גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות ליברה של פייסבוק: מחוקקים בארה"ב דורשים חקיקה חדשה על מטבעות דיגיטליים

הקונגרס שוקל שלוש הצעות חוק שאמורות לפתור כמה מהבעיות המשפטיות הסבוכות בסוגיית המטבעות הדיגיטליים ● רשות המסים של ארה"ב צפויה לעדכן בשבועות הקרובים את הוראותיה הנוגעות לתחום

Libra המטבע הדיגיטלי של פייסבוק / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
Libra המטבע הדיגיטלי של פייסבוק / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

רשות המסים של ארה"ב (IRS) צפויה לעדכן בשבועות הקרובים את הוראותיה מ-2014 לגבי מטבעות קריפטוגרפיים, בעקבות בקשה שהציגה בפניה באפריל האחרון קבוצה של 20 חברי הקונגרס האמריקאי משתי המפלגות, הרפובליקנית והדמוקרטית. העדכון הוא חלק ממהלך רחב יותר לקידומה של תעשיית המטבעות הדיגיטליים, שהחקיקה הנוגעת אליה נמצאת בחיתוליה. הקונגרס שוקל שלוש הצעות חוק שאמורות לפתור כמה מהבעיות המשפטיות הסבוכות בסוגיית המטבעות הדיגיטליים.

מאז שהושק הביטקוין לפני יותר מעשר שנים, מתקשים הרגולטורים האמריקאים לפקח על המטבע הדיגיטלי באמצעות שימוש בתערובת של חוקים שנחקקו לפני עשרות שנים, והדבר מתסכל את תומכי הטכנולוגיה החדשה. דחיפות הצורך בפתרון לבעיה גברה לאחר שפייסבוק חשפה בחודש שעבר את פרויקט ליברה - הניסיון השאפתני ביותר עד כה להעמיד מטבע דיגיטלי לרשותם של משתמשים מן המיינסטרים.

תומכי המטבעות הדיגיטליים בוושינגטון טוענים כי בהירות רגולטורית חיונית לצמיחת המגזר. הם גם חוששים כי ארה"ב מפגרת בתחום אחרי מדינות אחרות. יפן ושווייץ פיתחו מסגרות רגולטוריות שמושכות פרויקטים והשקעות בתחום הקריפטו. גם פייסבוק החליטה לרשום בשווייץ את החברה שתפעיל את מערכת הליברה.

"החשש שלי הוא מפני הברחה של חדשנות אל מחוץ לארה"ב", אמר בסוף השבוע חבר הקונגרס טום אמר (Tom Emmer), נציג המפלגה הרפובליקנית ממינסוטה, שעמד בראש משלחת חברי הקונגרס שביקשו הוראות חדשות מ-IRS.

פייסבוק תשתתף בשימוע לליברה בקונגרס

חסמים רגולטוריים אינם המכשול היחיד לצמיחת תעשיית המטבעות הקריפטוגרפיים. הביטקוין פופולרי כיום בעיקר בקרב קבוצת ליבה של אנשי טכנולוגיה, ובמקרים רבים פגעו בתדמיתו עבריינים שביקשו לנצל את אנונימיות המטבע הדיגיטלי.

לא כל חברי הקונגרס תומכים במטבע דיגיטלי. חברת הקונגרס מקסין ווטרס, נציגת המפלגה הדמוקרטית מקליפורניה, שמכהנת כיו"ר ועדת השירותים הפיננסיים של בית הנבחרים, פנתה ביום שלישי האחרון במכתב לפייסבוק וביקשה לעצור את פיתוח הליברה, כדי שהמחוקקים יוכלו לבדוק את הסיכונים הפוטנציאליים שהמטבע הדיגיטלי עלול ליצור ליציבות הפיננסית העולמית. הוועדה תערוך שימוע על הליברה במועד מאוחר יותר החודש. פייסבוק מתכננת לשתף פעולה עם המחוקקים ולהשתתף בשימועים, לדברי דובר החברה, ג'ושואה גנטר.

עם זאת, הרגולציה ממשיכה להיות מכשול לאימוץ נרחב יותר של השימוש במטבעות קריפטו. אחת הבעיות הגדולות ביותר של המגזר היא המיסוי.

ב-2014 הודיעה IRS כי תתייחס לביטקוין כאל נכס השקעה, בדומה למניה או לאג"ח, ועקב כך יוטלו עליו מסי רווחי הון. הביטקוין לא זכה לפטור משפטי של "זוטי דברים" ( De minimis), שמאפשר למשלמי המס האמריקאים להימנע מדיווח על רווחים או הפסדים קטנים על מטבעות זרים במהלך נסיעה בחו"ל. כך למשל, אזרח אמריקאי שרוכש ומוציא אירו במהלך חופשה, אינו חייב לדווח על הרכישה כעל אירוע מס, כל עוד הסכום נמוך מ-200 דולר.

החלטת IRS יצרה כאב ראש חשבונאי למשתמשי המטבעות הדיגיטליים. מתוקף חוקי המס האמריקאים, משתמשי הביטקוין חייבים לעקוב אחר המחיר המדויק ששילמו עבור כל עסקת רכישה של ביטקוין, לקיים רישום נפרד של כל רכישה כזו, לחשב את הפער בין מחיר הרכישה למחיר המכירה, וליישם את תקנות רווחי ההון. אפילו עסקה כמו רכישת כוס קפה באמצעות ביטקוין עלולה להנחית על המשתמשים דרישה לתשלום מס רווחי הון. התקנה "כל כך אבסורדית, שאנשים פשוט לא עושים את זה", אמר ג'יימס פוסט, חוקר בארגון השדולה שלא למטרת רווח Coin Center. במכתב לחבר הקונגרס אמר, כתבה IRS כי תטפל בסוגיית השיטות לחישוב מסים "וסוגיות אחרות".

המחוקקים אינם ממתינים למהלכי רשות המסים. קבוצה דו-מפלגתית של חברי קונגרס יזמה בתחילת השנה הצעת חוק שתעניק פטור "זוטי דברים" למטבעות קריפטוגרפיים. חוק Token Taxonomy גם יעניק לאסימונים דיגיטליים פטור מהגדרה כניירות ערך. "אם IRS תפרסם הוראות, זה יוכל לספק המון ודאות, שהשוק זקוק לה מאוד", אמר חבר הקונגרס וורן דייוידסון, נציג המפלגה הרפובליקנית מאוהיו ואחד מיוזמי הצעת החוק. "בסופו של דבר, תפקידו של הקונגרס להעביר חוקים ולספק ודאות. אנחנו עובדים גם על זה".

הצעת חוק אחרת, בשם "חוק הוודאות הרגולטורית של הבלוקצ'יין", תעניק לחברות שאינן חברות שירותים פיננסיים ושמשתמשות בבלוקצ'יין - הטכנולוגיה שעליה מתבסס הביטקוין - פטור מהגדרת "ספקית שירותי העברת כספים". חוק קידום הבלוקצ'יין יורה לשר המסחר של ארה"ב לכונן קבוצת עבודה, שתלמד את טכנולוגיית הבלוקצ'יין.

עוד כתבות

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

שליש מהשטח מזוהם: מה עומד לקרות כעת בפרויקט שדה דב?

ממצאים ראשוניים של זיהום בקרקע ובמי התהום ברובע שדה דב העלו שאלות לגבי המשך קידום הפרויקטים במתחם ● באילו אזורים אותרו החומרים שמקורם בקצפי כיבוי אש, מדוע שווקו הקרקעות מלכתחילה, ואילו יזמים כבר מבהירים שהשטח שלהם נקי? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; הנאסד"ק נפל בכ-1.5%, AMD צללה

המשקיעים המשיכו לברוח ממניות התוכנה בעקבות הפיתוחים החדשים שהשיקה חברת ה-AI אנתרופיק ● AMD צללה בכ-16% בעקבות תחזית שאכזבה את המשקיעים ● המתיחות בין ארה"ב ואיראן הכבידה על השווקים, מחירי הנפט קפצו ● החולשה בשוק העבודה האמריקאי נמשכת: מדד התעסוקה של ADP פספס את התחזיות ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 73 אלף דולר ● דריכות בוול סטריט לקראת דוחות אלפאבית

הנפיקו בוול סטריט ונחתכו ביותר מחצי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נפלו במעל 50%: ייסורי המנפיקות הישראליות בוול סטריט

שלוש חברות ישראליות שהצליחו לצאת בהנפקה אשתקד, איטורו, ויה ונאבן, התעוררו למציאות שונה מזו שייחלו לה בעת הצילום המסורתי ביום הגדול בניו יורק ● הסיבות לכך: סנטימנט שלילי לחברות התוכנה, בשל חשש מהתחרות שיעוררו שחקנים מבוססי AI ● אצל מי מזהים האנליסטים אפסייד אפשרי?

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך הדרמטי של הממשלה: התקנה שעשויה לעצור את יבוא הרכב מסין

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

איליה סוצקבר / צילום: כדיה לוי (עיבוד תמונה)

בכיר בחברה של איליה סוצקבר בישראל עוזב לסטארט־אפ חדש

עזיבה נוספת במרכז הפיתוח של SSI בתל אביב: שחר פפיני, מהמהנדסים הבכירים בחברה של איליה סוצקבר, פרש ומצטרף כ־CTO לסטארט־אפ Attestable AI, שגייס כ־20 מיליון דולר עוד לפני השקת מוצר

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

מניות התוכנה יורדות אל מול האיום החדש / אילוסטרציה: Shutterstock

מנכ"ל אנבידיה מנסה להרגיע, אבל בשוק בטוחים: "החפיר של המניות הללו נפרץ"

הכלי החדש שעליו הכריזה חברת אנתרופיק הצית סערה מושלמת בוול סטריט ובת"א, שמחקה מאות מיליארדי דולרים משווי חברות התוכנה ● המשקיעים, שחוששים כי עוזרי בינה מלאכותית יחליפו מיומנויות של עשרות שנים, מתחילים לתמחר מחדש את ענקיות התוכנה כ"נכס רעיל"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

ראש בראש: איזה בנק אחראי לפרסומת הזכורה ביותר, ואיזה בנק לאהובה ביותר?

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לגל תורן ובנק לאומי, והאהובה ביותר - זה השבוע השני - שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, מפעל הפיס הוא הגוף המפרסם שהשקיע השבוע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין הספרותי עם עידן עמדי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

זו תהיה הטעות הכי גדולה לתיק ההשקעות שלכם

בין המתיחות הגאו־פוליטית בעולם לראלי הארוך בשווקים, הניסיון "לתזמן את השוק" הוא טעות שעלולה לעלות ביוקר ולחתוך לכם חלק משמעותי מהתשואה ● וגם: מי שברח ל־S&P 500 גילה שהעוצמה הישראלית השאירה לו אבק ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

הרפורמה לריווח מדרגות המס לא פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה תגדיל את שכר הנטו לעובדים המרוויחים מעל 16 אלף שקל, ומוצע כי היא תיכנס לתוקף כבר מתחילת השנה הנוכחית ● ההקלה במדרגות המס צפויה להקטין את הכנסות המדינה ב-4.5 מיליארד שקל בשנת 2026 וב-5 מיליארד שקל בשנים שלאחר מכן

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

היזם שרוצה להתחיל את מהפכת הבריאות בהקמת רשת של מומחי תזונה

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

זמן טיסה ארוך פי 5 לרחפנים: הכירו את הפיתוח הישראלי החדש

סטארט־אפ ישראלי נבחר בידי אלביט לפיתוח מנועים היברידיים לרחפנים ● ארה"ב ובחריין תרגלו יירוט כטב"מים במפרץ ● קטאר מצטיידת במכ"מים מתוצרת צרפת ● ואוקראינה עוברת לכטב"מים מבוססי מצלמות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חבר הכנסת אחמד טיבי יומן השבוע, כאן ב', 04.02.26 / צילום: איל יצהר

עד כמה הרצח בחברה הערבית חריג ביחס לעולם?

ח"כ אחמד טיבי אמר ששיעור הרצח בחברה הערבית גבוה ביחס לעולם ● הנתונים מראים שהוא צודק - ויש רק שלוש מדינות שרשמו שיעורי רצח גבוהים יותר ● המשרוקית של גלובס

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הדיווח שהגדיל את הונו של צדיק בינו בחצי מיליארד שקל בתוך יום

בעקבות דיווח על כוונת פיבי של צדיק בינו להתמזג עם הבנק הבינלאומי שבשליטתה, זינקה מניית חברת ההחזקות בכ־17% וצמצמה את הדיסקאונט העמוק בו נסחרה ביחס לשווי החזקותיה בבנק ● אי.בי.אי: "השוק חיכה למהלך הזה. בינו מעוניין לסגור את הדיסקאונט ו'להתקרב לצלחת'"

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן