גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה מיטלטלת, ולתותחי הבנק האירופי אוזלת התחמושת

הריבית באירופה שלילית והבנק האירופי המרכזי כבר קנה אג"ח בטריליוני אירו ● אולם הצמיחה הכלכלית שוב מדשדשת, והבנק מוגבל ביכולתו להפעיל את מערך הכלים המסורתי ● הנגיד דראגי אותת על המשך מדיניות מקלה, אולם בניגוד לצפוי האירו התחזק

נגיד ה־ECB, מריו דראגי / צילום: רויטרס
נגיד ה־ECB, מריו דראגי / צילום: רויטרס

הבנק האירופי המרכזי (ECB) הוריד את שערי הריבית לטריטוריה שלילית, וקנה אג"ח בטריליוני אירו כדי לתחזק את כלכלת גוש האירו. כעת, כשהצמיחה הכלכלית מדשדשת שוב, מתעוררת השאלה הקריטית: כמה תחמושת עוד נשארה לו בארסנל שלו? לא הרבה, אומרים אנליסטים, אלא אם הבנק יהיה יצירתי יותר בנושא הריביות וקניית הנכסים הפיננסיים.

נגיד הבנק, מריו דראגי, אותת ביום חמישי שעבר כי הבנק שוקל קיצוצי ריבית וחידוש של קניית אג"ח. זאת בזמן שבנקים מרכזיים גדולים אחרים בעולם שוקלים גם הם מדיניות מוניטרית קלה יותר. הבנק נמנע מנקיטת צעדים מקלים חדשים, למרות שהוא האריך את מסגרת הזמן להעלאת ריבית אפשרית לאמצע השנה הבאה.

דראגי אמר לכתבים שכמה מ-25 חברי מועצת הנגידים של ה-ECB דנו באפשרות הפחתת ריבית הפיקדון שהבנק המרכזי משלם על יתרות הבנקים (למעשה מקבל מהם) ממינוס 0.4% כעת. נגידים אחרים העלו את אפשרות חידוש קניית הנכסים, שהסתיימה בדצמבר. 

האיתותים המילוליים של דראגי הם כלי אחד שבנקים מרכזיים משתמשים בו לעתים קרובות: תקשורת עם שוקי ההון שיכולה להקל תנאים פיננסיים בלי לעשות מאומה. תמריצים אחרים של הבנק כללו קיצוצי ריבית, קניית אג"ח ריבוניות ועוד, והלוואות זולות לטווח ארוך לבנקים (TLTROs). לדברי אנליסטים, אפשר להמתיק עוד יותר את התנאים של ההלוואות הללו כדי לעודד הלוואות בנקאיות.

קרובים למיצוי אפשרויות הפעולה

הבנק מוגבל ביכולתו להפעיל את מערך הכלים המסורתי שלו, כפי שמוכיחה התגובה המוגבלת בשווקים באירופה לדבריו של דראגי. האירו עלה למרות שמדיניות מוניטרית מקילה אמורה להחליש אותו. תשואת אג"ח המדינה הגרמנית לעשר שנים ירדה אמנם לשפל חדש, אבל יתר האג"ח באירופה היו במגמה מעורבת ומניות הבנקים ירדו.

ריבית המפתח של הבנק כבר שלילית, והפחתה נוספת שלה תחליש את הבנקים האירופים, שיצטרכו לשלם יותר לבנק תמורת פיקדונותיהם בו, עודפי היתרות הגדולים שלהם. קנייה של בערך 2.6 טריליון אירו (2.9 טריליון דולר) באג"ח ריבוניות ופרטיות בשנים 2015-2018 העלתה את המאזן של הבנק אל כ-40% מסך התוצר של גוש האירו. זהו שיעור גבוה מאד, שמגביל את היכולת לבצע קניות משמעותיות נוספות. בארה"ב מאזן הפדרל ריזרב הוא כרבע מהתמ"ג האמריקני.

פעולה בחזיתות הללו בו זמנית "לא תהיה הבזוקה הגדולה המפורסמת של אירופה, אבל היא תראה שהם (ה-ECB) יכולים לעשות משהו", אמר קרסטן בז'סקי, כלכלן בבנק ההולנדי ING.

אם כלכלת העולם אכן מצויה בפתח סבב נוסף של הקלה - בנקים מרכזיים באסיה כבר הורידו ריביות והפדרל ריזרב מאותת שהוא עשוי לעשות זאת - אזי ה-ECB מתחיל מעמדה חלשה יותר. יעד הריבית של הפד הוא חיובי, בטווח של 2.25% עד 2.50%, ולכן מרחב התמרון שלו בהפחתה גדול בהרבה. בנוסף, לארה"ב יש מאגר עמוק יותר של אג"ח ממשלתיות, שנותן לפד המון נכסים לקנות, אם הוא ירצה בכך.

לדברי בז'סקי, אמצעים נועזים יותר של ה-ECB יחייבו שינויים בחוקים הקיימים כדי לאפשר קניית עוד אג"ח ממשלתיות או קונצרניות, המהוות כיום שיעור קטן בלבד. אבל עלויות המימון הן כבר אולטרה נמוכות, והפחתה נוספת שלהן תחזיק בחיים חברות לא יעילות שאינן רווחיות, תעיק על הפיריון, ותלבה בועות מחירי דיור במקומות כמו גרמניה.

לדברי בז'סקי, צעד קיצוני יהיה להרחיב את מאגר הנכסים הזמינים כדי שיכלול גם מניות אירופיות. הבנק המרכזי היפני כבר קונה מניות, כמו גם הבנק המרכזי בשווייץ, שמחזיק רק מניות זרות כדי להחליש את הפרנק השווייצי החזק שפוגע ביצואנים.

אבל האפקט של קניית מניות יהיה מוגבל, כי משקי הבית בגוש האירו נוטים שלא לקנות מניות. מהלך אחר שנקט הבנק המרכזי היפני, התמקדות מכוונת בתשואות לטווח ארוך, יהיה קשה לחיקוי באירופה, מפני שבמרחב האירו קיימים 19 שוקי אג"ח מדינה שונים.

תחזיות קודרות מגרמניה

הצורך של ה-ECB לפעול הודגם היטב ביום שישי האחרון כאשר הגיעו חדשות כלכליות קודרות מגרמניה. הייצור התעשייתי ירד באפריל ב-1.9% ביחס למרץ, והיצוא ירד ב-3.7%. הבונדסבנק, הבנק המרכזי של גרמניה, הזהיר ביום שישי מפני "הצטננות ראויה לציון" בפעילות הכלכלית, וגילח את תחזית הצמיחה השנתית שלו בתמ"ג הגרמני מ-1.6% ל-0.6%.

בשל יכולות הדפסת הכסף, לבנקים מרכזיים לעולם לא באמת אוזלות האפשרויות. רכישת נכסים בעתודות שזה עתה נוצרו מפחיתה את הריבית ארוכת הטווח על ידי הגדלת היצע הכסף. דבר זה בתורו מקל על משקי בית ועל עסקים ללוות ולהוציא. אולם במקרה של ה-ECB, ערכת הכלים הנוכחית שלו נתקלת במגבלות או בתוצאות שליליות. 

כמה בכירים, ובראשם נגיד הבונדסבנק ינס ויידמן שהוא מועמד אפשרי לרשת את דראגי בהמשך השנה, ספקניים בנוגע לרכישת אג"ח ממשלתיות, צעד שנוי במחלוקת בעיקר בגרמניה, על רקע החששות שהבנק המרכזי מממן למעשה את ממשלות האיחוד האירופי. הבנק האירופי גם מתקרב למגבלות הקיימות על שיעור האג"ח הריבוניות שהבנק המרכזי יכול לקנות מתוך הסך של כל מדינה. ניתן להעלות את המגבלות הללו, אולם הדבר עלול להציב סיכונים משפטיים. 

הורדה נוספת של שיעור הריבית עשויה לסייע באמצעות החלשת האירו וסיוע ליצוא. ה-ECB עשוי לקזז חלק מהנזק לבנקים באמצעות הצגת פטורים שיאפשרו להם לשלם עמלה מופחתת עד לסך מסוים של עתודות המוחזקות בבנק. 

עוד כתבות

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: ap, Elaine Thompson

מיקרוסופט עקפה את התחזיות, אז למה המשקיעים מודאגים מהתוצאות?

ענקית הטכנולוגיה עקפה את התחזיות בשורה העליונה והתחתונה ● עם זאת, הצמיחה מפלטפורמת הענן שלה, אז'ור, עמדה על 39% - מעל צפי האנליסטים, אך מתחת לשיעור הצמיחה שנרשם ברבעון הקודם, שעמד על 40% ● מניית מיקרוסופט יורדת במסחר המאוחר בוול סטריט

יגאל לנדאו, מנכ''ל רציו אנרגיות / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל רציו: "המדינה מקבלת 10 מיליארד שקל בשנה מהגז - בלי שהשקיעה אגורה"

מנכ"ל רציו, יגאל לנדאו, שוחח בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על הסכם הגז החדש עם מצרים ועל הרחבת מאגר לוויתן ● הוא הדגיש את החשיבות הגאופוליטית של ההשקעה בהרחבת לוויתן: "ישראל כבר היום מספקת קרוב ל-15% מצריכת הגז של מצרים, וזה יגדל למעל 20% מרגע שהאספקה של ההרחבה תתחיל"

אברהם נובוגרוצקי / צילום: תמר מצפי

ברוב גדול: זה נשיא התאחדות התעשיינים החדש

אברהם (נובו) נובוגרוצקי זכה ב-523 קולות מול המועמד צורי דבוש שקיבל רק 219 קולות ● הוא יחליף את רון תומר שכיהן בתפקיד בשש השנים האחרונות

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהורדת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ"ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב תיענה בתגובה לת"א

עלי שמח'אני, יועצו הבכיר של המנהיג העליון של איראן: "כל פעולה צבאית מצד ארה"ב מכל מקור ובכל רמה - תיחשב לפתיחת מלחמה" ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים" ● עדכונים שוטפים

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?

יוסי אלמלם, מנכ''ל קבוצת רימון / צילום: דוד מוסקוביץ

האקזיט של הקיבוצניקים והמייסד: קבוצת גרנות ויוסי אלמלם מכרו מניות רימון ב-200 מיליון שקל

בעלת השליטה בחברת התשתיות והמנכ"ל הוותיק יוסי אלמלם ניצלו זינוק של 130% כדי למכור 5% ממניותיהם; בצד הרוכש, שורה של גופים מוסדיים שנהנו מדיסקאונט של 8% על מחיר המניה

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל כאף ישראל: "יש גורמים שיהיו מעוניינים לממן את הפרויקט לחיבור המסילה במפרץ עם ישראל"

מיקי רביב, מנכ"ל כאף ישראל, סיפר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי החברה פועלת בסעודיה ובאמירויות והיא בהחלט רואה היתכנות להשלמת רשת הרכבות המפרצית ● "רק 200 קילומטר בירדן מפרידים בינינו לרשת הרכבות המפרצית"

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התחבורה: "לוויזאייר יש תיאבון, והם רוצים להביא כמה שיותר מטוסים. מאמין שייכנסו עוד חברות"

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס לתוכניות להקים בסיס וויזאייר בנתב"ג ולאפשרות לכניסת אובר לפעילות בישראל ● "אני מאמין שוויז זו רק הסנונית הראשונה, וייכנסו עוד חברות. המטרה שלנו היא לראות את המחירים צונחים" ● "היוזמה להבאת אובר לארץ מתקדמת בקצב שלא היה אף פעם"

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות לשעבר; זוהר גולן, יו״ר התאגדות נהגי המוניות בפורום העצמאיים / צילום: כדיה לוי

להוזיל את מחיר הנסיעה או להגן על נהגי המוניות? בעד ונגד כניסת אובר לישראל

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס דנו בשאלה האם יש להתיר את כניסתה של אובר לישראל, או לא לאפשר זאת על מנת להגן על נהגי המוניות ● בדיון הציגו את עמדותיהם עו"ד מיכל הלפרין הממונה על התחרות לשעבר שתמכה במהלך, וזוהר גולן, יו"ר ההתאגדות נהגי במוניות בפורום העצמאיים שהתנגד לו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת תקציב המדינה

ברוב של 62 חברי כנסת, אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק תקציב המדינה ל-2026 ● לקואליציה נותרו חודשיים להשלים את מהלך החקיקה, וגורל הרפורמות יוכרע כעת בוועדות הכנסת ● מוקדם יותר קרא סמוטריץ' לנגיד להוריד בחדות את הריבית. כך הגיב בנק ישראל

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים

הדאקס יורד בכ-0.6% ● הקוספי עלה בכ-1% ● הדולר ממשיך להיחלש ברחבי העולם ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

דיווח: טראמפ שוקל מתקפה "משמעותית" באיראן

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

האוצר משיק פיילוט למערכת תשלומים מבוססת ''אסימונים דיגיטליים'' / איור: Shutterstock

האוצר משיק: פיילוט תשלומים חדש לספקים ממשלתיים

לפני ארבעה חודשים הכריז החשכ"ל על כוונתו להקים מערכת שתחליף את העברות הכספים המסורתית לגופים ציבוריים וספקיהם ● כעת, לאחר שנבחרו שלושה פתרונות, בחודש הבא יתחילו הפיילוטים ברשויות המקומיות

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב-לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

פאנל בהשתתפות עדי קין קרני, עלי בינג, יעל סלומון ומעיין הראל / צילום: שלומי יוסף

נציג אגף התקציבים: "מס הגודש יקרה. זו תהיה איוולת לא לעשות את זה"

פאנל בכנס תשתיות לעתיד של גלובס עסק בפרויקט המטרו, האתגרים, המימון וההתקדמות ● בפאנל השתתפו סמנכ"לית קו M2 בנת"ע עדי קין־קרני, סגן הממונה על התקציבים עלי בינג, סמנכ"לית מינהל התכנון יעל סלומון, סמנכ"לית תשתיות במינהל רשות החברות מעיין הראל

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

עם מנהל בכיר מגוגל: התוכנית של היזם הוותיק להוביל את המהפכה הבאה

אסטרה לאבס, שהונפקה לפני שנתיים, כבר נסחרת במכפילים גבוהים במיוחד ● כעת היא בולעת את הסטארט-אפ הישראלי פליופס וממנה את בכירי התעשייה המקומית להוביל את המהפכה הבאה

מימין: איל ברוש, אביב רווח, עומר מילר / צילום: אקליפס מדיה

אביב רווח חושף את אדפטיב6: גייסה 44 מיליון דולר לשוק הענן הרותח

היזמים הסדרתיים אביב רווח ואיל ברוש חוזרים עם חברה חדשה, שנועדה הפעם לתחומי תשתיות הענן והבינה המלאכותית: אדפטיב6, שגייסה עד היום 44 מיליון דולר בשני סבבים ● בחברה טוענים כי המערכת שלהם מסוגלת לחסוך בין 15% ל-35% מסך הוצאות הענן