גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר מלחמת הסחר 1: כלכלת סין צמחה בקצב האיטי ביותר מאז 1992

מתחי הסחר עם ארה"ב והימנעות של עסקים מהשקעות גדולות גברו בהשפעתם על התמריצים שהגיעו מבייג'ינג ● כלכלנים צופים כעת הקלות נוספות מטעם המדינה לעידוד הצמיחה

מפעל לייצור כלי עבודה בסין / צילום: רויטרס
מפעל לייצור כלי עבודה בסין / צילום: רויטרס

כלכלת סין צומחת כעת בקצב האיטי ביותר זה עשרות שנים, על רקע מתחי הסחר המתמשכים עם ארה"ב ועסקים שנמנעו מהשקעות גדולות למרות העידוד של בייג'ינג.

הכלכלה צמחה בקצב שנתי של 6.2% בלבד ברבעון השני, אפריל-יוני, לעומת 6.4% ברבעון הראשון. כלכלנים צפו צמיחה של 6.3%.

השקעות העסקים נשארו נמוכות על בסיס רבעוני, למרות שבחודש שעבר נרשמה התחלה של הבראה פוטנציאלית כאשר בייג'ינג עודדה את הבנקים להלוות יותר. היצוא ירד ביוני בהשוואה ליוני 2018 אחרי ששיחות הסחר עם וושינגטון נכשלו, ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ העלה את המכס על מוצרי יבוא רבים מסין.

הנתונים מראים שהאסטרטגיה הסינית של עידוד הצמיחה על ידי קיצוץ של 291 מיליארד דולר (2 טריליון יואן) במסים נכשלת באופן כללי. ראש הממשלה לי קקיאנג שהכריז על הקיצוץ במרץ, הגדיר אותו כדרך הוגנת ויעילה להקל על חברות.

סנטימנט העסקים ברבעון שעבר היה בן ערובה של הפיתולים והפניות במחלוקת הסחר. מבוי סתום בדיונים עם ארה"ב ניפץ את התקוות לעסקה בסוף מאי, והעסקים הסיניים חוששים ששתי המעצמות אינן יכולות לפתור את המחלוקות ביניהן, אף על פי שהנשיאים טראמפ ושי ג'ינפינג נועדו בסוף יוני ביפן והסכימו לחדש את השיחות.

"צריכה להיות תנודתיות גדולה בכלכלה הסינית כעת", אמר טינג לו, הכלכלן הראשי לסין בחברת נומורה אינטרנשיונל. לקיצוצי המס אין כנראה השפעה גדולה על הסנטימנט, להערכתו.

מצפים לעוד תמיכה

כלכלת סין צמחה בקצב האיטי ביותר מאז 1992 לפחות, כאשר נתוני הצמיחה החלו להתפרסם. כלכלנים צופים שבייג'ינג תקל עוד יותר את ההגבלות על הלוואות כדי להשיג את יעד הצמיחה הרשמי לשנה זו, של 6%-6.5%. הציפייה לתמריצים נוספים היא הסיבה שבורסת שנגחאי נסחרה בעליות למרות הנתון החלש.

מאו שנגיונג, דובר של לשכת הסטטיסטיקה הלאומית, אמר שלסין יש "יתרות מספיקות של מדיניות" כדי לייצב את הכלכלה במחצית השנייה של השנה, כולל עוד הפחתות מסים והגדלה ההשקעה בתשתיות.

ההשקעה בגשרים, כבישים ועוד תשתיות עלתה במחצית הראשונה של השנה ב-5.8% לעומת 5.6% בינואר-מאי. תפוקת המפעלים עלתה ביוני ב-6.3% מיוני 2018, מול עלייה של 5.3% במאי.

בכל זאת, כלכלנים מפקפקים בכך שנתוני ההבראה בייצור ביוני, לפי הסטטיסטיקה הרשמית, הם בני-קיימא. נומורה חישבה שברבעון השני, תפוקת המפעלים עלתה ב-6.5% על בסיס רבעוני, מול עלייה של 6.5% ברבעון הראשון.

ליו לי-גנג, כלכלן בסיטיגרופ, אמר שהעלייה ביוני נבעה מעלייה בהלוואות חדשות. גידול של פחות מ-6% בהשקעות בייצור במשך חודשים רצופים לפחות (אפריל-מאי) משך כלפי מטה את הייצור הכולל ברבעון שעבר, לדבריו.

פיי שינגפינג, מומחית שיווק בחברת סופרסטאר שנזן אוטומיישן, שמייצרת ערכות סוללה לכלי רכב חשמליים ולטלפונים ניידים, אמרה שקשה לעשות עסקים בגלל האטה חדה בשוק הרכב הסיני.

היא מקווה שהממשלה תשיק מדיניות מיטיבה יותר לעידוד צריכה מקומית, בייחוד בתעשיית הרכב. "בלי עוד אמצעי תמיכה, יהיה לנו קשה בשנים הבאות".

נתון חיובי נוסף ביוני היה הצריכה, עם מכירות גבוהות מהצפוי לצרכן. ז'ו האיבין, כלכלן בג'יי.פי מורגן, אמר שמכירות גבוהות יותר של כלי רכב העלו את המכירות לצרכן ויעלו את הצריכה במחצית השנייה של השנה.

המשק לא מגיב

בייג'ינג מעודדת זה חודשים את הערים להוציא יותר כספים, והיא מקילה את האשראי, אבל המשק לא מגיב במהירות. אנליסטים מעריכים שהרשויות המקומיות נמנעות מהשקת פרויקטים חדשים מחשש שהמפלגה תאשים אותן בצבירת עוד חוב. הצנע הזה אולי מבשר טובות למצבה הפיננסי של סין בטווח הארוך, אבל רכבת מהירה, כבישים מהירים ועוד מיזמים ברמה הארצית לא יספיקו כדי להגדיל את ההשקעה בתשתיות במחצית השנייה של השנה.

במקביל, אי הוודאות ביחס לסכסוך הסחר בין סין לארה"ב מעיקה על סנטימנט העסקים. היצוא הסיני ירד ביוני ב-1.3% מיוני 2018 אחרי עלייה של 1.1% במאי, לפי נתונים רשמיים מהשבוע שעבר.

כלכלנים אומרים שייתכן שבייג'ינג תיאלץ לרופף את המדיניות המוניטרית, על אף שהסכנה היא שרמות החוב יעלו. אחרי יציבות יחסית בשנה שעברה, החוב הכולל בסין הגיע ל-274% מהתמ"ג הסיני שהיה 13 טריליון דולר בסוף מארס, עלייה מ-242% בסוף דצמבר, לפי חישובי קבוצת מקוארי האוסטרלית.

ז'ו נינג, פרופסור במכון הלאומי למחקרים פיננסיים באוניברסיטת צינגואה, אמר שהקלת דרישות ההון העצמי מהבנקים או הפחתת ריביות הבסיס יסכנו את ערך היואן, ויעיקו על שיחות הסחר. אמצעים אלו גם התבררו כפחות יעילים להמרצת צמיחה. זו הסיבה לכך שאין לפי שעה תמריצים כאלו שהציבור קיווה שיהיו, אמר ז'ו. 

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות