גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה מיטלטלת, ולתותחי הבנק האירופי אוזלת התחמושת

הריבית באירופה שלילית והבנק האירופי המרכזי כבר קנה אג"ח בטריליוני אירו ● אולם הצמיחה הכלכלית שוב מדשדשת, והבנק מוגבל ביכולתו להפעיל את מערך הכלים המסורתי ● הנגיד דראגי אותת על המשך מדיניות מקלה, אולם בניגוד לצפוי האירו התחזק

נגיד ה־ECB, מריו דראגי / צילום: רויטרס
נגיד ה־ECB, מריו דראגי / צילום: רויטרס

הבנק האירופי המרכזי (ECB) הוריד את שערי הריבית לטריטוריה שלילית, וקנה אג"ח בטריליוני אירו כדי לתחזק את כלכלת גוש האירו. כעת, כשהצמיחה הכלכלית מדשדשת שוב, מתעוררת השאלה הקריטית: כמה תחמושת עוד נשארה לו בארסנל שלו? לא הרבה, אומרים אנליסטים, אלא אם הבנק יהיה יצירתי יותר בנושא הריביות וקניית הנכסים הפיננסיים.

נגיד הבנק, מריו דראגי, אותת ביום חמישי שעבר כי הבנק שוקל קיצוצי ריבית וחידוש של קניית אג"ח. זאת בזמן שבנקים מרכזיים גדולים אחרים בעולם שוקלים גם הם מדיניות מוניטרית קלה יותר. הבנק נמנע מנקיטת צעדים מקלים חדשים, למרות שהוא האריך את מסגרת הזמן להעלאת ריבית אפשרית לאמצע השנה הבאה.

דראגי אמר לכתבים שכמה מ-25 חברי מועצת הנגידים של ה-ECB דנו באפשרות הפחתת ריבית הפיקדון שהבנק המרכזי משלם על יתרות הבנקים (למעשה מקבל מהם) ממינוס 0.4% כעת. נגידים אחרים העלו את אפשרות חידוש קניית הנכסים, שהסתיימה בדצמבר. 

האיתותים המילוליים של דראגי הם כלי אחד שבנקים מרכזיים משתמשים בו לעתים קרובות: תקשורת עם שוקי ההון שיכולה להקל תנאים פיננסיים בלי לעשות מאומה. תמריצים אחרים של הבנק כללו קיצוצי ריבית, קניית אג"ח ריבוניות ועוד, והלוואות זולות לטווח ארוך לבנקים (TLTROs). לדברי אנליסטים, אפשר להמתיק עוד יותר את התנאים של ההלוואות הללו כדי לעודד הלוואות בנקאיות.

קרובים למיצוי אפשרויות הפעולה

הבנק מוגבל ביכולתו להפעיל את מערך הכלים המסורתי שלו, כפי שמוכיחה התגובה המוגבלת בשווקים באירופה לדבריו של דראגי. האירו עלה למרות שמדיניות מוניטרית מקילה אמורה להחליש אותו. תשואת אג"ח המדינה הגרמנית לעשר שנים ירדה אמנם לשפל חדש, אבל יתר האג"ח באירופה היו במגמה מעורבת ומניות הבנקים ירדו.

ריבית המפתח של הבנק כבר שלילית, והפחתה נוספת שלה תחליש את הבנקים האירופים, שיצטרכו לשלם יותר לבנק תמורת פיקדונותיהם בו, עודפי היתרות הגדולים שלהם. קנייה של בערך 2.6 טריליון אירו (2.9 טריליון דולר) באג"ח ריבוניות ופרטיות בשנים 2015-2018 העלתה את המאזן של הבנק אל כ-40% מסך התוצר של גוש האירו. זהו שיעור גבוה מאד, שמגביל את היכולת לבצע קניות משמעותיות נוספות. בארה"ב מאזן הפדרל ריזרב הוא כרבע מהתמ"ג האמריקני.

פעולה בחזיתות הללו בו זמנית "לא תהיה הבזוקה הגדולה המפורסמת של אירופה, אבל היא תראה שהם (ה-ECB) יכולים לעשות משהו", אמר קרסטן בז'סקי, כלכלן בבנק ההולנדי ING.

אם כלכלת העולם אכן מצויה בפתח סבב נוסף של הקלה - בנקים מרכזיים באסיה כבר הורידו ריביות והפדרל ריזרב מאותת שהוא עשוי לעשות זאת - אזי ה-ECB מתחיל מעמדה חלשה יותר. יעד הריבית של הפד הוא חיובי, בטווח של 2.25% עד 2.50%, ולכן מרחב התמרון שלו בהפחתה גדול בהרבה. בנוסף, לארה"ב יש מאגר עמוק יותר של אג"ח ממשלתיות, שנותן לפד המון נכסים לקנות, אם הוא ירצה בכך.

לדברי בז'סקי, אמצעים נועזים יותר של ה-ECB יחייבו שינויים בחוקים הקיימים כדי לאפשר קניית עוד אג"ח ממשלתיות או קונצרניות, המהוות כיום שיעור קטן בלבד. אבל עלויות המימון הן כבר אולטרה נמוכות, והפחתה נוספת שלהן תחזיק בחיים חברות לא יעילות שאינן רווחיות, תעיק על הפיריון, ותלבה בועות מחירי דיור במקומות כמו גרמניה.

לדברי בז'סקי, צעד קיצוני יהיה להרחיב את מאגר הנכסים הזמינים כדי שיכלול גם מניות אירופיות. הבנק המרכזי היפני כבר קונה מניות, כמו גם הבנק המרכזי בשווייץ, שמחזיק רק מניות זרות כדי להחליש את הפרנק השווייצי החזק שפוגע ביצואנים.

אבל האפקט של קניית מניות יהיה מוגבל, כי משקי הבית בגוש האירו נוטים שלא לקנות מניות. מהלך אחר שנקט הבנק המרכזי היפני, התמקדות מכוונת בתשואות לטווח ארוך, יהיה קשה לחיקוי באירופה, מפני שבמרחב האירו קיימים 19 שוקי אג"ח מדינה שונים.

תחזיות קודרות מגרמניה

הצורך של ה-ECB לפעול הודגם היטב ביום שישי האחרון כאשר הגיעו חדשות כלכליות קודרות מגרמניה. הייצור התעשייתי ירד באפריל ב-1.9% ביחס למרץ, והיצוא ירד ב-3.7%. הבונדסבנק, הבנק המרכזי של גרמניה, הזהיר ביום שישי מפני "הצטננות ראויה לציון" בפעילות הכלכלית, וגילח את תחזית הצמיחה השנתית שלו בתמ"ג הגרמני מ-1.6% ל-0.6%.

בשל יכולות הדפסת הכסף, לבנקים מרכזיים לעולם לא באמת אוזלות האפשרויות. רכישת נכסים בעתודות שזה עתה נוצרו מפחיתה את הריבית ארוכת הטווח על ידי הגדלת היצע הכסף. דבר זה בתורו מקל על משקי בית ועל עסקים ללוות ולהוציא. אולם במקרה של ה-ECB, ערכת הכלים הנוכחית שלו נתקלת במגבלות או בתוצאות שליליות. 

כמה בכירים, ובראשם נגיד הבונדסבנק ינס ויידמן שהוא מועמד אפשרי לרשת את דראגי בהמשך השנה, ספקניים בנוגע לרכישת אג"ח ממשלתיות, צעד שנוי במחלוקת בעיקר בגרמניה, על רקע החששות שהבנק המרכזי מממן למעשה את ממשלות האיחוד האירופי. הבנק האירופי גם מתקרב למגבלות הקיימות על שיעור האג"ח הריבוניות שהבנק המרכזי יכול לקנות מתוך הסך של כל מדינה. ניתן להעלות את המגבלות הללו, אולם הדבר עלול להציב סיכונים משפטיים. 

הורדה נוספת של שיעור הריבית עשויה לסייע באמצעות החלשת האירו וסיוע ליצוא. ה-ECB עשוי לקזז חלק מהנזק לבנקים באמצעות הצגת פטורים שיאפשרו להם לשלם עמלה מופחתת עד לסך מסוים של עתודות המוחזקות בבנק. 

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד