גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרקוע הממושך של בואינג מתחיל לחלחל לכלכלת ארה"ב

חברות תעופה, ספקים ונתוני מסחר משקפים את השפעות המשבר של יצרנית המטוסים המובילה ● במרץ השנה קורקעו מטוסי החברה מסוג 737 מקס אחרי התרסקות קטלנית שנייה בתוך חמישה חודשים

מפעל בואינג ברנטון, וושינגטון. / צילום: רויטרס Lindsey Wasson
מפעל בואינג ברנטון, וושינגטון. / צילום: רויטרס Lindsey Wasson

הקרקוע הממושך של מטוס בואינג 737 מקס (MAX) מכה גלים ברחבי הכלכלה האמריקאית, פוגע במאזן הסחר של ארה"ב, ומעיב על הצפי העתידי של חברות התעופה, הספקיות ועשרות אלפי עובדיהן.

מגוון של חברות - החל בג'נרל אלקטריק, היצרנית היחידה של מנוע מקס באמצעות מיזם משותף, וכלה בספקיות חלקים קטנות יותר - מדווחות כי ספגו נזק פיננסי, או נאלצו לדחות את פרסום תחזיות הרווח שלהן, בגלל הפסקת משלוחי המטוס. כמה חברות תעופה אמריקאיות וזרות מצמצמות נתיבי תעופה, נמנעות מהגדלת הקיבולת או דוחות שכירת וקידום טייסים בגלל פרשת מקס.

בינתיים מעריכים כלכלנים שקיצוצי הייצור של בואינג פגעו ככל הנראה בתמ"ג של ארה"ב ברבעון השני של השנה, ומזהירים שהשפעה שלילית זו עלולה להחריף אם יצרנית המטוס לא תצליח לחדש את המשלוחים ברבעון הרביעי, כפי שהיא מקווה לעשות. 

משנים מסלול

אחת המעסיקות הגדולות

בואינג היא היצואנית התעשייתית האמריקאית הגדולה ביותר, ואחת מהמעסיקות הפרטיות הגדולות בארה"ב. מקס הוא המטוס הכי נמכר שלה, ומטוסים כאלה בשווי כולל של יותר מ-30 מיליארד דולר אינם נמצאים בשימוש מאז שרגולטורים ברחבי העולם קרקעו את המטוס בעקבות התרסקות קטלנית שנייה במרץ.

כמה חברות תעופה ופקידים צופים שהשימוש במקס לא יתחדש עד השנה הבאה. זה עלול לנגוס עוד יותר ביצוא האמריקאי ובהזמנות מוצרים בני-קיימא בתקופה שבה כבר מדווחות חלק מהיצרניות התעשייתיות על עלויות גבוהות יותר, ומקצצות את התפוקה בגלל מכסי המגן והמתח ביחסי הסחר.

"זה כבר חלק משמעותי מההאטה", אמר וורד מקרתי, כלכלן פיננסי ראשי בג'פריס.

הזמנות המוצרים בני-הקיימא בארה"ב ירדו במאי ב-1.3% לעומת החודש הקודם, כולל צניחה של 2 מיליארד דולר במכירות מטוסים אזרחיים וחלקי חילוף, לדברי משרד המסחר בחודש שעבר. יצוא מטוסים מסחריים מארה"ב צלל ב-12% בחמשת החודשים הראשונים של 2019 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

כלכלת ארה"ב עדיין ממשיכה לצמוח. מייקל פרולי, כלכלן ראשי לענייני ארה"ב בג'יי.פי מורגן צ'ייס, אמר שקיצוצי הייצור של בואינג גילחו ככל הנראה עשירית האחוז מהצמיחה השנתית החזויה ברבעון. הקונצנזוס בקרב האנליסטים הוא שהכלכלה תצמח בכ-1.3% ברבעון השני.

"הכלכלה גדולה. היא מתקדמת באופן טוב למדי למרות הבעיות של בואינג", אמר פרולי. אך כלכלנים מעריכים שהפגיעה תחמיר אם בואינג תבצע קיצוץ נוסף בתפוקה, כפי שהעריכו כמה אנליסטים.

לחץ על הספקיות

בואינג הקטינה את התפוקה כדי לצמצם את מספר המטוסים המצטברים במפעליה, ומהלך זה יצר לחץ על אלפי ספקיות שביצעו השקעות כבדות בייצור ובשכירת עובדים כדי להזין את ייצור מקס. חוסר הוודאות סביב חידוש השימוש במקס, ולגבי תוכניות הייצור של בואינג, מקשה על ספקיות אלה לקחת החלטות לגבי שכירת עובדים והשקעות.

"קרוב לוודאי שפיתחנו ארבעה-חמישה תרחישים בשבוע לגבי מה הם הולכים לעשות כדי לחדש את השימוש במקס", אמר נשיא GE Aviation, דיוויד ג'ויס, בסלון האווירי בפריז בחודש שעבר.

ג'נרל אלקטריק, ספקית המנועים היחידה של המקס באמצעות מיזם משותף עם החברה הצרפתית  Safran , מעריכה שהעיכובים בייצור המקס יעלו לה 300 מיליון דולר ברבעון השני. השותפות הפחיתו ב-5% את ייצור מנועי מקס, אך הן דואגות לכך שספקיותיהן ימשיכו לפעול בקצב מהיר יותר בתקווה שבואינג תגדיל את ייצור מקס בשנה הבאה.

בשבוע שעבר הודיעה בואינג כי תשלם פיצויים של עד 5.6 מיליארד דולר לחברות תעופה שנפגעו, וכי תשלומים אלה ייפרסו על כמה שנים. סכום זה מתווסף ל-2.7 מיליארד דולר בגין ההגדלה הצפויה של עלות ייצור המטוסים. ב-24 ביולי תפרסם בואינג את דוחותיה הכספיים לרבעון השני.

אף עובד לא פוטר

בואינג לא פיטרה שום עובדים בגלל משבר המקס. חלק מהעובדים אומרים שהם חוששים מפיטורים. החברה קיצצה לאחרונה את מספר הקבלניות שלה, במסגרת מאמציה לחסוך מזומנים. דובר החברה אמר שהקיצוצים אינם קשורים לקרקוע המקס.

בואינג ממשיכה לייצר 42 מטוסי 737 בחודש, ובשבוע שעבר אמרה כי בכוונתה להגדיל את הייצור ל-57 מטוסים בחודש בשלב מסוים בשנה הבאה, ולמסור את המטוסים שמצטברים במפעליה. אנליסטים מעריכים כי בסוף השנה יגיע מספר המטוסים שלא נמסרו ל-300.

רבות מ-13 אלף ספקיותיה של בואינג בארה"ב אמרו שהן ממשיכות בייצור על בסיס קצב של 52 מטוסים בחודש. התחייבותה האחרונה של בואינג להימנע מקיצוצים נוספים ולהגדיל את הייצור לאחר אישור חידוש השימוש במקס, מעוררת אופטימיות אצל כמה מהספקיות הגדולות.

בואינג  ממשיכה להיות הרכיב הגדול ביותר במדד דאו ג'ונס, והיא מהווה 9.4% ממנו. מניית החברה עלתה בקרוב ל-16% מתחילת השנה.

Spirit AeroSystems, שמייצרת את גוף מטוס מקס, בנוסף לחלקי מנוע, השעתה השנה את פרסום התחזית הפיננסית שלה לאחר קרקוע המטוס. בשבוע שעבר קפצה מניית החברה ב-7.1% באחד מימי המסחר לאחר שבואינג התוותה את יעד הייצור האופטימי שלה. מניותיהן של ספקיות אחרות, כמו  Triumph Group ו-Allegheny Technologies, הגיבו גם הן בעליות חדות.

חברות תעופה ביטלו טיסות

חברות תעופה נפגעו מהצפי המשתנה לחידוש השימוש במקס. יונייטד איירליינס הודיעה בשבוע שעבר שהקרקוע פגע בתוכניתה להגדיל השנה את הקיבולת.

סאות'ווסט איירליינס, חברת התעופה הגדולה ביותר בשוק טיסות הנוסעים בארה"ב, ומפעילת מטוסי מקס הגדולה ביותר בארה"ב, שכרה עובדים רבים במסגרת תוכניתה לצרף השנה לצי המטוסים שלה יותר מ-40 מטוסי סילון בנוסף ל-34 המטוסים שכבר נמסרו לה. כעת לוחצת סאות'ווסט על הבלמים. היא דחתה הכשרה ראשונית ל-50 הטייסים החדשים, והשעתה את קידומם של 50 טייסים אחרים שעמדו להפוך מטייסי משנה לקברניטים.

כמה טייסים אמרו שקרקוע המקס הוביל לביטול טיסות שעליהן הן בנו כדי להרוויח עוד כסף.

אחד מטייסי סאות'ווסט אמר כי בוצע קיצוץ של 25% בטיסות הנוספות שהיה מבצע בדרך כלל בתקופה זו של השנה. "אתה מנצל הזדמנויות, אבל הקיץ אין הזדמנויות", הוסיף הטייס.

מרבית טייסי אייר קנדה, שמספרם עולה על 400, הטיסו את 24 מטוסי המקס של החברה לפני קרקוע המטוס, וכעת הם בחופשה ומקבלים שכר חלקי בלבד, לדברי שני מקורות שמעורים בפעילויות החברה. 

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח