גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועד העובדים הגיש תביעת דיבה בסך מיליון שקל נגד רכבת ישראל

כתב התביעה מתייחס לאירועי ה-12 באפריל במסגרתם הושבתה תנועת הרכבות בארץ ● בוועד העובדים טוענים כי הפרסומים על מעורבות הוועד בהשבתה הם שקריים, "במטרה להסיט את הדיון מהכשלים ומהמחדלים של הנהלת הרכבת" ● הנהלת הרכבת בתגובה: "תביעת-סרק"

גילה אדרעי, יו"ר ועד עובדי רכבת ישראל / צילום: אוריה תדמור
גילה אדרעי, יו"ר ועד עובדי רכבת ישראל / צילום: אוריה תדמור

בוועד עובדי רכבת ישראל שומרים על "שקט תעשייתי", אבל המתיחות והעוינות מול ההנהלה ממשיכות לגאות. אתמול (ג') בערב הגיש ועד עובדי הרכבת, באמצעות עו"ד סיגל פעיל, תביעת דיבה (פרסום לשון הרע) בסך מיליון שקל נגד הרכבת, המנכ"ל בפועל אורי שריר וסמנכ"ל הנוסעים בועז הירש.

העילה היא ההשבתה ביום שישי, 12 באפריל, אותה מייחסים בהנהלה לוועד, ובוועד - להנהלה. לטענת הוועד, ההנהלה פרסמה "דברי-בלע ופרסומים שקריים בעלי תוכן מסית ופוגעני במכוון וביודעין, כאילו ועד העובדים הוא האחראי לעצירת תנועת הרכבות ביום שישי 12.4.2019, באמתלה שקרית וזדונית שהוביל היתחלות של שמונה פקדים, דבר שלא היה ולא נברא, והכול מתוך מטרה ברורה, שלא לומר מוצהרת, לגנות את ועד העובדים ואת העומדים בראשו ולפגוע בתדמיתם ובשמם הטוב, בכוונה ממשית לבזות אותם בקרב הציבור הרחב ולהאשימם במסכת שקרים ובדיות".

לפי הוועד, מטרת הפרסומים הייתה "להסיט את הדיון מהכשלים ומהמחדלים הניהוליים של הנהלת הרכבת, כפי שעלו באופן חמור וברור בדוח מבקר המדינה, ומכשליה הניהוליים היומיומיים". 

נזכיר כי ב-12 באפריל עצרה תנועת הרכבות בכל רחבי הארץ למשך כשעתיים, אחרי שלמשמרת במרכז הבקרה הארצי (משוא"ה) לא התייצבו מספיק פקדים. ועד העובדים והנהלת הרכבת מציגים שני נרטיבים הפוכים לגבי הסיבות לאותה השבתה: בהנהלה טוענים כי הפקדים הודיעו על "מחלות מדומות", בהיקף שלא נראה בעבר, במטרה לפגוע בעבודת הרכבת. הם עשו זאת בהנחיית הוועד, ולא הותירו להנהלה ברירה אלא לעצור את תנועת הרכבת.

מנגד, בוועד טוענים כי הם אינם אחראים להיעדרות העובדים, אלא דווקא ניסו לפתור את המשבר ולמצוא עובדים למשמרת. לטענתם, ההשבתה היזומה הייתה מהלך של ההנהלה, שנועדה לטפול אשמה על הוועד ולהחליש את כוחו לקראת דיוני בית הדין לעבודה בבקשות שהגישה ההנהלה ולהפעיל לחץ פוליטי על ההסתדרות.

בדיקת "גלובס" העלתה כי למעשה, אם הייתה "היתחלות", היא הייתה יוזמה מקומית של עובדי המשוא"ה ולא של ועד העובדים. מספר העובדים המצומצם במשמרת לא איפשר את הפעלת הרכבות באותו בוקר, אך אפשר היה להפוך את המשבר לקטן יותר ולצמצם את הפגיעה בנוסעים, לולא המתיחות הקשה והיעדר התקשורת בין ההנהלה והוועד. ההנהלה החליטה שלא לפנות לוועד או להסתדרות, כדי שלא לאפשר להם דריסת רגל בניהול החברה ובפתרון משברים, בטח לא במשבר שהם מייחסים לוועד. הוועד, מצד שני, לא יצא נגד מחלות מדומות של עובדים, ולכן עובדי המשוא"ה אולי הרגישו שיש להם גיבוי.

בעקבות ההשבתה החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו להקים צוות לבחינת הגבלת זכות השביתה בשירותים חיוניים, ושר התחבורה ישראל כ"ץ איים כי יפעל להדחת יו"ר ועד עובדי הרכבת,גילה אדרעי. השבוע אף התקיימה הפגנה נגד המחיר שמשלמים הנוסעים על סכסוכי העבודה ברכבת, עם קריאה ליישום חוק בוררות חובה בשירותים ציבוריים. ח"כ שרן השכל מהליכוד נאמה בהפגנה.

ההסתדרות הקימה צוות לבדיקת אירועי אותו בוקר, בראשות השופט בדימוס אמנון סטרשנוב, שגובה עדויות מעובדים ולא זוכה לשיתוף-פעולה מהנהלת הרכבת, שלא רוצה ליצור מצב שבו ארגון עובדים בוחן את התנהלותה.

כתב התביעה שהגיש הוועד מתייחס גם לפרסום תמונתה של אדרעי במשוא"ה באותו יום שישי. לפי כתב התביעה, "תיעודה ופרסום תמונתה באמצעי התקשורת, ללא ידיעתה וללא הסכמתה, נועדה בראש ובראשונה ליצור מצג שקרי לציבור כאילו אדרעי נתפסה 'בשעת פעולה' במקום האירוע, זאת למרות שיו"ר ההסתדרות ויו"ר איגוד עובדי התחבורה הודיעו מיידית למנכ"ל אורי שריר כי אדרעי התייצבה במקום ופועלת לשינוי החלטת הנתבעים אשר נוצרה על-ידם, לעצור את תנועת הרכבות. אלא שבמטרה לפגוע בתובעים ובמיוחד באדרעי, הציגו הנתבעים את אדרעי כאילו נכחה במקום עוד בשעה בה הודיעו על הפסקת תנועת הרכבות, וכאילו היה זה במטרה להורות לעובדים להיות 'חולים'".

הוועד דורש מהרכבת לפרסם התנצלות פומבית, לשלם מיליון שקל בתוספת שכר-טרחה לעורכי הדין וגם לפרסם את הקלטות שיחות הטלפון מהמשוא"ה מיום האירוע, שלדבריהם מוכיחות את צדקתם. 

עו"ד סיגל פעיל, המייצגת את ועד עובדי רכבת ישראל, מסרה: "אתמול הגשנו, בשם ועד העובדים והעומדים בראשו, תביעת דיבה בסך מיליון שקל נגד הנהלת רכבת ישראל ומנהלים ברכבת שהתבטאו התבטאויות שקר של ממש, מתוך כוונה וידיעה שמדובר בדברים שהם אינם אמת, וזאת כדי להטעות את הציבור לחשוב חשיבה שקרית ומכפישה נגד ועד עובדי הרכבת והעומדים בראשו. מדובר על האירוע שהיה ביום שישי 12.4 וימים לאחר מכן. אנחנו מצפים מבית הדין לעבודה שיגרום להנהלת הרכבת לתת את הדין על המעשים החמורים שהיא עשתה נגד עובדיה ונגד נציגות העובדים". 

הנהלת הרכבת: "תביעת-סרק" 

מהנהלת רכבת ישראל נמסר בתגובה לתביעת הדיבה: "מדובר בתביעת-סרק לצרכים תקשורתיים, ותכליתה לשרת את מאבקה של גילה אדרעי, לנוכח התחקיר המתבצע כעת על אירועי אותו יום, של השופט סטרשנוב.

"צר לנו כי בשבוע בו מחודש המשא-ומתן בוחרת אדרעי להמשיך ולהתכחש לפגיעה החמורה שגרמה לציבור הנוסעים, באמצעות שלל תופעות בלתי חוקיות ואלימות, לרבות עצירת רכבות פראית ואלימה תוך שימוש ברשת החירום, בידי סגן יו"ר הוועד, ליאב אליהו, החתום על התביעה.

"ההתנצלות היחידה של הנהלת הרכבת היא כלפי הנוסעים, אשר נפגעו באופן חמור בשבועות האחרונים כתוצאה ממעשי ראשי הוועד, אשר הגיעו לשיאם עם הפגיעה בפיקוד הרכבת, לאחר היתחלות בלתי חוקית של עובדים.

"אנו קוראים לגילה אדרעי וסגניה להמשיך ולשמור על השקט התעשייתי, כפי שהורה להם בית הדין לעבודה, ולהגיע לשולחן המשא-ומתן בתום-לב". 

עוד כתבות

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

משרד הבריאות, ירושלים / צילום: איל יצהר

הוועדה שתכריע מי ישלוט באשפוזי הבית והבעיות שלא הגיעו לשולחן הדיונים

משרדי הבריאות והאוצר הקימו ועדה כדי לדון באופן שבו ינוהלו אשפוזי הבית ובחלוקת עוגת התמריצים בין בתי החולים לקופות ולקבלניות המשנה ● אלא ששאלות שנוגעות לאיכות הטיפול, כמו גישה לתרופות ולמומחים, עדיין רחוקות מלקבל הסדרה בחוק

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"השיעור שלמדתי ממייקל ג'ורדן? לחיות את הרגע, ולחשוב בגדול"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה–Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו, הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

שמש זה לא מספיק: המכשול המרכזי שתוקע את מהפכת החשמל הסולארי

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות אך עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: Reuters

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פלטפורמת הרמוני של WIX / צילום: יח''צ

לא רק חזרה למשרדים: wix חוזרת גם לסופרבול, בהשקעה של מיליונים

אחרי הפסקה בת שש שנים, חברת Wix חוזרת לסופרבול, שנחשב לאחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● אסף גרניט מסביר לראשונה מדוע הצטרף כיועץ אסטרטגי לקרן ההון סיכון IL Ventures, ומידרג משקיעה במיזם ישראלי שמסייע לזרים המתגוררים בחו"ל למצוא בעלי מקצוע ● אירועים ומינויים

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

האמריקאים צוברים כוחות באזור, בישראל מעריכים: הם יתקפו באיראן

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא