גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מטבעות דיגיטליים

הכוח הבינלאומי למאבק בהלבנת הון מהדק את הפיקוח על מטבעות הקריפטו

ברשות לאיסור הלבנת הון, שהשתתפה בשבוע שעבר במליאת הארגון הבינלאומי FATF בפלורידה, אומרים כי יש צורך דחוף בהתקנת צו איסור הלבנת הון בישראל שיחול על נותני השירותים במטבעות דיגיטליים, "על-מנת לאפשר את צמיחת הסקטור, תוך עמידה בכללים הבינלאומיים"

ד”ר שלומית ווגמן–רטנר, ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור / צילום: רן יחזקאל
ד”ר שלומית ווגמן–רטנר, ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור / צילום: רן יחזקאל

בשבוע שעבר התקיימה בפלורידה מליאת ארגון ה-FATF השלישית (והאחרונה) תחת הנשיאות האמריקאית של הארגון, החוגג 30 שנים להיווסדו. מדובר בכוח משימה בינלאומי (Financial Action Task Force), שמטרתו לפתח ולקדם מדיניות למאבק בהלבנת הון ומימון טרור. במסגרת המליאה אימץ הארגון הנחיות באשר לאופן היישום של הכללים למאבק בהלבנת הון ומימון טרור ביחס לנותני שירותים בנכסים דיגיטליים (מטבעות קריפטו, המכונים גם "נכסים וירטואליים") ולפעילות בנכסים דיגיטליים. נוסף על כך פרסם הארגון מדריך ליישום גישה מבוססת סיכון של משטר איסור הלבנת ההון בכל הקשור לעיסוק בנכסים דיגיטליים.

הנחיות הארגון סוללות את הדרך לרגולציה עולמית במטרה למנוע ניצול לרעה של המטבעות הדיגיטליים על-ידי עבריינים, מלביני הון ומממני טרור. ההנחיות נועדו לסייע למדינות ולגופים הפועלים בשוק הקריפטו להבין את החובות המוטלות עליהם למניעת הלבנת הון ומימון טרור, לצורך יישום אפקטיבי של דרישות ה-FATF.

המשלחת הישראלית למליאת ארגון ה-FATF, בהובלתה של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, נטלה חלק פעיל בדיונים בנושא נכסים וירטואליים. ברשות מציינים כי "מדינת ישראל הצטרפה כחברה מלאה לשורות הארגון בדצמבר 2018 וכשחקנית משמעותית למאבק העולמי בהלבנת הון ומימון טרור ולעיצוב המדיניות העולמית בתחום זה.

"ארגון ה-FATF הקים קבוצת עבודה ייעודית, שהמשלחת הישראלית בהובלת הרשות חברה בה, שמטרתה לעמוד בקשר עם הקהילה, האקדמיה והתעשייה, על-מנת להסביר כיצד רואה הארגון את הסדרת התחום מבחינת משטר איסור הלבנת ההון וכן על-מנת לעקוב אחר התפתחות הכלים הטכנולוגיים שיאפשרו לגורמים הפועלים בתחום הנכסים הווירטואליים לעמוד בכללי הארגון. התקדמות ההסדרה והפתרונות הטכנולוגיים תיבחן בעוד כשנה".

"רכבת ההסדרה העולמית יצאה לדרך"

במשלחת הישראלית השתתפו ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור; עו"ד אלעד וידר, ראש האגף הבינלאומי ברשות; ועו"ד לין לרר מהמחלקה המשפטית ברשות. ווגמן-רטנר ציינה כי "ישנה חשיבות להחלת רגולציה עולמית של תחום הנכסים הווירטואליים, לאור התגבשות איומי מימון הטרור והפשיעה הכלכלית הנקשרים בפעילות זו מחד, והרצון לאפשר את מימוש ההבטחה הגלומה בטכנולוגיות החדשניות תוך הפחתת הסיכונים הנובעים מהן, מאידך.

"המפתח להתמודדות הוא החלת הסדרה מבוססת-סיכון והטמעת גישה של AML-By-Design. רכבת ההסדרה העולמית יצאה לדרכה, ועל כל הגורמים הנוגעים בדבר לקדם את יישומה במהירות ובתבונה".

עוד הדגישה ווגמן-רטנר את הצורך הדחוף בהתקנת צו איסור הלבנת הון ומימון טרור, שיחול על נותני השירותים בנכסים פיננסיים (לרבות מטבעות וירטואליים), שטיוטה שלו מצויה על שולחנה של ועדת חוקה, חוק ומשפט, וזאת "על-מנת לאפשר את צמיחת הסקטור ולקדם את ההכלה הפיננסית, תוך עמידה בכללים הבינלאומיים המחייבים".

באוקטובר 2018 עדכן ארגון FATF את המלצותיו באופן שמבהיר כי גופים העוסקים במטבעות דיגיטליים צריכים להיות נתונים לרגולציה לעניין מניעת הלבנת הון ומימון טרור; לצורך כך אומצו גם שתי הגדרות חדשות: "נכס וירטואלי" (Virtual Asset) ו"נותן שירותים בנכס וירטואלי" (Virtual Asset Service Provider). הגדרת "נכס וירטואלי" כוללת כל ייצוג דיגיטלי של ערך שניתן לסחור בו או להעביר אותו, ואשר יכול לשמש לצורכי תשלום או השקעה (למעט מטבעות שהם הילך חוקי של מדינה או אלו אשר נחשבים לנייר ערך). "נותן שירותים בנכס וירטואלי" הוא גוף שנותן לאחרים שירותים מסוימים בנכסים וירטואליים כדרך עיסוק. בעקבות עדכון ההמלצות, נדרשות כלל מדינות העולם להעריך ולמזער את הסיכונים הקשורים לפעילות במטבעות דיגיטליים ולהסדיר את פעילות הגופים הפועלים בתחום.

המדריך שפרסם FATF בסוף השבוע האחרון מספק הכוונה בנוגע לסוגי הפעולות בנכסים דיגיטליים ולנותני שירותים בנכסים אלה, לרבות פירוט סוגי הפעולות הרלוונטיות, הבהרות בנוגע לאופן היישום של המלצות הארגון, אופן הטיפול ב"עסקאות מזדמנות" עד לרף של 1,000 דולר/אירו ועוד. המדריך כולל, בין השאר, הנחיות בנוגע לחובה לבצע הליך של הכרת הלקוח (KYC) ובנוגע לקבלת, העברת ושמירת מידע באופן דומה להעברות בנקאיות.

ההמלצות העיקריות במדריך של FATF

עו"ד ורו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל כספים ורגולציה של בורסת הקריפטו הישראלית Bit2C, התייחס השבוע במאמר שפורסם באתר Bit2C למדריך שפרסם FATF בכל הקשור לעיסוק בנכסים דיגיטליים. לדבריו, "במדריך מפורטות לעומק 40 ההמלצות של הארגון שנדרש ליישמן כחלק ממדיניות מבוססת סיכון למניעת הלבנת הון ומימון טרור. למעשה, לא מדובר בהמלצות כמשמעותן הלשונית, מאחר שדה-פקטו הן מחייבות את כל המדינות בעולם ביישום מלוא העקרונות וההנחיות של הארגון, אחרת הן צפויות לסנקציות בינלאומיות".

עו"ד צרפתי מונה את עיקרי ההמלצות של FATF למדינות ולגופים הפיננסיים השונים: יש לנקוט בהקדם צעדים אקטיביים בהסדרת תחום הנכסים הווירטואלים; על המדינות לזהות, להעריך ולהבין את סיכוני הלבנת הון ומימון טרור הנובעים מנכסים וירטואליים ומפעילות של נותני שירותים בתחום. בהתבסס על הערכה זו, מדינות צריכות לדרוש מנותני השירותים לזהות, להעריך, ולנקוט פעולות אפקטיביות כדי להקטין את הסיכונים להלבנת הון ומימון טרור; על נותני שירותים, לרבות בורסות ופלטפורמות מסחר, לקבל רישיון או להירשם במסגרת רגולטורית מתאימה; חובת הרישיון או הרישום תחול לכל הפחות במדינה שבה הגוף התאגד, אבל במצבים מסוימים גם במקום שבו מבוצעת או מנוהלת הפעילות בפועל.

עוד על-פי המלצות הארגון, על המדינות להטיל סנקציות מהותיות על גופים שיפרו חובה זו, לרבות על-ידי הסתרה של בעלי הזכויות או השליטה האמיתיים של אותם גופים; על המדינות לפקח על הגופים הפיננסיים ולאכוף רגולציה נאותה ועמידה בכללים וההמלצות של הארגון, כדי למנוע סיכונים להלבנת הון שנובעים משימוש בנכסים דיגיטליים. על המדינות והגופים להשתמש במערכות למעקב וניטור של הפעילות ולהעביר דיווחים לרגולטורים בהתאם. הרגולטורים צריכים להיות בעלי סמכות נאותה ויעילה של פיקוח, לרבות הסמכות לערוך בדיקות וביקורות.

ה-FATF קובע כי יש להטיל על גופים מפרים שאינם עומדים בהנחיות למניעת הלבנת הון ומימון טרור סנקציות אפקטיביות, מידתיות ומרתיעות, בין אם הן פליליות, אזרחיות או מינהליות, לרבות על נושאי המשרה והמנהלים של הגופים. עוד לפי המלצותיו, על הרגולציה לנקוט צעדי מניעה ולהחיל בדיקות נאותות מוגברות על פעולות מעל לסף של 1,000 אירו/דולר.

כמו כן, יש לוודא תיעוד מלא של כל המידע והפעולות על-ידי הגופים הפיננסיים, שמחויבים בשמירת המידע ודיווח מתאים לרשויות; יש להיערך להעברת ושיתוף מידע בין גופים פיננסיים שונים, כמו פרטי הזיהוי של המעביר ופרטי הזיהוי של הנעבר והנהנה בפעולה (במסגרת החוקים והכללים של שמירה על פרטיות); ונוסף על כך, על המדינות לשתף פעולה באופן בינלאומי ורחב, תוך חילופי מידע בין המדינות והרשויות, ללא כל הבחנה בין סוגי הגופים הפיננסיים השונים.

עו"ד צרפתי מציין כי ההמלצות מבטאות התקדמות משמעותית של הרגולציה העולמית ונדבך נוסף בהתהוות הסדרה מפורטת ובינלאומית בתחום המטבעות הדיגיטליים. לדבריו, "סביר להניח כי במהלך שנת 2020 כל המדינות (לכל הפחות, המדינות המערביות וחברות הארגון) יאכפו את המלצות ה-FATF, כך שלא תתאפשר פעילות של נותני שירותים פיננסיים, כמו בורסות או פלטפורמות מסחר, שלא יפעלו תחת רישיון או רישום מתאים, ושלא יבצעו אכיפה מלאה של כל הכללים למניעת הלבנת הון.

"מכיוון שהארגון מגדיר נותן שירותים פיננסיים באופן רחב, כל מי שמבצע פעילות במטבעות דיגיטליים שהיא לא לשימושו האישי והפרטי, חשוף לסיכון, כי הוא עלול להיחשב כנותן שירות שחלה עליו רגולציה (בישראל רצוי לבחון זאת מול חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים). הארגון מדגיש כי הוא לא יסתפק רק בפרסום המדריך וההנחיות, וכי ביוני 2020 הוא יבצע בחינה לעומק של יישום ההמלצות על-ידי המדינות והגופים השונים".

לסיכום, מציין עו"ד צרפתי, "אומנם ההנחיות מכוונות לממשלות ולגופים הפיננסיים, אבל גם הציבור הרחב והאדם מן הרחוב צריכים להסיק ולהבין מקריאתן לאן נושבת הרוח: הידוק רגולציה ושיתופי-פעולה וחילופי מידע בינלאומיים על כל פעילות בתחום הקריפטו".

לדבריו, "סביר להניח כי גם מדינת ישראל תמשיך לפעול בהתאם להנחיות הארגון - ומיד בתום הבחירות לכנסת יושלם סוף-סוף הליך החקיקה של צו איסור הלבנת הון ומימון טרור בקשר לנותני שירותים פיננסיים, ובהם גופים הנותנים שירות בנכסים ומטבעות דיגיטליים".

עוד כתבות

מגדל המפרש לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: Reuters, Florion Goga

השקעה של יותר מ-100 מיליון שקל: מגדל "הטיל" בחיפה נפתח מחדש

יותר משנה לאחר שפונה בעקבות פגיעת הדף מטיל איראני, בעלי המגדל מדווחים על חזרתו לפעילות מלאה ● בעלת הבניין הודיעה שתשקיע עוד כ-100 מיליון שקל בשדרוג המערכות והתשתיות, מעבר לעבודות השיקום שכבר בוצעו

נשיא איראן לשעבר מוחמד ח'אתמי (במרכז) / צילום: Reuters, Rouzbeh Fouladi/ZUMA Press Wire

הביקורת המפתיעה של נשיא איראן לשעבר על הסיוע לפלסטינים

כותרות העיתונים בעולם: במדינות המפרץ מעריכים שהסכנה האמיתית היא הסלמה לא מתוכננת, נשיא איראן לשעבר עורר סערה עם ביקורת מפתיעה, וקיפאון בשיחות בין ישראל ללבנון • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב: ת"א 35 איבד 0.5%, פאלו אלטו ודוראל צללו

המסחר בבורסה המקומית ננעל בירידות שערים במדדי הדגל ● מדד תשתיות האנרגיה צלל והוביל את הירידות יחד עם הקלינטק והטכנולוגיה ●מנגד, סקטור הנפט והגז והביטחוניות ריכזו עניין ובלטו בירוק ● מניית ארית תעשיות זינקה במעל ל-9%, ורידיס טיפסה ברקע עסקת הענק במתקן ההתפלה ● כלכלנים משוכנעים שבנק ישראל לא יוריד ריבית השבוע ● ה-FDA אישר לאלפא תאו להכפיל את היקף הניסוי הקליני בגידול המוח

מנכ''ל ריינאייר מייקל אולירי / צילום: ap, Virginia Mayo

"בשיעור הגבוה ביותר בהיסטוריה": האזהרה של מנכ"ל ריינאייר

כתוצאה מהמלחמה עם איראן ועליית מחיר הנפט: מנכ"ל חברת הלאוקוסט ריינאייר טוען כי מחירי הטיסות באירופה צפויים לזנק בשיעור הגבוה ביותר בהיסטוריה ● חברות הלאוקוסט רגישות יותר לתנודות במחירי הדלק, ולכן צפויות להיפגע מהן יותר

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

דיווח: קטאר ופקיסטן העבירו הצעת פשרה לארה"ב ולאיראן

נטען כי ההצעה זוכה להסכמה אמריקאית, וכבר קיבלה הסכמה מוקדמת מצד איראן ● שר ההגנה האמריקאי הגסת' נפגש אתמול בישראל עם נתניהו; הפנטגון לא הודיע על ביקורו של הגסת' ● בכירים איראנים לרויטרס: איראן מאריכה במכוון את המשא ומתן עם ארצות הברית בניסיון להחליש פוליטית את הנשיא טראמפ לקראת בחירות האמצע ● טראמפ על המשטר איראן: "בשמונת החודשים האחרונים הם הרגו לפחות 75 אלף מפגינים" ● דיווחים שוטפים

הנחיות חדשות לחוות שרתים בארץ / צילום: Shutterstock

רק 4% מהבקשות יאושרו: הנחיות חדשות לחוות שרתים, ומי המפסידים הגדולים?

לאחר סאגה של מספר חודשים, התקבלה החלטה בנוגע להקמת חוות שרתים חדשות ● נקבעו הגבלות, שמטרתן לבלום את צריכת החשמל של החוות שהגיעה בשיא לפי שלושה מכלל צריכת החשמל של ישראל ● מהצד השני צפויות הקלות כמו פטור ממכרזים על הקרקעות

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

הלקח מעסקת וויז: המתווה החדש שמקדמת רשות המסים למיסוי אקזיטים

על רקע עסקת וויז, רשות המסים מקדמת מתווה חדש שיאפשר שיתוף בקניין רוחני בין ישראל לחו"ל ויקבע מראש את חבות המס של חברות הייטק ● לפי ההצעה החדשה, במקום לשלם מס של מיליארדי שקלים על העברת קנין רוחני מישראל לארה"ב, החברות יגיעו להסדר עם רשות המסים

קורוויב מתחום הדאטה סנטרס צנחה ב־24% בשבוע האחרון / צילום: Shutterstock

התנודות במניות הבינה המלאכותית מזכירות למשקיעים: הפעם זה לא שונה

ההשקעות העצומות בתשתיות בינה מלאכותית עדיין לא הוכיחו שהן חסינות מפני הבעיות שאפיינו בעבר מיזמי ענק, כמו הקמת מסילות רכבת ותשתיות האינטרנט

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג וקנצלר גרמניה פרידריך מרץ בברלין, אמש / צילום: Reuters

בעשרות מיליארדי דולרים: המהלך של אנבידיה לכיבוש שוק ה-AI האירופי

אנבידיה הציגה השקעות והתחייבויות בהיקף של קרוב ל־10 מיליארד דולר לתמיכה בחברות ובמוסדות באירופה, בעוד מדינות היבשת מבקשות להגדיל את עצמאותן בתחום הבינה המלאכותית ● מחר יישא ג'נסן הואנג את הנאום המרכזי ב־ GTC בברלין, כשברקע שאלות על עלויות ה־AI ואבטחת הסוכנים ● בין המציגות בכנס: דקארט, VAST Data ו־WEKA

חן והראל שפירא / איור: גיל ג'יבלי

שפיר מוכרת לאלייד את חברות חלוקת הגז הטבעי תמורת 230 מיליון שקל

קבוצת התשתיות מוכרת לקרן אלייד את מלוא החזקותיה בחברות "סופר אנ.ג'י" ו"סופר אנ.ג'י חדרה והעמקים" תמורת 230 מיליון שקל ● העסקה צפויה להניב לשפיר רווח של עד 100 מיליון שקל, וכוללת אופציה לאלייד לתשלום עתידי של 130 מיליון שקל נוספים ● המהלך משתלב באסטרטגיית החברה למימוש נכסים בשלים, ועשוי לסלול את הדרך להגדלת החזקותיה בבית הזיקוק באשדוד

מטה סטרייפ בסן פרנסיסקו / צילום: Shutterstock

דרוש: מנכ"ל מקומי לחברה גלובלית בשכר של יותר מ-100 אלף שקל לחודש

חברת התשלומים האירית־אמריקאית סטרייפ מגייסת מנהל שיוביל את הפעילות בישראל, ירחיב את צוות המכירות ויעבוד מול בנקים ורגולטורים ● טווח התגמול השנתי מגיע לכ־1.84 מיליון שקל ברוטו, אך עשוי לכלול עמלות ובונוסים התלויים בעמידה ביעדים

בית החולים שיבא תל השומר / צילום: Reuters, RAMI AMICHAY

שיבא יצטרף לקרן הון סיכון חדשה בתחום בריאות הנפש והלונג'ביטי

אסתר ברק לנדס ועדי אסטורי מטלון השלימו סגירה ראשונה לקרן עלמה ונצ'רס, שצפויה לגייס 40 מיליון דולר ולהשקיע בחברות בתחומי בריאות הנפש, הבריאות הקוגניטיבית ואריכות ימים ● בית החולים שיבא יהיה שותף בקרן באמצעות זרוע החדשנות ARC

גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: אוהד רומנו

גיל אגמון מצטרף למרוץ לרכישת כאל מידי דיסקונט

בעל השליטה בדלק רכב הביע התעניינות ברכישת מניות חברת האשראי, אך ההערכות הן שירצה לרכוש אותן לפי שווי נמוך יותר בין היתר, בשל ההתרחשויות בשנה האחרונה, בה איבדה כאל את מועדון "פלייקארד" ●  ככל הנראה, השווי ינוע בין 3.2 ל-3.5 מיליארד שקל, אם כי מדובר במגעים ראשוניים

גל שפירא, עומר יפת, יובל מני, עדו הר-טוב, דור מליון וליאור טנר / צילום: באדיבות גיתם

הרכש החדש של גיתם BBDO: חברת הפרסום והדיגיטל Maven

החברה נרכשה בכמה מיליוני שקלים כדי לחזק את יכולותיה של גיתם בתחומי הדיגיטל, הטכנולוגיה והבינה המלאכותית ● ערב ההתרמה של ידידי סורוקה גייס כ־4 מיליון שקל לבנייה מחדש של החטיבה להרדמה ● האוניברסיטה העברית העניקה תוארי דוקטור לשם כבוד ל־11 אישים, בהם האחיות לבית עזריאלי ● קבוצת הבינלאומי קיימה אירוע לנשים צעירות לקידום עצמאות פיננסית והשקעות בקרב דור ה־Z ● אירועים ומינויים

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

החברה החדשה של אמנון שעשוע נכנסת לזירת כלי הפיתוח מבוססי AI

המנוע החדש של doubleAI לא מתחרה ישירות בכלי כתיבת הקוד של הענקיות אנתרופיק ו-OpenAI, אלא נועד לייעל את פעילות החומרה בזמן אמת ולהוזיל את עלויות החישוב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט עברה לעליות בעקבות התאוששות במניות השבבים

נאסד"ק עולה ב-0.5%, דאו ג'ונס ב-1.2% ● ירידות באירופה, פריז ב-1% ● למרות הריבאונד בוול סטריט - בורסת סיאול נפלה בקרוב ל-4% בהובלת מניות השבבים ● מחירי הנפט מטפסים, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 110 דולר לחבית ● הלילה יפורסמו דוחות SpaceX ונטפליקס, מחר ידווחו מטא וטסלה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הנאסד"ק קפץ בכ-1%; מניות השבבים קטעו רצף ירידות היסטורי

ה-S&P 500 עלה בכ-0.6%, אך רוב הסקטורים נסחרו באדום ● מניות השבבים קטעו את רצף הירידות הארוך ביותר מאז 2006 ● בורסות אירופה ננעלו בירידות, על רקע ההתפרעויות בצרפת ובאיטליה ● בורסות אסיה ננעלו במגמה מעורבת ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב מטפסות ● וגם: המשקיע שחזה את מפולת 1987 מזהיר - הנפקות AI יאיימו על וול סטריט

רחובות צרפת לאחר ההפגנות / צילום: ap, Emma Da Silva

הכסף הממשלתי נגמר: המהומות בצרפת הן תמרור אזהרה לאירופה כולה

אחרי חמש שנים של הזרמת מיליארדים לקורונה, לאנרגיה ולפיצוי על האינפלציה - מדינות אירופה נאנקות תחת החובות ● על רקע האיום בשווקים, הימין הקיצוני והשמאל הפופוליסטי גוררים את הוויכוח התקציבי לרחובות, והיבשת עומדת בפני משבר פוליטי וכלכלי חסר תקדים

יו''ר מפלגת כחול לבן, בני גנץ / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בני גנץ הודיע: "לא אתמודד בבחירות הקרובות"

לאחר שבסקרים האחרונים לא הצליחה כחול לבן לעבור את אחוז החסימה, הודיע גנץ כי לא יתמודד בבחירות הקרובות, אף שרק לאחרונה התחייב לרוץ עד הסוף ● גנץ הבהיר כי ימשיך לפעול להקמת ממשלת אחדות, וצפוי למסור הערב הצהרה במסיבת עיתונאים שיכנס ● איזנקוט בירך על ההחלטה: "נכונה ואחראית"

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

הנתונים ששוברים את המיתוס על העבודה מהבית

הקורונה, ולאחריה המלחמה והמבצעים שהתווספו לה, הפכו את העבודה מהבית לסטנדרט בשוק הישראלי ● אבל נתוני חברת השכר וניהול הון אנושי חילן מקלפים כמה סטריאוטיפים, שהמרכזי מביניהם הוא שדווקא צעירים נוטים להגיע יותר למשרד מאשר חלק מעמיתיהם המבוגרים יותר ● המספרים של שוק העבודה בישראל