גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיית הרחפנים: גם בתוך הבית מסתכלים עליכם

ככל שיותר רחפנים משוטטים באוויר, הדיירים צריכים לחשוב איך להגן על עצמם מפני העין שבשמיים

רחפן / צילום: shutterstock
רחפן / צילום: shutterstock

מישל דאן, לוביסטית בת 53 שמתגוררת באטלנטה, יצאה מהמקלחת, התעטפה במגבת, ונכנסה לחדר השינה שלה בעודה מייבשת את שיערה לקראת היציאה לעבודה. לפתע שמעה רעש מוזר.

"פתאום ראיתי את הרחפן. הוא היה כל כך קרוב שאפשר היה לראות את תנועת המצלמה", אמרה דאן. "צרחתי בטירוף". בעלה, ווסלי דאן, פרקליט בן 67, שכיהן בעבר בבית הנבחרים של ג'ורג'יה, רץ לחדר השינה ופתח את החלונות.

הרחפן נמלט מיד, אך הופעתו שינתה את מצב הדברים באופן קבוע, לדברי דאן. מאז התקרית במרץ האחרון היא חדלה לצאת מהמקלחת במגבת. כשהיא מתאפרת בבוקר היא מוצאת את עצמה בוחנת את קו הרקיע.

"אני הרבה יותר זהירה עכשיו", אמרה דאן. הרחפן "שינה הכול".

הבעיה: "הולכים לצפות בנו מלמעלה עוד יותר"

הרחפנים - כלי טיסה לא-מאוישים - פרצו לתרבות הפנאי ולחיי המסחר של אמריקה ב-2016, כשרשות התעופה הפדרלית (FAA) פישטה את תהליך הענקת רישיון הפעלת רחפן. מהלך זה הוביל ליצירתה של תעשייה שלמה של יישומים מסחריים לטכנולוגיית הרחפן, שמרביתה ממוקדת בהיבט כלשהו של בנייה, בדיקה, שיווק ואבטחת נדל"ן. FAA מעריכה כי בשנה הבאה יהיו בארה"ב 638,000 רחפנים מסחריים פעילים, לעומת 277,000 אשתקד. זוהי עלייה של 130%.

אך למרות הגאות בשימוש ברחפנים בתחום הנדל"ן מאיימים הרחפנים לשנות את קונספט הבית כקודש הקודשים הפרטי. כפי שגילתה דאן, הרחפנים חודרים גם לחללים שבעבר נחשבו לפרטיים באופן מסורתי.

"עד לאחרונה היה המרחב האווירי בלתי נגיש", אמר ארתור הולנד מייקל, מנהל משותף של המרכז למחקר הרחפן בקולג' בארד בהדסון ואלי, ניו יורק. "הרחפנים הם מחוללי שינוי. הולכים לצפות בנו מלמעלה באופן גובר והולך".

יותר מ-900 גופים שאמונים על בטיחות הציבור רכשו רחפנים לשימושים מגוונים - החל מבדיקות של בניינים ציבוריים ואיתור ליקויים בגגות מבנים, וכלה באבטחה, מבצעי חיפוש והצלה וכיבוי אש, לדברי הולנד מייקל. צילומים אוויריים משמשים לעתים קרובות לשיווק נכסים יוקרתיים. חברות ביטוח משתמשות ברחפנים כדי לאמוד נזק לרכוש, וחברות בנייה משתמשות בהם לצילום ומדידה, לדברי מקמאהון.

שלי ווסט בת ה-54 מתגוררת בבניין רב קומות בנורת ונקובר, וגם בבית שנמצא במתחם מגורים סגור באינדיו בעמק קואצ'לה שבקליפורניה, ושאותו רכשה מכיוון ש"זה מאוד פרטי, עם חומת אבן בגובה של קרוב לשני מטרים סביב החצר", לדבריה. באפריל שעבר היא השתזפה בעירום ונמנמה בחצר האחורית של הבית, ופתאום תפסה שרחפן מרחף לו באוויר ישר מעליה.

"אם היה לי רובה אוויר, היה ממש בא לי... להפיל אותו בירייה", סיפרה ווסט. גם כששהתה בבית בקנדה בקיץ שעבר מצאה את עצמה במעקב מצדו של רחפן שריחף מעל המרפסת שלה. ווסט חושדת שהרחפן בקליפורניה היה שייך לשוכר קצר טווח שהשתתף בפסטיבל קואצ'לה, והרחפן בקנדה היה שייך לאחד השכנים.

הפלת רחפן או כלי תעופה אחר שמפוקח בידי FAA היא פשע פדרלי, לדברי FAA. כמו כן אוסר החוק את השימוש במכשירי הפרעה אלקטרונית כדי לקטוע את הקשר בין הרחפן ומפעילו, על פי תקנות ועדת התקשורת הפדרלית.

אמצעי נגד: ציפורי טרף ומוצרי זיהוי

בעלי בתים עצבניים מתקשרים לעתים קרובות ל-DroneShield, חברה שפועלת מסידני, אוסטרליה, ומפעילה משרד בוורנטון, וירג'יניה, ומבקשים כלי נשק "להביס את הרחפן ולהפיל אותו", אומר אולג וורניק, מנכ"ל החברה. DroneShield מייצרת שני סוגי ציוד ליישום צבאי, אך החוק אוסר עליה למכור אותם לאזרחים אמריקאים, לדברי וורניק.

במקום זאת, יכולים אזרחים לרכוש את מוצרי "זיהוי הרחפן" של החברה, שמספקים מידע על מקום הרחפן ומפעילו. הזמנות רכישה מגיעות לעיתים קרובות מ"לקוח אח"ם שמתגורר במתחם וסובל מאיומים לפרטיותו בדמות עיתונאים עם מצלמות", אמר וורניק.

אמצעי אנטי-רחפני נוסף הוא ציפורי טרף שצדות רחפנים. Guard from Above, חברה שפועלת מהאג בהולנד, מאמנת עיטים קירחים לצוד ולשתק רחפנים. לקוחות שרוצים ציפור שתפטרל סביב ביתם חייבים לבנות "מגורי ציפור" - מרחב מוגן שבו יכולות הציפורים להתרחץ, לאכול, ולנוע בנוחות, בהתאם להנחיות החברה, לדברי המנכ"ל והמייסד סג'ורד הוגנדורן. כמו כן נדרשת מעורבותו של מגדל ציפורים מקצועי, שחלק מעבודתו היא להאכיל את הציפורים "בכמה סוגי בשר", ולעקוב אחריהן באמצעות מכשירי GPS, לדברי הוגנדורן.

הוגנדורן אמר שהחברה קיבלה הזמנות לשירותיה מבעלי נכסים בארה"ב, בריטניה, אירופה, רוסיה ודרום אמריקה. הוא סירב לנקוב במספר הציפורים הפעילות כעת, או לספק אומדן של העלויות הכרוכות ברכישת ציפור שצדה רחפנים והעסקת אדם שעוקב אחר רווחת ותנועות הציפורים. הוא כן חשף כי מדי שנה "אולי לשבע ציפורים יהיו הכישורים שדרושים לתעודת עיט צייד-רחפנים GFA", ולוקח שנה שלמה לאמן עיט כזה, מה שהופך את העניין ל"השקעה משמעותית".

האכיפה: אין הרבה תקדימים

תקנות FAA נועדו להגן על בטיחות המרחב האווירי, ולא על הפרטיות האישית והבטיחות במקום המגורים. סוגיות אלה מטופלות באמצעות טלאים-טלאים של חוקים וצווים ברמת המדינה והרשויות המקומיות.

"רק בגלל ש-FAA אומרת שמפעיל רחפן זכאי לגישה למרחב האווירי בנסיבות מסוימות, זה לא נותן למפעיל היתר להפר את חוקי המדינה", אמרה לינדה הילטון, פרקליטה שמתמחה בחוקי רחפנים, במשרד עורכי הדין Berman Fink Van Horn באטלנטה. עם זאת, קיימים פערים גדולים בידע ובהבנת החוק הנוכחי בקרב כוחות אכיפת החוק המקומיים, וגם באכיפה עצמה, לדברי הולנד מייקל.

אחת הסיבות להיעדר הבהירות היא העובדה שאין הרבה תקדימים בחוקי הרחפנים, לדברי א. מייקל פרומקין, פרופסור למשפטים בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת מיאמי.

לאחר המפגש עם הרחפן, רצו בני הזוג דאן שהמשטרה המקומית תנקוט צעדים נגד מפעיל הרחפן. מישל דאן הניחה כי ניתן יהיה לעצור אותו כמו שעוצרים כל מציצן שמטריד נשים. מיד לאחר התקרית, הם הזעיקו את שוער הבניין, שראה את המפעיל מכניס את הרחפן לג'יפ שלו במגרש החניה של הבניין. לוחית הזיהוי של הרכב העלתה כי מדובר במבקרים ששכרו דירה בבניין לזמן קצר, לדברי מישל דאן, שהוסיפה שהיא ובעלה דיווחו על התקרית למשטרת אטלנטה.

"הפרשה נותרה פתוחה, והחשוד לא זוהה", אמרה השוטרת סטפני בראון ממשטרת אטלנטה. "השימוש ברחפן לצורך ריגול דרך חלונות הוא לא-חוקי, וכל מי שנתפס עושה זאת עלול להיות מואשם בביצוע עבירה חמורה".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב  להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות