גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הנפט, בארה"ב שוקלים סנקציות על מקורות אחרים שמכניסים דולרים לאיראן

ממשל טראמפ בוחן הידוק של העיצומים על חברות ועסקים פיננסיים שקשורים למכירות מוצרים פטרוכימיים, מקור ההכנסות השני בגודלו של איראן אחרי הנפט הגולמי

מפעל פטרוכימיים באיראן / צילום: רויטרס, Raheb Homavandi
מפעל פטרוכימיים באיראן / צילום: רויטרס, Raheb Homavandi

ממשל טראמפ שוקל אכיפה אגרסיבית יותר של העיצומים הכלכליים שלו נגד איראן - מול יותר חברות ומוסדות פיננסיים שעושים עסקים עם הרפובליקה המוסלמית - במאמץ לנתק את מקורות המטבע הזר הרווחיים של מדינה זו, לפי מקורות בממשל.

העיצומים החדשים נגד בנקים ועסקים יכוונו נגד מסחר איראני, כולל מכירות מוצרים פטרוכימיים של איראן לסינגפור, ומכירות מוצרים שלה לצרכנים באפגניסטן.

ביום ה' שעבר הטילה וושינגטון סבב חדש של עיצומים על יצוא הנפט האיראני. החרם האמריקאי נועד לדחוק לפינה את איראן ולאלץ אותה לחתום על אמנה גרעינית וביטחונית חדשה. מאחר שהנפט הגולמי הוא ענף היצוא העיקרי של איראן, הממשל מקווה שכלכלת איראן תשקע בקצב מהיר יותר בזכות העיצומים.

מתחילת העיצומים האמריקאיים על איראן בנובמבר, ממשלת איראן החמיצה יותר מ-10 מיליארד דולר בהכנסות נפט, אמר בשבוע שעבר בריאן הוק, הממונה המיוחד לאיראן במשרד החוץ האמריקאי.

האוצר האמריקאי שוקל כעת עיצומים ספציפיים שיצמצמו את זרימת המקורות הפחות נראים לעין של מטבע זר שאיראן זקוקה לו כדי לממן יבוא של מוצרים חיוניים, ולתמוך במטבע שלה, הריאל.

העיצומים הנשקלים כוללים פעולה נגד רשתות פיננסיות שמעבירות דולרים אמריקאיים לחברות איראניות בתמורה ליצוא פטרוכימי - המקור השני בגודלו של הכנסות לאיראן אחרי הנפט הגולמי, לפי הפקידים בממשל.

שולי הרווח הגבוהים ביותר

מכירות פטרוכימיים מניבות גם את שולי הרווח הגבוהים ביותר לאיראן. הרשויות הפיננסיות שהממשל שוקל לפעול נגדן ממוקמות בסינגפור, מלזיה, איחוד האמירויות הערביות וארמניה.

הממשל כבר הודיע לרשויות בסינגפור, מלזיה והודו שהוא שוקל לאכוף עיצומים על כל חברה שתימצא מסייעת לאיראן בהתחמקות מהעיצומים עליה. האזהרה הזו הושמעה בפגישות פרטיות של סיגאל מנדלקר, תת שר במשרד האוצר לטרור וביון פיננסי, בסיור שהוא קיים בדרום אסיה בסוף מרץ.

מכירות פטרוכימים הן רכיב קריטי בתמ"ג האיראני. המדינה הזו מקווה להפיק הכנסה שנתית של 36 מיליארד דולר ממכירות כאלה בשנת 2021, לעומת 15 מיליארד דולר ב-2015.

מכירות מוצרים פטרוכימיים, לרבות אמוניה, מתנול ואוריאה, אסורות על ידי איראן במסגרת העיצומים האמריקאיים הנוכחיים. חברות ויחידים במדינות שלישיות מצויות בסכנת עיצומים של ארה"ב על כל עסקה עם תעשיית היצוא השנייה בגודלה באיראן. אבל כעת שוקלת וושינגטון להגביר את המעקב אחרי חברות כאלו, שעלולות לאבד את הגישה שלהן למערכת הפיננסית האמריקאית.

האיסור הכללי על מכירות פטרוכימים שייך למסגרת האיסור על מכירת נפט ומוצריו, ואנליסטים לאיראן מעריכים שארה"ב עשויה להגביל מכירות של מוצרים כאלו בסין ובמדינות נוספות על ידי פעולה נגד כמה עשרות חברות פטרוכימיות שעדיין לא סומנו על ידי האוצר האמריקאי.

בנוסף, פקידים אמריקאים שוקלים עיצומים אגרסיביים יותר נגד המסחר האיראני בזהב ובמתכות יקרות נוספות, נגד רכישות ישירות של דולרים על ידי איראן ונגד תעשיית הרכב האיראנית, לאחר שהעיצומים הללו נכנסו לתוקף באוגוסט 2018. מדובר בין היתר במכירת סחורות בהנחה באפגניסטן, שהיא מקור חשוב של מט"ח לממשלת איראן.

חברות קש ועסקאות מט"ח

האמריקאים מחפשים גם חברות קש ועסקאות מט"ח שמתקיימות בטורקיה, באיחוד האמירויות ובעיראק, שהן שלושה מוקדים פיננסיים חשובים לטהרן, מסרו כמה מקורות יודעי דבר.

לרבים מהבנקים האיראניים יש פעילות במט"ח מחוץ למדינה, שמסייעת לטהרן להלבין הכנסות לא חוקיות ולהבטיח לעצמה דולרים שמסייעים לה לממן את פעילותה הצבאית במזרח התיכון. לאותן שלוחות חליפין יש יחסים עם חברות פיננסיות נוספות בעלות סניפים בטהרן, דובאי, טורקיה, אזרבייג'ן ומלזיה.

מקור עיראקי אמר שוושינגטון לוחצת על בגדד להפסיק יבוא של חלקי רכב מאיראן - מקור חשוב של מט"ח לאיראן. פקידים בממשל פרסמו בשבועות האחרונים אזהרות פומביות ופרטיות מפני עיצומים מתוכננים חדשים.

"נמשיך לאכוף עיצומים ולעקוב אחרי ציות להם", אמר שר החוץ מייק פומפאו בשבוע שעבר, כאשר הממשל הודיע שהוא יפסיק לאשר פטורים למדינות שמייבאות נפט איראני. "כל מדינה או ישות שמנהלות עסקים עם איראן צריכות לבדוק את עצמן, ולפעול בצורה הזהירה מבחינתן".

בממשל עדיין שוקלים, עם זאת, אם להתעלם מחוזי אספקה קיימים שנחתמו לפני פקיעת הפטורים. מהלך כזה יאפשר לממשל לנוע לקראת היעד של אפס יצוא מאיראן, אך גם להביא בחשבון את הבעיות הלוגיסטיות של ניתוק הודו וסין מהנפט האיראני לחלוטין.

התחשבות כזו גם תסייע לממשל להימנע מחיכוכים דיפלומטיים נוספים, כאשר הבית הלבן דן עם בייג'ין ועם ניו דלהי בעדיפויות נוספות, כמו עסקת סחר חדשה עם סין וציות לעיצומים כלפי צפון קוריאה.

בנוסף, ההכנסות מהמכירות של איראן על פי החוזים הללו מופנות לחשבונות מיוחדים שטהרן יכולה לגשת אליהם רק עבור סיוע הומניטרי לתושביה. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו