גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט אמזון: רשתות הקמעונאות מחליפות את הקופות במצלמות

טסקו הבריטית וקרפור הצרפתית מבצעות ניסויים בטכנולוגיה המאפשרת קניות בחנות מבלי לעבור בקופה ● מייסד חברת סטארט-אפ פורטוגזית: "בעבר היה קשה למכור טכנולוגיות זיהוי מוצרים לקמעונאים, זה נראה כמו טכנולוגיה משוגעת ונשמע כמו קסם. מיד אחרי השקת אמזון התחלנו לראות הרבה תיאבון"

חנות טסקו בלונדון / צילום: טובי מלוויל, רויטרס
חנות טסקו בלונדון / צילום: טובי מלוויל, רויטרס

אדם פסע לאורך מדפי ממתקים במרכול באנגליה בחודש שעבר, לקח חטיף שוקולד והכניס לכיס האחורי שלו. הוא לא גנב אותו. מצלמות מעקב מיוחדות סרקו גם את גופו וגם את המוצרים שהוא לקח מהמדפים, כדי לעזור לו לשלם תמורתם.

טסקו, מרשתות המרכולים הגדולות בעולם, הדגימה לאחרונה את הטכנולוגיה הזו למשקיעים, ותיארה אותה כאחד הרעיונות הגדולים להפיכת הקניות בחנויות הפיזיות שלה לנוחות וידידותיות יותר. טסקו היא אחת מרשתות מזון שבודקת את הקונספט של חנויות ללא קופאיות, עם מצלמות שעוקבות אחרי מה שהקונה לוקח. והתשלום נעשה ביציאה מהחנות.

הרשתות מקוות שהטכנולוגיה הזו - שדומה לטכנולוגיה שאמזון הנהיגה לראשונה בארה"ב - תסייע להנמיך עלויות ולבטל את התורים בקופות, מול פני האיום של אמזון, מפלצת האי-קומרס.  

טכנולוגיה של טריגו ויז'ן הישראלית

המאמצים באירופה לשדרג את הטכנולוגיה בחנויות המסורתיות - ביעילות כלכלית ובלי להרגיז את שוחרי פרטיות הלקוח - יתרחבו כנראה גם לרשתות האמריקאיות שפועלות בבריטניה, שהן במקרים רבים חלוצות של טכנולוגיות כמו משלוחים מקוונים וקיוסקים לתשלום עצמי, לפני הרשתות בארה"ב. לדוגמה, חברת הקמעונאות האמריקאית קרוגר שכרה בשנה שעברה את קבוצת Ocado הבריטית כדי שזו תקים עבורה מחסן אוטומטי מלא ברובוטים לספק משלוחים לבתי הלקוחות.

"אנשים בארה"ב יקדישו ללא ספק תשומת לב לניסויים של טסקו, ולו רק מפני שהם מראים שמישהו שאיננו אמזון בודק כעת את הקונספט הזה", אמר כריס וולטון, לשעבר מנהל ברשת טארגט ומייסד חברת הייעוץ רד ארצ'ר ריטייל.

טסקו מתכננת לפתוח את חנות "קח ולך" או "קנייה בלי סיבוכים" שלה לציבור בשנה הבאה, אחרי בדיקה שלה עם העובדים. בסופו של דבר היא מעוניינת להשתמש בטכנולוגיה, שפותחה על-ידי חברת הסטארט-אפ הישראלית טריגו ויז'ן, בעוד חנויות קטנות יחסית שלה.

חנות הניסוי של טסקו בשטח 4,000 רגל רבועה (כ-400 מ"ר) משתמשת ב-150 מצלמות תקרה כדי להפיק מבט תלת-ממדי של מוצרים שנלקחים מהמדפים. בהדגמה שנעשתה לאחרונה, המערכת הזו עקבה אחרי קונים שהסתובבו בחנות. היא גם זיהתה קבוצת מוצרים כאשר האדם שהחזיק אותם עמד מול צג וחישב את המחיר הכולל שלהם. טסקו שוקלת לזהות קונים באמצעות יישומון או כרטיס לקוח מתמיד כשהוא נכנס לחנות, ולגבות את המחיר מהיישומון שלו כשהוא יוצא מהחנות.

קניות ללא קופה

טסקו מסרה למשקיעים שהשיטות שלה עולות עשירית מהמערכות שמותקנות ברשתות מתחרות, בין היתר משום שהן מתבססות אך ורק על מצלמות. אמזון גו משתמשת מצלמות ובחיישנים כדי לעקוב אחר מה שהקונים לוקחים. לקוחות אמזון סורקים ברקוד בשער הכניסה לחנות, ויוצאים דרכו בסיום הקנייה.

הקמעונאית הצרפתית הענקית קרפור מבצעת גם היא ניסויים בשתי חנויות לפחות: מצלמות עוקבות אחרי מה שנלקח מהמדפים, והקונים משלמים אוטומטית כאשר הם עוזבים. קרפור עובדת עם חברת הסטארט-אפ הצרפתית Qopius Technology, שהמצלמות והתוכנה שלה יכולות לקרוא תגים של מוצרים.

בעבר היה קשה למכור טכנולוגיות זיהוי מוצרים לקמעונאים, אמר וסקו פורטוגל, אחד ממייסדי סנסיי טק. "זה נראה כמו טכנולוגיה משוגעת ונשמע כמו קסם". זה השתנה אחרי שאמזון גו הושקה בשנה שעברה. "מיד אחר-כך התחלנו לראות הרבה תיאבון", הוא אומר. הסטארט-אפ הפורטוגזי הזה, שגובה עשרות אלפי דולרים בחודש על ציוד חנויות בציוד ממוחשב למעקב אחרי מוצרים, בנוסף לדמי שימוש חודשיים, אומר כי שלוש רשתות מזון אירופיות מתכננות להשיק את המערכת שלו השנה.

וולמארט בוחנת הצבת מצלמות לצורך ניהול מלאי

לרשתות יש כמה אתגרים עם הטכנולוגיה הזו. הלקוחות עלולים להירתע מהמעקב אחרי תנועותיהם, אף שטסקו אומרת שהמערכת שלה אינה מזהה פנים. טכנולוגיית זיהוי תמונה גם יקרה להתקנה ולהרצה בחנויות גדולות וזקוקה למשאבי מחשוב אדירים בחנות עצמה. אבל עלות כוח המחשוב היא בירידה, אמר פורטוגל, ומערכות המעקב אחרי מוצרים הן כלכליות יותר.

לדברי ברונו מונטיאן, אנליסט בבריסנטין ריסרץ', "רשתות המזון באירופה לרוב איטיות יותר באימוץ טכנולוגיות חדשות בהשוואה לרשתות מהעבר השני של האוקיינוס האטלנטי, מפני שהשוק האמריקאי פחות תחרותי". 

למרות ההתרגשות התחילית אחרי השקת אמזון גו, הרשתות האמריקאיות חששו גם מכך שקונים בעלי הכנסה נמוכה נוהגים לשלם במזומן. מחוקקים בכמה ערים, ביניהן סן פרנסיסקו, שוקלים איסור על חנויות ללא מזומנים. הקמעונאים בארה"ב גם מפעילים חנויות גדולות רבות, שהמעקב אחרי מוצרים שנמכרים בהן יהיה יקר יותר.

וולמארט בוחנת כעת מצלמות עם בינה מלאכותית בחנות שלה בניו יורק, שיכולות לזהות מאות מוצרים, אבל רק לצורך ניהול רמות של מלאי. הרשת הזו מתכננת לבדוק מערכת בחנות של 30,000 פריטים "בעולם האמיתי", שהיא כמעט בגודל מגרש פוטבול, אבל הדובר שלה מסר כי אין ניסויים במצלמות לקניית מוצרים.

קרוגר השיקה בשנה שעברה מערכת שמאפשרת ללקוחות לסרוק ולמלא בשקיות מוצרים ולשלם על-ידי סריקת ברקוד. היא בחנה עוד רעיונות לתשלום מהיר יותר, אך לא אימצה את טכנולוגיית אמזון גו, מסר בכיר לשעבר בחברה. 

בישראל הטכנולוגיה כבר עובדת: שופרסל מפעילה חנות פיילוט בתל אביב

דבר שיתוף-הפעולה בין טריגו ויז'ן הישראלית לטסקו כבר פורסם באחרונה ב"גלובס", אבל בשורת החנות ללא קופות כבר נמצאת גם בישראל. כפי שנחשף לפני כחודש ב"גלובס", שופרסל הקימה, בשיתוף עם טריגו ויז'ן, חנות פיילוט ראשונה בתל-אביב שאין בה קופות או מפעיליהן, שמאפשרת לצרכנים לקחת מוצרים מהמדף ולצאת מהחנות מבלי לשלוף אמצעי תשלום. חוויית המשתמש דומה לזו שניתנת בחנויות ללא קופות של ענקית הקמעונאות המקוונת אמזון - פשוט לקחת את המוצר מהמדף ולצאת מהחנות. החיוב מתבצע אוטומטית באמצעות זיהוי של האפליקציה בסמארטפון.

תקרת החנות, שגודלה כ-100 מ"ר, מכוסה ברשת של 35 מצלמות שעוקבות אחרי כל מה שזז במרחב, ומזהות באמצעות טכנולוגיה של בינה מלאכותית את הלקוח ואת המוצר שהוא לוקח מהמדף. לא מדובר על קופה בשירות עצמי, אלא על ביטול מלא של השימוש בברקוד ופעולת הסריקה בקופה.

איך זה מתנהל? אנחנו מרימים מהמדף שקית של חטיף פופולרי, והמערכת מיד מזהה אותנו על המסך כדמות שאוחזת אותו, ואת המוצר כמשויך אליה. ליד הדמות מתווסף המספר אחת, שמשמעותו מספר הפריטים שבידינו. אנחנו מניחים את המוצר בעגלה, ומרימים מוצר נוסף. כעת המספר משתנה לשתיים - כלומר יש שני פריטים שמשויכים לקנייה שלנו. כשאנחנו מנסים להחזיר את אחד המוצרים בחזרה למדף, המספר יורד בחזרה לאחת. במציאות ה"מוח" של המערכת לא נמצא בחנות, וכל מה שניתן לראות בחנות עצמה הוא התקרה המלאה במצלמות.

חברת הסטארט־אפ הישראלית טריגו ויז'ן הוקמה ב-2017 על-ידי האחים מיכאל ודניאל גבאי.  

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן