גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הכריעו חובות של מיליארדים את מלכת האקססוריז של סין

ההאטה הכלכלית במדינה חושפת עוד ועוד חברות לקשיים בהתמודדות עם חובות עתק שנטלו בשנות הצמיחה המטאורית ● ניאוגלורי, יצרנית חיקויי התכשיטים הגדולה בעולם, שהתרחבה בזכות החובות לתחומים כמו הנדל"ן והמלונאות, עומדת כעת על סף חדלות פירעון, והיא לא לבד

חנויות במתחם השוק הסיטונאי של העיר איוו,/  צילום: רויטרס, Carlos Barria
חנויות במתחם השוק הסיטונאי של העיר איוו,/ צילום: רויטרס, Carlos Barria

כשהיא הייתה בת עשרה בשנות ה-70, ז'ו שיאוגנטנג מכרה ברחובות תכשיטים זולים, ונסעה מעיר לעיר כשהיא ישנה ברכבות. כך נולדה חברת חיקויי התכשיטים הגדולה ביותר בעולם, ניאוגלורי (Neoglory Holdings Group).

כשהיא ממנפת את אימפריית התכשיטים הזולים שלה, "מלכת האקססוריז של סין" הוסיפה בתי מלון, משרדים וקניונים לנכסים שלה. היא זכתה במושב באסיפה הלאומית הסינית, קיבלה שלל תארים וציוני שבח, כמו תואר "יזמית השנה" של ארנסט אנד יאנג, והקימה את גורד השחקים הגבוה ביותר באיוו (Yiwu), עיר מסחר מדרום לשנגחאי.

אבל כעת, ההאטה הכלכלית בסין הפכה את ז'ו לידועה בזכות משהו אחר - מיליארדי הדולרים שלה בחובות. בית משפט לפשיטות רגל קבע באפריל ש"ניאוגלורי אינה מסוגלת לפרוע את חובותיה, אין לה די נכסים לפרוע את כולם, והיא כנראה חדלת פירעון".

מלכודת של סיכון

היפוך הגורל של ז'ו, שנמנתה עם האנשים העשירים ביותר בסין, הוא חלק ממגמה חדשה, שלכדה רבים מהיזמים הכוכבים שהפיקו את הבום הכלכלי הגדול של סין.

במשך שנים, הצמיחה המטאורית בסין תגמלה היטב את היזמים הנועזים, שרבים מהם לוו סכומים גבוהים כדי לנצל את השעה. הצמיחה במלוא הקיטור גם הסוותה את השגיאות האסטרטגיות של חברות - מלבד חובות מופרזים, רבות מהן התרחבו יתר על המידה למגזרים לא מוכרים להן וצפופים. הבעיות הללו ניכרות יותר היום, כאשר הצמיחה בסין הואטה לקצב האיטי ביותר זה 25 שנים. הקשיים של החברות הללו מעיקים בפני עצמם על הצמיחה.

בעשור האחרון, החוב הכולל בסין זינק פי ארבעה, לפי שלושה בערך מהתמ"ג של השנה שעברה. חובות החברות מהווים שני שלישים מהסך, כלומר יותר מ-26 טריליון דולר ב-2018, לפי הבנק לסליקה בינלאומית מבאזל (BIS).

סימני מצוקה דרמטיים

חברות ממשלתיות חייבות את מרבית הכסף הזה, אבל סימני המצוקה הם דרמטיים יותר בחברות הפרטיות, שיש להן פחות השפעה על הנושים ופחות תמיכה מהמדינה ומהנשיא שי ג'ינפינג, שרואה את המגזר הציבורי כגורם הכלכלי החשוב ביותר.

יזמים סינים רבים נוטים "לקחת כמה שיותר הלוואות, גם אם עסק הליבה שלהם אינו זקוק להן", אמר ג'וזף פטן, פרופסור למימון וחשבונאות באוניברסיטה הסינית בהונג קונג. המערכת הסינית של הנחתת החלטות מלמעלה למטה מרעיפה על יזמים מצליחים הזדמנויות עסקיות חדשות ואת התמיכה הפוליטית שנחוצה לממש אותן, הוא אמר. זו אסטרטגיה מנצחת בימי שגשוג - שלא מציעה הרבה הגנה בתקופות של האטה.

ניאוגלורי מימנה את ההתפתחות שלה לממדי תשלובת בהלוואות גדולות, שתפחו ל-6.8 מיליארד דולר, למרות שהדוחות הכספיים שלה הראו הון עצמי נמוך ורווחים חלשים. מאחורי הקלעים, החברה לקחה סיכונים חדשים כדי ללוות, כולל מועדי פירעון קרובים יותר ויותר. הצרות פרצו אל פני השטח באמצע ספטמבר, כאשר ניאוגלורי לא פרעה תשלום אג"ח. אחר כך באו עוד חדלויות פירעון.

ניאוגלורי מסרה שהיא טעתה כשפתחה עוד חנויות פיזיות כאשר הקמעונאות המקוונת הייתה מבטיחה יותר, ובנתה יותר מדי החזקות נדל"ן באתרים לא ראויים.

ב-2017 החלה בייג'ין לנסות לצמצם את מה שהיא הגדירה כהלוואות מוגזמות של המגזר הפיננסי, כולל בנקים וחברות לא פורמליות שמנהלות כספים באינטרנט. הירידה הזו מהמינוף הפיננסי גרמה למחסור במזומנים בחברות פרטיות רבות.

מחנק מזומנים

מחנק המזומנים חשף את הבעיות היסודיות של ניאוגלורי: מגזר התכשיטים שהיה פעם נישה הפך לעמוס ותחרותי, עם שולי רווח מתכווצים. ובצד הנדל"ן, קבלנים ברחבי סין המשיכו לבנות קניונים ודירות כמו אלו שהקימה החברה של ז'ו.

כלכלת סין הרחבה מאבדת מומנטום. הצמיחה הגיעה למקסימום של 10.6% בשנת 2010, והכלכלנים פסימיים יותר ויותר שהיעד הממשלתי של 6% יושג השנה. ההאטה הזו מותירה הרבה תוכניות ללא השלמה, כולל תמיכה באזורים כפריים עניים במיוחד.

נחוצות במיוחד הן חברות שעשויות להוביל את סין לדרגת התפתחות חדשה שתלויה פחות בבנייה וביצוא. החובות הגדולים מקשים על בעלי העסקים להשקיע בהמצאה מחדש של הכלכלה והם פוגעים באמון העסקים, יחד עם סכסוכי הסחר עם ארה"ב.

שוק האג"ח הקונצרניות הוא רק חלק קטן מפאזל האשראי הסיני, אבל הוא שקוף יחסית בהשוואה להלוואות בנקאיות, וממחיש את הקצב המואץ של נטילת חובות וחדלות פירעון על ידי חברות פרטיות. מכמויות זניחות לפני עשר שנים, לחברות הסיניות היו בשנה שעברה אג"ח לפדיון בסך 1.72 טריליון דולר, הסכום השני בגובהו אחרי זה של חברות אמריקאיות, שהיה 5.81 טריליון דולר, לפי נתוני ארגון OECD.

כלכלנים רבים אומרים שמהירות צבירת החובות מדאיגה. צבירה בקצב כזה הקדימה תקופות מיתון במדינות אחרות, כולל לפני המשבר הפיננסי העולמי ב-2008.

כדי לעזור לעסקים הפרטיים, בייג'ינג מפחיתה מסים וביורוקרטיה, ולאחרונה היא ביטלה פיקוח מגבלות על מתן אשראי ועודדה את הבנקים להלוות יותר. היא גם מאותתת שכמה מהעסקים הכוכבים לשעבר לא שווים חילוץ.

יותר מ-18 אלף חברות הצליחו להגיש בקשות פשיטת רגל לבתי משפט סיניים בשנה שעברה, כמעט פי שניים ביחס ל-2017. מדובר במהלך שהיה כשלעצמו נדיר בסין. שיא נרשם גם בחדלויות הפירעון של אג"ח - 125 כולל זו של ניאוגלורי - פי חמישה ביחס ל-2015. השנה קצב חדלות הפירעון מהיר אפילו יותר, עד כה.

לא רק תכשיטים זולים

ז'ו מייחסת את הרוח היזמית שלה לילדותה בסמוך לעיר איוו באזור כפרי. היא פתחה דוכן מכירות באיוו ב-1985, וניאוגלורי החלה לייצר תכשיטים ב-1995. בתוך עשר שנים, ז'ו הפכה לאישה העשירה ביותר במחוז ז'ג'יאנג ולסמל העלייה של המדינה לדרגת מעצמה תעשייתית.

היא ויצואנים נוספים הפכו את איוו לענקית עולמית של מוצרים זולים, מגרביים עד קישוטי חג מולד.

המחרוזות והעגילים של ניאוגלורי נמכרים בכל העולם, כולל באמזון ובחנויות ג'יי.סי פני בארה"ב. ז'ו הקימה מתחם מאסיבי שכולל לא רק מפעל אלא גם דירות לבני משפחתה ומגורים לעובדים, שבשלב מסוים מנו 7,000 איש ואישה.

ז'ו מונתה לאסיפה הלאומית של סין, שם תרומתה כללה הצעות סיוע לחברות פרטיות. כשהממשלה החלה לפתוח את שוק האג"ח לחברות פרטיות, ניאוגלורי הייתה אחת ההנפקות הראשונות ב-2011.

המקור החדש של ההון סיפק לז'ו את היכולת לממש שאיפות גדולות יותר מתכשיטים זולים. רוב תקבולי ההנפקה הראשונה של 1.6 מיליארד יואן ב-2011 הופנו לבניית "מרכז הסחר העולמי" בעיר, קומפלקס של ארבעה גורדי שחקים עם מלון וקניון בגובה 52 קומות.

ניאוגלורי הוסיפה אחר כך פרויקטים של וילות ודירות במימון אג"ח, והכפילה את החזקות הנדל"ן שלה ל-30% מהנכסים. אלא שההצטיידות של ז'ו בנדל"ן באה באיחור רב. כאשר היא חנכה את "מלון שנגרי-לה" ביוני 2017, האג"ח הראשונה שלה התקרבה לפדיון.

הכלכלה הסינית האטה, וניאוגלורי ניצבה בפני עלויות גבוהות יותר בבית ויריבות עם פחות עלויות חו"ל. התגובה הייתה הגדלה של נפח הייצור. מפעלי החברה בסין ייצרו 900 מיליון פריטי תכשיטים בחודש, כאשר מתחרים פחות יקרים צצו בווייטנאם ובמקומות נוספים.

כמעט כל תריסר הנפקות האג"ח של ניאוגלורי - בהיקף מיליארד עד שני מיליארד יואן כל אחת כמה פעמים בשנה - התבססו על סיכון מוגדל. לפי תשקיפי ההנפקות האחרונות, המטרה העיקרית הייתה לממן פירעון של אג"ח ותיקות יותר.

כדי לשלם לבעלי האג"ח, ניאוגלורי מנסה כעת למכור נכסים והחזקות בחברות פיננסיות. האותיות המוארות על מלון שנגרי-לה הן "להשכרה". 

עוד כתבות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג