גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים לא לבד: מעמד הביניים בכל העולם מתרחק מדירה

לא רק בישראל: גם ארה"ב, בריטניה, שבדיה ואוסטרליה מתקשות להתמודד עם חוסר הפרופורציה בין הזינוק במחירי הדיור לעומת העלייה הצנועה בשכר הריאלי

לונדון. מקומות עבודה ואנשים חוזרים לערים הגדולות ומעלים את המחירים / צילום: Shutterstock
לונדון. מקומות עבודה ואנשים חוזרים לערים הגדולות ומעלים את המחירים / צילום: Shutterstock

ערים ברחבי העולם - מניו יורק ולונדון ועד סטוקהולם וסידני - מתקשות לפתור את המשברים המחריפים בתחום הדיור בר-ההשגה.

המחסורים החמורים נמשכים למרות מיליוני דולרים שהושקעו בפרויקטים שונים ומאות אלפי דירות שנבנו. כמה מהמדינות מתמקדות בפתרונות שמבוססים על קידום שוק חופשי ללא מגבלות, בעוד שאחרות נעזרות בפיקוח על דמי השכירות ובסובסידיות. אך אף גישה לא פתרה את המשברים, ולמרביתן היו השלכות שליליות אחרות.

ב-32 ערים גדולות ברחבי העולם עלו מחירי הדיור הריאליים ב-24% בממוצע בחמש השנים האחרונות, בעוד שההכנסה הריאלית הממוצעת צמחה ב-8% בלבד באותה תקופה, לפי נתוני נייט פרנק, חברת הייעוץ הלונדונית המתמחה בנדל"ן.

כלכלנים אומרים שמפתיע שמצב הדיור בר-ההשגה הידרדר בתקופה של שגשוג עולמי בשש השנים האחרונות. אבל בשורה התחתונה, הצמיחה לא הדביקה את קצב העלייה המהיר של מחירי הדיור.

העליות הריאליות (מתואמות לאינפלציה) במחירי הדיור היו גבוהות יותר מקצב צמיחת ההכנסה בחמש השנים האחרונות ב-18 מ-25 הערים שנכללו בדוח של נייט פרנק. בשני מקומות אחרים - דובאי וסאו פאולו - הייתה הירידה בהכנסה הריאלית חדה יותר מהירידה במחירי הדיור, וזה יצר אתגרים דומים.

גם דפוסי ההגירה נושאים בחלק מהאחריות: בעשר השנים האחרונות שגשגו ערים מכיוון שמקומות עבודה ואנשים היגרו מהפרברים המרוחקים אל האזורים העסקיים.

"ערים ברחבי העולם סובלות מבעיות דיור בר-השגה, ואחת הסיבות לכך היא ההצלחה של עצמן", אמר ליאם ביילי, מנהל המחקר העולמי בנייט פרנק.

הזינוק במחירים נובע גם מהביקוש הגובר מצד המשקיעים ולממשלות אין כסף לסבסוד היצע חדש של דירות. מרבית התקציבים הממשלתיים כורעים תחת נטל של אוכלוסייה מזדקנת בעלת צורכי פנסיה ושירותי בריאות גדלים.

מצמצמים רכישות של משקיעים זרים

גם המגזר הפרטי לא פתר את הבעיה. ברבות מן הערים שנפגעו קשה, יזמים בנו מאות אלפי יחידות דיור, אך מרביתן מתומחרות עבור קונים ושוכרים עשירים, ולא עבור בני המעמד הבינוני והפועלים, שנדחקים אל מחוץ לשוק בשל המחירים הגבוהים.

טוקיו היא אחת הערים הבודדות שבה עמד ההיצע בקצב הביקוש ומנע התפתות משבר. אך זה נובע בעיקר ממדיניות דה-רגולציית הדיור שמדינות אחרות מתקשות ליישם.
"זה סותר את רעיון התכנון והפיתוח המסודרים של ערים", אמר לורנס טרוי, עמית מחקר ב-City Futures Research Centre באוניברסיטת ניו סאות וויילס, אוסטרליה.

כדי למנוע עליית מחירים הטילו ממשלות בכמה מדינות, כולל קנדה ואוסטרליה, מסים נוספים שנועדו לצמצם רכישות של משקיעים או זרים. רכישות שביצעו משקיעים סינים, שהיו פעילים במיוחד במרבית עשר השנים האחרונות, ירדו בתגובה למגבלות ההון שהוטלו לאחרונה בסין.

מגמות אלה, בשילוב עם הרוויה בהיצע דירות הפאר, הורידו את המחירים בכמה מהשווקים התוססים ביותר. בסידני עמד מחירו הממוצע של בית בסוף השנה שעברה על כ-780 אלף דולר - ירידה של 11.3% מהשיא שנרשם ב-2017, לדברי CBRE Group. לפני כמה שנים צמחו המחירים בוונקובר ובטורונטו בקצב שנתי של 30%, אך כיום הם שרויים בקיפאון הודות למס המכירות הגבוה שהוטל על קונים זרים, והחמרת התקנות שמקשות עוד יותר על משפחות לקבל משכנתה.

"מה שאנחנו עושים עכשיו זה לבטל את תוצאות השנים המטורפות", אמר בנג'מין טל, סגן כלכלן ראשי ב-CIBC World Markets.

אך למרות ששווקים אלה התקררו קצת, המחירים עדיין אינם בהישג ידן של משפחות מהמעמד הבינוני. בסידני עדיין המחיר גבוה כמעט פי 12 מהשכר החציוני, לעומת פי 8 בשווקים שבהם נחשבות הדירות לבנות-השגה יותר.

הבנייה עולה לגובה, הדירות קטנות יותר

המגזר הציבורי והמגזר הפרטי מחפשים פתרונות חדשים. ערים כמו לונדון וניו יורק שינו את החלוקה האזורית של שטחי קרקע גדולים כדי לאפשר בנייה גבוהה יותר בשטחים אלה. הן גם הגמישו את התקנות במטרה לאפשר בניית יחידות דיור קטנות יותר.

חברות אדריכלות ובנייה מנסות טכנולוגיות בנייה חדשות שהתאפשרו הודות להתקדמויות הטכנולוגיות. חברת האדריכלות הבריטית Rogers Stirk Harbour + Partners, למשל, בוחנת דרכים להרחיב גם לפרברים את שיטות הבנייה המודולריות - תחום שבו הייתה פורצת דרך באמצעות פרויקט Y:Cube שלה.

"הרבה מהשכנים הסתכלו על המבנים האלה ושאלו איפה הם יכולים להשיג אחד כזה כדי להציב אותו בחצר בשביל ההורים שלהם", אמר איוואן הרבור, שותף בכיר בחברה.
בינתיים הופך הדיור לסוגיה פוליטית טעונה, והצעות להרחבת הפיקוח על מחירי השכירות צצות גם במקומות כמו קליפורניה, גרמניה ולונדון.

דיור בר-השגה הפך לסוגיה גדולה גם לקראת הבחירות באוסטרליה, מפלגת הלייבור, שהפסידה בשבוע שעבר, הציעה צעדים להגדלת ההיצע החדש ולצמצום ההשקעות הספקולטיביות. מתנגדיה הזהירו שהן עלולות להפיל את השוק הנחלש למצב של צניחה חופשית.

בשבדיה הצליח השנה סטפן לופוון להיבחר מחדש בקושי לראשות הממשלה, אך רק לאחר שהסכים למספר רב של מהלכים שהציעו מפלגות אחרות, כולל דה-רגולציה של שכר הדירה לדיירים בבניינים שנבנו לאחרונה במטרה לעודד היצע חדש. אך רבים אינם צופים שהממשלה תנקוט בקרוב פעולה מכיוון שהקואליציה רופפת.

"בהינתן הממשלה שיש לנו, זה נראה - לרוע המזל - שצפויות לנו עוד ארבע שנים שבהן לא יקרה שום דבר ממשי", אמר אלבין סנדברג, אנליסט ב-Kepler Cheuvreux, חברת שירותים פיננסיים.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם