גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באפט לא מתרגש מטראמפ: "המניות זולות עד כדי גיחוך"

זאת, לדברי האורקל מאומהה, אם הריבית תישאר נמוכה ותשואה של 3% על האג"ח האמריקאי נחשבת להגיונית ● בתוך כך, סגניו של וורן באפט כיכבו באסיפה השנתית באומהה ● אג'יט ג'אין וגרג אייבל, שצפוי כי אחד מהם יירש את באפט כמנכ"ל ברקשייר הת'אוויי, הופיעו בפומבי עד כה רק לעתים נדירות

באפט באסיפה הכללית של ברקשייר באומהה / צילום: רויטרס
באפט באסיפה הכללית של ברקשייר באומהה / צילום: רויטרס

יו"ר ומנכ"ל ברקשייר הת'אווי, האורקל מאומהה וורן באפט, לא מתרגש מפיצוץ שיחות הסחר. באפט אמר אמש כי המניות בשוק ההון "זולות עד כדי גיחוך" אם הריבית תישאר ברמה הנמוכה.

"אני חושב שהמניות זולות עד כדי גיחוך אם אתה מאמין... שתשואה של 3% על האג"ח ל-30 שנה הגיוניות", אמר באפט בראיון לרשת "CNQ" של CNBC".

על התגובה החריפה של השווקים לציוץ של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, אמר באפט כי מדובר בתגובה הגיונית. עם זאת, סייג באפט, כי "אם באמת תהיה לנו מלחמת סחר, זה יהיה רע לכל העולם", אם כי "לא סביר" שתתקיים מלחמת סחר באופן מלא. 

בתוך כך, שני בכירי ברקשייר הת'אוויי, שאחד מהם יהיה ככל הנראה יורשו של וורן באפט כמנכ"ל החברה, קיבלו, כל אחד בתורו, את אור הזרקורים באסיפה הכללית של החברה שנערכה בשבת בעיר באומהה שבנברסקה.

באפט העביר כמה שאלות מהקהל על עסקי ברקשייר לשני סגניו, אג'יט ג'יין (Ajit Jain) וגרג אייבל (Greg Abel) - סימן להשפעתם הגוברת בחברה. שניהם הופיעו עד כה בפומבי רק לעיתים נדירות, אך בעלי המניות מעוניינים לשמוע אותם יותר ויותר.

עתיד חברת ההחזקות הענקית אחרי מותו של באפט, בן 88, הוא נושא לדיונים רבים בקהילת העסקים. באפט קנה את התאגיד כחברת טקסטיל קטנה בשנות ה-60, והפך אותו לאחד הגדולים בעולם - ואת עצמו לאחד מעשירי העולם.

לאורך ההיסטוריה, ברקשייר הניבה למשקיעים החזרים מסיביים. אבל בעשור האחרון מניית החברה עלתה ב-259% בלבד, מול עלייה של 314% במדד 500 S&P, כולל הדיבידנדים.

במשך כמה שעות של שאלות ותשובות הבטיחו לבעלי המניות באפט וסגן היו"ר, ושותפו לאורך עשרות שנים, צ'רלי מנגר, כי עתיד החברה הוא בידיים טובות. "אני לא יודע אם נעקוף את ביצועי מדד S&P או לא. אני יודע שנתייחס לכספים של בעלי המניות שלנו כאילו היו כספים שלנו", אמר באפט. "אין לך מנהלי תפעול טובים יותר מאשר גרג ואג'יט".

באפט, הידוע בכינויו "האורקל מאומהה", עיר הולדתו שבה שוכן מטה ברקשייר, מכהן כיו"ר החברה, המנכ"ל ומנהל ההשקעות הראשי. ג'יין ואייבל קודמו לכהונת סגני יו"ר בתחילת 2018, ואחד מהם צפוי להיות המנכ"ל בעתיד. ג'יין אחראי על פעילות הביטוח היומיומית של ברקשייר בעולם, ואייבל מנהל את העסקים שאינם ביטוח.

ג'יין השיב בשבת לשאלות על חיתום פוליסות הביטוח של ברקשייר, ואיך החברה הבת שלה Geico מתמודדת עם יריבתה העיקרית, פרוגרסיב קורפ. חיתום פוליסות לביטוחים של סיכונים לא רגילים הוא "יותר אמנות מאשר מדע", אמר ג'יין. אייבל דיבר על על ההשקעות העתידיות בעסקי האנרגיה ועל שביעות רצון לקוחות חברת החשמל במדינת נבדה. שניהם זכו למחיאות כפיים. 

באפט הוסיף שייתכן שבשנים הבאות השניים יצטרפו אליו ואל מנגר על במת האסיפה הכללית, שזכתה בתקשורת לכינוי "הוודסטוק של הקפיטליזם".

באפט הגן על הרקורד של ברקשייר, באומרו שעדיין קשה למצוא דרכים להשקיע את צבר המזומנים הדמיוני שלו, 114 מיליארד דולר, אך הוא שבע רצון מהעסקאות האחרונות.

בשבוע שעבר השקיעה ברקשייר 10 מיליארד דולר ברכישת אנדרקו פטרוליום על ידי אוקסידנטל פטרוליום. העסקה הזו התאפשרה בתוך כמה ימים, אמר באפט, לאחר שמנכ"ל בנק אוף אמריקה, בריאן מוינהן, פנה לבאפט בשמה של אוקסידנטל.

באפט עמד גם מאחורי קראפט היינץ, אחת ההשקעות הגדולות שלו, למרות הבעיות האחרונות שלה. מחיקות הון בקראפט היינץ העיקו על ביצועי ברקשייר ברבעון האחרון של 2018.

ברקשייר וחברת ההשקעות הפרטיות 3G Capital הקימו את קראפט היינץ ב-2015, כשהן מיזגו את היינץ לתוך קראפט פודס. באפט הודה, עם זאת, שהוא שילם יותר מדי על קראפט. "החברה המאוחדת עדיין פועלת יפה מאד מבחינה תפעולית, אבל כל השקעה יכולה להפוך לעסקה גרועה אם משלמים יותר מדי".

ברקשייר דיווחה בשבת כי עברה לרווח ברבעון הראשון, בין היתר בזכות הכנסה מוגדלת מהשקעות בביטוח. עם זאת, התוצאות לא כללו את חלקה ברווחי קראפט היינץ, 27%, כי זו טרם דיווחה עליהם.

רווחי ברקשייר ברבעון הראשון הסתכמו ב-21.66 מיליארד דולר, 13,209 דולר למניית סוג A (המניה ההיסטורית שמעולם לא פוצלה), מול הפסד של 1.14 מיליארד דולר או 692 דולר למניה ברבעון המקביל ב-2018, על רקע גילום הפסדי השקעות. הרווח התפעולי, שלא כולל כמה השקעות, עלה ל-5.56 מיליארד דולר מ-5.29 מיליארד לפני שנה.

ברקשייר דיווחה כי ביצעה ברבעון הראשון רכישות עצמיות בהיקף של 1.7 מיליארד דולר. החברה שינתה את מדיניות הרכישות העצמיות בשנה שעברה וכמה בעלי מניות אמרו כי היו שמחים אילו החברה הייתה משקיעה סכום גדול בהרבה ברכישה של מניותיה. לשמחת בעלי המניות, באפט ומנגר אמרו כי לאורך זמן החברה תוכל לקנות בעתיד את מניותיהם אפילו בהיקף של 100 מיליארד דולר.

התשלובת מנהלת עסקי ביטוח גדולים, וכן חברות רכבות, חשמל, ייצור וקמעונות. עסקי הביטוח הם ליבת מכונת הכסף שלה, והם מכניסים מיליארדי דולר של פרמיות מראש, שהחברה משקיעה. החזקות המניות הגדולות של ברקשייר כוללות את אפל ובנק וולס פארגו.

המניה מסוג A עלתה ב-7.1% מתחילת השנה, ל-327,765 דולר ביום שישי האחרון. 

עוד כתבות

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"