גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכוח הבינלאומי למאבק בהלבנת הון מהדק את הפיקוח על מטבעות הקריפטו

ברשות לאיסור הלבנת הון, שהשתתפה בשבוע שעבר במליאת הארגון הבינלאומי FATF בפלורידה, אומרים כי יש צורך דחוף בהתקנת צו איסור הלבנת הון בישראל שיחול על נותני השירותים במטבעות דיגיטליים, "על-מנת לאפשר את צמיחת הסקטור, תוך עמידה בכללים הבינלאומיים"

ד”ר שלומית ווגמן–רטנר, ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור / צילום: רן יחזקאל
ד”ר שלומית ווגמן–רטנר, ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור / צילום: רן יחזקאל

בשבוע שעבר התקיימה בפלורידה מליאת ארגון ה-FATF השלישית (והאחרונה) תחת הנשיאות האמריקאית של הארגון, החוגג 30 שנים להיווסדו. מדובר בכוח משימה בינלאומי (Financial Action Task Force), שמטרתו לפתח ולקדם מדיניות למאבק בהלבנת הון ומימון טרור. במסגרת המליאה אימץ הארגון הנחיות באשר לאופן היישום של הכללים למאבק בהלבנת הון ומימון טרור ביחס לנותני שירותים בנכסים דיגיטליים (מטבעות קריפטו, המכונים גם "נכסים וירטואליים") ולפעילות בנכסים דיגיטליים. נוסף על כך פרסם הארגון מדריך ליישום גישה מבוססת סיכון של משטר איסור הלבנת ההון בכל הקשור לעיסוק בנכסים דיגיטליים.

הנחיות הארגון סוללות את הדרך לרגולציה עולמית במטרה למנוע ניצול לרעה של המטבעות הדיגיטליים על-ידי עבריינים, מלביני הון ומממני טרור. ההנחיות נועדו לסייע למדינות ולגופים הפועלים בשוק הקריפטו להבין את החובות המוטלות עליהם למניעת הלבנת הון ומימון טרור, לצורך יישום אפקטיבי של דרישות ה-FATF.

המשלחת הישראלית למליאת ארגון ה-FATF, בהובלתה של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, נטלה חלק פעיל בדיונים בנושא נכסים וירטואליים. ברשות מציינים כי "מדינת ישראל הצטרפה כחברה מלאה לשורות הארגון בדצמבר 2018 וכשחקנית משמעותית למאבק העולמי בהלבנת הון ומימון טרור ולעיצוב המדיניות העולמית בתחום זה.

"ארגון ה-FATF הקים קבוצת עבודה ייעודית, שהמשלחת הישראלית בהובלת הרשות חברה בה, שמטרתה לעמוד בקשר עם הקהילה, האקדמיה והתעשייה, על-מנת להסביר כיצד רואה הארגון את הסדרת התחום מבחינת משטר איסור הלבנת ההון וכן על-מנת לעקוב אחר התפתחות הכלים הטכנולוגיים שיאפשרו לגורמים הפועלים בתחום הנכסים הווירטואליים לעמוד בכללי הארגון. התקדמות ההסדרה והפתרונות הטכנולוגיים תיבחן בעוד כשנה".

"רכבת ההסדרה העולמית יצאה לדרך"

במשלחת הישראלית השתתפו ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור; עו"ד אלעד וידר, ראש האגף הבינלאומי ברשות; ועו"ד לין לרר מהמחלקה המשפטית ברשות. ווגמן-רטנר ציינה כי "ישנה חשיבות להחלת רגולציה עולמית של תחום הנכסים הווירטואליים, לאור התגבשות איומי מימון הטרור והפשיעה הכלכלית הנקשרים בפעילות זו מחד, והרצון לאפשר את מימוש ההבטחה הגלומה בטכנולוגיות החדשניות תוך הפחתת הסיכונים הנובעים מהן, מאידך.

"המפתח להתמודדות הוא החלת הסדרה מבוססת-סיכון והטמעת גישה של AML-By-Design. רכבת ההסדרה העולמית יצאה לדרכה, ועל כל הגורמים הנוגעים בדבר לקדם את יישומה במהירות ובתבונה".

עוד הדגישה ווגמן-רטנר את הצורך הדחוף בהתקנת צו איסור הלבנת הון ומימון טרור, שיחול על נותני השירותים בנכסים פיננסיים (לרבות מטבעות וירטואליים), שטיוטה שלו מצויה על שולחנה של ועדת חוקה, חוק ומשפט, וזאת "על-מנת לאפשר את צמיחת הסקטור ולקדם את ההכלה הפיננסית, תוך עמידה בכללים הבינלאומיים המחייבים".

באוקטובר 2018 עדכן ארגון FATF את המלצותיו באופן שמבהיר כי גופים העוסקים במטבעות דיגיטליים צריכים להיות נתונים לרגולציה לעניין מניעת הלבנת הון ומימון טרור; לצורך כך אומצו גם שתי הגדרות חדשות: "נכס וירטואלי" (Virtual Asset) ו"נותן שירותים בנכס וירטואלי" (Virtual Asset Service Provider). הגדרת "נכס וירטואלי" כוללת כל ייצוג דיגיטלי של ערך שניתן לסחור בו או להעביר אותו, ואשר יכול לשמש לצורכי תשלום או השקעה (למעט מטבעות שהם הילך חוקי של מדינה או אלו אשר נחשבים לנייר ערך). "נותן שירותים בנכס וירטואלי" הוא גוף שנותן לאחרים שירותים מסוימים בנכסים וירטואליים כדרך עיסוק. בעקבות עדכון ההמלצות, נדרשות כלל מדינות העולם להעריך ולמזער את הסיכונים הקשורים לפעילות במטבעות דיגיטליים ולהסדיר את פעילות הגופים הפועלים בתחום.

המדריך שפרסם FATF בסוף השבוע האחרון מספק הכוונה בנוגע לסוגי הפעולות בנכסים דיגיטליים ולנותני שירותים בנכסים אלה, לרבות פירוט סוגי הפעולות הרלוונטיות, הבהרות בנוגע לאופן היישום של המלצות הארגון, אופן הטיפול ב"עסקאות מזדמנות" עד לרף של 1,000 דולר/אירו ועוד. המדריך כולל, בין השאר, הנחיות בנוגע לחובה לבצע הליך של הכרת הלקוח (KYC) ובנוגע לקבלת, העברת ושמירת מידע באופן דומה להעברות בנקאיות.

ההמלצות העיקריות במדריך של FATF

עו"ד ורו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל כספים ורגולציה של בורסת הקריפטו הישראלית Bit2C, התייחס השבוע במאמר שפורסם באתר Bit2C למדריך שפרסם FATF בכל הקשור לעיסוק בנכסים דיגיטליים. לדבריו, "במדריך מפורטות לעומק 40 ההמלצות של הארגון שנדרש ליישמן כחלק ממדיניות מבוססת סיכון למניעת הלבנת הון ומימון טרור. למעשה, לא מדובר בהמלצות כמשמעותן הלשונית, מאחר שדה-פקטו הן מחייבות את כל המדינות בעולם ביישום מלוא העקרונות וההנחיות של הארגון, אחרת הן צפויות לסנקציות בינלאומיות".

עו"ד צרפתי מונה את עיקרי ההמלצות של FATF למדינות ולגופים הפיננסיים השונים: יש לנקוט בהקדם צעדים אקטיביים בהסדרת תחום הנכסים הווירטואלים; על המדינות לזהות, להעריך ולהבין את סיכוני הלבנת הון ומימון טרור הנובעים מנכסים וירטואליים ומפעילות של נותני שירותים בתחום. בהתבסס על הערכה זו, מדינות צריכות לדרוש מנותני השירותים לזהות, להעריך, ולנקוט פעולות אפקטיביות כדי להקטין את הסיכונים להלבנת הון ומימון טרור; על נותני שירותים, לרבות בורסות ופלטפורמות מסחר, לקבל רישיון או להירשם במסגרת רגולטורית מתאימה; חובת הרישיון או הרישום תחול לכל הפחות במדינה שבה הגוף התאגד, אבל במצבים מסוימים גם במקום שבו מבוצעת או מנוהלת הפעילות בפועל.

עוד על-פי המלצות הארגון, על המדינות להטיל סנקציות מהותיות על גופים שיפרו חובה זו, לרבות על-ידי הסתרה של בעלי הזכויות או השליטה האמיתיים של אותם גופים; על המדינות לפקח על הגופים הפיננסיים ולאכוף רגולציה נאותה ועמידה בכללים וההמלצות של הארגון, כדי למנוע סיכונים להלבנת הון שנובעים משימוש בנכסים דיגיטליים. על המדינות והגופים להשתמש במערכות למעקב וניטור של הפעילות ולהעביר דיווחים לרגולטורים בהתאם. הרגולטורים צריכים להיות בעלי סמכות נאותה ויעילה של פיקוח, לרבות הסמכות לערוך בדיקות וביקורות.

ה-FATF קובע כי יש להטיל על גופים מפרים שאינם עומדים בהנחיות למניעת הלבנת הון ומימון טרור סנקציות אפקטיביות, מידתיות ומרתיעות, בין אם הן פליליות, אזרחיות או מינהליות, לרבות על נושאי המשרה והמנהלים של הגופים. עוד לפי המלצותיו, על הרגולציה לנקוט צעדי מניעה ולהחיל בדיקות נאותות מוגברות על פעולות מעל לסף של 1,000 אירו/דולר.

כמו כן, יש לוודא תיעוד מלא של כל המידע והפעולות על-ידי הגופים הפיננסיים, שמחויבים בשמירת המידע ודיווח מתאים לרשויות; יש להיערך להעברת ושיתוף מידע בין גופים פיננסיים שונים, כמו פרטי הזיהוי של המעביר ופרטי הזיהוי של הנעבר והנהנה בפעולה (במסגרת החוקים והכללים של שמירה על פרטיות); ונוסף על כך, על המדינות לשתף פעולה באופן בינלאומי ורחב, תוך חילופי מידע בין המדינות והרשויות, ללא כל הבחנה בין סוגי הגופים הפיננסיים השונים.

עו"ד צרפתי מציין כי ההמלצות מבטאות התקדמות משמעותית של הרגולציה העולמית ונדבך נוסף בהתהוות הסדרה מפורטת ובינלאומית בתחום המטבעות הדיגיטליים. לדבריו, "סביר להניח כי במהלך שנת 2020 כל המדינות (לכל הפחות, המדינות המערביות וחברות הארגון) יאכפו את המלצות ה-FATF, כך שלא תתאפשר פעילות של נותני שירותים פיננסיים, כמו בורסות או פלטפורמות מסחר, שלא יפעלו תחת רישיון או רישום מתאים, ושלא יבצעו אכיפה מלאה של כל הכללים למניעת הלבנת הון.

"מכיוון שהארגון מגדיר נותן שירותים פיננסיים באופן רחב, כל מי שמבצע פעילות במטבעות דיגיטליים שהיא לא לשימושו האישי והפרטי, חשוף לסיכון, כי הוא עלול להיחשב כנותן שירות שחלה עליו רגולציה (בישראל רצוי לבחון זאת מול חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים). הארגון מדגיש כי הוא לא יסתפק רק בפרסום המדריך וההנחיות, וכי ביוני 2020 הוא יבצע בחינה לעומק של יישום ההמלצות על-ידי המדינות והגופים השונים".

לסיכום, מציין עו"ד צרפתי, "אומנם ההנחיות מכוונות לממשלות ולגופים הפיננסיים, אבל גם הציבור הרחב והאדם מן הרחוב צריכים להסיק ולהבין מקריאתן לאן נושבת הרוח: הידוק רגולציה ושיתופי-פעולה וחילופי מידע בינלאומיים על כל פעילות בתחום הקריפטו".

לדבריו, "סביר להניח כי גם מדינת ישראל תמשיך לפעול בהתאם להנחיות הארגון - ומיד בתום הבחירות לכנסת יושלם סוף-סוף הליך החקיקה של צו איסור הלבנת הון ומימון טרור בקשר לנותני שירותים פיננסיים, ובהם גופים הנותנים שירות בנכסים ומטבעות דיגיטליים".

עוד כתבות

ימנו זלקה ז''ל / צילום: ללא קרדיט

פיצה האט: נמשיך לשלם משכורת למשפחתו של ימנו זלקה ז"ל

רשת פיצה האט הודיעה כי המשכורת תועבר למשפחתו של ימנו בנימין זלקה ז"ל מדי חודש "כל עוד הרשת קיימת", זאת לצד הקמת קרן סיוע ייעודית למשפחה ● זלקה בן ה-21 נרצח בערב יום העצמאות בפתח תקווה לאחר שהותקף ע"י קבוצת נערים מחוץ למקום עבודתו ● עד כה נעצרו בפרשה שמונה חשודים

פרופ׳ אמנון שעשוע, אלי ברקת יו''ר BRM, יוני חפץ מלייטספיד, אדם פישר מ־Bessemer Venture Partners, ואייל ניב שותף מנהל בפיטנגו / צילום: אסי אפרתי

היוניקורן של אמנון שעשוע יוצא לחגוג, והקשר לאנבידיה

פרופ' אמנון שעשוע ופרופ' שי שלו שורץ ערכו אירוע מיוחד ליוניקורן הבינה המלאכותית שלהם doubleAI, בהשתתפות המשקיעים הבכירים ● אחרי כ-15 שנים בבנק ברקליס הבריטי, האנליסט הבכיר טבי רוזנר עובר לבנק ההשקעות ג'פריס ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות השבבים

נאסד"ק ירד במעל 1%, לאחר שעלה אתמול לשיא ● OpenAI לא עמדה ביעדי ההכנסות ובמספר המשתמשים, מנויים נוטשים, כך לפי וול סטריט ג'ורנל ● מחירי הנפט מזנקים לאחר שאיחוד האמירויות הודיעה על פרישה מ-OPEC ● ספוטיפיי צונחת בעקבות הדוח הרבעוני

אחת מבין רבות. רשת מזרנים גרמנית שפשטה רגל בסוף 2025 / צילום: Reuters, Marc Stinger

גרמניה בצרות: תחזית הצמיחה נחתכה וגל פשיטות רגל מטלטל את הכלכלה

משבר האנרגיה והמלחמה באיראן מחריפים את גל פשיטות הרגל בגרמניה, המגיע לשיא של שני עשורים ● מאות אלפי משרות בסכנה ותחזית הצמיחה כבר קוצצה בחצי ● בעוד שהממשלה נאבקת למצוא פתרונות, הימין הקיצוני מתחזק על רקע החשש מהתכווצות כלכלית

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

"תוכנית פושעת": אוקראינה מאיימת בסנקציות נגד גורמים בישראל

מספר ספינות עם חיטה אוקראינית גזולה פרקו סחורה בישראל ● לאחר אזהרה שפרסם אתמול שר החוץ האוקראיני, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אומר במפורש: "אוקראינה מכינה חבילת סנקציות שתכלול גם את מי שמוביל את התבואה הזאת"

אילוסטרציה: Shutterstock, XanderSt

בעקבות בג"ץ גיוס הציבור החרדי: יוקפאו הגרלות "מחיר מטרה"

בתחילת השבוע קבע בג"ץ כי יש לשלול מהציבור החרדי הטבות שונות שניתנו לו, כל עוד לא מיושם פסק הדין שחייב את המדינה לממש את חוק הגיוס ● בעקבות זאת, בתוך כשבועיים וחצי תצטרך מועצת מקרקעי ישראל להחליט באיזה אופן יותנו ההנחות בדיור לציבור החרדי אל מול הסדרת המצב החוקי מול צה"ל

ביטול חוזה / איור: Shutterstock

שוקלים לבטל את רכישת הדירה החדשה? הנה מה שחשוב לדעת

2,000 עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו בשנים האחרונות, ובשני שלישים מהביטולים נמסר כי הסיבה היא "קשיים כלכליים" ● עו"ד נועם קולודני, מומחה לנדל"ן, מתאר מה כדאי לעשות כשרוצים לבטל עסקה, ומהן האפשרויות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ה-S&P 500 והנאסד"ק בשיאים חדשים; מחירי הנפט טיפסו

ה-S&P 500 והנאסד"ק טיפסו, אך העליות נותרו מוגבלות בשל הקיפאון בשיחות בין ארה"ב ואיראן והעלייה במחירי הנפט ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 108 דולר לחבית ● בג'יי.פי מורגן המליצו למשקיעים - "עקבו אחר המנצחים" ● מבחן קריטי לשווקים: חמש מ"שבע המפולאות" ידווחו השבוע • שלושה ימי החלטות ריבית בוושינגטון, באוטווה, בלונדון, בפרנקפורט ובטוקיו צפויים להסתיים ללא שינוי

מייסדי מג'סטיק לאבס: מאסומי ריינדס (מימין), עופר שחם ושאה ראבי

"יעיל פי 50 מהשרת של אנבידיה": הטכנולוגיה מאחורי חברת השבבים הישראלית

מג'סטיק לאב של עופר שחם - מי שהיה בעבר בכיר במטא ובגוגל - ושותפיו האמריקאים חושפת לראשונה את הטכנולוגיה שעומדת מאחורי חברת השבבים  ● כך היא עוקפת את האתגרים מתחום הזיכרון שיאפשרו ללקוחות שלה לספק שירותי AI יעילים יותר

מייסדי פאפאיה, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

פאפאיה גיימינג תשלם 420 מיליון דולר, בגלל בוט: ההחלטה שמטלטלת את ענף הגיימינג

חבר מושבעים בניו יורק קבע כי החברה הישראלית תשלם 420 מיליון דולר למתחרה האמריקאית סקילז ● השופטת תחליט על הסכום הסופי ● זאת, לאחר שקבע כי הפעילה בוטים שהתחזו לשחקנים אנושיים ● בעוד שבתעשייה טוענים כי מדובר ב"סוד גלוי", ההחלטה מחייבת את הענף לאמץ סטנדרט חדש של שקיפות ● פאפאיה גיימינג: "נמתין לבחינה של פסק הדין"

נקודת החלוקה של פרסל הום בדיזנגגוף סנטר / צילום: דיזנגוף סנטר

משרד התקשורת בוחן האם זרוע הפצה של עלי אקספרס פועלת בישראל כחוק

בעקבות פנייה של פורום חברות הלוגיסטיקה, בדיקה ראשונית של משרד התקשורת מעלה כי Parcel Home - זרוע הפצה של עליאקספרס בארץ - פועלת ללא היתר לחלוקת דברי דואר, וייתכן כי יינקטו נגדה צעדי אכיפה ● הטיעון: המצב הקיים מייצר "תחרות בלתי הוגנת"

הכטב''מים הטורקיים באירקטאר TB2. בעיגול: נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: אתר Baykar, AP - Khalil Hamra

כטב"מים, ספינות ושיאי יצוא: טורקיה צוברת נשק בצל המלחמה באיראן

טילים איראניים ששוגרו לשטחה במהלך "שאגת הארי", הביאו את טורקיה להגביר את פעילות התעשיות הביטחוניות ולהשיק תוכנית כטב"מים לאומית ● שיתופי פעולה באסטוניה ובמלזיה ומכירת נחתות מותאמות אישית למדינות המזרח יסייעו לה בשבירת שיאי יצוא ביטחוני

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock

משרד התחבורה יתקפל? מוכנים לסגת מהדרישה שוויזאייר תטוס גם בשעת חירום בשביל בייס בישראל

שרת התחבורה ביקשה מוויזאייר להקדים את החזרה לישראל, גם אם בהדרגה ● למרות המשך ביטולי הטיסות, הקמת הבייס של וויזאייר בישראל עדיין על השולחן ● במשרד התחבורה לא שוללים שכדי להביא את החברה לשוק המקומי יאלצו לוותר על הדרישה מהחברה להפעיל טיסות בשעת חירום

תוכנית הקמת בית החולים בנגב / הדמיה: רובינשטיין עופר אדריכלים

מכרז חדש מגלה: מתי צפוי להיפתח בית החולים בבאר שבע?

ממסמכי מכרז שפורסם לאחרונה ע"י אגף החשב הכללי עולה כי פתיחת בית החולים בבאר שבע תהיה רק ב-2033 ● ההקמה הוכרזה עוד ב-2014, ואחד האתגרים הצפויים הוא מחסור בכוח־אדם ● ממשרד האוצר נמסר: "פרויקט מורכב הדורש תכנון מדוקדק"

שאול אמסטרדמסקי / איור: גיל ג'יבלי

מהתאגיד לשוקן: שאול אמסטרדמסקי עשוי להתמנות לעורך דה מרקר

לגלובס נודע כי שאול אמסטרדמסקי - עיתונאי כלכלי בכיר בתאגיד השידור הציבורי וכותב טור שבועי בכלכליסט - הוא אחד השמות שנבחנים, לאחר שהעורכת הקודמת של דה מרקר סיון קליגבייל ביקשה לסיים את תפקידה

הבהרה ותיקון

כתבה שפרסמנו היום (28.4.26) עסקה בחברת פאפאיה גיימינג ולא בחברת פאפאיה גלובל, אשר תויגה בשל טעות באייטם

מטה סנדיסק בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

המניה הכי לוהטת בוול סטריט שברה שיא נוסף, ומאות עובדים בישראל נהנים

מניית סנדיסק עקפה לראשונה את רף ה-1,000 דולר, כשנה וחודשיים לאחר שהתחילה להיסחר בנאסד"ק והשלימה קפיצה מטאורית של כמעט 3,000% ● ליצרנית רכיבי הזיכרון יש מרכזי פיתוח בישראל - לאחר שרכשה בעבר את M-Systems של דב מורן, שפיתחה את הדיסק און קי

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

השקל מתחזק ושובר שיא חדש: ״רואים שינוי טעמים ארוך טווח״

לפי הארועים היום - ירידות בוול סטריט, זינוק בנפט וחשש מהסלמה מול איראן, השקל אמור היה להיחלש ● התחזקותו התמוהה מוסברת ע"י תמיר הרשקוביץ, סמנכ״ל בכיר ומנהל אגף השקעות באיילון ביטוח בכך ש"מוסדיים וצרכני קצה מקטינים חשיפה ללא קשר לשווקי המניות העולמיים" ● אידית מוסקוביץ', מנהלת חדרי מסחר בבינלאומי: "השפעות אלו ניתן לנתח כמגמה ולא בהתייחסות ליום מסחר נקודתי"

האיש העשיר בהונגריה יעבור לדובאי? מסארוש (מימין) עם אורבן / צילום: ap, Laszlo Balogh

מאבק על מיליארדים: בהונגריה מבטיחים למנוע ממקורבי אורבן למלט את כספם

ראש הממשלה הנבחר בהונגריה, פטר מדיאר, חושף ניסיונות הברחת הון ומבטיח "לנקות את האורוות" ● בעוד מקורבי אורבן העשירים נמלטים למדינות אחרות עם מיליוני דולרים מחשש לחקירות שחיתות, הממשל החדש מאותת לבריסל שעידן העברות הכספים הלא מפוקחות הסתיים

דיון בוועדת הכספים בנושא מתווה פיצויים בעקבות המלחמה / צילום: דני שם טוב-דוברות הכנסת

ועדת הכספים אישרה מתווה פיצויים משופר לעסקים שנפגעו ב"שאגת הארי"

בוועדת הכספים הגיעו להסכמות לאחר שאושר כי חמשת הימים הראשונים של מבצע "שאגת הארי" יהיו מוכרים כחל"ת ● בנוסף, הוסכם כי המתווה יישאר בתוקף למשך חמש שנים, כך שבמקרה חירום שיתעורר במדינה, הכנסת לא תצטרך להתכנס שוב ולאמץ מתווה ייעודי חדש