גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אחד הערוצים המתפתחים להלבנת הון – ערוץ תשלום המס"

לדברי ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, "בעולם מתפתחת התובנה שתשלום מס עלול להוות ערוץ להלבנת כספים, לאור הקושי בהעברת כספים במערכות הפיננסיות" ● "קבלת ישראל לארגון ה-FATF היא הישג לאומי אסטרטגי בכל קנה-מידה" ● הדברים נאמרו בכנס השנתי השני לפשיעה כלכלית ואיסור הלבנת הון של לשכת עוה"ד

ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור / צילום: רן יחזקאל
ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור / צילום: רן יחזקאל

"קבלת ישראל לארגון ה-FATF היא הישג לאומי אסטרטגי בכל קנה-מידה. לראשונה אנחנו חלק מקבוצה מצומצמת שקובעת את הכללים לכל מדינות העולם, אנחנו כבר שם ונכנסנו לעומק. הסקטור הפיננסי בישראל קיבל סוג של תעודת בגרות בנוגע ליושרה של המערכת הפיננסי בישראל... כבר שמעתי מכמה אנשים שיש התעניינות ורואים את האפקט בשטח - זה מעלה אותנו, אתכם ואת הכלכלה בכמה רמות. מחזק את הכלכלה, מושך השקעות לגיטימיות, כסף לבן מחפש כסף לבן, ואנחנו עברנו לאזור הלבן, ויש לנו שיפור במעמד הבינלאומי" - כך אמרה הבוקר (ב') ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים, במהלך הכנס השנתי לפשיעה כלכלית ואיסור הלבנת הון של לשכת עורכי הדין, שערכו הבוקר (ב') הרשות לאיסור הלבנת הון ועו"ד יעל גרוסמן, יו"רית (משותפת) של ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין.

ד"ר ווגמן-רטנר סקרה את תהליך ההסדרה הגלובלי שמוביל ארגון ה-FATF (Financial Action Task Force) להתמודדות באופן מהיר ואחראי עם סיכוני הלבנת הון ומימון טרור הנובעים מפעילות חדשנית זו, והדגישה כי ישראל צריכה למהר ולהסדיר התחום בהתאם לדרישות הבינלאומיות ועל-מנת לאפשר השימוש בחדשנות הפיננסית בכלכלה הישראלית.

לדבריה, "המגמה העולמית שמקדם ארגון ה-FATF היא גישה מבוססת סיכון וצמצום ההדרה הפיננסית, אשר מחייבת כשלב ראשון ניתוח והבנת סיכוני הלבנת ההון ומימון הטרור הנובעים מהפעילות; ובשלב שני נקיטת אמצעים להפחתת הסיכונים שזוהו. הארגון מפרסם בימים אלה מדריכים מפורטים לסקטורים השונים לגבי אופן יישום גישה מבוססת סיכון בתחומם, לרבות פרסום בקרוב של מדריך לעורכי דין ורואי חשבון. הכוונה העולמית היא לעודד חדשנות והכלה פיננסית, תוך טיפול בסיכונים באופן יעיל".

עוד הצביעה ד"ר ווגמן-רטנר על אחד הערוצים המתפתחים להלבנת הון - ערוץ "תשלום המס". לדבריה, "בעולם מתפתחת התובנה שתשלום מס עלול להוות ערוץ להלבנת כספים, לאור הקושי בהעברת כספים במערכות הפיננסיות. בעבר עבריין היה מי שלא משלם מס, כיום עבריין מתוחכם מנצל מערכת המס כדי להלבין את פירות העבירה, כאשר תשלום המס הוא פרמיית הלבנה".

דוגמאות לכך הן ייעוץ פיקטיבי, חשבוניות פיקטיביות ועוד. "מוכרת המגמה העולמית לאפשרות ניצול הסכמי שומה וגילוי מרצון להלבנת הון גלובלית, שכן כיום אישור מרשות המסים בגין תשלום מס הוא 'כרטיס כניסה' למערכות פיננסיות אחרות בעולם. האתגר: לזהות את הפעילות הלא לגיטימית במסווה של לגיטימית. קיימים שיתופי-הפעולה בין רשלא"ה ורשות המסים בזיהוי מוקדם משותף של הנושאים הללו. כך למשל הסדרי הגילוי מרצון בישראל עומדים בכללים המחמירים של הFATF בנושא, שנועדו לצמצם הסיכון", אמרה ווגמן-רטנר, והוסיפה כי "בהקשר זה יש לזכור - משטר איסור הלבנת הון לא נועד לחסום כלכלה וכספים. על המערכת הפיננסית לנקוט בגישה מבוססת סיכון - ולא להימנע מסיכון; לבחון כל מקרה לגופו, לאתר דגלים אדומים, לדווח לרשלא"ה במידת הצורך. מאידך, פקידי מס ברחבי העולם, וגם בישראל, צריכים להיות ערים לניצול הפוטנציאלי של הסכמי שומה וגילוי מרצון, ולהציף המקרים המתאימים. ישנו שיתוף-פעולה בין הרשות לאיסור הלבנת הון ורשות המסים בנושא כדי להתמודד עם אתגר זה". 

רפורמת חוק איסור הלבנת הון

עוד הציגה ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור בנאומה את עיקרי רפורמת חוק איסור הלבנת הון שיוזמת בימים אלה הרשות, אשר כוללת מהלך לאיחוד צווי איסור הלבנת הון תחת "צו אחיד" החל על הסקטור הפיננסי, זאת על-מנת לצמצם ארביטרז' רגולטורי בין סקטורים שונים והחלת חובות איסור הלבנת הון באופן שוויוני ומבוסס סיכון; וכן יישום אמנת וורשה - הענקת סמכות מנהלית לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור לעיכוב כספים חשודים, לתקופה מוגבלת, בטרם ביצוע פעולה בהם על-ידי מוסד פיננסי.

כמו כן, ד"ר ווגמן-רטנר התייחסה למגמות ולסיכונים עולמיים מרכזיים, ביניהם תחום הפעילות הפיננסית בנכסים וירטואליים (מטבעות קריפטוגרפים). לדבריה, "על-מנת לעודד חדשנות פיננסית ולאור המציאות הטכנולוגית, הארגון קבע סטנדרט עולמי לגבי נכסים וירטואליים - לאפשר שימוש בזירות של נכסים וירטואליים לצד כללי מסורתית, וכן יפורסם מדריך לזיהוי דיגיטלי (כפי שיפורט בהמשך). אנו פועלים לצמצום ה-DE-RISKING לאפשר שימוש בטכנולוגיות מתקדמות לזיהוי וניטור של פעילות חריגה".

עוד היא הוסיפה כי "תחום הנכסים הווירטואליים הוא תחום בעל חדשנות פיננסית מחד, ובעלת סיכונים מובנים לניצול להלבנת הון ומימון טרור מאידך: אנונימיות, מאפייני מזומן, חוצה גבולות, ללא גורם מרכזי מפקח ומנטר ועוד", באשר למונח העולמי שנבחר לתחום - "נכסים וירטואליים. לשם שמירה על ניטרליות טכנולוגית, לא משתמשים במילה מטבע, כולל נכס להשקעה", ציינה ראש הרשות, והוסיפה כי "ההגדרה בחוק הישראלי היא אמנם 'מטבע וירטואלי', אך מהותית מתייחס לכל הנושאים הנדרשים ב-FATF ובטח יתוקן בהמשך".

בין ההצלחות של הרשות, ציינה ד"ר ווגמן-רטנר את העמקת וטיוב שיתוף-הפעולה עם המשטרה, השב"כ ורשות המסים. לדבריה, "קיים גידול מטאורי של למעלה מ-115% לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור בבקשות מידע מרשויות האכיפה וביטחון ואת הגידול של הפרפארזות המודיעיניות לגופי האכיפה והביטחון (גידול של 148%), בקורלציה מלאה לתפיסות הרכוש לפי נתוני הפרקליטות, כמעט 2 מיליארד שקל ב-2018".

בהקשר של החילוטים, ד"ר ווגמן-רטנר ציינה כי הביקורת הבינלאומית העניקה ציון הצטיינות למדיניות החילוטים בישראל והעלתה את הצורך בהקמת בתי משפט כלכליים ייעודיים כדי לאפשר קבלת החלטות מהירה ולטפל בבקשות באופן אפקטיבי; וכי 70% מהתפיסות מחולטות בסופו של דבר.

עוד הוסיפה ד"ר ווגמן-רטנר כי "87% מהמידע שמעבירה רשות תורם באופן קונקרטי לחקירה, כנ"ל לרשות המסים, 50% מהכתבות המודיעיניות של הרשות שהופצו לשב"כ שימשו את השב"כ במסגרת חקירות של עבירות מימון טרור".

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

מגמה מעורבת בוול סטריט; רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%, שיאומי ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

אייל בן סימון מימש אופציות של הפניקס בהיקף של 1.65 מיליון שקל

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא