גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך סיוע למלחמה בשחיתות הפך לפרשה שמסעירה את מערכת הביטחון ומאיימת על מינוי דובר צה"ל?

"גלובס" עושה סדר בפרשה שמעמידה בסימן שאלה את כניסתו של גיל מסינג לתפקיד דובר צה"ל ● מי הקליט את יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן בעת השתתפותו בהלוויה של חבר? ● כיצד קשורים לפרשה השר לשעבר סטס מיסזניקוב ויועציו? ● ומדוע הסיכוי שמינוי מסינג ייצא לפועל הוא נמוך?

הטילים שנורו מרצועת עזה לישראל דחקו מטבע הדברים לשולי העיסוק התקשורתי את פרשת גיל מסינג, שעלתה לכותרות בשבוע שעבר. אבל העיסוק בכשרות המינוי של מסינג לדובר צה"ל ובמעורבות של מסינג בחקירת יועץ התקשורת רונן משה יימשך בקרוב. "גלובס" עושה סדר בבליל המידע הקשור בפרשה החריגה הזאת.

1. מיהו גיל מסינג?

מסינג (36) הוא יועץ תקשורת מוכר ומוערך, נשוי ואב לשניים. מסינג שירת משך שנים כקצין ביחידת דובר צה"ל. בין היתר, הוא דיברר את הצבא בתקופת ההתנתקות והיה נציג דובר צה"ל באוגדת עזה, בתקופה שבה פיקד עליה הרמטכ"ל, אביב כוכבי.

ב-2006, לאחר השחרור מהשירות הצבאי, שימש מסינג כיועץ תקשורת של ציפי לבני, בעת שזו כיהנה כשרת החוץ בממשלת נתניהו השלישית. ב-2013 מונה למנהל תחום התקשורת בחברת שטראוס. חמש שנים לאחר מכן, ב-2018, מונה מסינג למנהל מערך התקשורת התאגידית הגלובלית בחברת צ'ק פוינט.

ב-29 באפריל 2019 הודיע הרמטכ"ל כוכבי כי הוא החליט למנות את מסינג לדובר צה"ל בדרגת אל"מ. המינוי קיבל את אישורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. מסינג אמור היה להיכנס לתפקידו בעוד כחודשיים.

2. מדוע הסתבך מינוי מסינג לדובר צה"ל?

ב-30 במאי, יממה אחרי שאושר מינוי מסינג לדובר צה"ל, חשף העיתונאי גידי וייץ ב"הארץ" פרט לא מוכר מעברו של מסינג. לפי הפרסום, בסוף 2014 גויס מסינג כמעין סוכן של המשטרה. הוא נשלח על-ידי המשטרה למשימת הקלטה חשאית של ידידו, יועץ התקשורת ובעל חברה לשירותי ייעוץ אסטרטגי רונן משה. זאת, במסגרת חקירה שהתנהלה נגד משה בחשד למתן שוחד והלבנת הון.

תמליל ההקלטה החשאית חושף כיצד מסינג מנסה להוציא ממשה הודאה כי העביר כספי שוחד לשר התקשורת לשעבר מטעם ישראל ביתנו, סטס מיסז'ניקוב, ולעובדי ציבור אחרים. הפרטים המלאים על מעורבותו של מסינג בחקירתו של משה, עדיין נמצאים תחת חיסיון. ביום חמישי שעבר הגיש מסינג בקשה להסרת החיסיון. זאת, לדבריו, "למען הסרת העננה הבלתי מוצדקת מעליי. כל פעילותי נבעה מאזרחות טובה".

3. מהו תיק רונן משה וטלי קידר?

מדובר בתיק פלילי שהוא ספיח לפרשת השחיתות המכונה "פרשת ישראל ביתנו" (תיק 242). במסגרת פרשה זו עמדו ועומדים לדין בכירי מפלגת ישראל ביתנו לשעבר - סגנית השר לשעבר, פאינה קירשנבאום; דאוד גודובסקי, לשעבר יו"ר מטה המפלגה; ואחרים, זאת בגין קבלת שוחד (גודובסקי כבר הורשע ונשלח ל-7 שנות מאסר).

בנובמבר 2017 הגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב כתב אישום בגין מתן שוחד והלבנת הון נגד רונן משה. לצדו של משה עומדת לדין בגין לקיחת שוחד טלי קידר, לשעבר יועצת השר לשעבר מיסז'ניקוב, ששימשה גם יועצת של יאיר שמיר בעת שכיהן כשר החקלאות.

משה מואשם, בין היתר, כי "נתן שוחד לקידר ולאמנון ליברמן, שהיה יועץ התקשורת של מיסז'ניקוב, בתמורה לכך שהם יקדמו את האינטרסים העסקיים שלו". כתב האישום נגד משה מסתמך, בין השאר, על ההקלטה החשאית שביצע מסינג.

4. מיהו אמנון ליברמן וכיצד הוא קשור?

דמות מפתח בכל הנוגע למעורבות של מסינג בפרשייה זו הוא אמנון ליברמן, שהיה, כאמור, בעבר יועץ התקשורת של השר מיסז'ניקוב. ב-17 ביולי 2018 חשף "גלובס" כי ליברמן משמש עד מדינה בתיק השוחד שבו מואשמים רונן משה וטלי קידר.

ליברמן נחקר בשלהי 2014 בחשד למתן שוחד למיסז'ניקוב ולעובדי ציבור אחרים וכן בחשד לביצוע עבירות סמים. במהלך חקירתו הוא גויס כעד מדינה, ובתמורה לאי-העמדתו לדין, הסכים להעיד נגד חבריו.

על רקע חקירתו ועקב נסיבות אישיות נוספות, ליברמן נקלע למצב נפשי קשה מאוד. מסינג, שהיה חבר שלו, לקח אותו לביתו. מסינג גם איתר עבור ליברמן סנגור שיסייע לו - את עו"ד עודד סבוראי. וכך נוצר הקשר בין המשטרה לבין מסינג. צוות החקירה בהובלת סגן ניצב, אסף וולפיש, שכנע את מסינג להקליט בסתר את  משה.

משה מעלה טענות חריפות נגד חתימת הסכם עד המדינה עם אמנון ליברמן. לטענתו, באמצעות עו"ד רווית צמח, מדובר במצב בלתי תקין בעליל, שבו עבריין מרכזי שהוא עובד ציבור לשעבר שקיבל שוחד (ליברמן) משמש כעד מדינה ומקבל חסינות מלאה מהעמדה לדין, אף שהוא מעיד נגד אדם פרטי, שמיוחס לו מתן השוחד (משה).

5. מה הקשר לח"כ אביגדור ליברמן?

חקירת משה וקידר היא ספיח לחקירה הגדולה שניהלו המשטרה והמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, בפרשת השחיתות ישראל ביתנו (תיק 242). כאמור, במסגרת פרשה זו עמדו ועומדים לדין בכירי מפלגת ישראל ביתנו, פאינה קירשנבאום, דאוד גודובסקי ואחרים, בגין קבלת שוחד (גודובסקי כבר הורשע ונשלח ל-7 שנות מאסר). 

במהלך חקירת תיק 242 שלחה המשטרה את אמנון ליברמן להקליט בחשאי כמה מאנשי מפלגת ישראל ביתנו. בינואר 2015 הקליט אמנון ליברמן כמה אנשים, ובהם את יו"ר המפלגה, ח"כ אביגדור ליברמן (אין קשר משפחתי), שהיה אז שר החוץ; ואת קידר.

ההקלטה בוצעה במהלך הלוויה של ירון מילר, שהיה הבעלים של חברת השטיח המעופף. מסינג התלווה לאמנון ליברמן באותו אירוע, אך לא הקליט בעצמו מי מהנוכחים בהלוויה.

6. מה הקשר לשר לשעבר, סטס מסז'ניקוב?

אמנון ליברמן, חברו של מסינג, גויס כעד מדינה במקור בעיקר כדי לספק למשטרה מידע מפליל על השר לשעבר סטס מיסז'ניקוב, שליברמן שימש כעוזר שלו. מיסז'ניקוב נחקר בחשד לקבלת שוחד ובגין עבירות סמים. אולם באוקטובר 2017 חתמה הפרקליטות על הסדר טיעון עם מיסז'ניקוב, שבו הודה הפוליטיקאי הבכיר לשעבר בביצוע עבירה של מרמה והפרת אמונים, והוא נשלח ל-15 חודשי מאסר. מיסז'ניקוב השתחרר אחרי 8 חודשים.

לאור הסדר הטיעון והחלטת המדינה שלא להאשים את מיסז'ניקוב בעבירות סמים, לא נדרשת עוד עדותו של אמנון ליברמן נגדו. בשל כך, ליברמן משמש כיום, כאמור, עד מדינה "רק" נגד קידר ונגד משה.

7. מה הוביל את מסינג להקליט את משה?

אחת השאלות בפרשייה הזאת, שאין לה מענה שלם, היא מה הוביל את מסינג להקליט בחשאי את משה, שהיה חבר, או לפחות מקורב שלו. מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, עו"ד דן אלדד, שלח בשבוע שעבר מכתב לבא-כוחו של מסינג, עו"ד עפר ברטל, שבו הבהיר כי "מסינג סייע לאכיפת החוק באופן הראוי להערכה כאזרח שומר חוק".

גם מסינג עצמו טוען כי כל מה שהניע אותו היה הרצון לעזור למשטרה בחקירת השחיתות לכאורה. היו גורמים שניסו לטעון כי למסינג היו מניעים נסתרים או שהוא נאות להקליט את משה, מכיוון שהוא או מישהו קרוב אליו היה חשוד בעצמו בפלילים. אולם הפרקליטות הבהירה כי מסינג מעולם לא היה חשוד בדבר.

8. האם יש בעייתיות בהתנהגות מסינג?

אם לדברי הפרקליטות והמשטרה, מסינג פעל בשליחותן ותרם למיגור שחיתות לכאורה - אז מה בעצם בעייתי בהתנהגות שלו? הביקורת שנמתחת על מסינג מכיוונים שונים, מוכיחה כי במדינת ישראל של שנת 2019 יש מי שרואה כנראה באדם שמתגייס למשימה ספציפית מטעם המשטרה, כפסול מלהיות דובר צה"ל.

חלק מהביקורת על מסינג גורסת כי אי-אפשר לתת אמון במי שמוכן "להפיל את חברו" או לפעול בחשאי במסגרת חקירה. חלק אחר מהביקורת גורס כי מסינג הלך רחוק מדי עם המשימה שהוטלה עליו וממש לחץ, דובב ו"פיתה" את משה להודות בהעברת כספי השוחד לכאורה.

מי שהפתיע ומתח ביקורת על מינוי מסינג לדובר צה"ל היה האלוף במיל' וסגן הרמטכ"ל לשעבר, יאיר גולן. אולם הביקורת של גולן כלל לא קשורה לפרשיית עבודתו של מסינג עבור המשטרה. גולן ביקר את השיקולים של הרמטכ"ל אביב כוכבי במינוי וטען כי למסינג אין את הכלים להצליח בתפקיד.

9. האם יש בעייתיות בהתנהלות המשטרה והפרקליטות?

החלטת הפרקליטות והמשטרה להפעיל את מסינג כמעין סוכן משטרתי ולשלוח אותו להקליט בחשאי את רונן משה, היא חריגה. יש מי שטוען - למשל חושף המקרה, גידי וייץ - כי יש "ספק גדול לגבי שיקול-הדעת והתבונה שבשימוש בנשק הלא קונבנציונלי הזה".

הפרקליטות והמשטרה טוענות מנגד כי הפעילו את מסינג במסגרת החוק במסגרת המאמצים שלהם לחשוף את השחיתות לכאורה של משה וקידר.

10. איך תסתיים פרשת גיל מסינג?

לפי ההערכות, הסיכוי שמסינג ימונה לדובר צה"ל הוא נמוך. אם אכן יחזור אביגדור ליברמן למשרד הביטחון, הוא לא ירצה כדובר צה"ל אדם שהיה מקורב וקשור להקלטה החשאית שנערכה לו באותה הלוויה של חברו. גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שיחסיו הנוכחיים עם המשטרה והפרקליטות מוכרים, לא ימהר לאשר את המינוי לאור ההתפתחויות האחרונות.

מסינג ייאלץ כנראה לוותר על התפקיד, והרמטכ"ל כוכבי ייאלץ לחפש דובר חדש לצה"ל. 

חזקת החפות: ההליכים המשפטיים בעניינם של רונן משה וטלי קידר עודם בעיצומם. הם מכחישים את המיוחס להם, ושמורה להם חזקת החפות.

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע עתק לישראל. מה תכלול החבילה?

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע בסך כולל של 95 מיליארד דולר לשורה של מדינות ובהן ישראל ● חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל, כולל 4 מיליארד דולר למילוי מלאי טילי טמי"ר של כיפת ברזל; 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים