גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה מיטלטלת, ולתותחי הבנק האירופי אוזלת התחמושת

הריבית באירופה שלילית והבנק האירופי המרכזי כבר קנה אג"ח בטריליוני אירו ● אולם הצמיחה הכלכלית שוב מדשדשת, והבנק מוגבל ביכולתו להפעיל את מערך הכלים המסורתי ● הנגיד דראגי אותת על המשך מדיניות מקלה, אולם בניגוד לצפוי האירו התחזק

נגיד ה־ECB, מריו דראגי / צילום: רויטרס
נגיד ה־ECB, מריו דראגי / צילום: רויטרס

הבנק האירופי המרכזי (ECB) הוריד את שערי הריבית לטריטוריה שלילית, וקנה אג"ח בטריליוני אירו כדי לתחזק את כלכלת גוש האירו. כעת, כשהצמיחה הכלכלית מדשדשת שוב, מתעוררת השאלה הקריטית: כמה תחמושת עוד נשארה לו בארסנל שלו? לא הרבה, אומרים אנליסטים, אלא אם הבנק יהיה יצירתי יותר בנושא הריביות וקניית הנכסים הפיננסיים.

נגיד הבנק, מריו דראגי, אותת ביום חמישי שעבר כי הבנק שוקל קיצוצי ריבית וחידוש של קניית אג"ח. זאת בזמן שבנקים מרכזיים גדולים אחרים בעולם שוקלים גם הם מדיניות מוניטרית קלה יותר. הבנק נמנע מנקיטת צעדים מקלים חדשים, למרות שהוא האריך את מסגרת הזמן להעלאת ריבית אפשרית לאמצע השנה הבאה.

דראגי אמר לכתבים שכמה מ-25 חברי מועצת הנגידים של ה-ECB דנו באפשרות הפחתת ריבית הפיקדון שהבנק המרכזי משלם על יתרות הבנקים (למעשה מקבל מהם) ממינוס 0.4% כעת. נגידים אחרים העלו את אפשרות חידוש קניית הנכסים, שהסתיימה בדצמבר. 

האיתותים המילוליים של דראגי הם כלי אחד שבנקים מרכזיים משתמשים בו לעתים קרובות: תקשורת עם שוקי ההון שיכולה להקל תנאים פיננסיים בלי לעשות מאומה. תמריצים אחרים של הבנק כללו קיצוצי ריבית, קניית אג"ח ריבוניות ועוד, והלוואות זולות לטווח ארוך לבנקים (TLTROs). לדברי אנליסטים, אפשר להמתיק עוד יותר את התנאים של ההלוואות הללו כדי לעודד הלוואות בנקאיות.

קרובים למיצוי אפשרויות הפעולה

הבנק מוגבל ביכולתו להפעיל את מערך הכלים המסורתי שלו, כפי שמוכיחה התגובה המוגבלת בשווקים באירופה לדבריו של דראגי. האירו עלה למרות שמדיניות מוניטרית מקילה אמורה להחליש אותו. תשואת אג"ח המדינה הגרמנית לעשר שנים ירדה אמנם לשפל חדש, אבל יתר האג"ח באירופה היו במגמה מעורבת ומניות הבנקים ירדו.

ריבית המפתח של הבנק כבר שלילית, והפחתה נוספת שלה תחליש את הבנקים האירופים, שיצטרכו לשלם יותר לבנק תמורת פיקדונותיהם בו, עודפי היתרות הגדולים שלהם. קנייה של בערך 2.6 טריליון אירו (2.9 טריליון דולר) באג"ח ריבוניות ופרטיות בשנים 2015-2018 העלתה את המאזן של הבנק אל כ-40% מסך התוצר של גוש האירו. זהו שיעור גבוה מאד, שמגביל את היכולת לבצע קניות משמעותיות נוספות. בארה"ב מאזן הפדרל ריזרב הוא כרבע מהתמ"ג האמריקני.

פעולה בחזיתות הללו בו זמנית "לא תהיה הבזוקה הגדולה המפורסמת של אירופה, אבל היא תראה שהם (ה-ECB) יכולים לעשות משהו", אמר קרסטן בז'סקי, כלכלן בבנק ההולנדי ING.

אם כלכלת העולם אכן מצויה בפתח סבב נוסף של הקלה - בנקים מרכזיים באסיה כבר הורידו ריביות והפדרל ריזרב מאותת שהוא עשוי לעשות זאת - אזי ה-ECB מתחיל מעמדה חלשה יותר. יעד הריבית של הפד הוא חיובי, בטווח של 2.25% עד 2.50%, ולכן מרחב התמרון שלו בהפחתה גדול בהרבה. בנוסף, לארה"ב יש מאגר עמוק יותר של אג"ח ממשלתיות, שנותן לפד המון נכסים לקנות, אם הוא ירצה בכך.

לדברי בז'סקי, אמצעים נועזים יותר של ה-ECB יחייבו שינויים בחוקים הקיימים כדי לאפשר קניית עוד אג"ח ממשלתיות או קונצרניות, המהוות כיום שיעור קטן בלבד. אבל עלויות המימון הן כבר אולטרה נמוכות, והפחתה נוספת שלהן תחזיק בחיים חברות לא יעילות שאינן רווחיות, תעיק על הפיריון, ותלבה בועות מחירי דיור במקומות כמו גרמניה.

לדברי בז'סקי, צעד קיצוני יהיה להרחיב את מאגר הנכסים הזמינים כדי שיכלול גם מניות אירופיות. הבנק המרכזי היפני כבר קונה מניות, כמו גם הבנק המרכזי בשווייץ, שמחזיק רק מניות זרות כדי להחליש את הפרנק השווייצי החזק שפוגע ביצואנים.

אבל האפקט של קניית מניות יהיה מוגבל, כי משקי הבית בגוש האירו נוטים שלא לקנות מניות. מהלך אחר שנקט הבנק המרכזי היפני, התמקדות מכוונת בתשואות לטווח ארוך, יהיה קשה לחיקוי באירופה, מפני שבמרחב האירו קיימים 19 שוקי אג"ח מדינה שונים.

תחזיות קודרות מגרמניה

הצורך של ה-ECB לפעול הודגם היטב ביום שישי האחרון כאשר הגיעו חדשות כלכליות קודרות מגרמניה. הייצור התעשייתי ירד באפריל ב-1.9% ביחס למרץ, והיצוא ירד ב-3.7%. הבונדסבנק, הבנק המרכזי של גרמניה, הזהיר ביום שישי מפני "הצטננות ראויה לציון" בפעילות הכלכלית, וגילח את תחזית הצמיחה השנתית שלו בתמ"ג הגרמני מ-1.6% ל-0.6%.

בשל יכולות הדפסת הכסף, לבנקים מרכזיים לעולם לא באמת אוזלות האפשרויות. רכישת נכסים בעתודות שזה עתה נוצרו מפחיתה את הריבית ארוכת הטווח על ידי הגדלת היצע הכסף. דבר זה בתורו מקל על משקי בית ועל עסקים ללוות ולהוציא. אולם במקרה של ה-ECB, ערכת הכלים הנוכחית שלו נתקלת במגבלות או בתוצאות שליליות. 

כמה בכירים, ובראשם נגיד הבונדסבנק ינס ויידמן שהוא מועמד אפשרי לרשת את דראגי בהמשך השנה, ספקניים בנוגע לרכישת אג"ח ממשלתיות, צעד שנוי במחלוקת בעיקר בגרמניה, על רקע החששות שהבנק המרכזי מממן למעשה את ממשלות האיחוד האירופי. הבנק האירופי גם מתקרב למגבלות הקיימות על שיעור האג"ח הריבוניות שהבנק המרכזי יכול לקנות מתוך הסך של כל מדינה. ניתן להעלות את המגבלות הללו, אולם הדבר עלול להציב סיכונים משפטיים. 

הורדה נוספת של שיעור הריבית עשויה לסייע באמצעות החלשת האירו וסיוע ליצוא. ה-ECB עשוי לקזז חלק מהנזק לבנקים באמצעות הצגת פטורים שיאפשרו להם לשלם עמלה מופחתת עד לסך מסוים של עתודות המוחזקות בבנק. 

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הבעל צבר חובות. האם האישה חייבת בהם גם אם לא ידעה?

ביהמ"ש קבע כי אישה לא תוכל להתנער מחובות שצבר בעלה במהלך הנישואים ● דיירת שהתנגדה לפרויקט תמ"א 38 נדחתה, אף שטענה לפגיעה בזכויותיה ● וסב חויב לשלם את חוב המזונות של בנו בסך מאות אלפי שקלים, לאחר שסייע לו להסתיר רכוש ● 3 פסקי דין בשבוע 

רינקי סטי / צילום: בוריס זכרוב

מפאלו אלטו למיזם ישראלי: אחת הנשים החזקות בסייבר מספרת על המהפך בקריירה

עם יותר משני עשורים בתפקידי מפתח בתחום הסייבר סקיוריטי, רינקי סטי הפתיעה רבים בענף כשהצטרפה לסטארט־אפ הישראלי אפווינד ● בראיון לגלובס היא מספרת על המפגש עם עומרי כספי שתרם להחלטה, מה היא זיהתה בשוק המקומי, ואיך מעמד האישה בתחום השתנה לטובה

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הפייבוריטית התחלפה: קריית טבעון מובילה במרוץ להקמת קמפוס אנבידיה בצפון

לגלובס נודע כי קריית אתא לא תתמודד על הקמת מרכז הפיתוח החדש של ענקית השבבים בצפון הארץ ● גם פארק התעשייה מבוא כרמל ירד בדירוג, משום שהתוכנית להרחבתו רחוקה מאישור, בהתאם לדרישות אנבידיה ● כעת קריית טבעון מסתמנת כמועמדת המובילה

נשיא סין שי ג'ינפינג  ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בפגישתם בריאד / צילום: Reuters, Bandar Algaloud/Saudi Royal Court

בסעודיה לא מחכים לברית ההגנה עם ארה"ב, ומהדקים יחסים עם היריבה סין

סבב שלישי של התרגיל הימי "החרב הכחולה 2025" המשותף לריאד ולבייג'ינג נערך לאחרונה ● לצד השקעות סיניות בהיקף של מיליארדי דולרים בבנייה בממלכה, נראה ששיתוף הפעולה בין המדינות מעמיק ● האם הדבר ישפיע על יחסי הסעודים עם האמריקאים?

עו''ד יעקב וינרוט ז''ל / צילום: יוסי זמיר

ביהמ"ש מנחית מכה על יורשי וינרוט. מה כוללת רשימת הנכסים בבעלותם?

אלמנתו וילדיו של עורך הדין המנוח יעקב וינרוט ביקשו לבטל את פסק הבוררות ממאי 2025, שחייב אותם לשלם מאות מיליוני שקלים לאחים גרטנר ● כעת קבע ביהמ"ש כי הם יצטרכו להפקיד 7 מיליון שקל כערובה לקיום הדיון בבקשה, ומתח ביקורת על שלא סיפקו מידע לגבי שווי העיזבון של וינרוט

הריבית בדרך למטה ופערי התשואה בין הפקדונות לקרנות הכספיות מתרחבים / צילום: Shutterstock

הריבית בדרך למטה, ופערי התשואה בין הפיקדונות לקרנות הכספיות מתרחבים

ההנחה בשווקים היא שבנק ישראל יפחית בחודש הבא את הריבית, וההשלכות מורגשות בפיקדונות הבנקאיים ● מי שיסגור את כספו לחודש יזכה לריבית של קצת יותר מ־1% במונחים שנתיים - שיעור נמוך משמעותית בהשוואה לקרנות הכספיות ● מה עושים הרגולטורים כדי לעורר את התחרות?

חידושים בטיפול באלצהיימר / צילום: Shutterstock

חיסון לאלצהיימר: מתי יצא לשוק ומי יהיה זכאי?

אחרי שנים של קיפאון, שתי תרופות חדשות עוררו מחדש את שוק הטיפול באלצהיימר ● עשרות ניסויים בוחנים תרופות שתוקפות 15 מנגנוני פעולה אפשריים שונים של המחלה ● התקוות לעתיד נעות בין חיסון, דרך שימוש בתרופות קיימות ועד לבוטים לשמירה על המצב הקוגניטיבי ועריכה גנטית

בניין HSBC בניו יורק / צילום: Shutterstock, Roman Tiraspolsky

משלמים על ההונאה של מיידוף: HSBC ירשום הפרשה של 1.1 מיליארד דולר

בנק HSBC ירשום הפרשה של 1.1 מיליארד דולר בדוחות הרבעון השלישי שלו ● בית משפט בלוקסמבורג דחה את ערעורו של הבנק בנוגע לתביעת ההשבה של ניירות הערך שהגישה קרן הרלד

"מוכנים לעימות חדש": האיראנים שוב מאיימים במלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המיליארדרים היהודים בארה"ב מוציאים הון כדי למנוע ממדאני להיבחר לראש עיריית ניו יורק, לאירלנד יש נשיאה אנטי-ישראלית חדשה, וארה"ב מפקחת על הפסקת האש בעזה באמצעות מל"טי סיור ● כותרות העיתונים בעולם

מבקרים ממשיכים לזרום ללובר לאחר הפריצה / צילום: Reuters, Ameer Alhalbi

שבוע אחרי השוד הגדול - שניים נעצרו בחשד לפריצה ללובר

בצרפת מדווחים כי אחד החשודים בפריצה ללובר נעצר בנמל התעופה שארל דה גול בפריז, רגע לפני שהמריא על טיסה לאלג'יריה • כעת נבדק אם הוא לקח חלק פעיל בפריצה עצמה, או שהעניק לפורצים סיוע בדרך אחרת • עוד דווח כי שני החשודים שנעצרו הם מפרוור סן-דני בצפון פריז

לבחור מניות או להשקיע במדדים? / צילום: Shutterstock

תל אביב, וול סטריט או אולי בכלל דירה? התשובות לשאלות הנצחיות של שוק ההון

שוק ההון הוא עולם של שינויים. עליות בבורסה יכולות להפוך ברגע לירידות, מניה לוהטת עלולה להתרסק ביום אחד, וחברה חבוטה יכולה ברגע לעשות קאמבק זוהר ● אבל יש גם דברים שנותרים קבועים - ההתלבטויות של המשקיעים ● גלובס עונה אחת ולתמיד על 5 מהשאלות שמעסיקות כמעט כל משקיע: מנדל"ן, דרך מניות, ועד איפה הכי זול לשים את הכסף ● פרויקט מיוחד

אביב צידון, יו''ר ומייסד פינרג'י / צילום: יח''צ

בעקבות ההסכם עם גוגל ומיקרוסופט - המניה הקטנה שמזנקת ב-20%

הטכנולוגיה של פינרג'י נבחרה ע"י קונסוציום בהובלת גוגל ומיקרוסופט כפתרון לגיבוי בדאטה סנטרס ● בפינרג'י מקווים שהצלחה בהדגמה תוביל להאצה באימוץ הטכנולוגיות שנבחרו ע"י ענקיות הטכנולוגיה והגעתם לפריסה מסחרית נרחבת

הדמיית המרכז החדש של אנבידיה בבאר שבע / הדמיה: משה צור אדריכלים

בונה על בוגרי בן גוריון ואמ"ן: אנבידיה עוברת למשרדים חדשים בבאר שבע

ענקית השבבים הודיעה כי תעביר את מרכז הפיתוח שלה בבאר שבע למשרדים חדשים בפארק גב-ים, שיהיו גדולים פי שלושה מהמשרדים הנוכחיים ● בכך תנסה אנבידיה להגדיל את מאגר כוח-האדם שלה בהתבסס על בוגרי פקולטת ההנדסה של אוניברסיטת בן גוריון וחיילי חיל המודיעין שיעברו לנגב ● ואיך זה משתלם לה מבחינת מסים?

יו''ר הפד, ג'רום פאוול, נשיא סין, שי ג'ינפינג, ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ, פאוול והענקיות: 3 אירועים השבוע יקבעו לאן הולכת וול סטריט

ברביעי, יו"ר הפד צפוי לבשר על הורדת ריבית נוספת שתתמוך בשווקים ● ביום חמישי ייפגש הנשיא האמריקאי עם נשיא סין, במה שצפויה להיות "הפסקת אש" במלחמת הסחר בין המדינות ● וגם: 5 ענקיות יפרסמו דוחות. למה צריך לשים לב?

דליה קורקין, ומתחם טיפול של עמל ומעבר / צילום: מצגת החברה

כשדליה קורקין השקיעה בחברה, היא חששה שתצטרך "לעבור לגור באוהל". היום זו אחת ההנפקות הגדולות של השנה

4 מנהלות עוברות בימים אלה בין גופי ההשקעה הגדולים בישראל, ב"רוד שואו" לקראת ההנפקה של חברת עמל ומעבר ● "לא יהיו הרבה תמונות במצגת שלהן", אומרים גורמים בשוק. "תחום הסיעוד זה לא תחום סקסי" ● בתוך עשר שנים עמל ומעבר הצליחה להקפיץ את השווי שלה פי 10 ולייצר לבעלי המניות הון של מאות מיליוני שקלים ● מהטלפון של דליה קורקין מדירה קטנה בחיפה, ועד לבניית אימפריה שלא מפסיקה לצמוח: המסע של "אחת ההנפקות המעניינות של השנה"

חדשות הביומד / צילום: יח''צ בר אילן

המחקר שמגלה איזו תרופה נגד דיכאון באמת משמינה

רדהיל ביופארמה חתמה על הסכם שעשוי להציל אותה מירידה לרשימה משנית בנאסד"ק; חברה להנגשת תוכן לחרשים רוכשת חברה שוויצרית לתרגום שפת הסימנים; וגם: מהי האוניברסיטה הגדולה בישראל? ● השבוע בביומד

בנקים מול בתי השקעות / צילום: Shutterstock

בנקים מול בתי השקעות: איפה עדיף לסחור במניות

למרות הפערים התהומיים בעמלות ובדמי הניהול למול בתי ההשקעות, הבנקים עדיין שולטים בשוק המסחר ● כעת בתי ההשקעות מדווחים על זינוק בפתיחת חשבונות אצלם. האם אנו בתחילת מהפך? ● פרויקט מיוחד

פיצ'רים שונים של הדפדפן אטלס / צילום: צילום מסך

זה מה שחשבנו על דפדפן ה-AI החדש שהושק

חברת OpenAI השיקה את הדפדפן אטלס, שמבוסס על בינה מלאכותית ומטמיע את ChatGPT כמעט בכל פעולה ● כרגע הוא קיים רק במחשבי אפל, אבל אפשר כבר לדבר על תחרות לכרום

חברת מדטרוניק / צילום: בר - אל

מדטרוניק מפטרת כ-60 עובדים מהחברה-הבת אורידיון בירושלים

ממדטרוניק נמסר כי הסיבה לצמצומים בכוח-האדם היא התוכנית האסטרטגית שמיישם המנכ"ל ג'ף מרתה, במסגרתה מרוכזות חלק מפעילויות החברה במספר קטן יותר של מיקומים ● בישראל מעסיקה החברה מעל 1,000 עובדים בשמונה מרכזי פיתוח, כאשר במרכז הפיתוח בירושלים מועסקים כ-200 עובדים

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

לפי שווי של יותר ממיליארד שקל: קרן פורטיסימו מקדמת את הנפקת סוגת

לפי ההערכות, טיוטת תשקיף ראשונה תפורסם לציבור בתוך שבועות בודדים ● בכך, סוגת עשויה להצטרף לגל הנפקות הענק שפוקד את הבורסה בחודשים האחרונים ● השלמה מהירה ומוצלחת של הנפקת סוגת תוכל לפנות את המיקוד של קרן פורטיסימו להשתלטות אפשרית על נטפים