גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההחלטה לקיים דיון נוסף ב"פסק דין הבוגדת" מסעירה את המומחים לדיני משפחה

חלק מהמומחים מברכים על ההחלטה לקיים דיון נוסף בפסק הדין ששלל מאישה זכויות בדירה בין היתר בשל בגידה הנטענת בבעלה ("פסק הדין איים להחזיר את דיני המשפחה בישראל לתקופה שמרנית") - ואילו אחרים טוענים כי מדובר בטעות בהבנת הפסיקה, וכי לא היה מקום לדיון נוסף ("החלטת ביה"ד הרבני הגדול לא קשורה לבגידה")

פרופ' רות הלפרין-קדרי / צילום: שלומי יוסף
פרופ' רות הלפרין-קדרי / צילום: שלומי יוסף

זירת דיני המשפחה שוב סוערת סביב "פסק דין הבוגדת": מומחים לדיני משפחה קיבלו ברגשות מעורבים את הכרעת נשיאת בית המשפט העליון כי יתקיים דיון נוסף בפסק הדין שזכה לכינוי "פסק דין הבוגדת" - ואשר במסגרתו אישר בית המשפט העליון פסיקה של בית הדין הרבני הגדול ששלל מחצית מזכויות בדירה מאישה, אשר נטען בין היתר כי בגדה בבעלה. רבים מביעים סיפוק מההחלטה על קיום דיון נוסף - בעוד אחרים טוענים כי מדובר בטעות, וכי לא היה, ואין, מקום לדון בפרשה שוב בעליון.

"בתקופה שהפכה, לצערי, לחשוכה מבחינת שלטון החוק בישראל, הודעתה של נשיאת בית המשפט העליון מהווה נקודת אור", אומרת למשל עו"ד יהודית מייזלס, מעורכות הדין הבכירות בדיני משפחה. לדברי מייזלס, "לפני מספר חודשים ספגו דיני המשפחה בישראל מהלומה קשה, כאשר בית המשפט העליון החליט שלא להתערב בפסק דין של בית הדין הרבני הגדול, אשר קבע כי לבגידתה של אישה בבעלה יהיו תוצאות באופן חלוקת הרכוש ביניהם. עשרות מאמרים וכתבות נכתבו על פסק הדין, משום שהוא סתר הלכות קודמות של בית המשפט העליון בישראל, משום שהוא החדיר את דיני ההלכה אל תוך הדין האזרחי בישראל שאמור להיות זה שמכריע בענייני רכוש, משום שהוא שינה את האיזון העדין בחלוקת הסמכויות בין בתי הדין הרבניים ובתי המשפט האזרחיים, ובעיקר, משום שהוא איים להחזיר את דיני המשפחה בישראל לתקופה אחרת, שמרנית".

עוד היא מוסיפה כי "מדובר בפרשה אשר עשויה להוות מדרון חלקלק בהחלת הדין העברי על סוגיות אזרחיות רכושיות טהורות, שבמסגרתה הפרשנות ההלכתית לדין האזרחי קיבלה רוח גבית מבית המשפט העליון, וכי בניגוד לפסיקה ארוכת-שנים, אין בתי הדין כפופים לתקדימי בית המשפט העליון ופרשנותו את הדין. החלטת נשיאת בית המשפט העליון מצהירה בעצם שבניגוד למה שנדמה היה לאחר פסיקת בית המשפט העליון בבג"ץ הבגידה, בית המשפט העליון חוזר לשמש בתפקיד שומר הסף כדי לוודא שבתי הדין הרבניים לא יחרגו מסמכותם ולא יפעילו דין דתי תוך התעלמות מהדין האזרחי ומפסיקות בית המשפט העליון.

"ההחלטה היא חשובה ומשמעותית, כדי לוודא שיישמר האיזון העדין והנכון בין ערכאת השיפוט האזרחית והדתית, ולא יתאפשר לבית הדין לשים את עצמו מעל בית המשפט העליון בישראל".

לדברי פרופ' רות הלפרין-קדרי, ראשת מרכז רקמן (שהגיש יחד עם עו"ד איל מנחם את הבקשה לדיון נוסף של האישה), "ההחלטה המקורית של בג"ץ הסיגה אותנו 25 שנה אחורה, לעידן טרום פסק דין בבלי, בו נשים לא זכו להגנה על רכושן בבית הדין הרבני. קבלת בקשתנו לקיים את הדיון הנוסף מעידה על כך שאכן נקבעה הלכה חדשה בפסק הדין המקורי של בג"ץ, ולפיה צומצמו מאד עילות התערבות בג"ץ בפסיקת בתי הדין הרבניים, ולא דובר אך ביישום הלכות קיימות על-ידי בית הדין הרבני. "יש לקוות כי ההרכב המורחב ינצל את ההזדמנות לחייב גם את בית הדין הרבני לפסוק בהתאם לדין האזרחי שאינו מאפשר פגיעה בזכויות קנייניות בגלל מעשה בגידה".

עוד מוסיפה הלפרין כי "ההחלטה לבחון את פסק הדין מחדש משמעותית במיוחד בימים אלה, נוכח השחיקה הגוברת במעמדן ובזכויותיהן של נשים. חשוב מאד לשמר את בג"ץ כמגן על זכויותיהן של נשים במשפחה, גם כאשר הדבר כרוך בהפעלת ביקורת שיפוטית על פסיקת בתי הדין הרבניים. לא למותר להזכיר כי בפסק הדין של בית הדין הרבני האזורי בפרשה זו כלל לא התחשבו במעשה הבגידה, והכירו בזכותה של האישה בדירת המגורים. היה זה רק בית הדין הרבני הגדול, ושניים משופטי בג"ץ, שסברו אחרת". 

גם עו"ד רות דיין-וולפנר, מומחית לדיני משפחה, סבורה כי חשוב לקיים דיון נוסף בפרשה. לדבריה, "ההחלטה לקיים דיון נוסף ב'פסק דין הבוגדת' היא החלטה מבורכת וחשובה, שכן פסק הדין שניתן היווה מדרון חלקלק, שהכניס את הבגידה כשיקול לגיטימי בשאלות משפטיות אזרחיות. במצב שכזה, כשבגידה היא עילה לגיטימית, היא יכולה היפותטית גם להשפיע גם על עניינים נוספים כמו שאלת המשמורת למשל. ואז מה? הורה בוגד לא יהיה רשאי להיות הורה?

"חשוב לזכור כי המשפט האזרחי קובע היעדר אשם בגירושים. לא נכנסים למי אשם. ולכן מדובר במדרון חלקלק שאני מקווה שייעצר בדיון הנוסף בבג"ץ".

עוד אומרת דיין-וולפנר כי "יש פה סוגיה יותר גדולה. אנחנו נמצאים בעידן בו בג"ץ מצמצם למינימום את ההתערבות שלו בפסיקות בתי הדין הרבניים, וזו מגמה מאוד מסוכנת". 

"החלטת בית הדין מנומקת ולא קשורה לבגידה"

ואולם כאמור, לא כולם מסכימים כי היה מקום לקיים דיון נוסף בפרשה, וכי המשמעויות של פסק דין הבוגדת אכן כה דרמטיות כפי שטוענים אחרים. כך, לדברי עו"ד ד"ר רונן דליהו, מומחה בתחום דיני המשפחה ויו"ר פורום משפחה בלשכת עורכי הדין, "יש סימן שאלה גדול ביחס לנחיצות הדיון נוסף. בפסק הדין האחרון דעת שופטי הרב של בית המשפט העליון הבהירה חזור והבהר כי החלטת בית הדין הרבני הגדול בדין יסודה, שכן היא מנומקת מבוססת ועל-פי ההלכה הנהוגה, ולא על האמירות השוליות ואולי הפרובוקטיביות של דייני בית הדין הרבני בשאלת הבגידה. לכן, על פניו לא נראה כי היה מקום לפתיחה מחדש של הדיון בתיק".

"מאידך", אומר עו"ד דליהו, "ככל שמספר רב של שופטי העליון יסבור כי האמירות של בית הדין הגדול נגועות בחוסר סבירות ונובעות משיקולי בגידה ולא מהדין הנוהג - הם יאמרו את דברם באופן חד וברור שחלוקת הרכוש בין בני זוג חייבת להיות מנותקת לחלוטין משיקולי אשמה בפירוק קשר הנשואים. ימים יגידו. נמתין בדריכות לפסק דין שבעיקר יעסוק, כנראה, בשאלת ניתוח ופרשנות של פסק דין של בית הדין הרבני הגדול ומשמעויותיו". 

גם עו"ד יוסי הרשקוביץ, מומחה לדיני משפחה, לא מבין את ההחלטה לקיים דיון נוסף בפרשה. לדבריו, "לא היה מקום לעשות זאת, מאחר שאין בפסק הדין של בית המשפט העליון כל חידוש. מבחינה תקשורתית הציגו הסיטואציה בצורה לא נכונה. כל שקבע בית הדין היה שאישה אינה יכולה לבקש נכס שלא מגיע לה לפי החוק, בין השאר בגלל בגידה; ובכך אין כל חידוש". 

על כך מוסיפה עו"ד הילה צאירי, ראש מחלקת דיני משפחה וירושה במשרד גדעון פישר ושות', כי "בג"ץ יכול להתערב בהחלטת בית הדין רק אם זה פעל בחוסר סמכות. פעולה בחוסר סמכות יכולה להיות גם בניגוד לדין (למשל החלת דין דתי בחלוקת רכוש). בית הדין לא עשה זאת. הוא הכריע על סמך הדין האזרחי, ולכן לא חרג מסמכותו". 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי