גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים לדעת מה יהיו השפעות מלחמת הסחר? תיזכרו באמברגו הנפט הערבי של 1973

שני האירועים מייצגים הלם היצע שמתרחש כאשר מקור אמין של יבוא זול - אז נפט והיום סחורות מוגמרות - חדל לפתע להיות כזה

תור לתחנת דלק / צילום: רויטרס, Mike Segar
תור לתחנת דלק / צילום: רויטרס, Mike Segar

הזעזועים בשווקים כתוצאה מהעלאת המכס האמריקאי על יבוא מסין וכתוצאה מהאיום שהוסר בינתיים לעשות אותו הדבר למקסיקו, נובעים במידה רבה מהחשש מן הלא ידוע: איש אינו יודע מה ממלחמת סחר גדולה תעשה, מאחר שארה"ב לא הייתה במלחמה כזו מאז שנות ה-30 של המאה שעברה.

אבל יש תקדים מאוחר יותר, של אמברגו הנפט הערבי של 1973. גם הוא וגם המכסים החדשים מייצגים הלם היצע של מה שהיה מקור אמין של יבוא זול - אז נפט גולמי והיום סחורות מיוצרות - שחדל לפתע להיות כזה. המחירים שמשלמים הצרכנים והעסקים בארה"ב עולה, ופוגע בביטחון שלהם ובכוח הקנייה.

האמברגו של 1973 שילש את מחיר הנפט והכניס את ארה"ב למיתון הגרוע ביותר בתולדותיה עד אז מאז שנות ה-30. הנסיבות היו שונות, כמובן, והאטה כלכלית כה חריפה בימינו נראית בלתי סבירה. אבל הלם הנפט מספק בכל זאת מפת דרכים שימושית למצב הנוכחי. ואולי החשוב מכול: גם אחרי שהכאב קצר המועד חולף, תשומות קבועות יקרות יותר מחייבות שינויים יקרים בשרשראות אספקה ובמודלים עסקיים, שמעיקים על הצמיחה במשך שנים.

ב-1973, אחרי שמצרים וסוריה תקפו את ישראל, ארה"ב החישה אליה משלוחי נשק וציוד. בתגובה השעו יצואניות הנפט הערביות את יצוא הנפט לארה"ב והפחיתו תפוקה. הצרכנים והעסקים האמריקאיים, שהיו רגילים זמן רב למחירי נפט של מתחת ל-4 דולר לחבית, נתפסו לא מוכנים לגמרי כשהמחיר זינק מעל 11 דולר. חשבון יבוא הנפט והמוצרים הנלווים של ארה"ב זינק ב-1974 ל-132 מיליארד דולר בערכים של היום, מ-28 מיליארד דולר שנתיים לפני כן - כמו תוספת מס בשווי כ-1.5% מהתמ"ג האמריקאי.

הפדרל ריזרב התחיל בהורדת ריביות, ואז העלה אותן בחדות כאשר הנפט שיגר את האינפלציה לשיעור דו-ספרתי. הממשלות החמירו את הכאוס במשטרי הקצבות ופיקוח על מחירים, שהובילו לתורים ארוכים בתחנות הדלק. 

הלם היבוא

המיתון המשיך להדהד עוד שנים

המיתון הסתיים ב-1975, אך המשיך להדהד עוד שנים. אינספור חברות ועובדים מצאו שמפעליהם, מוצריהם וכישוריהם - שהתאימו לעולם של אנרגיה זולה - כבר אינם רלוונטיים. יצרניות הרכב מעולם לא הצליחו לעבור ממכוניות גדולות לקטנות. הגידול בפריון הואט בחדות אחרי 1973, וכלכלנים מאמינים שהלם הנפט היה הגורם העיקרי לכך.

עד לאחרונה, ארה"ב נשענה על יבוא מוצרי ייצור זולים מסין כפי שהיא הייתה תלויה בשנות ה-70 ביבוא נפט זול מהמזרח התיכון. אבל כפי שארה"ב התחרטה על התלות שלה בנפט ערבי, רבים רוצים כעת שארה"ב תנתק את הכלכלה שלה מזו של סין, על רקע מתיחויות המסחר, הטכנולוגיה והיריבות הגיאו-אסטרטגית בין שתי המעצמות הללו.

וכמו בשנות ה-70, פגיעה בקשרים הללו באה עם מחיר.

כלכלנים בגולדמן זאקס מעריכים שהמכס האמריקאי שמוטל כעת או מוצע על פלדה, אלומיניום, לוחות סולריים, מכונות כביסה ועוד יבוא מסין מקיף כעת סחורות בשווי 200 מיליארד דולר בשנה. הוספת המכס על מקסיקו שטראמפ איים בו הייתה מעלה את הסך הזה ל-288 מיליארד דולר בסוף אוקטובר. זהו 1.4% מהתמ"ג האמריקאי, בערך שווה ערך ל"מס אמברגו הנפט" הערבי של 1973. והסכום הנוכחי אינו כולל את מכסי הגומלין של סין, ולא את עלות ניתוק היחסים עם חברה סינית כמו יצרנית ציוד התקשורת וואווי.

ההשלכות הכלכליות של מלחמת המכסים צפויות להיות קלות יותר בהשוואה ל-1973, מכמה סיבות. החשובה בהן היא שמדידת האינפלציה המועדפת של הפדרל ריזרב היא 1.6% בלבד, מתחת ליעד של 2% בשנה. לכן, כאשר גולדמן זאקס מעריך שהמכסים עשויים להוסיף לאינפלציה 1.25 נקודת אחוז, הפד צפוי לחשוש יותר מהאפקט שלהם על הצמיחה, ולהוריד ריביות במקום להעלות אותן.

נקודות דמיון, אבל גם הבדלים

ההכנסות מעליית מחירי הנפט המיובא זרמו למפיקות הזרות. לעומת זאת, המכסים משולמים לאוצר האמריקאי, שיכול להוציא את הכסף על קיזוז כמה נזקים כלכליים מהם.

אין גם פאניקה מפני מחסור ואין תורים. יש, כמובן, תורים דה פקטו במשרד המסחר, כאשר יבואנים אמריקאים מגישים אלפי בקשות לפטור ממכס. יש גם אי ודאות בנוגע למכסי הגומלין שתטיל סין, או עד מתי תתנהל מלחמת המכסים, שמרתיעה השקעות.

במבט היסטורי, מכס נועד לעודד את הייצור המקומי על ידי הגנה עליו מפני יבוא זול. אבל ייצור גלובלי פירושו שהיבוא בימינו הוא במידה רבה של מוצרים וחומרי גלם מוגמרים למחצה שנעים משלב אחד בשרשרת האספקה לשלב שני, ואין להם תחליפים מקומיים מן המוכן.

במקום לייצר בארה"ב, יבואנים אמריקאים רבים שוקלים להעביר ייצור מסין לווייטנאם, להעלות מחירים או לוותר על מוצרים שהתייקרו בהרבה. כמה מהם תכננו להעביר ייצור למקסיקו. כמו עם הלם הנפט, השינויים הללו עשויים לקחת שנים, ולהוסיף אינספור סיבוכים, שישחקו את הפריון.

לקח אחד מהלם הנפט הוא שהאמברגו הערבי לא שינה את תמיכת ארה"ב בישראל. הוא גרם, עם זאת, לארה"ב לבנות יתרות אסטרטגיות, לחפש מקורות אספקה בטוחים יותר מהים הצפוני, ממקסיקו ומאלסקה, ולחסוך אנרגיה באמצעות תקנים מחמירים יותר של כלכלת דלק. המחירים הגבוהים אפשרו בסופו של דבר את מהפכת הפצלים, שמקרבת את יבוא הנפט האמריקאי אל סופו. ארה"ב חיסנה בכך את עצמה במידה רבה מ"נשק הנפט" הזר.

הלקח להיום הוא שהמכסים לא ישנו בהכרח את התנהגות סין. אבל ניתוק שרשראות המסחר, ההשקעות והידע שקושרים יחד את שתי הכלכלות יביא אולי בטווח הארוך לכך שארה"ב תהיה פגיעה פחות להשפעה הסינית, וזה מה שממשל טראמפ רוצה. 

עוד כתבות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים