גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכת הבשר-ללא-בשר: היצרניות מתקשות לעמוד במבול ההזמנות

הצמיחה המהירה בביקוש למוצרים נטולי בשר, במיוחד על רקע הצטרפותן לטרנד של רשתות מזון מהיר כמו ברגר קינג, מאתגרת את יכולתן של שתי היצרניות המובילות בתחום - ביונד מיט ואימפוסיבל פודס - לעמוד בהזמנות

המבורגר ללא בשר של אימפוסבל פודס / צילום: רויטרס, Beck Diefenbach
המבורגר ללא בשר של אימפוסבל פודס / צילום: רויטרס, Beck Diefenbach

הלקוחות אוהבים, המשקיעים מגיבים בחיוב, ומסעדות מזון מהיר ברחבי העולם עושות מאמצים קדחתניים לצרף לתפריטיהן המבורגרים נטולי בשר בתקווה שהחלופות הללו, שנחשבות ליקרות יותר, יסייעו להן למשוך לקוחות והכנסות נוספים. הבעיה: הביקוש עולה על ההיצע והספקיות מתקשות למלא את כל ההזמנות.

כ-20 אלף מסעדות ברחבי ארצות-הברית מציעות כיום חיקויי בשר של שתי יצרניות תחליפי הבשר המובילות בתחום - ביונד מיט ואימפוסיבל פודס (Impossible Foods), ונכון לחודש מרץ 15% מהמסעדות ברחבי המדינה הציעו המבורגרים נטולי בשר - עלייה של 3% לעומת השנה הקודמת. "אנחנו רוצים להישאר רלוונטיים", אמר ג'יימי ריצ'רדסון, סגן נשיא לקשרים תאגידיים בווייט קאסל סיסטמס (White Castle System), אחת הראשונות בקרב הרשתות הגדולות שהוסיפו לתפריטיהן סנדוויצ'ים עם חיקוי בשר של אימפוסיבל פודס. חודשיים לאחר השקת הסנדוויצ'ים המאודים רשמה הרשת עלייה של 4% במכירות - וריצ'רדסון מייחס זאת לכך. 

עוף או חגב: ההנפקה של ביונד מיט משפיעה גם על החברות הישראליות שמייצרות תחליפי בשר

גם ברגר קינג שזיהתה את הטרנד והחלה לפני כחודשיים למכור בסניפים נבחרים גרסה טבעונית של הוופר המפורסם שלה ממוצרים של אימפוסיבל פודס, הגדילה את מספר הלקוחות באותם הסניפים בכ-17%, זאת לעומת ירידה של 2% במספר הביקורים הממוצע ברשת כולה. מקדונלד'ס, לעומת זאת, שהוסיפה לאחרונה אופציות צמחוניות לתפריטה בפינלנד ובשוודיה, הצהירה כי היא אינה מתכננת להוסיף בקרוב תחליפי בשר לתפריטה בארה"ב. "מוטב לעשות את זה באופן הנכון מאשר בחיפזון", אמר המנכ"ל סטיב איסטברוק למשקיעים בשבוע שעבר.

להשיג את הבלתי אפשרי - איך מכינים המבורגר ללא בשר

מדממים ממש כמו בשר טחון 

הצמיחה המהירה בביקוש למוצרים נטולי בשר מאתגרת את יכולתן של ביונד מיט ואימפוסיבל פודס למלא את ההזמנות. הדור החדש של המבורגרים נטולי בשר נחשב לשיפור משמעותי בהשוואה לאלה שיוצרו בעבר משעועית ומפטריות, הודות למניפולציות של פרוטאינים צמחיים, עמילנים ומרכיבים אחרים. התוצאה היא המבורגרים ומוצרים אחרים שמשחימים בטיגון ואפילו מדממים ממש כמו בשר טחון.

תהליך הייצור נותר יקר יחסית, למרות שהוא מצריך רק מעט יבול, מים ואנרגיה הנדרשים לגידול בעלי חיים למאכל. ההמבורגר של ביונד מיט עולה פי שניים מהמבורגר סטנדרטי מבשר טחון, לדברי איתן בראון, מנכ"ל החברה ואחד ממייסדיה, וכך גם ההמבורגר של אימפוסיבל פוד (בארץ, אגב, נע המחיר בין 60 שקל ל-75 שקל למנה שברוב המקרים כוללת גם תוספות לצד הקציצה). עם זאת, חלק מהמסעדות אינן משוכנעות שהמבורגרים נטולי בשר שווים את העלויות הגבוהות יותר. רוב לינץ', נשיא Arby's Restaurant Group, אמר שהמותג שלו מתחרה ביריבים ומציע בשר ולא תחליפים, שכן "אנשים לא מוכנים לשלם יותר עבור משהו שהטעם שלו גרוע יותר".

ביונד מיט שגדלה במהירות נחשבת לאחת השמות המוכרים ביותר לתחליפי בשר ברחבי העולם, ומאז ינואר האחרון ניתן למצוא את ההמבורגר של החברה גם בישראל, בין היתר במסעדת "זכאים" הטבעונית, רשת ההמבורגריות "סוסו אנד סאנס" של השף עומר מילר, "מחניודה" של השף אסף גרניט בירושלים, "הקציצה הטבעית" בעפולה ועוד. מאחר שהמוצרים של החברה לא מיועדים רק לטבעונים, היא הצליחה למשוך משקיעים משמעותיים, ביניהם המיליארדר ביל גייסט, מייסדי טוויטר והשחקן ליאונרדו דיקפריו. 

ב-2 במאי עשתה ביונד מיט היסטוריה עם זינוק של 163% ביום המסחר הראשון שלה בנאסד"ק, ההנפקה הסוערת ביותר זה שני עשורים. מאז עלתה המניה כמעט פי ארבעה, מה שמשקף לחברה כיום שווי של 6 מיליארד דולר.

מאז ההנפקה - ביונד מיט

חיזוק לכך שמדובר בשוק צומח שהדרישה אליו גדלה בקצב מרשים ומבטיח, הגיע פחות משבועיים לאחר מכן מהמתחרה הגדולה אימפוסיבל פודס. החברה, שנתמכת על-ידי סלבריטאים כמו ג'יי זי, הטניסאית סרינה ויליאמס והזמרת קייטי פרי, הודיעה כי היא הצליחה להשלים גיוס של 300 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים. בסך-הכול גייסה החברה מאז הקמתה ב-2011 יותר מ-750 מיליון דולר, והיא מוערכת בשווי של קרוב ל-2 מיליארד דולר. 

פועלים ללא הפסקה כדי לענות על הביקוש 

הצמיחה המהירה בביקוש הובילה לכך שבקיץ שעבר אזלו ההמבורגרים של ביונד מיט בסניפי A&W Food Services of Canada ולא ניתן היה להשיגם במשך שבועות. באביב הנוכחי אזלו ההמבורגרים של אימפוסיבל פודס ממסעדות שונות, כולל מסניפי American Wildburger באזור שיקגו. גם ב-Craft & Crew Hospitality במיניאפוליס לא קיבלו במשך שבועות משלוחים מהחברה. זאת, לאחר שההמבורגרים של אימפוסיבל פודס הפכו לפריט השני בפופולריות שלו בתפריט למרות שמחירם גבוה ב-4 דולרים ממחיר הקציצה הסטנדרטית.

אימפוסיבל פודס התנצלה בפני המסעדות על המחסור במוצריה, אך לא נקבה בתאריך יעד לסיומו. בסוף מאי שכרה החברה 25 אנשים כדי להרחיב את הייצור, ומפעלה באוקלנד, קליפורניה, פועל ללא הפסקה כדי לענות על הביקוש. אחת מדוברות החברה הצהירה כי הם לא מתעדפים רשתות גדולות על חשבון הרשתות הקטנות יותר, והוסיפה שאימפוסיבל מוכרת את ההמבורגרים שלה באמצעות כ-400 מפיצים וכי אין לה שליטה על האופן שבו מופצים מוצריה. 

"זה ייקח לנו זמן מה לחדש את הסינכרוניזציה של ההיצע והביקוש", אמר דייויד לי, סמנכ"ל הכספים של אימפוסיבל. "אנחנו פשוט מנסים לענות על הביקוש", הוסיף. 

גם בביונד מיט מנסים להתמודד עם הביקוש. ב-12 החודשים האחרונים פתחה החברה מפעל חדש במיזורי וגייסה שלוש יצרניות מזון אחרות כדי לשלש את יכולת הייצור במטרה לספק מוצרים לכ-11 אלף המסעדות שעמן היא עובדת. לדברי שתי החברות, הרחבת היקף הייצור תתרום להנמכת העלויות שלהן. מנכ"ל ביונד מיט אף הצהיר כי החברה שלו שואפת שתוך חמש שנים המחיר של המוצרים שלה ישתווה למחירם של מוצרים מבשר טחון או מסוגי בשר נפוצים אחרים. 

עוד כתבות

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה