גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הראלי באג"ח בארה"ב עומד דולר חזק; האם להתגונן בכל זאת?

משקיעים רוכשים אג"ח ממשלת ארה"ב מבלי לגדר אותן כנגד סיכון של ירידה בדולר ● "ככל שהאי-ודאות לגבי סכסוכי הסחר תישאר בעינה - הדולר ימשיך לקבל תמיכה"

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

דולר חזק באופן מתמשך עומד בבסיס הגאות במחירי אג"ח האוצר האמריקאי, בעוד שעליית המדרגה בסכסוכי הסחר העולמי של ארה"ב מגבירה את הביקוש לנכסים בטוחים יותר, כמו אג"ח כאלה.

ישנם משקיעים שנכנסים לשוק אג"ח האוצר מבלי להגן על עצמם מפני תנודות במחיר הדולר, בהימור על כך שהכוח הכלכלי המתמשך של ארה"ב, והריביות הגבוהות יחסית שלה, ימשיכו לחזק את הדולר.

הימורים על עליית וירידת הדולר

זהו מהפך ביחס לסוף 2018, אז העלות הגבוהה של הגידור מפני התנודות בדולר הרתיעה כמה משקיעים זרים מפני שוק האג"ח האמריקאי, ותשואות האג"ח, שנעות בהיפוך מהמחירים, עלו לשיאים של כמה שנים.

האסטרטגיה הזו תגמלה משקיעים שמהמרים לאחרונה על הדולר, לאחר שהמטבע הזה סתר את הציפיות של בנקים רבים בוול סטריט, בכך שרשם התחזקות יציבה לשיא של שנתיים לאחרונה. רבים מאמינים שהוא ימשיך לעלות, על רקע התחזית הכלכלית הלא יציבה במקומות כמו אירופה ויפן.

תשואת אג"ח האוצר לעשר שנים היא הבנצ'מארק של שוקי ההון העולמיים, והיא קובעת במידה רבה את הריביות על כל דבר, מהלוואות לסטודנטים (שכר לימוד) עד משכנתאות לדיור. תשואה זו ירדה ביום שישי שעבר לשפל חדש לשנת 2019, אחר שהנשיא דונלד טראמפ איים להטיל מכס על כל היבוא מקסיקו, וטלטל את שוקי ההון בעולם.

ההודעה הזו הפתיעה את המשקיעים, שכבר מתמודדים עם העלייה במתיחות הסחר בין ארה"ב לסין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. החששות לגבי השפעת העימות המסחרי הזה על הצמיחה הכלכלית העולמית צפויים לשמור על הביקוש לנכסים שנתפסים כבטוחים יחסית, כך מעריכים אנליסטים.

טים אלט, מנהל תיקי אג"ח ומט"ח בחברת אביבה אינבסטורז, אמר שהוא קנה אג"ח אוצר עבור חשבונות שרשומים בחו"ל, בלי לגדר את הרכישות הללו כדי להגן עליהן מפני האפשרות של ירידת הדולר.

"כאשר שאר העולם בבעיה, והתחזית לא ברורה, הגיוני לחפש מקלט במטבעות בטוחים", הוא אמר. "ככל שהאי-ודאות לגבי סכסוכי הסחר תישאר בעינה, כך הדולר ימשיך לקבל תמיכה".

המשקיעים יקבלו מושג אם עליות השכר האחרונות בארה"ב נמשכות כאשר הממשל יפרסם ביום שישי הקרוב את דוח התעסוקה לחודש מאי. עליית השכר עלולה להעלות את האינפלציה, ולאיים על ערך תשלומי הריבית הקבועה והקרן של האג"ח שאינן צמודות למדד המחירים. אינדיקציות כלכליות חשובות נוספות הן מדד המגזר היצרני של מנהלי הרכש (לוגיסטיקה) והזמנות ממפעלים באפריל, שיפורסמו השבוע.

משקיעים בינלאומיים נוהגים לגדר את החזקות האג"ח הזרות שלהם באמצעות נגזרים, שמאפשרים להם ללוות מט"ח בתמורה למטבע שלהם, ולנעול את הריבית העתידית שבה הם יוכלו להפוך את העסקה, כלומר לחזור לנכסים שנקובים במטבעות שלהם.

גידור מוריד את התשואה למינוס

ההבדל בין השקעה עם הגנה לבין החזקת אג"ח אוצר ללא גידור יכול להיות משמעותי. משקיע יפני שקונה אג"ח לעשר שנים ללא גידור מרוויח כעת תשואה של 2.14% על בסיס גלגול של ההחזקה כל שלושה חודשים. רכישת גידור מורידה את התשואה למינוס 0.65%. משקיע אירופי יקבל תשואה (ליתר דיוק, ישלם) של מינוס 0.84% כשהוא מגדר את האירו שלו.

"בסוף 2018, משקיעים רבים הבינו שאם הם היו נכנסים לשוק אג"ח האוצר האמריקאי ללא גידור, הם היו מרוויחים כסף", אמר אד אל-חוסייני, אנליסט ריביות ומט"ח בכיר בחברת קולומביה תרדנידל.

בו זמנית, המשקיעים הללו לא יכולים לקבל בשוק הבית שלהם את התשואה שהם רוצים.

האסטרטגיה הזו יכולה להיות גרועה בכמה דרכים. פריצת דרך לא צפויה בשיחות הסחר בין ארה"ב וסין, לדוגמה, עשויה להצית מחדש את התיאבון של המשקיעים לסיכונים, ולהוציא אותם משוק האג"ח ונכסים בטוחים אחרים. האפשרות הזו נראית בעלת סיכויים קלושים לאנליסטים רבים, כאשר וושינגטון ובייג'ין מתחפרות לקראת מה שנראה כמו מלחמת סחר ממושכת ועקובת מכסים.

משקיעים לא אמריקאים הגדילו את החזקותיהם באג"ח של האוצר האמריקאי ב-3.4% בינואר-מרץ השנה, לפי נתונים של האוצר. הדולר עלה מאז, ועומד כעת על קרוב לשיא של שנתיים, וההימורים בשוק החוזים העתידיים על עלייה נוספת של הדולר קרובים לנקודת שיא מאז 2015 (נטו, בניכוי הימורים הפוכים על ירידה לדולר).

למשקיעים בעולם אין הרבה חלופות לדולר או לשוק אג"ח האוצר האמריקאי, ששווה 15 טריליון דולר. אג"ח ממשלת גרמניה לעשר שנים מניבה כעת מינוס 0.2%, כלומר, המשקיעים משלמים תמורת הזכות להחזיק את כספם במכשיר בטוח זה.

ההיצע של אג"ח האוצר האמריקאי צפוי גם להמשיך לגדול, כאשר ממשל טראמפ ינהל סדרת גירעונות של טריליון דולר בתקציב מהשנה הבאה. כמה אנליסטים מעריכים שההיצע הגדל של החוב הריבוני יבטיח לסוחרים ולמשקיעים שפע של נזילות (יכולת לפדות את ההשקעה) ויגדיל את המשיכה לאג"ח הללו, כאשר נכסים מסוכנים יותר הם תנודתיים. 

עוד כתבות

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גלי צה"ל, וזאת בניגוד לחוות-הדעת של היועמ"שית ● שר הביטחון כ"ץ הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026

בית קפה בקריית שמונה / אילוסטרציה: אייל מרגולין

חנוכה שמח בצפון: ענף בתי הקפה והמסעדות רשם זינוק במכירות

גלובס מציג מדד שבועי הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה בפעילות העסקית במהלך החג, עם בולטות בצפון הארץ

רכב ותחבורה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הנאמנות למותג? איך 70 דגמים חדשים שינו את הכללים בשוק הרכב

עשרות דגמים התווספו לשוק הרכב הישראלי ב־2025, במיוחד של מותגים סינים ● ההיצע הרחב מספק שלל אפשרויות לצרכנים שמחפשים תמורה לכסף, ומוותרים על נאמנות למותגים הוותיקים ●"השוק הפך לטרנדי, כל מותג חדש ומרשים מייצר נהירה קצרה", אומרים בענף

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל ידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית, שנפלו בה פגמים מהותיים בהליך קבלתה, היא התקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה-אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לוחמה"

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, בירושלים וברחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בטהרן, ארכיון / צילום: ap

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

רה"מ קיים פגישה משולשת עם ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין, כחלק מניסיון לבסס ציר אנטי-טורקי ● ארה"ב פועלת לכינוס ועידה לשיקום רצועת עזה ● הבכיר האמריקאי מאיים: "כנראה שאיראן לא הבינה את המסר" ● ניסוי הטילים באיראן והאיומים: "נגיב באופן נחרץ לכל פעולה עוינת" ● ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הקמת ועדת החקירה הפוליטית לחקר אירועי ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

צ'רלי ג'ביס

כך שכר הטרחה המשפטי של צ'ארלי ג'ביס הגיע ל־74 מיליון דולר: החל מסוכריות גומי ועד עורכי הדין המפורסמים בעולם

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה יקבלו 10,000 שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים