גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם רוצים להיות "משחקי הכס": האולפנים שופכים מיליונים על חיפוש הסדרה שתצליח לשחזר את ההצלחה

הוצאות הספרים, מפיקי הקולנוע ובעיקר מפיקי הטלוויזיה מחפשים אחר תחליף לסדרת הפנטזיה, שריכזה 45 מיליוני צופים בפרק ממוצע בעונה האחרונה • הנהלות הוליווד פונות אל כמה מהמותגים הגדולים ביותר של עולם הפנטזיות, בתקווה שסיפורים אהובים יספקו את הסחורה

"משחקי הכס" / צילום: באדיבות HBO ו-yes
"משחקי הכס" / צילום: באדיבות HBO ו-yes

כולם מחפשים אחר הפנטזיה האפית שתמלא את החלל שהותירה הסדרה "משחקי הכס", ההפקה של HBO, שריכזה 45 מיליוני צופים בפרק ממוצע בעונה האחרונה. בטלוויזיה, בקולנוע ובהוצאות ספרים, לסדרות שבוראות עולמות מורכבים באופן שבו נבראה ההגדה העל-טבעית מימי הביניים יש ביקוש גבוה במיוחד.

"יש כאן קצת מנטליות של ‘בהלה לזהב' בעקבות ההצלחה של ‘משחקי הכס'", אומר מארק גוגנהיים, המפיק-מנהל של Carnival Row ("שורת הקרניבל"), סדרה עם יצורים מיתולוגיים שתגיע לשידור באמזון פריים וידאו באוגוסט בארה"ב. "כל אחד רוצה להשיג את קהל הצופים הזה".

אין כל ערובה לכך שמישהו יוכל לחקות את ההצלחה של "משחקי הכס". עולם הבידור זרוע בגוויות של חיקויים וסרטי המשך שמתו בלידתם. אבל השוק הוא ענק ורווחי בפוטנציה. לכן האולפנים שופכים מיליונים על תוכניות חדשות, הסוכנים מתווכים בעסקאות הפקה של סדרות על ספרים שנכתבים כמה שיותר מהר, והמומחים מכינים אפקטים ויזואליים ברמת קולנוע לאפוסים הצפויים.

בטלוויזיה במיוחד, הפנטזיה לוהטת כעת כמו נשיפה של דרקון. הנה סחורה שצפויה לנו מנטפליקס לקראת סוף 2019: "The Witcher" ("העוסק בכשפים"), דרמה עם חרבות ומפלצות בכיכוב השחקן הנרי קייביל. עוד צפויה השנה הפקה של BBC-HBO על-פי ספרי His Dark Materials ("החומרים האפלים שלו") של פיליפ פולמן. הקדימון המלא לסדרה הזו שודר יומיים לפני הקרנת פרק הסיום של "משחקי הכס", עם דב קוטב ענק תוצרת מחשב שנראה ריאליסטי להדהים בצילומי התקריב.

הסוכנת הספרותית ג'ואנה וולפה מייצגת שלושה סופרי פנטזיה שיצירותיהם מותאמות כעת למסך. "'משחקי הכס' פתח את הדלת - הוא הפך את האולפנים לרעבים לחומרים כאלה", היא אומרת. לפני 10 שנים הוצאות ספרים וחברות טלוויזיה לא התעניינו בפנטזיה למבוגרים, כי נדיר שחומר כזה פרץ אל קהלים שמעבר לנישה של ה"יורמים" חובבי הסוגה הזו.

"משחקי הכס", שהתבססה על ספריו ג'ורג' ר.ר. מרטין, סיימה את שמונה העונות שלה במאי, אבל נשארה בזיכרון של רבים ממעריציה. "אני עדיין מחכה לימי ראשון ב-21:00, בתקווה שאקבל פרק חדש", אומרת סמנתה אקר, בת 35, שכותבת ב-"Watchers on the Wall", אתר מעריצי הסדרה שנשאר פעיל. היא גם אוספת מזכרות כפייתית של כל מה שקשור לסדרה. בשבוע שעבר היא קיבלה ב-15 דולר דמות של חאליסי (דנריאז טרגריאן) על כס הברזל. "זה מפני שהם לא רצו להושיב אותה על הכס בסדרה", היא מסבירה.

שום סדרת פנטזיה או נובלה בשנים האחרונות לא הצליחה לייצר את הסנסציה של "משחקי הכס". הנהלות הוליווד פונות אל כמה מהמותגים הגדולים ביותר של עולם הפנטזיות, בתקווה שסיפורים אהובים יספקו את הסחורה. נטפליקס מתאימה את "יומני נרניה" של סי.אס. לואיס לטלוויזיה וקולנוע. אמזון מתכננת סדרה שתתבסס על "שר הטבעות" של ג'יי. אר.אר. טולקין.

בחודשים האחרונים, חברת האפקטים הוויזואליים פריימסטור ראתה קפיצה בהשקעות בפרויקטים של פנטזיה בטלוויזיה. כשהכותב של "שורת הקרניבל", טרביס ביצ'אם, נתן לאמזון את מה שהוא חשב לתסריט הדה-לוקס שלו - המפיק של הסדרה חשב שהוא יקבל מהחברה רק שבריר מהפעלולים שהיו בתסריט. במקום זאת הוא קיבל סצנת מרדף שבה השחקנים רצים על גגות וצולמה במשך שישה ימים במקום הצילום המקובל של לילה אחד.

אחת הבעיות של המו"לים היא שלא כל אחד יכול לכתוב אפוס של מיליארד עמודים כזה. "קשה למצוא סופרים שאומרים לעצמם משהו כמו, 'אין בעיה, תנו לי להקדיש את עשר השנים הבאות שלי לכתיבה של ספרים עבי-כרס שעוצרים דלתות'", אומרת דבי פילאי, המו"ל של Tor, הוצאה שמתמחה בפנטזיה ומדע בדיוני.

גם בנייה של בסיס מעריצים לוקחת זמן: סדרה חדשה יכולה להמריא רק עם הספר השלישי שלה, היא אומרת ומעריכה כי הוליווד תפיק עוד יותר פנטזיות בעתיד. "אני אהיה על העגלה הזו כאילו אין מחר", היא אומרת.

עוד כתבות

שי קיוויתי / איור: גיל ג'יבלי

שיטות עבודה ושכר מההייטק: משרד האוצר מקים חטיבת ניהול מוצר

המהלך יכלול ניהול 80 מערכות דיגיטליות, ויתמקד במאבק בפשיעה כלכלית וייעול מערכות הרכש והשכר ● בראש האגף יעמוד שי קיוויתי, שהגיע מענף ההייטק

עו''ד ד''ר צבי גבאי / צילום: נמרוד גליקמן

עשור אחרי שהצטרף למשרד ברנע, עו"ד צבי גבאי עוזב למשרד שבלת ושות'

עו"ד ד"ר צבי גבאי הוא מספר 4 במשרד ברנע ג'פה לנדה ושות', שותף בכיר וממובילי המשרד ● יחד איתו עוזבים אל משרד שבלת עוד שישה עובדים ממשרד ברנע, בהם ארבעה שותפים

דיון בבג''ץ בעתירות נגד החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

"לא גוף צבאי רגיל": האם בג"ץ יבלום את סגירת גלי צה"ל?

בג"ץ קיים היום דיון המשך בעתירות נגד החלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל, לאחר שכבר ניתן צו על-תנאי בנושא ● נציג הממשלה טען כי בבסיס ההחלטה עמד הרצון לנתק את העיסוק הפוליטי בתחנה ● מנגד, נציגי העותרים הדגישו את הפגמים שנפלו בעבודת הוועדה שהמליצה לממשלה על הסגירה ● השופטים צפויים לפרסם את החלטתם בשבועות הקרובים

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

בעלי מניות לאומי אישרו ברוב של 98% את תוכנית האופציות של חנן פרידמן

אספת בעלי מניות הבנק אישרה את תוכנית התגמול של המנכ"ל, שתכרוך את שכרו בביצועי לאומי פרטנרס

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: Reuters, Cemal Yurttas

הבורסה בטורקיה צונחת וארדואן מסלק יריבים

הצרות הכלכליות של טורקיה לא מפסיקות - הלירה בשפל והבורסה צונחת ● ברקע המצב, ארדואן נוקט צעדים להקדמת הבחירות ב־2028, שאמורות להיות הקדנציה האחרונה שלו, ושופך עוד שמן למדורה

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר צולל ל-2.84 שקלים: "היצואנים נותרו לבד במערכה"

הפחתת הריבית המתונה לא שינתה את הכיוון, והדולר המשיך לאבד גובה בדרך לשיאים שליליים חדשים ● ההסברים של הנגיד והוועדה המוניטרית מבהירים ששיקולי האינפלציה הם שמכתיבים את הטון ● ואיך קשור הזינוק המטאורי בוול סטריט לעניין? ● שאלת השעה

BigID לוגו / צילום: אתר החברה

חד הקרן הישראלי שמפטר 20% בגלל AI - "השינוי הטכנולוגי הגדול ביותר בקריירה שלנו"

החברה, שהוערכה לפני כשנתיים בשווי של מיליארד דולר, תפטר כ-150 עובדים מתוך כ-650 ברחבי העולם, בהם עשרות עובדים מישראל ● הפיטורים מגיעים על רקע גל קיצוצים מחודש בענף ההייטק, לאחר מהלכים דומים בוויקס, מטא ואינטואיט בשבועות האחרונים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ על רקע מצר הורמוז / צילום: ap, Alex Brandon

אחרי התקיפה האמריקאית הבוקר באיראן: מה יעלה כעת בגורל המו"מ?

האמריקאים תקפו לפנות בוקר תשתיות טילים וספינות שפעלו לפריסת מוקשים ימיים, בנמל בנדר עבאס ובאי קשם באיראן. כיצד הדבר ישפיע על המגעים לסיום המלחמה? ● מומחה לאיראן: "הבעיה היא שההנהגה החדשה של איראן מתנהגת כמו ההנהגה לאחר המהפכה; הם מתנהלים אידאולוגית, לא פרגמטית"

בצלאל (בוצי) מכליס, נשיא ומנכ''ל אלביט / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אלביט מודה: משרד הביטחון לא משלם לנו; המניה קופצת לאחר דוחות חזקים ועסקה חדשה

החברה הביטחונית דיווחה לצד פרסום הדוחות על עסקה בהיקף כ-1.4 מיליארד דולר עם לקוח אירופי ● צבר ההזמנות של החברה זינק מעל ל-30 מיליארד דולר ברבעון ● המנכ"ל בצלאל מכליס התייחס להיקף החובות הגדול של משרד הביטחון לחברה: "עם הגידול בחו"ל אנחנו יכולים לאזן, אבל אני בהחלט מקווה שזה ייפתר"

שר התיירות חיים כץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

טיסות כמעט אין, תקציב יש: משרד התיירות יוציא 20 מיליון שקל על קמפיין בארה"ב

בעיתוי שמעלה תהייה, משרד התיירות משיק קמפיין נוצץ הכולל ערב גאלה יוקרתי בניו יורק ● זאת כשחברות התעופה האמריקאיות לא מפעילות טיסות ישירות לישראל, וההיצע נמוך במיוחד ● משרד התיירות בתגובה: "שיווק אינו מייצר תוצאות מיידיות"

דירה במרכז. ההון העצמי הנדרש למשכנתה עולה / צילום: כדיה לוי

כמעט בלתי אפשרי לקנות דירה בישראל. אז איך ההלוואות למשכנתאות בשיא?

סך המשכנתאות שנלקחו ברבעון הראשון שבר את שיא כל הזמנים עם 36 מיליארד שקל ושיעור הפיגורים עומד על 0.7% ● אבל כשהלוואה ממוצעת עומדת על כ־1.1 מיליון שקל, ההון העצמי הוא רק אחד האתגרים לרוכשים ● בין המאקרו למיקרו

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שרשמה עלייה דו־ספרתית ברווח הנקי, וזו שהרווח שלה נשחק

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● חברת מוצרי הבנייה אינרום דיווחה על צמיחה של 14% ברווח הנקי, בתמיכת גידול במכירות מוצרי גמר בנייה ● הרווח של מספנות ישראל, שעוסקות ביצוא ספינות, ירד בכ-7% בעקבות היחלשות הדולר ●  ההכנסות של קיסטון ירדו ב-20% ברבעון הראשון ל-68 מיליון ברבעון האחרון

הרובע הצפוני הרצליה / הדמיה: פרחי צפריר אדריכלים

אחרי שנים של עיכובים: 14 אלף דירות חדשות יוצאות לדרך בהרצליה. ויש גם כוכבית

הוותמ"ל אישרה להפקדה את תוכניות המטרו והפארק שמשלימות את התוכנית על שטח שדה התעופה הישן, שהתעכבה שנים ● מאות בעלים פרטיים מחזיקים קרקעות במקום, בנוסף למדינה ולקק"ל ● מי שלא יתאגד בתוך 3 חודשים עשוי לעבור למסלול כפוי של פירוק שיתוף

כותרות העיתונים בעולם

ישראל מאותתת לגאורגיה: התקרבות לאיראן לא תעבור בשקט

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן טוענת שישראל דוחפת לחזרה ללחימה, ישראל מנסה למנוע מגאורגיה להתקרב לאיראן, ובדרום אפריקה חוששים שתוכנית הגרעין שלהם תהיה הבאה על הכוונת של טראמפ • כותרות העיתונים בעולם 

רועי אלון, מנהל השקעות הנוסטרו של מנורה מבטחים / צילום: יעל צור

"לא לפספס ראלי מאוד מהיר": למנהל ההשקעות הזה יש המלצה משמעותית

רועי אלון ממנורה מבטחים מציע לחפש הזדמנויות גם מחוץ למדדים המובילים בת"א, ומעריך שהאג"ח של ממשלת ארה"ב בתמחור אטרקטיבי ● למרות רמות השיא הוא לא ממליץ לצאת כעת מהשוק: "הסייקלים נהיו מאוד קצרים ומהירים" ● ועל אילו 3 סקטורים הוא ממליץ להשקעה?

הדמיית אאורה סיטי חדרה / הדמיה: באדיבות אאורה

החברה שרוכשת 52 דירות בחדרה במכה. כמה היא שילמה?

קרן הריט למגורים רנט איט רוכשת מאאורה 52 דירות בפרויקט אאורה סיטי בחדרה תמורת 108.5 מיליון שקל, בעסקה הכוללת מזומן והקצאת מניות שתהפוך את אאורה לבעלת מניות מהותית בחברה ● הדירות ייועדו להשכרה ארוכת טווח, והעסקה מצטרפת למגמה מתרחבת של רכישת מקבצי דירות בידי קרנות ריט

אוזמפיק / צילום: Shutterstock

"קשה להתעלם מהמספרים": תופעת הלוואי המפתיעה של תרופות ההרזיה

מחקרים חדשים מצביעים על כך שתרופות כמו אוזמפיק וזפבאונד עשויות להאט את התקדמות הגידולים הסרטניים ולשפר את שיעורי ההישרדות, אך דרוש מחקר נוסף כדי לבסס את הממצאים הללו

שר המשפטים הצרפתי, ז'ראלד דרמנין / צילום: Reuters

"צרפת הגיעה לקצה": שר המשפטים מציע להקפיא הגירה לשלוש שנים

על רקע עלייה במספר אישורי התושבות ותמיכה ציבורית בצמצום ההגירה, שר המשפטים הצרפתי מציע להכריז על מצב חירום ולהקפיא חלק ניכר ממסלולי הכניסה למדינה לשלוש שנים ● המהלך מגיע לאחר צעדים דומים שננקטים בגרמניה וכתגובה לשיח הולך ומתרחב בצרפת ובאירופה סביב הידוק מדיניות ההגירה והפיקוח על גבולות

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

העובדים שנותרו חסינים ושאלת המשרדים: בוויקס נערכים לפיטורי הענק

לאחר חשיפת גלובס על מהלך הפיטורים הנרחב בוויקס, המנכ"ל אבישי אברהמי הוציא מייל לעובדים וניסה להרגיע את הרוחות ● בחברה נערכים לטלטלה, בעוד פעילות Base44 תוחרג כנראה ● בשוק תוהים לגבי נחיצות המשרדים והשטחים המסחריים ששוכרת החברה "אני מצטער שהשיח הזה הגיע לעיתונות לפני שהייתה לנו הזדמנות לדבר איתכם. זו לא הדרך שבה הייתי רוצה שתשמעו על כל דבר שעשוי להשפיע עליכם"

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

בחשד להפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט: צחי ברוורמן זומן לשימוע לפני כתב אישום

ראש הסגל של רה"מ, החשוד בשיבוש הליכי חקירה בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני, זומן לשימוע לפני כתב אישום בפרשת הפגישה הלילית ● אלי פלדשטיין, לשעבר יועץ התקשורת של נתניהו, חשף בעבר כי ברוורמן נפגש איתו בחניון בקריה וטען כי יוכל "לכבות" חקירה שנפתחה נגדו ● עורכי דינו של ברוורמן: "החלטה שגויה"