גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגורילה שהפכה למפלצת: האם אמזון בדרך למחוץ את המתחרים?

אחרי ההתלהבות הראשונית מהמחירים הזולים והמשלוחים המהירים - בארה"ב מתחילים לחשוש שאמזון הפכה לתאגיד ענק שמוחץ את המתחרים ● בקרוב אצלנו?

ג'ף בזוס, מנכ"ל ומייסד אמזון / צילום: רויטרס
ג'ף בזוס, מנכ"ל ומייסד אמזון / צילום: רויטרס

לאמזון יש בעיית גודל שדומה לאתגר של פייסבוק. היא הפכה לחברה כל-כך ענקית, רחבת-היקף ועוצמתית, שהטעויות הבלתי נמנעות שלה מתחילות לשחוק את האמון במוצריה ושירותיה, את הרצון הטוב כלפיה בוושינגטון ואת יכולתה להשיג דומיננטיות עולמית.

בואו נעצור לרגע כדי לזכור שאמזון - שהפכה את המשלוח היומיומי של עשרות מיליוני פריטים לסטנדרט - היא גם המנהיגה העולמית בשירותי מחשוב ענן והבעלים של חנויות המכולת הול פודס (Whole Foods). בנוסף, אמזון מסייעת לכוחות משטרה לזהות עבריינים, ובונה צי מטוסי מטען משלה.

לאמזון יש חטיבת פרסום שמגלגלת 11 מיליארד דולר בשנה, והיא שוקדת על תוכנית שנועדה להעניק לכל תושבי כדור הארץ אינטרנט מהחלל. אמזון הכניסה רמקולים (אקו) שפועלים ללא הפסקה ל-1 מכל 10 בתים בארה"ב, הקימה בעצמה אולפן סרטי קולנוע וטלוויזיה, והיא מתחרה ישירות ב-UPS, FedEx, גוגל, פייסבוק, אפל, מיקרוסופט, יבמ, תעשיית המו"לות בכללותה, נטפליקס, HBO, דיסני, וולמארט, טרגט, קוסטקו ואין-ספור חברות סטארט-אפ.

אמזון מעורבת בעימותים לגבי שימוש בתוכנת זיהוי תווי פנים, יחסה לעובדי המחסנים ולנהגים שלה וכן בסוגיה האם הרמקולים שלה מפירים את תקנות ההגנה על ילדים - וזו רשימה חלקית. 

בחודש החולף נקלעה אמזון לעימות פומבי בטוויטר עם הסנאטורית אליזבת' וורן, מתמודדת על מעמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, שהציעה לפצל את החברה. אמזון דחתה דיווחים בתקשורת לפיהם היא נוהגת לפטר עובדי מחסן באמצעות אפליקציה והכחישה כי פיטרה שבע עובדות שנכנסו להריון.

לפני כן, אמזון נאלצה לקבל תשלום במזומן בחנויות נטולות המזומנים שלה, כדי להימנע מאפליה. היא נאלצה גם להתמודד עם טענות שעובדיה מקשיבים להקלטות ממכשירי אקו. אי-אפשר לשכוח את הרגע שבו החליטה אמזון לא להקים את המטה השני שלה בעיר ניו יורק, לאחר שפוליטיקאים הצהירו כי אמזון רעילה, וכי הם מעדיפים לא להפוך לביתה של חברה כזאת - למרות זריקת העידוד המסיבית שהיא הייתה מעניקה לכלכלה.

"כשאתה משבש, יש לך את הגמישות שאין לך כשאתה מוביל", אומרת אליס פורנייה, סגנית נשיא לסחר אלקטרוני ומחקר בחברת הייעוץ קנטאר.

בעבר תמכו רבים בטענתה של אמזון שהיא מנוע צמיחה, סמל ניצחון השוק החופשי האמריקאי וחברה חדשנית שממוקדת בצרכנים. כשאמזון נכנסת היום לתחומי פעילות חדשים, המתחרים נכנסים למגננה, וגם הפוליטיקאים לוקחים זאת לתשומת-לבם. מה שהיה בעבר "אפקט וולמארט" על המתחרים, שרשראות האספקה, שוק העבודה והמגזר המסחרי, הפך ל"אפקט אמזון".

פחות מ-4% משוק הקמעונאות בארה"ב

אחת האמירות המוכרות ביותר - לא רק מפיהם של מנהלי אמזון, אלא גם במכתבו האחרון של ג'ף בזוס לבעלי המניות - היא שאמזון חולשת על פחות מ-1% משוק הקמעונאות העולמי ועל פחות מ-4% משוק הקמעונאות בארה"ב. זהו נתח שוק קטן יותר משל וולמארט.

"שוק הקמעונאות מתאפיין בתחרות רצחנית, ויש לנו מתחרות גדולות מאיתנו בכל מדינה שבה אנו פועלים", אמר אחד מדוברי אמזון. "חלק הארי של מכירות הקמעונאות בארה"ב - 90% - עדיין מתבצע בחנויות פיזיות", הוסיף הדובר.

מה שלא תשמעו את אמזון אומרת הוא שנתונים סטטיסטיים אחרים מוכיחים שהחברה חולשת על מחצית מסך הקניות המקוונות בארה"ב. להערכת חברת הייעוץ קנטאר, כ-50% ממשקי-הבית חברים במועדות אמזון פריים, ומחצית ממשקי-בית אלה קונים באמזון מדי שבוע. לא תשמעו מאמזון שתשתית ההפצה של החברה לאספקת מוצרים שהוזמנו באינטרנט, גדולה יותר משל כל אחת ממתחרותיה.

ייתכן כי קצב צמיחת הכנסות אמזון נמצא במגמת האטה, אך עדיין מדובר בקצב שאין דומה לו בקרב קמעונאיות בגודל כזה. ברבעון הפיננסי האחרון של אמזון צמחו ההכנסות ב-17% לעומת הרבעון המקביל בשנה הקודמת.

חלק מהמומחים בחוקי ההגבלים העסקיים מסכימים שאמזון אינה מספקת לרגולטורים סיבה לגלות בה עניין. "גודלה של אמזון אינו משהו שאני חוששת לגביו, ובאופן כללי גודל אינו משהו שכלכלנים חוששים לגביו", אומרת פיונה סקוט מורטון, כלכלנית באוניברסיטת ייל, שעבדה במחלקת ההגבלים העסקיים במשרד המשפטים של ארה"ב בתקופת כהונתו של הנשיא ברק אובמה. "התנהגות אנטי-תחרותית היא מה שפוגע בצרכנים, וזה מה שהמבקרים צריכים להוכיח".

מומחים משפטיים אחרים ורגולטורים פוטנציאליים, בהם הסנטורית וורן, בוחנים מחדש את השאלה האם הגודל של אמזון פוגע בצרכנים ובתחרות. לינה קאהן, מומחית משפטית שמכהנת כיום כיועצת לתת ועדת בית הנבחרים על חוקי ההגבלים העסקיים, הסחר והמינהל, פרסמה ב-"Yale Law Journal" מאמר בשם "פרדוקס ההגבלים העסקיים של אמזון", שהפך מאז לטקסט מכונן.

קאהן דוחה את הנחת הבסיס הנהוגה כעת בחוקי ההגבלים העסקיים, דהיינו שהעלאת מחירים לא הוגנת היא קנה-המידה היחיד שלפיו ניתן לקבוע אם חברה פועלת כמונופול פוגעני. קאהן טוענת כי יש לחדש את השימוש בהגדרות המונופול שהיו נהוגות בתחילת המאה ה-20, שהייתה עידן של פירוק קרטלים. לדברי קאהן, אמזון חונקת את התחרות בעצם גודלה.

בזוס מבליט בגאווה את העובדה שמרבית המכירות הקמעוניות באמזון מתבצעות כעת בידי מוכרים שמשלמים לאמזון כדי להשתמש בתשתיות שלה. פעילות עסקית זו, בעלת שולי הרווח הגבוהים יחסית, מוצאת חן בעיני המשקיעים, אך היא יוצרת מצב שבו רוב האנשים מחפשים באמזון את המוצרים שבהם הם מעוניינים. מצב זה מאלץ מספר הולך וגדל של מותגים וקמעונאיות לקיים נוכחות, לעתים קרובות בחוסר רצון, בפלטפורמה של אמזון.

"אלפי הקמעונאיות והעסקים העצמאיים שחייבים לנסוע במכונית של אמזון כדי להגיע לשוק, סובלים מתלות גוברת ביריבה הגדולה ביותר שלהם", כתבה קארן.

המתחרות ניסו לחקות ונכשלו

תחילה ניסו מתחרותיה של אמזון לחקות אותה באופן ישיר, אבל זה לא הצליח להן, לדברי פורנייה מחברת הייעוץ קנטאר. האיום הקיומי שמהווה אמזון, ולא השתלטותה על המגזר הקמעונאי כולו, ממריץ את יריבותיה להשקיע.

ב-2017 הבטיחה טרגט להוציא 7 מיליארד על חידוש חנויותיה, תוך שלוש שנים ועוד 1 מיליארד דולר בשנה מהרווחים על חדשנות.

אמזון מתחילה להראות נכונות לכונן שותפויות, ולא רק להתחרות. ב-2018 אמרה מנכ"לית Kohl, מישל גאס, שהחברה שלה שמחה על שיתוף-הפעולה עם אמזון שבמסגרתו מקבלת קוהל מוצרים שמחזירים לקוחות שרכשו מוצרים אלה באמזון. "יש המון מרחב לשתינו", אמרה גאס באותה העת.

מתחרות קטנות יותר מחפשות אסטרטגיה שתאפשר להן לצמוח במהירות. Hingeto, חברת סטארט-אפ שהושקה לאחרונה במסגרת תוכנית החממה Y Combinator, מבטיחה ליצור זירת סחר מיניאטורית בסגנון אמזון, שתדאג לכל - החל מביצוע ההזמנות וכלה בתשלומים.

הרעיון הוא שלמרות שאף חברה אינה יכולה לפתח תשתית בקנה-המידה של אמזון, מספר גדול של מוכרים שיתאגדו יוכל להעניק יחס למבצעי הזמנות צד שלישי את היכולת להציע משלוחים תוך יומיים במחיר סביר. אם תצרפו לזה תוכנה שמאפשרת לקונים לבחור מוצרים ועיבוד תשלומים בידי חברות כמו Stripe, הרי שכל זירת סחר תוכל למכור סט של פריטים ייחודיים משל עצמה, כשמאחורי כל זה תעמוד פעילות ענקית קולקטיבית אחרת שתופעל בידי חברות שאינן אמזון.

לאמזון יש קלף מנצח שאין לאף אחת ממתחרותיה: כמויות המידע האדירות שהיא אוספת. תוכניות מועדון לקוחות משמשות זה זמן רב ככלי שבאמצעותו עוקבות חברות אחר הרגלי הצרכנים, אך פעילות איסוף המידע של אמזון הניבה אוצר מידע שייחשב למרשים אפילו בעיניו של מארק צוקרברג.

בעוד אמזון בונה את פעילות הפרסום הייעודי שלה וממשיכה להגדיל את רשימת אויבותיה-ידידותיה, עשוי מאגר מידע זה להפוך למקור של דאגה רבה יותר. כשאמזון לא רק תספק לכם סרטי וידאו, מוצרי טיפוח ומוצרים לבית על-פי הזמנתכם, אלא גם את שירות הענן שבו משתמש הרופא שלכם כדי לנתח את תוצאות הבדיקות הרפואיות שלכם - ייתכן שתצטרכו לחשוב פעמיים לפני שתקנו מכל גלידה מהול פודס. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק