גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות המשלוחים והנסיעות החדשות שואפות לשבש שווקים מסורתיים - אבל מחסלות בעיקר את עצמן

אובר וליפט "שורפות" מיליארדים כדי למשוך לקוחות, בשוק המצרכים לארוחות החברות נופלות כמו דומינו, ותעשיית משלוחי המזון מוצפת במתחרות ● למה החברות החדשניות עסוקות במלחמה ביניהן במקום להילחם בשחקניות הוותיקות, ואיך הצרכנים נהנים מכך?

נהגת של אובר בפעולה / צילום: רויטרס, Rodrigo Garrido
נהגת של אובר בפעולה / צילום: רויטרס, Rodrigo Garrido

"שיבוש" (Disruption) היא מילה נפוצה ואהובה בעמק הסיליקון, אך משקיעים מתחילים להבין שמדובר בחרב פיפיות. חברות רבות מנסות "לשבש" שוק קיים - כך למשל, אובר  וליפט  שמו לעצמן למטרה לשבש את תעשיית המוניות. מגרש החברות השואפות לתואר "משבשת" של שוק מסוים הפך לכל-כך צפוף, שכמות הזמן שהן מקדישות להכשלה הדדית זהה לכמות הזמן שהן מקדישות לקריאת תיגר על השחקניות המבוססות שאותן הן רוצות להדיח.

כפי שניסח זאת פרופ' קלייטון כריסטנסן מבית הספר לעסקים של הרווארד בשנות ה-90', חברות משבשות מתחילות את הקריירה שלהן באמצעות משיכת צרכנים מתחתית הסולם, אלה שאינם זוכים לשירות מספק - לפני שהן מעפילות אל פלח השוק האיכותי. כעת הורחבה הגדרה זו, כך שכל חברה שמשתמשת באופן כלשהו בטכנולוגיה כדי לתקוף חברות מבוססות - זוכה לכינוי "משבשת".

אובר לא משבשת רק את שוק המוניות, אלא נכנסה גם לשוק משלוחי המזון באמצעות אובר איטס, לצד DoorDash, גראבהאב, Postmates וחברות רבות אחרות. בשוק הנדל"ן צצו חברות iBuying - חברות סטארט-אפ שמשתמשות בטכנולוגיה כדי לאמוד את שוויין של יחידות דיור ולהציע עבורן מחיר - כמו Opendoor ו-Offerpad. הן מבקשות לשבש את מודל הנדל"ן המסורתי באמצעות מכירה מהירה של יחידות דיור בעזרת אלגוריתמים.

שליח של גראבהאב./ צילום:  Shutterstock ס.א.פ קריאייטיב,

הבעיה מתחילה כשהמשבשות נלחמות זו בזו, אז הן מתחילות "לשרוף" המון כסף של משקיעים, בעודן רושמות התקדמות זעומה במאמציהן להתבסס ולעבור לרווחיות. ניתן לקרוא לזה דילמת המשבשת הדואלית.

אמזון כבשה את השוק בלי תחרות

סיפורן של ספקיות ערכות המצרכים משמש כאות אזהרה בהקשר הזה. חברת בלו אפרון הייתה חלוצה בתחום עם ניסיון להפוך את "הבישול הביתי המדהים לזמין לכולם". אולם בסביבה עתירת הון סיכון שחיפש את הדבר החדש הבא, בלו אפרון מצאה את עצמה מול מספר גדול של מתחרות. Munchery, שגייסה 125 מיליון דולר ושנסגרה לאחרונה, הצהירה שמשימתה היא "להפוך ארוחות טעימות, בריאות, איכותיות וזולות לחוויה נגישה לכל אדם בכל מקום". נשמע מוכר?

ערכה של בלו אפרון./ צילום:  אתר החברה

לא מדובר בחברה היחידה שקרסה: Chef'd נסגרה ב-2018 ו-Sprig ב-2017. גם החברות Spoonrocket ו-Bento כבר אינן קיימות. בלו אפרון עדיין חיה ובועטת, אך מחיר מנייתה צלל בכ-95% ממחירה בהנפקה הראשונית לציבור לפני שנתיים, ושוויה עומד על 90 מיליון דולר בלבד. מ-2014 "שרפה" בלו אפרון יותר מחצי מיליארד דולר, כך על-פי FactSet.

גם תעשיית משלוחי המזון עלולה ללכת במסלול דומה. SeamlessWeb, שהתמזגה בסופו של דבר עם גראבהאב ב-2013, פרצה את הדרך לתחום משלוחי המזון המקוונים של ימינו. כיום, כמות החברות שמחקות אותה עולה על גדותיה. הן נאבקות זו בזו על פעילות עסקית משותפת, שכן סועדים רבים מדווחים שהם משתמשים במספר רב של יישומים, באותה המידה שהן נאבקות על הגדלת הפופולריות של שוק המשלוחים המקוון.

לעתים קרובות, המשמעות של הגדלת מספר הסועדים היא דמי משלוח נמוכים יותר, או אי-גביית דמי משלוח, וכן זמני משלוח קצרים יותר - שמצריכים מספר גדול יותר של נהגים בתשלום. שיטוט באתר האינטרנט VC Fund My Life, שמציג הנחות ודברים חינמיים שסטארט-אפים מציעים, העלה הנחות מ-Postmates ,DoorDash ו-Caviar, בנוסף לחברות אחרות. בשל התחרות הגוברת, איבדה מניית גראבהאב קרוב ל-45% מערכה בתשעת החודשים האחרונים.

חלק מהבעיה טמון בכך שמשבשות פוטנציאליות אינן זוכות ביתרון השחקנית הראשונה בשוק כפי שהיה בעבר. לא נרשמה שום הסתערות המונית למכירת ספרים באינטרנט לאחר שאמזון פתחה את האתר שלה ב-1995. רשתות ספרים מבוססות כמו בארנס אנד נובל ובורדרס לא זיהו את האיום - עד שהיה מאוחר מדי.

לעומת זאת, Opendoor, חלוצת ה-iBuying, חייבת להתמודד גם עם שחקניות חדשות כמו Offerpad ,Knock ו-Flyhomes, וגם עם ענקית הנדל"ן המקוונת Zillow - שהודיעה השנה כי תסיט את המיקוד שלה ממודל מכירת הפרסום לסוכנויות נדל"ן, ותתמקד ביתר שאת בקונספט האוטומטי. מנכ"ל Zillow ריץ' בארון כינה את חברות ה-iBuying "איום קיומי" למודל המסורתי של החברה וחש שעליו להיות מעורב באופן משמעותי, כך על-פי דיווחים.

החברות מבזבזות על "פיתוי" לקוחות

התחרות המחריפה משקפת עידן שבו משקיעים גדולים, שמחפשים נואשות אחר תשואות לנוכח הריבית הנמוכה, מזרימים כסף לחברות סטארט-אפ באופן חסר תקדים. על-פי חישובי ה"וול סטריט ג'ורנל", נכון לאפריל עדיין היו בבעלות פרטית 88 חברות סטארט-אפ אמריקאיות עם שווי של מיליארד דולר או יותר - לעומת 43 חברות כאלה לפני חמש שנים בלבד.

אובר וליפט הן אולי הדוגמאות הבולטות ביותר של דילמת המשבשת הדואלית. עדיין לא ברור מי הייתה הראשונה בשוק (ליפט נוצרה מחברה ותיקה יותר בשם Zimride), אך שתיהן מציעות בדיוק את אותו שירות הזמנת הסעות. התוצאה - בארה"ב עסוקות שתי החברות במאבק טריטוריאלי על בסיס חופף של לקוחות, למרות שהפוטנציאל של מרבית שוק התחבורה עדיין אינו מנוצל.

אובר./ צילום:  Shutterstock ס.א.פ קריאייטיב,

למרות ששתי החברות הוסיפו לאחרונה חלופות זולות יותר כמו אופניים וקטנועים, הן ממשיכות לבזבז את חלק הארי של המימון שלהן על "פיתוי" של לקוחות. אובר "שרפה" קרוב ל-10 מיליארד דולר במזומנים מאז 2016, על-פי FactSet, בעוד שליפט - הקטנה מבין השתיים - בזבזה 1.4 מיליארד דולר. למרות כל הכסף שבוזבז, הודיעה ליפט במסמכים לרגולטורים כי שירותי קריאת ההסעות היוו 1% בלבד מסך הקילומטרים שנסעו כלי הרכב בארה"ב ב-2016.

שתי החברות נשארות לא רווחיות, אך ליפט גייסה 2.6 מיליארד דולר בהנפקתה הראשונית לציבור במארס, ואובר גייסה 8.1 מיליארד דולר בהנפקה ראשונית במאי, מה שמספק לשתיהן שפע של "תחמושת" להמשיך לשבש זו את זו. נותר רק לראות כמה מכל הכסף הזה "ייחטף" בידי לקוחות קיימים מתוחכמים שמנצלים את היריבות בין שתי החברות כדי לחלץ הנחות והטבות מכל אחת. 

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?