גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים לדעת מה יהיו השפעות מלחמת הסחר? תיזכרו באמברגו הנפט הערבי של 1973

שני האירועים מייצגים הלם היצע שמתרחש כאשר מקור אמין של יבוא זול - אז נפט והיום סחורות מוגמרות - חדל לפתע להיות כזה

תור לתחנת דלק / צילום: רויטרס, Mike Segar
תור לתחנת דלק / צילום: רויטרס, Mike Segar

הזעזועים בשווקים כתוצאה מהעלאת המכס האמריקאי על יבוא מסין וכתוצאה מהאיום שהוסר בינתיים לעשות אותו הדבר למקסיקו, נובעים במידה רבה מהחשש מן הלא ידוע: איש אינו יודע מה ממלחמת סחר גדולה תעשה, מאחר שארה"ב לא הייתה במלחמה כזו מאז שנות ה-30 של המאה שעברה.

אבל יש תקדים מאוחר יותר, של אמברגו הנפט הערבי של 1973. גם הוא וגם המכסים החדשים מייצגים הלם היצע של מה שהיה מקור אמין של יבוא זול - אז נפט גולמי והיום סחורות מיוצרות - שחדל לפתע להיות כזה. המחירים שמשלמים הצרכנים והעסקים בארה"ב עולה, ופוגע בביטחון שלהם ובכוח הקנייה.

האמברגו של 1973 שילש את מחיר הנפט והכניס את ארה"ב למיתון הגרוע ביותר בתולדותיה עד אז מאז שנות ה-30. הנסיבות היו שונות, כמובן, והאטה כלכלית כה חריפה בימינו נראית בלתי סבירה. אבל הלם הנפט מספק בכל זאת מפת דרכים שימושית למצב הנוכחי. ואולי החשוב מכול: גם אחרי שהכאב קצר המועד חולף, תשומות קבועות יקרות יותר מחייבות שינויים יקרים בשרשראות אספקה ובמודלים עסקיים, שמעיקים על הצמיחה במשך שנים.

ב-1973, אחרי שמצרים וסוריה תקפו את ישראל, ארה"ב החישה אליה משלוחי נשק וציוד. בתגובה השעו יצואניות הנפט הערביות את יצוא הנפט לארה"ב והפחיתו תפוקה. הצרכנים והעסקים האמריקאיים, שהיו רגילים זמן רב למחירי נפט של מתחת ל-4 דולר לחבית, נתפסו לא מוכנים לגמרי כשהמחיר זינק מעל 11 דולר. חשבון יבוא הנפט והמוצרים הנלווים של ארה"ב זינק ב-1974 ל-132 מיליארד דולר בערכים של היום, מ-28 מיליארד דולר שנתיים לפני כן - כמו תוספת מס בשווי כ-1.5% מהתמ"ג האמריקאי.

הפדרל ריזרב התחיל בהורדת ריביות, ואז העלה אותן בחדות כאשר הנפט שיגר את האינפלציה לשיעור דו-ספרתי. הממשלות החמירו את הכאוס במשטרי הקצבות ופיקוח על מחירים, שהובילו לתורים ארוכים בתחנות הדלק. 

הלם היבוא

המיתון המשיך להדהד עוד שנים

המיתון הסתיים ב-1975, אך המשיך להדהד עוד שנים. אינספור חברות ועובדים מצאו שמפעליהם, מוצריהם וכישוריהם - שהתאימו לעולם של אנרגיה זולה - כבר אינם רלוונטיים. יצרניות הרכב מעולם לא הצליחו לעבור ממכוניות גדולות לקטנות. הגידול בפריון הואט בחדות אחרי 1973, וכלכלנים מאמינים שהלם הנפט היה הגורם העיקרי לכך.

עד לאחרונה, ארה"ב נשענה על יבוא מוצרי ייצור זולים מסין כפי שהיא הייתה תלויה בשנות ה-70 ביבוא נפט זול מהמזרח התיכון. אבל כפי שארה"ב התחרטה על התלות שלה בנפט ערבי, רבים רוצים כעת שארה"ב תנתק את הכלכלה שלה מזו של סין, על רקע מתיחויות המסחר, הטכנולוגיה והיריבות הגיאו-אסטרטגית בין שתי המעצמות הללו.

וכמו בשנות ה-70, פגיעה בקשרים הללו באה עם מחיר.

כלכלנים בגולדמן זאקס מעריכים שהמכס האמריקאי שמוטל כעת או מוצע על פלדה, אלומיניום, לוחות סולריים, מכונות כביסה ועוד יבוא מסין מקיף כעת סחורות בשווי 200 מיליארד דולר בשנה. הוספת המכס על מקסיקו שטראמפ איים בו הייתה מעלה את הסך הזה ל-288 מיליארד דולר בסוף אוקטובר. זהו 1.4% מהתמ"ג האמריקאי, בערך שווה ערך ל"מס אמברגו הנפט" הערבי של 1973. והסכום הנוכחי אינו כולל את מכסי הגומלין של סין, ולא את עלות ניתוק היחסים עם חברה סינית כמו יצרנית ציוד התקשורת וואווי.

ההשלכות הכלכליות של מלחמת המכסים צפויות להיות קלות יותר בהשוואה ל-1973, מכמה סיבות. החשובה בהן היא שמדידת האינפלציה המועדפת של הפדרל ריזרב היא 1.6% בלבד, מתחת ליעד של 2% בשנה. לכן, כאשר גולדמן זאקס מעריך שהמכסים עשויים להוסיף לאינפלציה 1.25 נקודת אחוז, הפד צפוי לחשוש יותר מהאפקט שלהם על הצמיחה, ולהוריד ריביות במקום להעלות אותן.

נקודות דמיון, אבל גם הבדלים

ההכנסות מעליית מחירי הנפט המיובא זרמו למפיקות הזרות. לעומת זאת, המכסים משולמים לאוצר האמריקאי, שיכול להוציא את הכסף על קיזוז כמה נזקים כלכליים מהם.

אין גם פאניקה מפני מחסור ואין תורים. יש, כמובן, תורים דה פקטו במשרד המסחר, כאשר יבואנים אמריקאים מגישים אלפי בקשות לפטור ממכס. יש גם אי ודאות בנוגע למכסי הגומלין שתטיל סין, או עד מתי תתנהל מלחמת המכסים, שמרתיעה השקעות.

במבט היסטורי, מכס נועד לעודד את הייצור המקומי על ידי הגנה עליו מפני יבוא זול. אבל ייצור גלובלי פירושו שהיבוא בימינו הוא במידה רבה של מוצרים וחומרי גלם מוגמרים למחצה שנעים משלב אחד בשרשרת האספקה לשלב שני, ואין להם תחליפים מקומיים מן המוכן.

במקום לייצר בארה"ב, יבואנים אמריקאים רבים שוקלים להעביר ייצור מסין לווייטנאם, להעלות מחירים או לוותר על מוצרים שהתייקרו בהרבה. כמה מהם תכננו להעביר ייצור למקסיקו. כמו עם הלם הנפט, השינויים הללו עשויים לקחת שנים, ולהוסיף אינספור סיבוכים, שישחקו את הפריון.

לקח אחד מהלם הנפט הוא שהאמברגו הערבי לא שינה את תמיכת ארה"ב בישראל. הוא גרם, עם זאת, לארה"ב לבנות יתרות אסטרטגיות, לחפש מקורות אספקה בטוחים יותר מהים הצפוני, ממקסיקו ומאלסקה, ולחסוך אנרגיה באמצעות תקנים מחמירים יותר של כלכלת דלק. המחירים הגבוהים אפשרו בסופו של דבר את מהפכת הפצלים, שמקרבת את יבוא הנפט האמריקאי אל סופו. ארה"ב חיסנה בכך את עצמה במידה רבה מ"נשק הנפט" הזר.

הלקח להיום הוא שהמכסים לא ישנו בהכרח את התנהגות סין. אבל ניתוק שרשראות המסחר, ההשקעות והידע שקושרים יחד את שתי הכלכלות יביא אולי בטווח הארוך לכך שארה"ב תהיה פגיעה פחות להשפעה הסינית, וזה מה שממשל טראמפ רוצה. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון