גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלטורה של נהגי אובר: איתור דירות ובתים פנויים לחברות נדל"ן

החברות מגייסות את הנהגים כדי שיסייעו להן לאתר נכסים נטושים כדי למכור את לקנות אותם במהירות

נהגת של אובר בפעולה/ צילום: רויטרס Rodrigo Garrido
נהגת של אובר בפעולה/ צילום: רויטרס Rodrigo Garrido

ברנדון טיילור הוא נהג משלוחי מזון ב-UberEats ובאמזון, אבל לאחרונה הוא לקח על עצמו עוד עבודה: לחפש דירות ובתים פנויים עבור משקיעים שנוהגים לקנות ולמכור מהר נכסים.

הוא עובד עבור CORI, חברת נדל"ן ששוכרת נהגים כדי שיזהו דירות פנויות בנתיבי הנסיעה שלהם, כדי שהיא תוכל לקנות ואחר כך למוכרו במהירות למטרת רווח קל. טיילור למד לעקוב אחרי סימנים של דירה שבשלה ל"קטיף" כזה: הצטברות של דואר בתיבת הדואר, התרעות של העירייה ושל גופים נוספים שמודבקות על הדלתות, דשא גבוה בחזית הבית או מכוניות נטושות בחצר האחורית.

"צריך לפקוח עיניים", אומר טיילור, שמשגר כל חודש ממוצע של 150 תצלומי נכסים פנויים פוטנציאליים לחברה הזו.

חברות שקונות בתים בשכונות שעוברות "התחזקות", כלומר כניסת דיירים אמידים יותר, במקומות כמו אטלנטה, שיקגו ושרלוט בצפון קרוליינה מגייסות ציים של נהגים שעובדים עבור יישומי הנסיעות המשותפות כמו אובר וליפט.

העיניים והאוזניים של חברות הנדל"ן

הן משלמות לנהגים כדי שהם יצלמו נכסים שנראים נטושים בנסיעות שלהם, בהימור שכמה מהבעלים של הנכסים יהיו להוטים למכור. השחקנים בשוק הדירות שמחליפות ידיים במהירות, שהופך ליותר ויותר תחרותי, משתמשים בנהגים כעיניים וכאוזניים שלהם וחוסכים זמן וכסף שהיו מבזבזים סריקות רגילות של שכונות.

"זו דרך נהדרת להגיע לאזורים שאני לא יכול לנהוג בהם כל היום", אמר סקוט סקולוב, שמנהל את HomeVestors באטלנטה, ששכרה לעבודה כמה נהגים. "לא צריך לדעת הרבה כדי לראות בתים שזקוקים לשיפוצים".

קניית דירה למטרת רווח מהיר, flip בעגה האמריקאית, מוגדרת כקנייה ומכירה חוזרת בתוך שנה או שנתיים. הקונים משקיעים בדרך כלל בשיפוץ הבית כדי להשביח את ערכו, ומוציאים אותו לשוק.

הנוהג הזה שנוי במחלוקת, וכמה אנליסטים בשוק הדיור מאמינים שהוא תרם לפקיעת בועת מחירי הדיור לפני 11 שנים. באותה תקופה התחרו עדרים של משקיעים חובבים על חלקות אדמה אחרי פיצול בשווקים לוהטים כמו לאס וגאס ופיניקס.

עם זאת, בשנים האחרונות העסק הפך להיות מתוחכם יותר: 40% מה-flips מבוצעים כעת על ידי חברות ולא על ידי יחידים, פי שלושה ביחס לשיעור החברות שעשו זאת בימי בועת מחירי הדיור, לפי סקר של חברת נתוני השוק CoreLogic .

גיוס נהגים של אובר וליפט למיפוי של שכונות ואזורים בעלי פוטנציאל לרווח מהיר הוא הסימן האחרון לכך שהמשקיעים הזריזים הופכים לממוסדים ו"טכנולוגיים" יותר.

הברית החדשה הזו בין עובדים זמניים כמו נהגי אובר וליפט לספקולנטים של נדל"ן איננה כה מפתיעה כפי שנדמה. כאשר פעילות גלגול הנכסים מתמסדת, כך גובר הביקוש לעבודה זולה כדי להצמיח אותה.

גיוס הנהגים על ידי חברות הנדל"ן המהיר מתבצע דרך אפליקציות כמו DealMachine, שבו משתמשות יותר מ-400 חברות כאלה, לפי מנכ"ל האפליקציה, דיוויד לקו. הוא קיבל את הרעיון משיחות עם נהגים באינדיאנפוליס, שבה ממוקמת החברה הזו.

מודל התשלום משתנה מחברה לחברה

מודל התשלום לנהגים משתנה בכל חברה, מעמלה על מכירת הנכס לעמלה על כל נכס שנחשב לפוטנציאל. CORI מאטלנטה משלמת לנהגים עד 1,500 דולר לכל הפניה שמובילה לקנייה, ובכמה מקרים היא משלמת עם עבור מידע בלבד, אמר ריצ'נר.

קריסטל פולייט, ממייסדות חברת הנדל"ן Be Polite Properties במחוז אלמנס בצפון קרוליינה, שוכרת נהגים כדי לאתר נכסים ב-20 ממדינות ארה"ב. היא מציעה דולר אחד או שניים תמורת נכס שהחברה אישרה, ו-10% מהרווח נטו אם המידע הופך לעסקת קנייה ומכירה.

"צריך שזה ישתלם להם, כי יכול לעבור זמן רב בין האיתור לבין סגירת העסקה", היא אומרת.

אחד ממגייסי הנהגים של סקולוב הוא ג'ירי אימנובסקי שמתגורר במרכז אטלנטה. הוא סייע לסקולוב לגייס נהגי אובר וליפט לחברה שלו, שמתמקדת בנכסים בשווי עד 200 אלף דולר. אימנובסקי מעריך שכ-200 העברות פרטים על נכסים פוטנציאליים מניבות עסקה אחת, ולכן אם נהג או נהגת שולחים מידע על 600 נכסים בחודש, הוא או היא ירוויחו הכנסה נוספת של 3,000 דולר בערך.

ועדיין, לא ברור אם מישהו מתעשר באמת מחיפושי נכסים שמתאימים ל-flipping. טיירה ג'ונסון מוריס, 35, נהגת של אובר וליפט בשיקאגו, אומרת שהיא שלחה יותר מ-400 תצלומים ל-MORI מאז ינואר. היא נוהגת לשאול את הנוסעים שלה על השכנים שלהם ולהתמקד בבתים פנויים.

אף אחד מהצילומים שלה עדיין לא הניב עסקה, אבל היא מתכוונת להמשיך בכך. "אני מבינה שנדל"ן הוא משחק של מספרים. מה אני כבר מפסידה?" היא אומרת. "אני נוהגת באזור בין כה וכה". 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"