גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

המנכ"לית שחילצה את דיסקונט מהדשדוש עוזבת, והיא לא לבד

לילך אשר-טופילסקי הודיעה היום במפתיע כי תפרוש בסוף השנה מניהול בנק דיסקונט, ותהפוך לשותפה בכירה בקרן פימי • בתקופת כהונתה התוצאות הכספיות של הבנק השתפרו, ושוויו נסק ב–150% • בכך היא מצטרפת למנכ”לי הפועלים, הפניקס וביטוח ישיר, שעזבו לאחרונה את תפקידיהם • בעבר התבטאה אשר־טופילסקי נגד ההגבלה של שכר הבכירים בענף הפיננסים

לילך אשר-טופילסקי / צילום ארכיון: איל יצהר
לילך אשר-טופילסקי / צילום ארכיון: איל יצהר

האם תקרת השכר בסקטור הפיננסים מוציאה עוד בכירה מהענף? לילך אשר-טופילסקי, מנכ"לית בנק דיסקונט מפברואר 2014, הודיעה הבוקר במפתיע על פרישתה מהבנק לטובת מעבר לפימי, קרן הפרייבט אקוויטי של ישי דוידי. אשר-טופילסקי צפויה לעזוב את דיסקונט בסוף שנה זו, ותכהן בפימי כשותפה בכירה. בעקבות ההודעה איבדה מניית דיסקונט  כ-2.7% מערכה, נכון לשעות הצהריים.

מצוקת המנכ"לים של מגזר הפיננסים מחריפה | רון שטיין

העזיבה של אשר-טופילסקי מהווה חלק מגל עזיבות בסקטור הפיננסים, שרבים קושרים לתקרת השכר הקיימת בתחום זה - ובו בלבד. באפריל הודיע גם מנכ"ל בנק הפועלים שיעזוב בסוף השנה, הודעה שהתקבלה בהפתעה גם היא. גם אייל לפידות (הפניקס) ורביב צולר (ביטוח ישיר) עזבו לאחרונה את ענף הביטוח. בגופים כמו קרן פימי, לעומת זאת, אין מגבלת שכר.

עלויות העסקת לילך אשר-טופילסקי כמנכלית דיסקונט

במרץ 2018, על רקע פרסום הדוחות השנתיים של דיסקונט ל-2017, התייחסה אשר-טופילסקי לכך שמנהלי החברות-הבנות של דיסקונט נהנים משכר גבוה משמעותית לעומתה. "לא אסתיר את דעתי שהחוק לא נכון ויוצר עיוות", היא אמרה. "אפשר לראות את העיוות גם מול תעשיות אחרות בישראל ומול הנהוג בעולם". היום נמסר מטעמה כי "לאחר שנים רבות במערכת הפיננסית, אני שמחה לצאת לדרך חדשה בקרן פימי ולהצטרף לעשייה עסקית-ניהולית בתחומי פעילות חדשים עבורי".

הכהונה של אשר טופילסקי בדיסקונט צמיחה ברווחים ותשואה להון

האסטרטגיה הוכיחה את עצמה

אשר-טופילסקי (49) החלה את דרכה המקצועית ביועצת אסטרטגית בחברת הייעוץ BCG בשיקגו. משם המשיכה לבנק הפועלים, שם כיהנה בשורת תפקידים בכירים ובהם המשנה למנכ"ל, ראש חטיבת האסטרטגיה וראש החטיבה הקמעונאית. לאחרונה רווחו שמועות כי תוכל לקבל את תפקיד מנכ"ל הפועלים במקומו של פינטו, אם תרצה, אך היא הבהירה שאינה מעוניינת בתפקיד.

הכהונה של אשר-טופילסקי בדיסקונט נחשבת מוצלחת מאוד, ובתקופתה הבנק רשם שיפור מהותי בתוצאותיו. רבות מהסיבות לשינוי החיובי קשורות לתוכנית האסטרטגית שניסחה והובילה: תוכנית זו כללה בין היתר שימת דגש על שיפור היעילות בבנק, הגדלת האשראי לציבור בסגמנטים רווחיים יותר וחיזוק ההיבטים הטכנולוגיים-דיגיטליים בבנק פנימה ובשירות ללקוחות.

העובדה שאשר-טופילסקי הצליחה ליישם את האסטרטגיה שלה בגוף כמו דיסקונט אינה עניין של מה בכך. הבנק סבל לאורך שנים ממשקולות ניהוליות, שנבעו במידה רבה מכוחו הרב של ועד העובדים, אולם מנכ"לית דיסקונט הצליחה להתגבר על המכשול הזה, גם עקב הגעתם של עובדים ותיקים רבים לגיל הפרישה.

שווי דיסקונט בבורסה נסק ב-150% מאז שאשר-טופילסקי נכנסה לתפקידה. כיום עומד שווי הבנק על 16.48 מיליארד שקל, בעוד שבראשית כהונתה כמנכ"לית הוא עמד על 6.59 מיליארד שקל בערכים מתואמים.

עתה צפוי שאול קוברינסקי, יו"ר דירקטוריון דיסקונט, למנות ועדת איתור לתפקיד המנכ"ל. היום הוא אמר כי "קיבלתי בצער את הודעתה של לילך לפרוש מהבנק ולפנות לדרך חדשה. לילך היא ללא ספק מנכ"לית מוכשרת ויוצאת דופן, שהנהיגה את קבוצת דיסקונט בהצלחה חסרת תקדים. אני משוכנע שכישוריה ויכולותיה יעמדו לזכותה גם בתפקידה הבא".

בכך מצטרף דיסקונט לבנק הפועלים בחיפושיו אחר מנהל חדש. לעומתם, בשלושת הבנקים הגדולים האחרים תפקיד המנכ"ל יציב ותפוס על ידי מנהלים ותיקים, אפילו ותיקים מאוד. מנכ"לית לאומי רקפת רוסק-עמינח מכהנת בתפקידה כשבע שנים, מאז מאי 2012, בעוד שבבנק הבינלאומי מכהנת המנכ"לית סמדר ברבר-צדיק תקופה ארוכה של יותר מ-12 שנים, מאז מרץ 2007. במזרחי-טפחות מכהן המנכ"ל אלדד פרשר קרוב לשש שנים, מאז אוגוסט 2013. שמות השלושה לא נקשרו לעזיבה צפויה, אך לא מן הנמנע שהם נמצאים קרוב יותר לנקודת הסיום מאשר לנקודת תחילת הכהונה.

התפקיד בפימי: השבחת חברות

פימי, שהוקמה ב-1996, היא קרן ההשקעות הפרטית הראשונה והגדולה בישראל, עם נכסים מנוהלים של כ-5 מיליארד דולר. לקרן מוניטין טוב מאוד בשוק ההון, ובמקרים רבים מנהליה מצליחים להשביח חברות ולהביא לאקזיטים מוצלחים.

את הקרן מוביל המייסד ישי דוידי, ולצדו השותף הבכיר גילון בק, חברו של דוידי עוד מימי הצבא שנחשב למספר 2 בארגון. לצדם שותפים בה עוד ארבעה: עמית בן צבי, עמי בם, רון בן חיים ואלדד בן משה. למעשה, אשר-טופילסקי תהיה האישה הראשונה שממונה לשותפה בקרן.

במסגרת תפקידה העתידי תעסוק אשר-טופילסקי באיתור ובליווי השקעות הקרן, תכהן כיו"רית פעילה בחברות שפימי תיכנס אליהן, ותהיה אמונה על ניהול ההשבחה בחברה מא' ועד ת'. בסביבתה אומרים כי היא מצטרפת לקרן לא כ"חניית ביניים", אלא כשותפה בכירה לטווח ארוך.

קשרים הדוקים בין פימי לדיסקונט

אף על פי שלאשר-טופילסקי ניסיון וקבלות בעיקר בתחום הפיננסי-בנקאי, הרי שהצטרפותה לפימי לא מלמדת על השקעות עתידיות של הקרן בפיננסים. פימי אינה נוהגת להשקיע בפיננסים כמו גם בנדל"ן, ואין בכוונתה לשנות זאת, בין היתר כיוון שיהיה מדובר במהלך בעייתי על רקע חוק הריכוזיות.

לפימי ודוידי קשר ארוך שנים עם בנק דיסקונט, שהחל עוד ב-1995, אז הוא פעל לקראת הקמת הקרן ודיסקונט הצטרף כמשקיע מרכזי. מאז ועד היום דיסקונט המשיך להימנות עם המשקיעים בכל הגיוסים של פימי. למרות הקשר ארוך השנים בין דוידי לבנק, ולמנכ"לית העוזבת, ככל הידוע אפשרות הצטרפותה של אשר-טופילסקי לקרן עלתה רק לאחרונה.

עוד כתבות

הרצוג, זיני וסולברג בבית הנשיא / צילום: חיים צח / לע״מ

זיופים ופייק ניוז הם רק ההתחלה: השיבושים הצפויים במערכת הבחירות הקרובה

הבחירות בעידן הבינה המלאכותית חושפות את הדמוקרטיה הישראלית לאיומים שלא הכירה ● ולמרות המאמצים של המוסדות הממלכתיים, גם הבעיות המסורתיות לא לגמרי נעלמו ● המשרוקית של גלובס עם מפת האיומים על טוהר הבחירות

קרן כליפה, מנכ''לית חטיבת הנדל''ן בחברת ג'י סיטי / צילום: ויקטור לוי

המנכ"לית שעשויה לסיים את הקדנציה לפני שכיהנה יום אחד בתפקיד

לפני כחודש וחצי הודיעה חברת הנדל"ן ג'י סיטי כי תמנה את קרן כליפה לתפקיד המנכ"לית, במקום חיים כצמן ● אלא שהעברת השליטה הצפויה והתוכניות של צחי אבו וכידן דהרי להוביל את ג'י סיטי בדרך חדשה, מעלים סימני שאלה לגבי מימוש המינוי

מצלמת Find X9 Ultra / צילום: יחצ

Find X9 Ultra: מחיר של 6,000 שקל בעיקר על מצלמה

"סמארטפון הצילום" החדש של OPPO מציע חיישן 200 מגה־פיקסל, מסך מרהיב וסוללת ענק, שמתחרים ראש בראש באייפון ובגלקסי ● מנגד, משקל כבד, עומס אפליקציות מותקנות מראש ועיבוד AI אגרסיבי לתמונות - פוגמים בחוויית הפרימיום

מייסדי היילו. מימין: אור דנון, אבי באום והדר צייטלין (שכבר אינה בחברה) / צילום: איל יצהר

נחשף בגלובס: חברת השבבים הישראלית היילו נמכרת בהפסד צורב

סטארט-אפ השבבים נחשב להבטחה גדולה וסחף משקיעים מפורסמים כמו עידן עופר, גיל אגמון ורקפת רוסק עמינח ● גלובס חשף לפני שבועיים כי החברה תימכר בנזיד עדשים, לאחר שביצעה גם פיטורים אגרסיביים והלילה יצאה ההודעה הרשמית - הרוכשת מיקרוצ'יפ - חברת שבבים שנסחרת בנאסד"ק

מערכת ההגנה האווירית ספיידר / צילום: רפאל

מאחורי עסקת ישראל־יוון: הקשר הטורקי שהוביל למהלך ההיסטורי

החוזה שנחתם בין ישראל ליוון לפריסת מערך הגנה אווירית בהיקף של 3.5 מיליארד אירו מסמן את עליית המדרגה בשותפות בין המדינות ● האם תיבנה רשת ביטחון אזורית מול ארדואן?

דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Ernst REFILE - QUALITY REPEAT

כך הבוטים של וול סטריט גורפים רווחים מהפוסטים של טראמפ ב־Truth Social

סוחרים שעוקבים אחר הצהרותיו של הנשיא באמצעות מערכות אוטומטיות יכולים לשלם עבור הזנת מידע מהירה במיוחד ● לפחות חמש חברות כבר נרשמו לשירות

אילוסטרציה: Shutterstock

קבלו הימור משנה חיים: 200 אלף שקל עכשיו או סיכוי ל-4 מיליון אח"כ

סקר פשוט על בחירה בין סכום בטוח להימור על פרס גדול הפך לדיון סוער ברשת, אבל מאחוריו מסתתר אחד הניסויים המכוננים של הכלכלה ההתנהגותית ● האם רוב האנשים מעדיפים ודאות על פני תוחלת גבוהה יותר?

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

היא זכתה בדירה במתנה. השומה של רשות המסים בדרך

חברת אנשי העיר הודיעה כי תגריל מבין 50 רוכשיה בתל אביב דירה אך בפועל מכרה 13 דירות בלבד ● אתמול נערכה ההגרלה - כמה מס תשלם הזוכה על דירת שני חדרים בסמוך לכיכר המדינה?

איזיג'ט / צילום: Shutterstock

הכרטיס הוא רק סיפתח: המוצרים הנלווים הפכו למכרה הזהב של חברות התעופה

כבר שנים שכל פרט בכרטיס הטיסה שלנו הפך למשהו בתוספת תשלום - הושבה, מזוודות וכן הלאה ● חברות התעופה עושות מהנלווים האלה רווחים של מיליארדי דולרים בשנה ● רפורמה שאושרה בשבוע שעבר צפויה לשנות את התמונה באיחוד האירופי, ואולי בהמשך גם בישראל

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

קרן סטיל פרטנרס תובעת את משה מזרחי בקרב על רכישת אינמוד

הקרן האמריקאית סטיל פרטנרס תובעת את יו"ר חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד בטענה כי הוא בעל השליטה בה בפועל, על אף שרשמית הוא מחזיק רק ב-7% ממנה, ולכן על הצעת הרכש שלו צריכות לחול הגבלות מחמירות יותר ● שני הצדדים צפויים להיפגש בבית משפט ביום חמישי הקרוב

צבי סטפק / צילום: רמי זרנגר

התרחיש שמפחיד אותו והסיבה שצמצם חשיפה למניות: צבי סטפק חוגג 80 ומסכם חצי מאה בשוק ההון

כשהוא חוגג 80 שנה, מייסד אימפריית הפיננסים מיטב למד לאורך השנים ש"בשוק ההון צריך סבלנות של בדואי" ● בראיון מיוחד לגלובס הוא מספר על ראשית דרכו בשוק ההון של שנות ה־80, חושף במה הוא השקיע לאחרונה, ומשרטט את התרחיש שהוא חושש ממנו: "כל השווקים יפלו בעשרות אחוזים במכה" ● וגם: מדוע משפחת סטפק לא מוכרת את החזקותיה במיטב אחרי זינוק של 1,000%?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"ירידות מחיר של עד 5%": בכמה נמכר פנטהאוז ענק בשוהם?

בשכונת כרמים ביישוב שוהם, נמכר פנטהאוז בשטח של 140 מ"ר, עם מרפסת בשטח של 40 מ"ר תמורת 5.3 מיליון שקל ● הפנטהאוז עבר שיפוץ יסודי והקונים הוסיפו עוד 50 אלף שקל לקניית הריהוט והתאורה בדירה ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דרור בין, מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: שלומי יוסף

רשות החדשנות משיקה מסלול סיוע של מיליארד שקל לחברות הייטק שנפגעו מהתחזקות השקל

התוכנית נועדה לסייע לחברות הייטק צעירות שהתחזקות השקל שחקה את כספי הגיוסים וההכנסות שלהן ● כל חברה שתעמוד בתנאים תוכל לקבל מענק של עד 15 מיליון שקל, אך רשות החדשנות טרם פרסמה כמה חברות צפויות לקבל את הסיוע ● הגשת הבקשות תיפתח היום, יום ראשון, 26 ביולי

אמיר שלכט, יקי פייטלסון, נדב צפריר / צילום: איל יצהר, תומר פולטין, מנש כהן

מבחן הדוחות של ענקיות הסייבר: ורוניס וצ'ק פוינט במרכז העניין בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● בצ'ק פוינט מחפשים סימני התאוששות לאחר האזהרות של האנליסטים; בורוניס ממתינים להתפתחויות בסוגיית המכירה; וגם: מי המניה הישראלית שקופצת בעקבות המלצה חמה?

אפליקציית וואטסאפ / צילום: Shutterstock

"גבו את המידע שלכם כבר עכשיו": אפליקציית וואטסאפ חסמה משתמשים ישראלים ללא הסבר

איגוד האינטרנט הישראלי דיווח כי במהלך סוף השבוע התקבלו עשרות פניות ממשתמשים שחשבונות הוואטסאפ שלהם נחסמו ללא סיבה ברורה ● לטענת האיגוד, מטא טרם סיפקה הסבר לתופעה, ומומלץ עבור כלל המשתמשים לגבות תוכן חשוב ולהיערך לאפשרות של חסימות נוספות

הרומן של המשקיעים הפרטיים עם שבע המופלאות מתחיל להתקרר? / צילום: צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים הפרטיים כבר לא מתלהבים משבע המופלאות, ומחפשים את כוכבות ה־AI הבאות

אחרי שהיו התומכים הנלהבים ביותר של מניות שבע המופלאות, הם מחפשים כעת את מניות הטכנולוגיה הבאות שיהפכו לכוכבות

ניב סרנה / צילום: ענבל מרמרי

אחרי חודשיים בלבד בתפקיד היו"ר: ניב סרנה מונה למנכ"ל ניו-מד אנרג'י במקום יוסי אבו

סרנה, שנכנס לתפקיד יו"ר ניו-מד אנרג'י ב-1 ביוני, יחליף את יוסי אבו, המשמש כמנכ"ל החברה ב-15 השנים האחרונות, כבר בתחילת השבוע הבא ● קודם לכן שימש סרנה כמוביל פיתוח עסקי ושיווק בשותפות שדה הגז הטבעי תמר

דן בן שמואל, מנכ''ל בנדיקט / צילום: דרור עינב

התחיל כמלצר בבנדיקט והפך למנכ"ל הקבוצה תוך 13 שנים: "זה מפעל חיי"

בינואר האחרון מונה דן בן שמואל למנכ"ל קבוצת מסעדות בנדיקט, הכוללת כ-20 סניפים ומתבססת על פורמט של ארוחות בוקר גם בלילה ● בראיון ראשון בתפקיד הוא מדבר על רפורמת עסקי המזון, רשתות שמתומחרות בעשרות מיליונים, בעיית הפרוטקשן ומריבות המסעדנים, וגם נזכר בימים שניהל את סניף רוטשילד המיתולוגי שפעל 24/7: "גרתי שם עם שק שינה, רק בכיפור הייתי בבית. אנחנו עוד נחזור למודל הזה, כי הוא נכון למותג"

ניסוי ב''קלע דוד'' / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מנכ"ל משרד הביטחון מנסה לרסן את התחרות הפרועה בין חברות הנשק

לגלובס נודע כי על רקע הגידול החד במכירות הביטחוניות בחו"ל והמאבקים על מכרזי ענק, מנכ"ל משרד הביטחון אמיר ברעם קבע קוד אתי לתעשיות המקומיות ● בין הדרישות: הימנעות מהכפשות, שמירה על קניין רוחני והצגת טכנולוגיה אמינה

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רועי צזנה / צילום: פרטי

העתידן שחוזה: זו השכבה שהכי תיפגע ממהפכת ה-AI, ואלה החלופות בשוק

שיחה עם ד"ר רועי צזנה, חוקר עתידים ו-AI באוניברסיטת תל אביב ● על השכבה שהכי תיפגע מהמהפכה, האלטרנטיבות והאפשרות הממשית שנעדיף רובוטים על פני בני אדם ● האם תהיה לנו עבודה? פרק שני בסדרה