גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר שלא הכרתם: הצרכנים בדרום קוריאה מחרימים מוצרים יפניים

סופרמרקטים, בתי ספר וסוכנויות נסיעות מצטרפים למחאה על ההגבלות שהטילה טוקיו על יצוא חומרים רגישים שחיוניים לתעשיית ההייטק

סופר מרקט בסיאול. לא קונים ולא מוכרים מוצרים יפניים / צילום: רויטרס, Heo Ran
סופר מרקט בסיאול. לא קונים ולא מוכרים מוצרים יפניים / צילום: רויטרס, Heo Ran

בחנות 365 Fresh Mart בסיאול, בירת דרום קוריאה, סל הקניות גדוש בחבילות של סיגריות יפניות Seven Stars באריזת ואקום, שאסורות למכירה. בירות מקומיות מתוצרת דרום קוריאה ממלאות את מדפי המקרר במקום המותגים היפניים Asahi ו-Sapporo שחלשו על המדפים בעבר. ברחבי החנות מוצבים שלטים שמסבירים את תמהיל המוצרים החדש.

"החנות הזאת לא מוכרת מוצרים יפניים! אין קנייה! אין מכירה!" מכריזים השלטים. בכרזה שמתנוססת מעל הכניסה נכתב: "ליפן אין חרטה על העבר!".

על אף שהסיגריות היפניות נמנו עם הלהיטים הכי נמכרים בחנות, הצטרף מנהל הסופרמרקט, קים ג'ונג-מיונג, ללא היסוס החודש לקמעונאים הדרום קוריאנים, שמספרם עולה על 50,000, שמטהרים את מדפיהם ממוצרים יפניים, לדברי אחד מארגוני הסחר.

"לדעתנו חשוב יותר להבהיר את האמת מאשר לדאוג לרווח שלנו", אמר קים.

מה שהחל כמלחמת סחר לא-מתוקשרת בין טוקיו לסיאול על אספקת חומרים לתעשיית ההייטק התפתח לתנועת חרם שמתפשטת ברחבי דרום קוריאה - תגובת נגד חריפה נגד בגדים, חבילות נופש ומוצרי אלקטרוניקה יפניים.

מרבית אזרחי דרום קוריאה נמנעים מרכישת מוצרים יפניים, על פי ממצאי סקר שנערך לאחרונה.

זה לא נגמר כאן. בתי ספר מבטלים טיולים ליפן, לדברי אחת מחברות התעופה הדרום קוריאניות. סוכנות נסיעות גדולה מדווחת שההזמנות החדשות לנסיעות ליפן התכווצו בשבוע שעבר ב-50%. תמונה של פאב בסיאול שמציע כחצי ליטר בירת אסאהי מהחבית תמורת 1 מיליון וון דרום קוריאני (849 דולר) הפכה לוויראלית. 

כמה יפן מייצאת

הקרב מול יוניקלו

מפגינים התאספו לפני כמה חנויות של רשת Fast Retailing, שבבעלות יוניקלו, בסיאול, כשהם נושאים שלטים שעליהם נכתב "החרימו את יפן".

יוניקלו, הפועלת מטוקיו, מושכת ביקורת חריפה במיוחד בעקבות דברים שאמר בשבוע שעבר סמנכ"ל הכספים של Fast Retailing, טקשי אוקזאקי, שהודה כי המכירות בדרום קוריאה ירדו, אך הוסיף כי אינו מצפה לנזק ממושך. אמצעי התקשורת של דרום קוריאה מתחו עליו ביקורת.

בעקבות הדברים התנצלה דוברת יוניקלו על הבלבול, והבהירה שאוקזאקי התכוון לומר שהחברה מקווה שהחרם לא יהיה ממושך.

ההתלקחות החדשה בסכסוך בין שתי המדינות השכנות החלה ב-1 ביולי, כשיפן הטילה מגבלות יצוא על דרום קוריאה. זה היה המהלך האחרון בעימות הממושך בין ממשלתו של שינזו אבה ביפן לבין נשיא קוריאה הדרומית מון ג'אה-אין, על מה שקרה במלחמת העולם השנייה.

המגבלות החדשות מאיטות את משלוחיהם של שלושה חומרים חיוניים לייצור מוליכים למחצה וצגים גמישים - שניים ממנועי כלכלתה מבוססת-היצוא של דרום קוריאה.

פקידים בטוקיו אמרו שהמהלכים מוצדקים מטעמי ביטחון לאומי, והאשימו את דרום קוריאה שלא עשתה מספיק לוודא שכימיקלים מתוצרת יפן לא יישלחו למדינות סוררות שישתמשו בהן לייצור נשק. אחד מעוזריו הקרובים ביותר של אבה אמר שצפון קוריאה עשויה להיות אחד היעדים.

"תכסיס ערמומי"

סיאול הכחישה את אמיתות הטענה. צפון קוריאה מתחה ביקורת חריפה על מדיניות הסחר של יפן בכתבה באמצעי התקשורת הממלכתיים. "זהו תכסיס ערמומי שנועד להצדיק את הנקמה הכלכלית הלא-סבירה באמצעות הסוואתה כ'סוגיה שקשורה לביטחון הלאומי'", נאמר באמצעי התקשורת הממלכתיים של צפון קוריאה באשר למגבלות היצוא של יפן.

מומחים אינם צופים שסכסוך הסחר הזה ייפתר בעתיד הקרוב. שתי המדינות צפויות להציג את טיעוניהן בפגישת המועצה הכללית של ארגון הסחר הבינלאומי בשבוע הבא. בינתיים הסכסוך גורם לבעיות קצרות טווח בשתי המדינות.

מדובר במשחק שבו שני הצדדים מפסידים - גם דרום קוריאה וגם יפן - לדברי חברת שירותי הברוקרים CLSA, שהוסיפה כי קרוב לוודאי שזוהי הפעם הראשונה שבה גלש הסכסוך ליחסים הכלכליים הדו-צדדיים. כלכלנים העריכו שמגבלות הסחר שהטיל ממשל אבה עלולות בסופו של דבר לפגוע גם בחברות יפניות שתלויות בשבבי הזיכרון והצגים של דרום קוריאה.

פקידים יפנים עדיין לא הביעו שום חשש מההשפעה הכלכלית של החרם הלא-רשמי בדרום קוריאה.

אך לעת עתה התקרית הכעיסה את דרום קוריאה, שוק היצוא השלישי בגודלו של יפן. אזרחי דרום קוריאה מפיצים באינטרנט רשימות שמפרטות מוצרים יפניים, ומציעות חלופות מקומיות.

בחנות מכולת בסיאול הודה אחד הקונים, קוון בונג-צ'ון בן ה-82, שהוא מתעצבן כשהוא רואה מוצר יפני. "אני חש מרירות", אמר קוון. "אנחנו לא צריכים להשתמש במוצרים יפניים אם אנחנו יכולים להימנע מכך".

לא נוסעים ליפן

יותר מ-7.5 מיליון אזרחים דרום קוריאניים ביקרו ביפן בשנה שעברה, והפכו אותה למקום השני לאחר סין היבשתית ברשימת יעדי התיירות המועדפים על הדרום קוריאניים, שמהווים כ-25% מהמבקרים הזרים ביפן. מנהל סוכנות התיירות הממשלתית של יפן אמר ביום ד' שעבר שחלק מהחברות הדרום קוריאניות ביטלו טיולים, והודו כי צפויים ביטולים נוספים.

ביוטיוב הופיעו כמה בלוגרי וידיאו פופולריים כשהם קורעים לגזרים את כרטיסי הטיסה שלהם ליפן, או כשהם מבטלים טיולים ליפן.

חברות תעופה דרום קוריאניות מקצצות מחירים ומציעות הנחות נוספות כדי לשקם את הביקוש, לדברי פקיד ב-Hana Tour, חברת הנסיעות הגדולה ביותר בדרום קוריאה.

אך התנזרות מוחלטת ממוצרים יפניים היא משימה קשה - אפילו לאנשים שחשים מחויבות עמוקה לחרם, כמו קים סה-היון, תלמיד בית ספר בן 15.

"אסור לנו לשתוק", אמר קים. אבל לאחר מכן הוא הוסיף: "אני משתמש המון בעטים יפניים כי יש להם איכות טובה".

הצרכנים היפניים אינם מגיבים בצעדי נקם דומים. 

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"