גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיה חדשה במדדי וול סטריט: ירידה ב-Buybacks של חברות

זאת לאחר שנת השיא של 2018, בה חברות הוציאו מעל 800 מיליארד דולר על קניית מניותיהן חזרה מהציבור

סוחרים בוול סטריט / צילום: רויטרס
סוחרים בוול סטריט / צילום: רויטרס

כמה חברות אמריקניות מצמצמות השנה את ה-Buybacks שלהן - קניית המניות חזרה מהמשקיעים - ובכך הן מחלישות נדבך חשוב של תמיכה בשוק המניות, כאשר ההנהלות שלהן עוברות להתמקד בהשלכות מתיחויות הסחר וההאטה בצמיחה הכלכלית.

קניית המניות חזרה על ידי החברות שהנפיקו אותן, ירדה ברבעון הראשון של השנה, לראשונה מזה שבעה רבעונים, כאשר חברות מדד 500 S&P קנו מניות בשווי 205.8 מיליארד דולר בינואר-מארס, לפי נתוני חברת מדדי S&P ודאו ג'ונס. זו עדיין כמות גדולה, אך היא נמוכה מ-223 מיליארד דולר שהיו שיא ברבעון הרביעי של 2018. אנליסטים אומרים שהירידה הזו עשויה להימשך מאחר שהחברות מהדקות את הוצאותיהן.

הוצאות על buybacks לפי מגזרי מניות ברבעון הראשון של השנה

ה-Buybacks היו מהמקורות הגדולים של ביקוש למניות לאורך חלק גדול מהשוק השורי הנוכחי, אומרים אנליסטים. חברות הוציאו בשנה שעברה לבדה מעל 800 מיליארד דולר על קניית מניותיהן חזרה מהציבור - שיא שנתי.

חברות ומשקיעים נוהגים לשבח קניית מניות על ידי החברות שהנפיקו אותן, כי היא מגדילה את הרווח למניה ויכולה להעלות את המניה. כמה ספקנים טוענים שה-Buybacks מוסיפים מעט ערך, ומעלים את השוק רק כשהתמחורים כבר גבוהים יחסית ורווחי החברות נחלשים.

בעיה חדשה למשקיעים: פחות נזילות

החששות הללו צפו בשנה שעברה, כאשר כמה אנליסטים טענו שהוצאה על קניית המניות חזרה מהציבור פגעה בצמיחה הכלכלית בארה"ב, מפני שהיה מוטב להסיט אותה למיזמי השקעה ארוכי טווח, כמו בניית מפעלים חדשים או מחקר ופיתוח. כמה פוליטיקאים אפילו הציעו בחודשים האחרונים מגבלות על כמות המניות שהחברות יכולות לקנות.

כך או כך, הירידה ב-Buybacks היא בעיה חדשה למשקיעים, אומרים אנליסטים. פחות ביקוש למניות מבטל חלק מהנזילות בשוק, והמסחר תנודתי יותר אם המשקיעים מממשים מניות. באוקטובר היתה דוגמה לכך, כאשר התנודתיות שיצר הקצב הצפוי של העלאת ריבית על ידי הפדרל ריזרב, התרחשה יחד עם הפסקה של Buybacks לקראת פרסום הדוחות הרבעוניים. מדד 500 S&P ירד בכמעט 7% באותו חודש, לפני שירד עוד יותר בדצמבר.

buybacks של חברות S&P 500 בכל רבעון

"Buybacks הם האלמנט הקריטי בעלייה של שוק המניות", אמר טורסטן סלוק, הכלכלן הראשי בדויטשה בנק סקיוריטיז. "אבל הכלכלה מאיטה, וכולנו מנסים לנחש בכמה. זה פשוט אומר שיהיו לחברות פחות כספים זמינים לביצוע Buybacks".

בדרך לירידה ברווחים

נכון ליום שני בלילה, מדד 500 S&P עלה מתחילת השנה ב-18%, אבל חלק גדול מהעלייה הזו, 13.1%, נרשם ברבעון הראשון של השנה. המניות בעיקר זחלו כלפי מעלה מאז, כאשר המשקיעים התמודדו עם החששות ממתחי הסחר שצצו מחדש במאי, ועם הנתונים הכלכליים הפושרים, מההאטה בפעילות הייצור עד נסיגה גדולה בגיוס עובדים. הרושם שהתעורר היה שהצמיחה רשמה שיא בארה"ב בשנה שעברה בעקבות הרפורמה המסיבית במס שהיטיבה עם קופות החברות.

בנוסף, רווחי החברות צפויים להמשיך להיחלש, ולהוביל חברות לרסן את הוצאותיהן, להערכת אנליסטים. חברות 500 S&P צפויות לדווח על ירידה ממוצעת של 2.6% ברווחים ברבעון השני שהסתיים השבוע לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה, וירידה של 0.5% ברבעון השלישי, לפי נתוני חברת המחקר FactSet. אם התחזיות הללו יתאמתו, הרווחים של חברות S&P יירדו שלושה רבעונים ברציפות, הרצף הארוך ביותר מאז 2016.

נתוני הוצאה ראשוניים מהרבעון הראשון כבר מאותתים שהחברות מהדקות את החגורה. מדידה של הוצאות עסקים - השקעה בנכסים קבועים ללא מגורים - עלתה ב-4.4% בלבד, פחות ממחצית השיעור מהשנה שעברה ומתחת ל-5.4% ברבעון הרביעי, כך לפי משרד המסחר. גם הדיבידנדים, עוד שיטה של החזרת הון לבעלי המניות, ירדו ב-2.1% מהרבעון הרביעי ל-117.3 מיליארד דולר, לפי S&P.

חברות תעשייה וחברות שמתמקדות במוצרי צריכה לא חיוניים (אופציונליים) היו בין אלה שהפחיתו את ההשקעה ב-buybacks של מניות בינואר-מארס השנה, כנראה על רקע מתחי הסחר והשיבושים האפשריים בשרשראות האספקה שלהן.

"יש יותר אי ודאות בפני ההנהלות, ויותר לחצים על השוק עם כל המכסים הללו", אמר וינסנט דלואר, מנהל יחידת אסטרטגיית המקרו בחברת INTL FCStone. "יש דפוס כללי של האטה ברווחי 500 S&P, ולכך תהיה השלכה מהותית על ה-buybacks ועל שוק המניות".

חברות הטכנולוגיה דווקא קונות יותר

חברות תעשייה ב-500 S&P הוציאו בתחילת שנה זו 19.4 מיליארד דולר על buybacks, ירידה מ-23 מיליארד דולר ברבעון הרביעי. חברות מוצרי צריכה אופציונליים הוציאו 17.7 מיליארד דולר ברבעון הראשון, לעומת 25.7 מיליארד דולר ברבעון האחרון של 2018. גם חברות תקשורת, פיננסים, נדל"ן ואנרגיה צמצמו את קניית המניות שלהן.

חברות הטכנולוגיה, לעומת זאת, הגדילו את ההשקעה ב-buybacks, שהסתכמה בכ-68 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה. אפל, הרוכשת הגדולה ביותר של מניותיה בשנה שעברה, הובילה את חברות 500 S&P בתחום זה גם ברבעון הראשון השנה, עם 23.8 מיליארד דולר. אחריה באה חברת אורקל עם 10 מיליארד דולר.

"בסך-הכול הולכת להיות פחות נזילות בשוק המניות. כל חדשה רעה עלולה לשגר את בעלי המניות אל פתחי היציאה, ולגרור השלכות כבדות משקל", אמרה דיאן ג'פה, מנהלת תיקים בכירה בקבוצת TCW.

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים