות הציבוריות במועדים שנקבעו לכך או לפניהם.

קרע בין שכנים

רוב השכנים חתמו על העסקאות ופינו את בתיהם. ההחלטות גרמו לקרע בין חברים, שכנים ובני זוג.

סוכנות הדירוג מודי'ס הפחיתה את דירוג האשראי של מאונט פלזנט באוגוסט האחרון, בגלל חובותיו של הכפר לפרויקט. בינואר מסרה הסוכנות שגיוס העובדים המינימלי של פוקסקון הוא איתות שלילי לכפר, וציינה שהחברה "ממשיכה לשנות את היקף הפרויקט שלה".

לשכת המסחר במילווקי מסרה שבחוזה עם פוקסקון יש סעיף שהוא למעשה ביטוח. פוקסקון התחייבה לשלם מסים מ-2023 על ערך נכסים של לפחות 1.4 מיליארד דולר, בין שהם נבנו או לא. לכן היא אמורה לשלם 31 מיליון דולר בשנה, או 886 מיליון דולר עד 2047, בערך הסכום שהכפר התחייב להשקיע. 

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה