גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשובה מוכר השליטה בהפניקס: נחתם הסכם למכירת קבוצת הביטוח לקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט

השלמת העסקה, בדיסקאונט של יותר מ-10% על מחיר השוק - תלויה באישור הרגולטור ● הקרנות הרוכשות ישלמו לדלק 1.7 מיליארד שקל עבור 32.5% מהמניות בעזרת מימון ממזרחי טפחות, מנורה מבטחים ומיטב דש וכן מקבוצת דלק ● המתווך בעסקה הוא דני גוטמן, לשעבר בכיר בקבוצת דלק

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי
יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי

בזמן שקבוצת הביטוח הפניקס  שבה להיות קבוצת הביטוח בעלת שווי השוק הגבוה במשק (כ-6 מיליארד שקל), נחתם היום ההסכם המחייב למכירת השליטה בה מידי קבוצת דלק  לידי הקרנות הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט. בכך עושה בעל השליטה בדלק, יצחק תשובה, צעד גדול בדרך לעמידה בהוראות חוק הריכוזיות, שבמסגרתן עליו "להיפטר" מהפניקס עד דצמבר השנה.

תנאי העסקה והתמורה שתשולם לא שונו ביחס למזכר הכוונות ששני הצדדים חתמו עליו לפני כשלושה חודשים, כך שדלק תקבל עבור השליטה בהפניקס כ-1.7 מיליארד שקל (דיסקאונט של 11.5% על מחיר השוק הבוקר). היקף העסקה עשוי להשתנות בתום תקופה של חמש שנים ממועד השלמת העסקה, בהתאם לתנאים שייבחנו, כך ששווי העסקה מבחינת קבוצת דלק עשוי לגדול ב-860 מיליון שקל או לקטון ב-200 מיליון שקל.

עוד היבט מעניין בעסקה הוא שמו של דני גוטמן, בעבר מנכ"ל כלל פיננסים ולאחר מכן בכיר בקבוצת דלק ומי שניסה - ללא הצלחה - להקים לה זרוע ביטוחית בינלאומית, שמוזכר "כיועץ מיוחד" לקרנות הרוכשות - קרי המתווך בעסקה שחיבר בין הצדדים, שצפוי לקבל עמלת תיווך.

החתימה על ההסכם נעשתה לאחר בדיקת נאותות מעמיקה שעשו הרוכשות הפוטנציאליות להפניקס, ובהמשך לבדיקות שנעשו על ידן ומטעמן עם רשות שוק ההון, בראשות הממונה משה ברקת, שכנראה צפוי לאשר את הרכישה. הצדדים סיכמו על תקופה של שישה חודשים להשלמת העסקה. זו עדיין אינה ודאית ותלויה בקבלת אישורים ובראשם אישור הממונה על רשות שוק ההון.

במסגרת העסקה תמכור קבוצת דלק שבניהולו של אסי ברטפלד את כל החזקותיה הנוכחיות בהפניקס (30.1%) בתמורה לכ-1.6 מיליארד שקל. בנוסף התחייבה להעביר לרוכשות עוד 2.5% נוספים ממניות הפניקס עד תום שנת 2019 - אותן  מכרה דלק בעסקאות החלף במהלך 2018, עבור כ-120 מיליון שקל נוספים.

אסי ברטפלד / צלם: תמר מצפי

את העסקה לרכישת 32.5% ממניות הפניקס יממנו הקרנות הזרות הרוכשות באמצעות הלוואה מקונסורציום בנקאי-מוסדי ובאמצעות הלוואת מוכר שתעמיד להן קבוצת דלק. ההלוואה העיקרית, בגובה 575 מיליון שקל, תועמד באמצעות קונסורציום בהובלת מזרחי טפחות ושבו משתתפות גם מנורה מבטחים ומיטב דש, כשהבטוחה בהלוואה תהיה מניות הפניקס הנמכרות. כמו כן, דלק מעמידה לרוכשות הלוואת מוכר בהיקף של 200 מיליון שקל.

נזכיר כי באחרונה עזב מנכ"ל הפניקס הקודם, אייל לפידות, את תפקידו (לטובת ניהול קבוצת שיכון ובינוי), ובמקומו מונה אייל בן סימון כממלא מקום המנכ"ל של חברת הביטוח של הקבוצה.

אינדיקציות אופטימיות מהממונה על שוק ההון

העסקה נחתמה הבוקר במשרדי משרד עוה"ד גורניצקי ושות'. מי שמלווה את העסקה מטעם הרוכשות הוא אלי יונס, לשעבר מנכ"ל בנק המזרחי טפחות וקודם לכן מנכ"ל הפועלים והחשב הכללי. בקרנות התייחסו ליונס באומרן כי "סנטרברידג' וגלטין פוינט מקיימות שותפות עם אלי יונס המשמש כיועץ מיוחד בפעילותן בישראל ובחו"ל", תוך שהוסיפו כי "יונס יעץ לצדדים בבחינת הזדמנויות השקעה בתחום הביטוח, הבנקאות והשירותים הפיננסיים בישראל ובחו"ל, וימשיך בכך". אמירה זו, לצד הגבלת השכר בפיננסים בישראל, מחזקים הערכות כי יונס לא יכהן כיו"ר הפניקס.

הקרנות הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט ציינו היום כי הן "מאמינות שרכישת הפניקס מהווה הזדמנות עסקית ייחודית בשל החזקותיה בחברת הביטוח המובילה בישראל וכן בעלות בנכסים אטרקטיביים אחרים, לרבות בית ההשקעות אקסלנס, חברת גמא המתמחה בסליקת אשראי, רשת בתי הדיור המוגן 'עד 120' ומספר סוכנויות ביטוח, מהוות הזדמנות עסקית ייחודית".

עוד נמסר מטעמן כי הן "מזהות מספר נקודות מהותיות בשוק ההון והביטוח הישראלי המדגישות את האטרקטיביות של ההזדמנות העסקית: חוסן וצפי לצמיחה בכלכלה הישראלית, שוק יציב הנמצא, צמיחה ובו מספר שחקנים מבוססים, שוק הון וביטוח גדול ומפותח עם הסדרה נאותה, סביבה דינמית המותירה מקום לחדשנות והזדמנויות לשילוב הפרקטיקות המיטביות בניהול השקעות ונכסים".

לשתי הקרנות החזקות מפוקחות בתחומי הפיננסים מחוץ לישראל, והן קיבלו ככל הידוע אינדיקציות אופטימיות מבחינתן מצד הממונה ברקת, שבעבר היה יו"ר הפניקס וגם בכיר בקבוצת דלק. עתה הקרנות יגישו את הבקשה הרשמית לרשות שוק ההון.

בשנים האחרונות תשובה ניסה למכור את הפניקס תוך שבמקביל קיבל ממנה תשואה מרשימה. בשלוש השנים האחרונות נסקה מניית הפניקס בכ-170%, שהובילו אותה למעמדה כיום כחברת הביטוח בעלת שווי השוק הגבוה בישראל.

עם זאת, בשנים האחרונות חתמה דלק על חמישה הסכמים עם רוכשים פוטנציאליים נוספים, שגוועו ללא שהבשילו לכדי עסקה, בדרך כלל בשל ההערכה כי לא יקבלו את אישור הרגולטור: סיריוס האמריקנית-סינית (שכבר רכשה 4.9% מהפניקס), פוסון הסינית, משפחת קושנר (בהובלת חתנו של הנשיא טראמפ), חברת AmTrust האמריקנית ועם יאנגו הסינית.

דלק מקווה כי הפעם היא תצליח למכור את הפניקס ו"להיפטר" מהשליטה בה, כך שתעמוד בהוראות חוק הריכוזיות, שמכריח אותה למכור את החזקותיה בהפניקס עד דצמבר 2019. למעשה, דלק מעוניינת למכור את הפניקס ללא קשר להוראות החוק, וזאת בשל שינוי מבני שהיא מובילה, לטובת התמקדות בעסקי האנרגיה. אם דלק לא תצליח למכור את הפניקס לרוכש אסטרטגי היא תמכור אותה דרך הבורסה, וזאת בהמשך למכירת יותר מ-15% ממניות הפניקס שביצעה אשתקד בבורסה המקומית.

אלי יונס / צילום: תמר מצפי

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; הניקיי צלל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן