גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צלילים צורמים: המוזיקאים הבריטיים חוששים מברקזיט לא מסודר

עזיבה של האיחוד האירופי ללא הסכם עלולה לגרום לנגנים וזמרים כאבי ראש לוגיסטיים בבואם להופיע מחוץ לבריטניה ● הסיכוי לברקזיט מבולגן עלה מאז שראשת ממשלת בריטניה התפטרה מתפקידה, ותומכי הברקזיט ה"קשה" מתמודדים על תפקידה

מוזיקה/ שאטרסטוק
מוזיקה/ שאטרסטוק

מבחינתם של המוזיקאים הרבים בבריטניה - החל בנגני קרן יער שמועסקים על בסיס מזדמן, וכלה בכוכבי אופרה וסרטי אינדי - לביטוי "ברקזיט ללא הסכם" יש צליל צורם במיוחד.

פרידה פתאומית ומבולגנת של בריטניה מן האיחוד האירופי הפכה שוב לאפשרות סבירה מכיוון שתומכיו המורעלים של הברקזיט מתמודדים כעת על תפקידה של ראשת הממשלה שהתפטרה, תרזה מיי. פרידה כזו, שבמסגרתה תפרוש בריטניה מהאיחוד ללא גיבוש קשרים משפטיים עמו, עלולה ליצור מכשולים חדשים לאמנים בריטים שרוצים להופיע באיחוד האירופי.

חוסר הוודאות יוצר בלבול בקביעת מועדים להופעות שהכרטיסים אליהן נמכרים בדרך כלל חודשים מראש, וזאת מכיוון שהמארגנים אינם יודעים אילו אמנים בריטים יוכלו להגיע.

מוזיקאים שעורכים סבבי הופעות כבר נתקלים בבעיות, וחוששים שהן רק יחריפו אם בריטניה תצא מהאיחוד האירופי ללא הסכם ב-31 באוקטובר, הדדליין האחרון שנקבע לבריטניה לאשר הסכם יציאה שגובש במו"מ. ללא אישור הפרלמנט, תיאלץ בריטניה לבקש ארכה נוספת לגיבוש הסכם, או לצאת מהאיחוד האירופי לאלתר.

צלילי המוזיקה

ירידה בהזמנות

נגנית הקתרוס לינדה סייס נהגה להופיע פעם-פעמיים בשבוע באיחוד האירופי יחד עם שני הרכבים שפועלים מבריטניה. כעת - כמעט שלוש שנים לאחר שאזרחי בריטניה הצביעו במשאל עם בעד יציאה מהאיחוד - יש לה רק שלוש הופעות מתוכננות כאלה לכל שנת 2019.

"יש ירידה משמעותית במספר התאריכים שמציעים ללהקות בריטיות באירופה", דיווחה סייס.

והיא לא היחידה. קרוב לשני שלישים מהמשתתפים בסקר שערכה התאחדות המוזיקאים של בריטניה בחודש שעבר דיווחו שהם מתקשים להבטיח לעצמם הופעות באירופה בעקבות משאל הברקזיט ב-2016, וכי מארגני ההופעות טוענים שחוסר הוודאות סביב הברקזיט הוא הסיבה. אחד מכל עשרה אמנים דיווח על ביטול הופעות.

יציאה מהאיחוד האירופי ללא הסכם מסודר תותיר את בריטניה מחוץ לשוק היחיד של הגוש, וגם מחוץ למערכת הרגולציה המשותפת ואיחוד המכסים של הגוש, שקיומו מבטל מכסים ובדיקות גבול של מוצרים שנעים בתוך גבולות האיחוד האירופי. פירושו של דבר הוא שבריטניה לא תהיה כפופה לתקנות האיחוד האירופי שמתירות תנועה חופשית של אזרחי האיחוד בין המדינות החברות בו.

נטישת התקנות האלה היא מטרתם של תומכי הברקזיט. לטענתם, בריטניה תהיה חופשית לקבוע תקנות משל עצמה, ולחתום על הסכמי סחר עם מדינות אחרות. ביטול התנועה החופשית של אזרחי האיחוד בין מדינות יאפשר לממשלת בריטניה שליטה רבה יותר על ההגירה.

שיבושים חמורים

אך קרוב לוודאי שעזיבת האיחוד האירופי בן לילה תחולל שיבושים חמורים, על פי ניתוחים כלכליים רבים. עזיבה כזאת תפקוק את הנמלים ותמנע מספקיות שירותים לעבוד עם לקוחותיהן באיחוד האירופי. אזרחים בריטים יאבדו את הזכות האוטומטית לעבוד באיחוד.

המועמדים העיקריים לראשות הממשלה הם בוריס ג'ונסון - המועמד המוביל - ודומיניק ראב, לשעבר השר הממונה על יציאת בריטניה מהאיחוד. שניהם מצהירים כי למרות התרחישים האלה, הם ישקלו יציאה לא-מסודרת מהאיחוד אם האיחוד יסרב לשנות את הסכם היציאה שהוסכם עם תרזה מיי, מכיוון - כך טוענים השניים - שבמסגרתו קשריה של בריטניה עם האיחוד עדיין יהיו הדוקים מדי.

יציאה ללא הסכם תיצור תמהיל ייחודי של בעיות למוזיקאים המקצועיים בבריטניה, שחשים כי מתעלמים מהם בדיון הציבורי הסוער על סוגיית הברקזיט. חששותיהם מתייחסים לתחומים רבים - החל בוויזות וביטוח בריאות, וכלה בהעברת ציוד וכלי נגינה דרך המכס. חלק מכלי הנגינה עשויים מחומרים שיהיו כפופים למגבלות יבוא מחמירות אם בריטניה תפרוש מהאיחוד ללא הסכם.

ג'יי ווילגוז, עמוד התווך על להקת הרוק הבריטית Public Service Broadcasting, אמר שהוא חושש כי במקרה של ברקזיט ללא הסכם יתייקר השינוע של חברי הלהקה, כלי הנגינה והציוד באופן שלא ניתן יהיה לעמוד בעלויות. מכיוון שווילגוז כבר הופיע בשווייץ, שאינה חברה באיחוד האירופי, הוא מכיר את ההשקעה הנוספת במונחי זמן וכסף של המתנה במשך שעות ארוכות במעברי גבול.

הזמרת דיליס יוואגבו, שמופיעה תחת השם Eckoes, אמרה כי בהופעה שערכה לאחרונה בבוקרשט שבר נגן המקלדת שלה את ידו, אך עלות הטיפול בו מומנה בידי שירות הבריאות הלאומי של בריטניה מתוקף תקנות החזר ההוצאות של האיחוד האירופי. במקרה של ברקזיט ללא הסכם, כבר לא יהיה החזר הוצאות כזה.

גם אזרחי מדינות האיחוד האירופי ששוהים בבריטניה צפויים להיפגע מהגידול בחסמים הביורוקרטיים. החצוצרן והמלחין אלסנדרו אוטביאנו, שמחזיק באזרחות איטלקית ואוסטרלית, עובד בדרך כלל בבירות אירופיות ועורך הופעות בלונדון כשאינו עסוק בסבב פסטיבלי הקיץ.

"יש פחות שיתוף פעולה", אמר אוטביאנו. הוא הוסיף כי ישקול לעבור לאיטליה אם המצב יידרדר עוד יותר.

אחד מדוברי משרד התרבות של בריטניה אמר שהממשלה מבינה את נסיבותיהם של המוזיקאים, וכי הממשלה ממשיכה להעדיף הסכם יציאה מסודר.

נגנית קרן היער אניק סקוט - שלוח הזמנים שלה יכול לכלול ביצוע יצירות של היידן עם אנסמבל בפריז ביום מסוים, וביצוע יצירות של מנדלסון בוורשה למחרת - כבר התנסתה השנה באופן אישי בהשלכות הברקזיט.

היא הופיעה בפולין בסוף מארס - המועד המקורי שנקבע ליציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, שנדחה בגלל המבוי הסתום בפרלמנט הבריטי. מעסיקה הפולני נתן לה מכתב שפירט את נסיבות שהייתה בפולין, ושאותו היא הייתה אמורה להציג בפני רשויות ההגירה הפולנית במידה שברקזיט לא-מסודר יעורר בעיות לגבי מעמדה מול רשויות אלה.

"אנחנו מבחינים שהמעסיקים מתחילים להיות עצבניים", אמרה סקוט.
הקריירה של זמרת האופרה הבריטית אנה פטלונג לקחה אותה לגרמניה, איטליה ופריז, שבה היא הופיע בבניין האופרה גרנייה. חיי הנדודים שלה מחזקים את קשרי התרבות בין בריטניה לאיחוד האירופי, והיא חוששת שהברקזיט יחליש את הקשרים האלה.
"התרבות הבריטית לא תהיה משהו בלי אירופה", טוענת סקוט. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?