גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכת הבשר-ללא-בשר: היצרניות מתקשות לעמוד במבול ההזמנות

הצמיחה המהירה בביקוש למוצרים נטולי בשר, במיוחד על רקע הצטרפותן לטרנד של רשתות מזון מהיר כמו ברגר קינג, מאתגרת את יכולתן של שתי היצרניות המובילות בתחום - ביונד מיט ואימפוסיבל פודס - לעמוד בהזמנות

המבורגר ללא בשר של אימפוסבל פודס / צילום: רויטרס, Beck Diefenbach
המבורגר ללא בשר של אימפוסבל פודס / צילום: רויטרס, Beck Diefenbach

הלקוחות אוהבים, המשקיעים מגיבים בחיוב, ומסעדות מזון מהיר ברחבי העולם עושות מאמצים קדחתניים לצרף לתפריטיהן המבורגרים נטולי בשר בתקווה שהחלופות הללו, שנחשבות ליקרות יותר, יסייעו להן למשוך לקוחות והכנסות נוספים. הבעיה: הביקוש עולה על ההיצע והספקיות מתקשות למלא את כל ההזמנות.

כ-20 אלף מסעדות ברחבי ארצות-הברית מציעות כיום חיקויי בשר של שתי יצרניות תחליפי הבשר המובילות בתחום - ביונד מיט ואימפוסיבל פודס (Impossible Foods), ונכון לחודש מרץ 15% מהמסעדות ברחבי המדינה הציעו המבורגרים נטולי בשר - עלייה של 3% לעומת השנה הקודמת. "אנחנו רוצים להישאר רלוונטיים", אמר ג'יימי ריצ'רדסון, סגן נשיא לקשרים תאגידיים בווייט קאסל סיסטמס (White Castle System), אחת הראשונות בקרב הרשתות הגדולות שהוסיפו לתפריטיהן סנדוויצ'ים עם חיקוי בשר של אימפוסיבל פודס. חודשיים לאחר השקת הסנדוויצ'ים המאודים רשמה הרשת עלייה של 4% במכירות - וריצ'רדסון מייחס זאת לכך. 

עוף או חגב: ההנפקה של ביונד מיט משפיעה גם על החברות הישראליות שמייצרות תחליפי בשר

גם ברגר קינג שזיהתה את הטרנד והחלה לפני כחודשיים למכור בסניפים נבחרים גרסה טבעונית של הוופר המפורסם שלה ממוצרים של אימפוסיבל פודס, הגדילה את מספר הלקוחות באותם הסניפים בכ-17%, זאת לעומת ירידה של 2% במספר הביקורים הממוצע ברשת כולה. מקדונלד'ס, לעומת זאת, שהוסיפה לאחרונה אופציות צמחוניות לתפריטה בפינלנד ובשוודיה, הצהירה כי היא אינה מתכננת להוסיף בקרוב תחליפי בשר לתפריטה בארה"ב. "מוטב לעשות את זה באופן הנכון מאשר בחיפזון", אמר המנכ"ל סטיב איסטברוק למשקיעים בשבוע שעבר.

להשיג את הבלתי אפשרי - איך מכינים המבורגר ללא בשר

מדממים ממש כמו בשר טחון 

הצמיחה המהירה בביקוש למוצרים נטולי בשר מאתגרת את יכולתן של ביונד מיט ואימפוסיבל פודס למלא את ההזמנות. הדור החדש של המבורגרים נטולי בשר נחשב לשיפור משמעותי בהשוואה לאלה שיוצרו בעבר משעועית ומפטריות, הודות למניפולציות של פרוטאינים צמחיים, עמילנים ומרכיבים אחרים. התוצאה היא המבורגרים ומוצרים אחרים שמשחימים בטיגון ואפילו מדממים ממש כמו בשר טחון.

תהליך הייצור נותר יקר יחסית, למרות שהוא מצריך רק מעט יבול, מים ואנרגיה הנדרשים לגידול בעלי חיים למאכל. ההמבורגר של ביונד מיט עולה פי שניים מהמבורגר סטנדרטי מבשר טחון, לדברי איתן בראון, מנכ"ל החברה ואחד ממייסדיה, וכך גם ההמבורגר של אימפוסיבל פוד (בארץ, אגב, נע המחיר בין 60 שקל ל-75 שקל למנה שברוב המקרים כוללת גם תוספות לצד הקציצה). עם זאת, חלק מהמסעדות אינן משוכנעות שהמבורגרים נטולי בשר שווים את העלויות הגבוהות יותר. רוב לינץ', נשיא Arby's Restaurant Group, אמר שהמותג שלו מתחרה ביריבים ומציע בשר ולא תחליפים, שכן "אנשים לא מוכנים לשלם יותר עבור משהו שהטעם שלו גרוע יותר".

ביונד מיט שגדלה במהירות נחשבת לאחת השמות המוכרים ביותר לתחליפי בשר ברחבי העולם, ומאז ינואר האחרון ניתן למצוא את ההמבורגר של החברה גם בישראל, בין היתר במסעדת "זכאים" הטבעונית, רשת ההמבורגריות "סוסו אנד סאנס" של השף עומר מילר, "מחניודה" של השף אסף גרניט בירושלים, "הקציצה הטבעית" בעפולה ועוד. מאחר שהמוצרים של החברה לא מיועדים רק לטבעונים, היא הצליחה למשוך משקיעים משמעותיים, ביניהם המיליארדר ביל גייסט, מייסדי טוויטר והשחקן ליאונרדו דיקפריו. 

ב-2 במאי עשתה ביונד מיט היסטוריה עם זינוק של 163% ביום המסחר הראשון שלה בנאסד"ק, ההנפקה הסוערת ביותר זה שני עשורים. מאז עלתה המניה כמעט פי ארבעה, מה שמשקף לחברה כיום שווי של 6 מיליארד דולר.

מאז ההנפקה - ביונד מיט

חיזוק לכך שמדובר בשוק צומח שהדרישה אליו גדלה בקצב מרשים ומבטיח, הגיע פחות משבועיים לאחר מכן מהמתחרה הגדולה אימפוסיבל פודס. החברה, שנתמכת על-ידי סלבריטאים כמו ג'יי זי, הטניסאית סרינה ויליאמס והזמרת קייטי פרי, הודיעה כי היא הצליחה להשלים גיוס של 300 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים. בסך-הכול גייסה החברה מאז הקמתה ב-2011 יותר מ-750 מיליון דולר, והיא מוערכת בשווי של קרוב ל-2 מיליארד דולר. 

פועלים ללא הפסקה כדי לענות על הביקוש 

הצמיחה המהירה בביקוש הובילה לכך שבקיץ שעבר אזלו ההמבורגרים של ביונד מיט בסניפי A&W Food Services of Canada ולא ניתן היה להשיגם במשך שבועות. באביב הנוכחי אזלו ההמבורגרים של אימפוסיבל פודס ממסעדות שונות, כולל מסניפי American Wildburger באזור שיקגו. גם ב-Craft & Crew Hospitality במיניאפוליס לא קיבלו במשך שבועות משלוחים מהחברה. זאת, לאחר שההמבורגרים של אימפוסיבל פודס הפכו לפריט השני בפופולריות שלו בתפריט למרות שמחירם גבוה ב-4 דולרים ממחיר הקציצה הסטנדרטית.

אימפוסיבל פודס התנצלה בפני המסעדות על המחסור במוצריה, אך לא נקבה בתאריך יעד לסיומו. בסוף מאי שכרה החברה 25 אנשים כדי להרחיב את הייצור, ומפעלה באוקלנד, קליפורניה, פועל ללא הפסקה כדי לענות על הביקוש. אחת מדוברות החברה הצהירה כי הם לא מתעדפים רשתות גדולות על חשבון הרשתות הקטנות יותר, והוסיפה שאימפוסיבל מוכרת את ההמבורגרים שלה באמצעות כ-400 מפיצים וכי אין לה שליטה על האופן שבו מופצים מוצריה. 

"זה ייקח לנו זמן מה לחדש את הסינכרוניזציה של ההיצע והביקוש", אמר דייויד לי, סמנכ"ל הכספים של אימפוסיבל. "אנחנו פשוט מנסים לענות על הביקוש", הוסיף. 

גם בביונד מיט מנסים להתמודד עם הביקוש. ב-12 החודשים האחרונים פתחה החברה מפעל חדש במיזורי וגייסה שלוש יצרניות מזון אחרות כדי לשלש את יכולת הייצור במטרה לספק מוצרים לכ-11 אלף המסעדות שעמן היא עובדת. לדברי שתי החברות, הרחבת היקף הייצור תתרום להנמכת העלויות שלהן. מנכ"ל ביונד מיט אף הצהיר כי החברה שלו שואפת שתוך חמש שנים המחיר של המוצרים שלה ישתווה למחירם של מוצרים מבשר טחון או מסוגי בשר נפוצים אחרים. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד