גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

כולם רוצים להיות "משחקי הכס": האולפנים שופכים מיליונים על חיפוש הסדרה שתצליח לשחזר את ההצלחה

הוצאות הספרים, מפיקי הקולנוע ובעיקר מפיקי הטלוויזיה מחפשים אחר תחליף לסדרת הפנטזיה, שריכזה 45 מיליוני צופים בפרק ממוצע בעונה האחרונה • הנהלות הוליווד פונות אל כמה מהמותגים הגדולים ביותר של עולם הפנטזיות, בתקווה שסיפורים אהובים יספקו את הסחורה

"משחקי הכס" / צילום: באדיבות HBO ו-yes
"משחקי הכס" / צילום: באדיבות HBO ו-yes

כולם מחפשים אחר הפנטזיה האפית שתמלא את החלל שהותירה הסדרה "משחקי הכס", ההפקה של HBO, שריכזה 45 מיליוני צופים בפרק ממוצע בעונה האחרונה. בטלוויזיה, בקולנוע ובהוצאות ספרים, לסדרות שבוראות עולמות מורכבים באופן שבו נבראה ההגדה העל-טבעית מימי הביניים יש ביקוש גבוה במיוחד.

"יש כאן קצת מנטליות של ‘בהלה לזהב' בעקבות ההצלחה של ‘משחקי הכס'", אומר מארק גוגנהיים, המפיק-מנהל של Carnival Row ("שורת הקרניבל"), סדרה עם יצורים מיתולוגיים שתגיע לשידור באמזון פריים וידאו באוגוסט בארה"ב. "כל אחד רוצה להשיג את קהל הצופים הזה".

אין כל ערובה לכך שמישהו יוכל לחקות את ההצלחה של "משחקי הכס". עולם הבידור זרוע בגוויות של חיקויים וסרטי המשך שמתו בלידתם. אבל השוק הוא ענק ורווחי בפוטנציה. לכן האולפנים שופכים מיליונים על תוכניות חדשות, הסוכנים מתווכים בעסקאות הפקה של סדרות על ספרים שנכתבים כמה שיותר מהר, והמומחים מכינים אפקטים ויזואליים ברמת קולנוע לאפוסים הצפויים.

בטלוויזיה במיוחד, הפנטזיה לוהטת כעת כמו נשיפה של דרקון. הנה סחורה שצפויה לנו מנטפליקס לקראת סוף 2019: "The Witcher" ("העוסק בכשפים"), דרמה עם חרבות ומפלצות בכיכוב השחקן הנרי קייביל. עוד צפויה השנה הפקה של BBC-HBO על-פי ספרי His Dark Materials ("החומרים האפלים שלו") של פיליפ פולמן. הקדימון המלא לסדרה הזו שודר יומיים לפני הקרנת פרק הסיום של "משחקי הכס", עם דב קוטב ענק תוצרת מחשב שנראה ריאליסטי להדהים בצילומי התקריב.

הסוכנת הספרותית ג'ואנה וולפה מייצגת שלושה סופרי פנטזיה שיצירותיהם מותאמות כעת למסך. "'משחקי הכס' פתח את הדלת - הוא הפך את האולפנים לרעבים לחומרים כאלה", היא אומרת. לפני 10 שנים הוצאות ספרים וחברות טלוויזיה לא התעניינו בפנטזיה למבוגרים, כי נדיר שחומר כזה פרץ אל קהלים שמעבר לנישה של ה"יורמים" חובבי הסוגה הזו.

"משחקי הכס", שהתבססה על ספריו ג'ורג' ר.ר. מרטין, סיימה את שמונה העונות שלה במאי, אבל נשארה בזיכרון של רבים ממעריציה. "אני עדיין מחכה לימי ראשון ב-21:00, בתקווה שאקבל פרק חדש", אומרת סמנתה אקר, בת 35, שכותבת ב-"Watchers on the Wall", אתר מעריצי הסדרה שנשאר פעיל. היא גם אוספת מזכרות כפייתית של כל מה שקשור לסדרה. בשבוע שעבר היא קיבלה ב-15 דולר דמות של חאליסי (דנריאז טרגריאן) על כס הברזל. "זה מפני שהם לא רצו להושיב אותה על הכס בסדרה", היא מסבירה.

שום סדרת פנטזיה או נובלה בשנים האחרונות לא הצליחה לייצר את הסנסציה של "משחקי הכס". הנהלות הוליווד פונות אל כמה מהמותגים הגדולים ביותר של עולם הפנטזיות, בתקווה שסיפורים אהובים יספקו את הסחורה. נטפליקס מתאימה את "יומני נרניה" של סי.אס. לואיס לטלוויזיה וקולנוע. אמזון מתכננת סדרה שתתבסס על "שר הטבעות" של ג'יי. אר.אר. טולקין.

בחודשים האחרונים, חברת האפקטים הוויזואליים פריימסטור ראתה קפיצה בהשקעות בפרויקטים של פנטזיה בטלוויזיה. כשהכותב של "שורת הקרניבל", טרביס ביצ'אם, נתן לאמזון את מה שהוא חשב לתסריט הדה-לוקס שלו - המפיק של הסדרה חשב שהוא יקבל מהחברה רק שבריר מהפעלולים שהיו בתסריט. במקום זאת הוא קיבל סצנת מרדף שבה השחקנים רצים על גגות וצולמה במשך שישה ימים במקום הצילום המקובל של לילה אחד.

אחת הבעיות של המו"לים היא שלא כל אחד יכול לכתוב אפוס של מיליארד עמודים כזה. "קשה למצוא סופרים שאומרים לעצמם משהו כמו, 'אין בעיה, תנו לי להקדיש את עשר השנים הבאות שלי לכתיבה של ספרים עבי-כרס שעוצרים דלתות'", אומרת דבי פילאי, המו"ל של Tor, הוצאה שמתמחה בפנטזיה ומדע בדיוני.

גם בנייה של בסיס מעריצים לוקחת זמן: סדרה חדשה יכולה להמריא רק עם הספר השלישי שלה, היא אומרת ומעריכה כי הוליווד תפיק עוד יותר פנטזיות בעתיד. "אני אהיה על העגלה הזו כאילו אין מחר", היא אומרת.

עוד כתבות

היועמ''ש לשעבר אביחי מנדלבליט מעיד במשפט נתניהו / צילום: איתי כהן

מנדלבליט מעיד במשפט נתניהו: "היו פעולות חקירה שלא אישרתי, ובכל זאת נעשו. גם דברים חמורים"

היועמ"ש לשעבר אביחי מנדלבליט עלה היום על דוכן העדים במשפטו של רה"מ בנימין נתניהו ● מנדלבליט זומן להעיד ע"י ההגנה, שטוענת כי פעולות החקירה בתיקי נתניהו החלו לפני שניתן אישורו הרשמי כנדרש בחוק ● התביעה טוענת כי מנדלבליט אישר את החקירה בע"פ ● מנדלבליט בעדותו: "לא הייתי מנהל צוות החקירה" ● על תרגיל החקירה לניר חפץ: "פסול"

מורי ארקין / צילום: שלו אריאל

המניה הביטחונית שנפלה 66% מאז שהגיעה לת"א, ומה הסיכוי שתהפוך ליוניקורן

בניגוד לקבלת הפנים החמה לה זכתה מניית פאלו אלטו, זו של אודיסייט איבדה מעל מחצית משווייה מאז הצטרפה לת"א במסגרת הרישום הכפול ● המשקיע מורי ארקין והמנכ"ל יהוא עופר, משוכנעים שהיא תהפוך לחברה של מיליארדים: "המניה תתאים את עצמה ותעוף בשווי"

דנה עזריאלי וד''ר יערה קידר / צילום: מאיר כהן

עזריאלי משיקה את מוזיאון האופנה הראשון בישראל, בהשקעה של 8-10 מיליון שקל

הפרויקט הוא שיתוף פעולה עם האוצרת והיסטוריונית האופנה ד"ר יערה קידר ● המוזיאון ייפתח בתחילת 2027 בעזריאלי שרונה בתל אביב, וישתרע על פני שלוש קומות ● דנה עזריאלי: "החיבור בין מסחר, קולינריה, תרבות, תוכן ופנאי הוא חלק מההתפתחות של עולם הנדל"ן המסחרי"

הפנטהאוז שנמכר במגדל אינפיניטי / צילום: קבוצת חג'ג'

חג'ג' מכרה פנטהאוז במגדל אינפיניטי בתל אביב ב-55.5 מיליון שקל

הרוכש הוא יהודי אמריקאי שקנה את הדירה למגורים. המחיר אינו כולל עבודות גמר ● העסקה מתפרסמת לאחר מבצע שכלל מקדמה של מיליון שקל ודחיית יתרת התשלום, על רקע מכירת דירה אחת בלבד בפרויקט במחצית הראשונה של השנה

מטוס של אייר חיפה / צילום: אנתוני הרשקו

79 שקל לכיוון לאילת: הקו החדש של אייר חיפה

אייר חיפה פותחת את המכירה לקו נתב"ג-אילת, שיפעל החל מ-25 באוקטובר, עם מחיר היכרות של 79 שקל לכיוון ● בשלב הראשון תפעיל החברה שתי טיסות ביום לכל כיוון, ובמהלך נובמבר היא צפויה להגדיל את התדירות לשלוש טיסות

פרופ' יצחק ברלוביץ' / צילום: אוריה תדמור

הלך לעולמו פרופ' יצחק (ברלו) ברלוביץ', בעבר מנכ"ל וולפסון והמשנה למנכ"ל משרד הבריאות

ברלוביץ' נחשב למי שהציל את בית החולים וולפסון, ובתקופה בה עבד במשרד הבריאות היה שותף בניסוח "חוק ביטוח בריאות ממלכתי" ו"חוק זכויות החולה" ויזם את הסדרת הביטוח הרפואי לילדים חסרי ביטוח ● דורון אובז'נק, שניהל עמו פורום לשינוי במערכת הבריאות: "מעולם לא פגשתי אדם שידע כמוהו לגשר בין אנשים, להקשיב, להרגיע ולמצוא את המשותף"

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

התכתבויות הוואטסאפ של יונתן אוריך דלפו לרשת לכאורה, והוא מאיים בתביעות

דליפת התכתבויות שיוחסו ליועץ ראש הממשלה, יונתן אוריך, הציתה סערה ברשת, עם דגש על שיחותיו עם עמית סגל ● אוריך מכחיש את אמינות החומרים וטוען כי חלקם שונו, בעודו מאיים בשורת תביעות נגד מפיצי הפרסומים

 

עובדי בניין / צילום: Shutterstock

התקנות החדשות שיזמי הנדל"ן צריכים להכיר

מתחילת השנה נהרגו 30 פועלים באתרי הבנייה, ומאות נפצעו ● תקנות הבטיחות החדשות, שייכנסו לתוקף בשבוע הבא, מרחיבות את תחום האחריות המשפטית גם למזמיני הבנייה ● "המחוקק מכניס שחקנים חדשים לתוך מעגל האחריות לבטיחות"

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות זיכרון הדברים, לא נחתם חוזה להעברת בעלות בשלוש דירות

בית המשפט דחה תביעה שהגישה שולמן אחזקות נגד ביר גלוב בטענה כי היא זכאית לתמורה של שלוש דירות עליהן הוסכם בהסכם ● נקבע כי זיכרון הדברים לא היה מפסיק מפורט, ומצג שווא שהוצג העלה את עלויות העסקה ב-10 מיליון שקל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בת 108 הורישה את הנחלה לבת אחת מתוך שישה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט ביטל צוואה שהעניקה את הנחלה לבת לאחר שקבע כי הייתה מעורבת בעריכתה ● אדם שחויב לשלם לעמוס לוזון כחצי מיליון שקל ביקש לעכב את התשלום עד להכרעה בערעור, אך בקשתו נדחתה ● והעליון ביטל חיוב של פרשמרקט ב־120 אלף שקל לאחר שקבע כי התביעה הייצוגית לא הביאה תועלת לציבור ● 3 פסקי דין בשבוע

אייל גפני, מנכ''ל בנק וואן זירו / צילום: אוהד רומנו

בנק וואן זירו מפטר כ-10% מהעובדים בגלל "הבינה המלאכותית"

הבנק הדיגיטלי הודיע הבוקר לעובדיו על מהלך התייעלות הכולל פיטורים של כ-30-25 עובדים ● במכתב שנשלח לעובדים הסביר המנכ"ל אייל גפני כי "הבינה המלאכותית משנה את הדרך שבה ארגונים עובדים"

גיל שויד / צילום: שלומי יוסף

1.2 מיליון דולר בחודש אחד: התרומה של גיל שויד

לפי דיווח ל-SEC, היו"ר הפעיל ואחד ממייסדי צ'ק פוינט תרם באוגוסט 9,000 מניות של החברה לעמותות ששמותיהן לא פורסמו ● דלק ישראל משקיעה כ-3 מיליון שקל בקמפיין לציון 75 שנות פעילותה ● חברת הדירוג S&P מעלות אישרה את הדירוג של הפניקס ברוקרס ● אירועים ומינויים

ד''ר דמיאן נג / צילום: באדיבות יוליוס בר

השוק מתלהב מלונג'ביטי. אנליסט בכיר ממליץ איך לזהות חברה מוצלחת להשקעה

לפני שמחליטים להשקיע - מה חשוב לבדוק, ומדוע הטכנולוגיה לבדה אינה מספיקה? ● ד"ר דמיאן נג מיוליוס בר מסמן את החברות המעניינות, ויש לו המלצות למי שנכנס לתחום החם ● מדעי אריכות החיים

אילוסטרציה: Shutterstock

"חדלת פירעון בפועל": בקשה לצו פתיחת הליכים נגד האב סקיוריטי

חברת הייעוץ אסיאג מבקשת להוציא צו פתיחת הליכים נגד האב סקיוריטי בטענה לחוב של כ־500 אלף דולר וחדלות פירעון בפועל ● במקביל נדחתה בקשת החברה להסיר עיקולים ממניות קיו פוינט המיועדות לעסקת מכירה ב־8.7 מיליון דולר, שנועדה לסייע בפירעון חובותיה

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

התכתבויות של יועצו של רה"מ דלפו לרשת: איך אפשר היה להימנע מכך?

דליפת התכתבויות שיוחסו ליועץ רה"מ יונתן אוריך, הציפה מחדש את הסיכונים בשימוש בכלי בינה מלאכותית ובפיתוח מהיר של מערכות מידע ● מומחי סייבר מסבירים כיצד חשיפת מפתחות גישה, הגדרות שגויות במאגרי קוד ואחסון לא מאובטח של נתונים עלולים להוביל לזליגת מידע רגיש לרשת

גיא נתן / צילום: פרטי

הצעיר שסוחף אחריו את המשקיעים החדשים: "המוסדיים חושבים שהציבור לא אינטליגנט. שיתקדמו"

בגיל 28 הפך גיא נתן לתופעה סוחפת בקרב המשקיעים הצעירים ● לפסטיבל ההשקעות שלו השבוע, בשיתוף גלובס, צפויים להגיע 5,000 איש ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע הבורסה בת"א אטרקטיבית על פני ארה"ב, טוען כי "הקהל שלי עושה מהפכה בהשקעות, אבל חלק יחטפו סטירה בנפילה הבאה", ומצהיר: "המוסדיים חושבים שהציבור לא אינטיליגנט, הגיע הזמן שיתקדמו"

מימין: חנן פרידמן, אבי לוי, משה לארי, אלי כהן / צילום: אורן דאי, רמי זרנגר, מזרחי טפחות, אייל טואג

התביעה שמטלטלת את הבנקים ועשויה לפתוח עידן חדש במערכת

בית המשפט המחוזי בלוד אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד ארבעה מחמשת הבנקים הגדולים בגין אי־תשלום ריבית על יתרות העו"ש ● המשמעות: פתח לדרישת כספים בחזרה מהבנקים ● על הפרק: מיליארדי שקלים ● בענף חלוקים האם מדובר בהחלטה צודקת או בטעות מסוכנת שעשויה לטלטל את המערכת כולה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר באמצעות AI)

מדריך לצופה: המסעות הליליים של וורן באפט במחילת הארנב של יוטיוב

סרטונים של גלן קלוז. פרסומות משנות ה־50. הגרסה האוזבקית של "America’s Got Talent"● המשקיע האגדי לא מצליח לעמוד בפני האלגוריתם

הילה ויסברג ואסף גלעד בשיחה עם אלון סטופל, יו''ר רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

"הייטקיסטים דורשים משכורות של עמק הסיליקון. חברות עוברות לחו"ל"

שיחה עם אלון סטופל, יו"ר רשות החדשנות ● על הדרך שהובילה את ישראל ל־440 אלף מועסקים בהייטק מעבר לים, התייקרות העובד הישראלי והחיפוש אחר מנכ"ל חדש

האם הבחירות טובות לתיק ההשקעות / אילוסטרציה: שלומי יוסף

בבית ההשקעות IBI צוללים לביצה הפוליטית וטוענים - כך ישפיעו הבחירות על הכלכלה

במחקר חדש של IBI מעריכים כי החלפת הממשלה הנוכחית תוביל לירידה בפרמיית הסיכון, התחזקות השקל ועליות בשוק המניות, וייתכן שאף להפחתת ריבית נוספת ● מנגד, האנליסטים מזהירים כי המשך כהונת הקואליציה הנוכחית עלול להוביל לתגובה שלילית ניכרת בשוק המקומי ● ומה יקרה במצב של חוסר הכרעה פוליטית?