גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מטבעות דיגיטליים

הכוח הבינלאומי למאבק בהלבנת הון מהדק את הפיקוח על מטבעות הקריפטו

ברשות לאיסור הלבנת הון, שהשתתפה בשבוע שעבר במליאת הארגון הבינלאומי FATF בפלורידה, אומרים כי יש צורך דחוף בהתקנת צו איסור הלבנת הון בישראל שיחול על נותני השירותים במטבעות דיגיטליים, "על-מנת לאפשר את צמיחת הסקטור, תוך עמידה בכללים הבינלאומיים"

ד”ר שלומית ווגמן–רטנר, ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור / צילום: רן יחזקאל
ד”ר שלומית ווגמן–רטנר, ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור / צילום: רן יחזקאל

בשבוע שעבר התקיימה בפלורידה מליאת ארגון ה-FATF השלישית (והאחרונה) תחת הנשיאות האמריקאית של הארגון, החוגג 30 שנים להיווסדו. מדובר בכוח משימה בינלאומי (Financial Action Task Force), שמטרתו לפתח ולקדם מדיניות למאבק בהלבנת הון ומימון טרור. במסגרת המליאה אימץ הארגון הנחיות באשר לאופן היישום של הכללים למאבק בהלבנת הון ומימון טרור ביחס לנותני שירותים בנכסים דיגיטליים (מטבעות קריפטו, המכונים גם "נכסים וירטואליים") ולפעילות בנכסים דיגיטליים. נוסף על כך פרסם הארגון מדריך ליישום גישה מבוססת סיכון של משטר איסור הלבנת ההון בכל הקשור לעיסוק בנכסים דיגיטליים.

הנחיות הארגון סוללות את הדרך לרגולציה עולמית במטרה למנוע ניצול לרעה של המטבעות הדיגיטליים על-ידי עבריינים, מלביני הון ומממני טרור. ההנחיות נועדו לסייע למדינות ולגופים הפועלים בשוק הקריפטו להבין את החובות המוטלות עליהם למניעת הלבנת הון ומימון טרור, לצורך יישום אפקטיבי של דרישות ה-FATF.

המשלחת הישראלית למליאת ארגון ה-FATF, בהובלתה של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, נטלה חלק פעיל בדיונים בנושא נכסים וירטואליים. ברשות מציינים כי "מדינת ישראל הצטרפה כחברה מלאה לשורות הארגון בדצמבר 2018 וכשחקנית משמעותית למאבק העולמי בהלבנת הון ומימון טרור ולעיצוב המדיניות העולמית בתחום זה.

"ארגון ה-FATF הקים קבוצת עבודה ייעודית, שהמשלחת הישראלית בהובלת הרשות חברה בה, שמטרתה לעמוד בקשר עם הקהילה, האקדמיה והתעשייה, על-מנת להסביר כיצד רואה הארגון את הסדרת התחום מבחינת משטר איסור הלבנת ההון וכן על-מנת לעקוב אחר התפתחות הכלים הטכנולוגיים שיאפשרו לגורמים הפועלים בתחום הנכסים הווירטואליים לעמוד בכללי הארגון. התקדמות ההסדרה והפתרונות הטכנולוגיים תיבחן בעוד כשנה".

"רכבת ההסדרה העולמית יצאה לדרך"

במשלחת הישראלית השתתפו ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור; עו"ד אלעד וידר, ראש האגף הבינלאומי ברשות; ועו"ד לין לרר מהמחלקה המשפטית ברשות. ווגמן-רטנר ציינה כי "ישנה חשיבות להחלת רגולציה עולמית של תחום הנכסים הווירטואליים, לאור התגבשות איומי מימון הטרור והפשיעה הכלכלית הנקשרים בפעילות זו מחד, והרצון לאפשר את מימוש ההבטחה הגלומה בטכנולוגיות החדשניות תוך הפחתת הסיכונים הנובעים מהן, מאידך.

"המפתח להתמודדות הוא החלת הסדרה מבוססת-סיכון והטמעת גישה של AML-By-Design. רכבת ההסדרה העולמית יצאה לדרכה, ועל כל הגורמים הנוגעים בדבר לקדם את יישומה במהירות ובתבונה".

עוד הדגישה ווגמן-רטנר את הצורך הדחוף בהתקנת צו איסור הלבנת הון ומימון טרור, שיחול על נותני השירותים בנכסים פיננסיים (לרבות מטבעות וירטואליים), שטיוטה שלו מצויה על שולחנה של ועדת חוקה, חוק ומשפט, וזאת "על-מנת לאפשר את צמיחת הסקטור ולקדם את ההכלה הפיננסית, תוך עמידה בכללים הבינלאומיים המחייבים".

באוקטובר 2018 עדכן ארגון FATF את המלצותיו באופן שמבהיר כי גופים העוסקים במטבעות דיגיטליים צריכים להיות נתונים לרגולציה לעניין מניעת הלבנת הון ומימון טרור; לצורך כך אומצו גם שתי הגדרות חדשות: "נכס וירטואלי" (Virtual Asset) ו"נותן שירותים בנכס וירטואלי" (Virtual Asset Service Provider). הגדרת "נכס וירטואלי" כוללת כל ייצוג דיגיטלי של ערך שניתן לסחור בו או להעביר אותו, ואשר יכול לשמש לצורכי תשלום או השקעה (למעט מטבעות שהם הילך חוקי של מדינה או אלו אשר נחשבים לנייר ערך). "נותן שירותים בנכס וירטואלי" הוא גוף שנותן לאחרים שירותים מסוימים בנכסים וירטואליים כדרך עיסוק. בעקבות עדכון ההמלצות, נדרשות כלל מדינות העולם להעריך ולמזער את הסיכונים הקשורים לפעילות במטבעות דיגיטליים ולהסדיר את פעילות הגופים הפועלים בתחום.

המדריך שפרסם FATF בסוף השבוע האחרון מספק הכוונה בנוגע לסוגי הפעולות בנכסים דיגיטליים ולנותני שירותים בנכסים אלה, לרבות פירוט סוגי הפעולות הרלוונטיות, הבהרות בנוגע לאופן היישום של המלצות הארגון, אופן הטיפול ב"עסקאות מזדמנות" עד לרף של 1,000 דולר/אירו ועוד. המדריך כולל, בין השאר, הנחיות בנוגע לחובה לבצע הליך של הכרת הלקוח (KYC) ובנוגע לקבלת, העברת ושמירת מידע באופן דומה להעברות בנקאיות.

ההמלצות העיקריות במדריך של FATF

עו"ד ורו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל כספים ורגולציה של בורסת הקריפטו הישראלית Bit2C, התייחס השבוע במאמר שפורסם באתר Bit2C למדריך שפרסם FATF בכל הקשור לעיסוק בנכסים דיגיטליים. לדבריו, "במדריך מפורטות לעומק 40 ההמלצות של הארגון שנדרש ליישמן כחלק ממדיניות מבוססת סיכון למניעת הלבנת הון ומימון טרור. למעשה, לא מדובר בהמלצות כמשמעותן הלשונית, מאחר שדה-פקטו הן מחייבות את כל המדינות בעולם ביישום מלוא העקרונות וההנחיות של הארגון, אחרת הן צפויות לסנקציות בינלאומיות".

עו"ד צרפתי מונה את עיקרי ההמלצות של FATF למדינות ולגופים הפיננסיים השונים: יש לנקוט בהקדם צעדים אקטיביים בהסדרת תחום הנכסים הווירטואלים; על המדינות לזהות, להעריך ולהבין את סיכוני הלבנת הון ומימון טרור הנובעים מנכסים וירטואליים ומפעילות של נותני שירותים בתחום. בהתבסס על הערכה זו, מדינות צריכות לדרוש מנותני השירותים לזהות, להעריך, ולנקוט פעולות אפקטיביות כדי להקטין את הסיכונים להלבנת הון ומימון טרור; על נותני שירותים, לרבות בורסות ופלטפורמות מסחר, לקבל רישיון או להירשם במסגרת רגולטורית מתאימה; חובת הרישיון או הרישום תחול לכל הפחות במדינה שבה הגוף התאגד, אבל במצבים מסוימים גם במקום שבו מבוצעת או מנוהלת הפעילות בפועל.

עוד על-פי המלצות הארגון, על המדינות להטיל סנקציות מהותיות על גופים שיפרו חובה זו, לרבות על-ידי הסתרה של בעלי הזכויות או השליטה האמיתיים של אותם גופים; על המדינות לפקח על הגופים הפיננסיים ולאכוף רגולציה נאותה ועמידה בכללים וההמלצות של הארגון, כדי למנוע סיכונים להלבנת הון שנובעים משימוש בנכסים דיגיטליים. על המדינות והגופים להשתמש במערכות למעקב וניטור של הפעילות ולהעביר דיווחים לרגולטורים בהתאם. הרגולטורים צריכים להיות בעלי סמכות נאותה ויעילה של פיקוח, לרבות הסמכות לערוך בדיקות וביקורות.

ה-FATF קובע כי יש להטיל על גופים מפרים שאינם עומדים בהנחיות למניעת הלבנת הון ומימון טרור סנקציות אפקטיביות, מידתיות ומרתיעות, בין אם הן פליליות, אזרחיות או מינהליות, לרבות על נושאי המשרה והמנהלים של הגופים. עוד לפי המלצותיו, על הרגולציה לנקוט צעדי מניעה ולהחיל בדיקות נאותות מוגברות על פעולות מעל לסף של 1,000 אירו/דולר.

כמו כן, יש לוודא תיעוד מלא של כל המידע והפעולות על-ידי הגופים הפיננסיים, שמחויבים בשמירת המידע ודיווח מתאים לרשויות; יש להיערך להעברת ושיתוף מידע בין גופים פיננסיים שונים, כמו פרטי הזיהוי של המעביר ופרטי הזיהוי של הנעבר והנהנה בפעולה (במסגרת החוקים והכללים של שמירה על פרטיות); ונוסף על כך, על המדינות לשתף פעולה באופן בינלאומי ורחב, תוך חילופי מידע בין המדינות והרשויות, ללא כל הבחנה בין סוגי הגופים הפיננסיים השונים.

עו"ד צרפתי מציין כי ההמלצות מבטאות התקדמות משמעותית של הרגולציה העולמית ונדבך נוסף בהתהוות הסדרה מפורטת ובינלאומית בתחום המטבעות הדיגיטליים. לדבריו, "סביר להניח כי במהלך שנת 2020 כל המדינות (לכל הפחות, המדינות המערביות וחברות הארגון) יאכפו את המלצות ה-FATF, כך שלא תתאפשר פעילות של נותני שירותים פיננסיים, כמו בורסות או פלטפורמות מסחר, שלא יפעלו תחת רישיון או רישום מתאים, ושלא יבצעו אכיפה מלאה של כל הכללים למניעת הלבנת הון.

"מכיוון שהארגון מגדיר נותן שירותים פיננסיים באופן רחב, כל מי שמבצע פעילות במטבעות דיגיטליים שהיא לא לשימושו האישי והפרטי, חשוף לסיכון, כי הוא עלול להיחשב כנותן שירות שחלה עליו רגולציה (בישראל רצוי לבחון זאת מול חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים). הארגון מדגיש כי הוא לא יסתפק רק בפרסום המדריך וההנחיות, וכי ביוני 2020 הוא יבצע בחינה לעומק של יישום ההמלצות על-ידי המדינות והגופים השונים".

לסיכום, מציין עו"ד צרפתי, "אומנם ההנחיות מכוונות לממשלות ולגופים הפיננסיים, אבל גם הציבור הרחב והאדם מן הרחוב צריכים להסיק ולהבין מקריאתן לאן נושבת הרוח: הידוק רגולציה ושיתופי-פעולה וחילופי מידע בינלאומיים על כל פעילות בתחום הקריפטו".

לדבריו, "סביר להניח כי גם מדינת ישראל תמשיך לפעול בהתאם להנחיות הארגון - ומיד בתום הבחירות לכנסת יושלם סוף-סוף הליך החקיקה של צו איסור הלבנת הון ומימון טרור בקשר לנותני שירותים פיננסיים, ובהם גופים הנותנים שירות בנכסים ומטבעות דיגיטליים".

עוד כתבות

מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

כמה התקדמנו תחת מירי רגב במשרד התחבורה?

מהתאונות ועד ההשקעה בתשתיות: בדקנו את הביצועים של שרת התחבורה מירי רגב לנוכח מצב הדרכים בישראל ● יותר הרוגים בכבישים, ביצוע התקציב לא השתפר - אבל השימוש בתחבורה הציבורית מתאושש ● רמזור הביצועים, מדור מיוחד

הליכוד חזרה להוביל, לא בטוח שזה מביא לה את ראשות הממשלה

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש, ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: כשתמונת המנדטים סטטית, הזירה הפוליטית נושאת עיניים למהלך אחד

בלג'י סריניוואסן / צילומים: רויטרס, DAVID DEE DELGADO, AP, Matt Rourke

מייסד הייטק רצה להקים מדינה חדשה. מדינה קיימת עמדה בדרכו

בלג'י סריניוואסן עזב את עמק הסיליקון והקים חממה למדינות חדשות בעיר רפאים באסיה, עד שהממשלה סגרה את המיזם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

דיווח: טראמפ שוקל להכריז על "ניצחון" במלחמה עם איראן - גם ללא הסכם גרעין

לפי גורמים אמריקאים, אם ארה"ב תצליח לשמור על תוכנית הגרעין האיראנית תחת שליטה והתנועה במצר הורמוז תחודש, טראמפ צפוי להיות נכון יותר להאריך את הפסקת האש הנוכחית ללא הגבלת זמן ● באיראן מציבים דרישות ולועגים לטראמפ: "אילצנו לסגת במהירות" ● להצניע סממנים ישראליים: אזהרת מסע ליוון בעקבות מחאות ● בזמן המצור הימי: צבא ארה"ב הודיע כי איפשר ל-30 ספינות לשוט לאיראן "מטעמים הומניטריים" ● עדכונים שוטפים

בית דין של רשת ארץ חמדה גזית. הרשת מונה שבעה סניפים הפועלים מכוח חוק הבוררות / צילום: באדיבות ארץ חמדה גזית

תמורת אלפי שקלים לתיק: בתי הדין הפרטיים שעוקפים את הסחבת

בין מערכת המשפט האזרחית העמוסה לעייפה לבתי הדין הרבניים צמח בשנים האחרונות מסלול עוקף: מוסדות פרטיים הלכתיים, שאינם מחויבים ברישיון ומורשים לפסוק בסכסוכים אזרחיים ● האם מדובר בשוק פרוץ מדי, ומה תעשה לו הפסיקה החדשה של בג"ץ?

תלמידות בבית הספר למפונים בעמק הירדן / צילום: מועצה אזורית עמק הירדן

מחשב לכל ילד? זה כבר מזמן לא סוגר פערים

אחרי שלוש שנים שבהן ילדי קו העימות בדרום ובצפון ראו את ביתם מפונה, את כיתתם נסגרת ואת ילדותם נקטעת שוב ושוב - מחשב לכל ילד הוא כבר מזמן לא בשורה שמספיקה לבדה ● פתרון אמיתי חייב לכלול תשתיות פיזיות מתקדמות, שוויון הזדמנויות אקדמי ומעטפת אנושית ורגשית רציפה ● דעה

חדלות פירעון / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

דוח חדש: ירידה קלה בהליכי חדלות פירעון ביחידים בשנת 2025

הדוח השנתי של הליכי חדלות פירעון מצביע על ירידה קלה בהליכי חדלות פירעון פעילים ביחידים ובתאגידים ועל עלייה קלה בבקשות יחיד ונושה לצו פתיחת הליכים ● וגם: מהם גילאי החייבים שהגישו את רוב הבקשות?

תחנת הכוח דוראד / צילום: יגאל גורן

רשות החשמל: הפניקס אינה בעיה תחרותית בתחנת הכוח דוראד

רשות החשמל מאותתת כי גופים מוסדיים יזכו ליחס מקל יותר בסוגיות ריכוזיות במשק החשמל, גם כשהם מחזיקים בשורת נכסי ייצור ואגירה ● רשות החשמל: "אין מניעה לאשר את הקצאת הזכות לקבוצת הפניקס משיקולי ריכוזיות כלל-משקית"

צ'וי טה–וון ורו סו–יונג. בפסק הדין בחודש שעבר נקבע כי יפצה אותה בכ–640 מיליון דולר / עיבוד: צילום מסך, AP

מיליארדר ה־AI הכפיל את הונו. גרושתו דרשה חצי ממנו

נישואי המאה הרומנטיים של דרום קוריאה התפוצצו והפכו לדרמה בהמשכים ● עכשיו הם כבר מכונים "גירושי המאה"

שלומי בן חיים, רוברט אנטוקול, אמיר פנוש / צילום: ג'ייפרוג, יח''צ אוהד רומנו, נטי לוי

עונת הדוחות בוול סטריט: המניות הישראליות שמזנקות, וזו שאיבדה שליש מערכה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● דוח התעסוקה החלש בארה"ב הרחיק את חששות הריבית והזניק את המדדים המובילים לשבוע הטוב ביותר מאז אפריל ● בעונת הדוחות: פלייטיקה צללה בכשליש מערכה בעקבות תחזית חלשה ● ג'יי פרוג עקפה את התחזיות וזינקה ● וסיוה קפצה בעקבות שיתוף-פעולה אסטרטגי בסין

קורקינטים חשמליים / צילום: איל יצהר

העיר הראשונה בישראל שהודיעה: אין יותר קורקינטים שיתופיים

עיריית חולון החליטה להפסיק את פעילות הקורקינטים השיתופיים החל מספטמבר, ותהפוך לעיר הראשונה בישראל שמוציאה אותם משטחה ● בעירייה מסבירים כי המהלך נועד להחזיר את המדרכות להולכי הרגל ולשפר את הבטיחות, אך בענף מזהירים כי האיסור דווקא יעודד מעבר לקורקינטים פרטיים ויגביר את השימוש ברכב

בינה המלאכותית ואוטומציה משנות את פני התעסוקה בענפי ההייטק / צילום: Shutterstock, Perfect Wave

פוטרתם מההייטק? זה מה שכדאי לכם לעשות עכשיו

אחרי פיטורים נהוג בדרך-כלל לפתוח לינקדאין ולשלוח קורות חיים לכל עבר ● אבל סיפורה של מנהלת הפיתוח מור שלזינגר מוכיח שדווקא חיפוש משותף יחד עם קולגות יכול להחזיר את תחושת השליטה ● ויש לה כמה טיפים

מייסדי פאפאיה גיימינג, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

בית המשפט בארה"ב מעכב את הליכי הגבייה נגד פאפאיה גיימינג

בית המשפט בדלאוור עיכב זמנית את הליכי הגבייה של 719 מיליון הדולר שפאפאיה גיימינג חויבה לשלם למתחרה סקילז ● החברה מבקשת שההליך המתנהל בישראל יוכר בארה"ב ● ביקשה לאשר בישראל הסדר תשלומים להעברת עשרות מיליוני דולרים מדי שנה לקרן בפיקוח

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

במערכת הביטחון בדקו אפשרות של נסיגה מכמה מוקדים ברצועת עזה

חמאס רחוק מהתפרקות מנשק, אך הלחץ האמריקאי על ישראל כבר מופעל ● איראן חידשה את הירי - ופגעה בספינה באזור מצר הורמוז ● דרמה בטהרן: הנשיא פזשכיאן איים להתפטר כדי לכפות פגישה עם חמינאי ● עפ"י הדיווח ב-CNN, גנרל קיין מנסה להוביל מהלך לסיום המלחמה עם איראן • בפנטגון מעריכים כי הפצצות אוויריות לבדן לא יכניעו את טהרן ●  ברקע: החשש בצמרת הצבא האמריקאי מהידלדלות במאגרי התחמושת ומערכות ההגנה ● עדכונים שוטפים

מימין: בחלל הנגטיבי יש ראש של כלב מרחרח את אחוריו של כלב אחר; ''קיץ תל אביבי'' - עבודה שבמרכזה מטקות; נומה בר בתערוכה / צילומים: מוזיאון תל אביב לאומנות, מיטל שטדלר

המבט השני של נומה בר: תערוכה חדשה שהיא פצצה של צבע, הומור ושנינות

מוזיאון תל אביב עושה כבוד לאומן הישראלי המשפיע, שעבד עם המגזינים הכי גדולים והמוזיאונים הכי נחשבים ● למאייר והמעצב נומה בר יש דרך חד פעמית, גרפית וצבעונית להסתכל על העולם, ותמיד מבט שני בעבודות שלו חושף עוד שכבה ● ובונוס: גם ילדים יגלו בשניות את הקסם שלה

שמן לטיגון / צילום: Shutterstock

חברת הפוד־טק הישראלית שזכתה בחוזה בארה"ב

ביונד אויל, שפיתחה פתרון לחידוש שמן טיגון משומש, תטמיע את הטכנולוגיה ב־14 סניפי סופרמרקטים ארה"ב ● וגם: Toys R Us משקיעה כ־2 מיליון שקל בסניף קונספט ברעננה ● אירועים ומינויים 

מתקן אנרגיה מתחדשת של דוראל, מתוך ניסוי לדו-שימוש בקרקע חקלאית / צילום: חנני לדל, דוראל אנרגיה מתחדשת

נפתר סכסוך בן 35 שנה שיפתח 120 אלף דונם לסולארי מעל חקלאות

רמ"י הודיעה על הסדרת כ-120 אלף דונם של קרקעות חקלאיות שיהיה ניתן לבנות מעליהן ייצור חשמל מאנרגיה סולארית - זאת כחלק מפתרון סכסוך בין המושבים בנגב שנמשך מאז 1991 ● ראש המועצה האזורית מרחבים ויו"ר מרכז המועצות האזוריות: "זו בשורה ענקית למושבי הנגב אחרי חוסר ודאות של שנים"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מנהל ההשקעות שממליץ על מניה שהיא "כמו לקנות בונקר"

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר, והוא הצליח לעקוף את התשואה של S&P 500 ● לאחרונה נפער פער חריג בין שני מדדי הדגל בבורסה - ת"א 35 ות"א 90, כאשר דווקא ת"א 35 תופס את ההובלה ● בנק ישראל יוצא בצעד שיאפשר רישום כפול של מניות הבנקים בוול סטריט ● וגם: איתן עציוני מנהל בית השקעות שמנהל 2.3 מיליארד שקל, ובשוק הישראלי הוא רואה לא מעט הזדמנויות מתחת לרדאר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש על המדף ואחרי תחילת התמ"א: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בבת ים?

הדירה נמכרה לאחר כחודש בשוק ב-1.7 מיליון שקל, כשברקע החל פרויקט תמ"א 38 בבניין ● לפי המתווכת, ההתחדשות העירונית העלתה את שווי הנכס, ובמקביל מתחילים להופיע בעיר גם משקיעים ומשפרי דיור שמזהים הזדמנויות ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ג'ייקוב צימרמן / צילום: Simons Foundation ,מתוך ויקיפדיה

כוכב-העל במתמטיקה שחושש מבינה מלאכותית, ובכל זאת הצטרף לאחרונה ל־OpenAI

ג'ייקוב צימרמן זכה בפרס היוקרתי ביותר בעולם המתמטיקה. כעת הוא עובד על הבעיה החשובה ביותר בקריירה שלו