גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת ויליפוד: הדילמה של הנאשם הראשי - להסתכן בחיוב מיידי של עשרות מיליונים או למסור את גרסתו

הפסיקה של השופט אורן שוורץ, לפיה המצאת כתב התביעה לאלכסנדר גרנובסקי המסתתר באוקראינה הייתה תקינה - מעמידה את הנאשם המרכזי בפרשה בפני שתי אפשרויות ששתיהן רעות עבורו ● הדברים שימסור במסגרת התביעה האזרחית ישמשו כראיות גם במשפט הפלילי נגדו

האם חברת השלד הבורסאי שנותרה מחברת ההייטק אמבלייז תצליח היכן שרשויות האכיפה כשלו? אלכסנדר גרנובסקי, לשעבר בעל השליטה בקבוצת ויליפוד, נאשם כי גנב מקבוצת החברות בראשה עמד רבע מיליארד שקל. שני שותפיו לפשע לכאורה כבר מרצים עונשי מאסר כבדים, אך גרנובסקי עצמו מסתובב חופשי ברחבי אוקראינה. עד כה כל ניסיונות הבאתו לישראל לצורך העמדתו לדין - בין היתר באמצעות צווי הבאה ומגעים קדחתניים עם הרשויות באוקראינה - עלו בתוהו.

לפי כתב האישום נגדו, גרנובסקי נטל לכיסו רבע מיליארד שקל מכספי החברות הציבוריות אמבלייז, שעליה השתלט ב-2013, ושעם הפיכתה לשלד בורסאי שינתה את שמה ל"בי.אס.די"; ו-ויליפוד, שאותה רכש ב-2014, בעיקר בזכות קופת המזומנים שמצא באמבלייז.

הגניבה שביצע גרנובסקי, לפי האישום, התבצעה באופן הבא: גרנובסקי העמיד את כספי החברות הציבוריות בהן שלט כבטוחות לטובת בנקים זרים, בתמורה להלוואות שהעניקו לו בחברות פרטיות זרות שהיו בשליטתו. הוא לא הביא זאת לידיעת החברות הציבוריות, נושאי המשרה שלהן ומוסדותיהן, והסתיר את פעולותיו במשך תקופה ארוכה. לבסוף נקלע גרנובסקי לקשיים כלכליים, והבנקים ביקש לפרוע את הלוואתם. בשנת 2015, עוד בטרם נפתחה החקירה הפלילית בעניינו, עזב גרנובסקי את הארץ והעביר את השליטה בחברות לגורמים שעל-פי החשד שימשו כאנשי-קש שלו.

חברת בי.אס.די (לשעבר אמבלייז), החליטה שלא לחכות לתוצאות ההליך הפלילי בעניינו של גרנובסקי. באוגוסט האחרון הגישה החברה שנסחרת בבורסה בלונדון תביעה על-סך 162 מיליון שקל נגד שורה ארוכה של נתבעים, ובהם גם גרנובסקי, נושאי המשרה בחברה בתקופתו ורואי החשבון שליוו אותה. בתביעה דורשת החברה מגרנובסקי ושותפיו להשיב לחברה את הכספים שרוקנו מקופתה. התביעה הוגשה בייצוג משותף של עורכי הדין רם דקל ואוהד אנטמן ממשרד רם דקל ועורכי הדין לירן בר-שלום ועדי קופל-אביב ממשרד מיתר.

מסע לאיתור הנאשם

כפי שקורה לא אחת עם נתבעים שמקום מושבם אינו בישראל, הניסיונות של בי.אס.די למסור לגרנובסקי את כתב התביעה נתקלו בקשיים. לפי הדין בישראל, כדי שהמצאה של כתב תביעה למי שאינו מתגורר בישראל תיחשב תקפה, יש לקבל על כך אישור מבית המשפט.

החברה אכן קיבלה אישור לכך ומצאה את מקום מגוריו של גרנובסקי באוקראינה, שם נמסר לו כתב התביעה. אך גרנובסקי ביקש לבטל את המצאת כתב התביעה, בטענה כי היא בוצעה כדין. לאחרונה קיבל שופט בית המשפט המחוזי מרכז בלוד, אורן שוורץ, את טענות בי.אס.די והכיר בתוקפה של ההמצאה שבוצעה. בנוסף, נקבע גם המועד האחרון שבו יוכל גרנובסקי להגיש כתב הגנה - ספטמבר 2019.

בהחלטתו ביקר השופט שוורץ את התנהלותן של הרשויות באוקראינה שלא פעלו בהתאם לאמנה המטפלת בהמצאות מחוץ לתחום השיפוט עליה היא חתומה, אך בעיקר הפנה אצבע מאשימה כלפי גרנובסקי המתחמק מהרשויות בישראל. שוורץ קבע כי גרנובסקי נוהג ב"חוסר תום-לב מובהק", בשעה שהוא "נוקט טקטיקה של התחמקות מהליכים בבית המשפט במדינת ישראל".

המילכוד: כסף או עדות

ההיבט הטכני של הליכי ההמצאה לחו"ל אינו העיקר בסיפור. כעת, בעקבות החלטתו של השופט שוורץ, נדחק גרנובסקי לפינה, והוא ייאלץ לבחור באחת משתי חלופות, שכל אחת מהן טומנת בחובה חסרונות בולטים עבורו.

השופט שוורץ קבע בהחלטתו כי אם גרנובסקי יימנע מלמסור את גרסתו לנטען כלפיו בכתב התביעה עד ספטמבר 2019, הוא ישקול אם לקבל את בקשת בי.אס.די למתן פסק דין נגדו בהעדר הגנה. כלומר, אם גרנובסקי ימשיך להתחמק מלהגיש כתב הגנה - הוא עלול למצוא את עצמו עם חוב של עשרות מיליוני שקלים לחברה שבראשה עמד בעבר.

לפסק דין כזה עשויות להיות משמעויות מרחיקות לכת עבור גרנובסקי. כך, למשל, תוכל בי.אס.די לנקוט הליכי הוצאה לפועל כלפי נכסיו של גרנובסקי בישראל, ואף לבקש להכריז עליו כפושט רגל. החברה, שנסחרת בבורסה בלונדון, תוכל גם לנסות ולגבות את הסכום שייפסק לטובתה, אם וכאשר, באמצעות איתורם ועיקולם של נכסים נוספים שיש לגרנובסקי בחו"ל. פסק הדין החלוט יהיה תקף גם ברוב מדינות העולם, וככל שלגרנובסקי יש שם נכסים, תוכל החברה לשים עליהם יד.

סביר גם שיהיו גורמים בעולם העסקי שידאגו להפיץ את הבשורה ולהביא לידיעתם של חברות ובנקים זרים את תוצאות פסק הדין. ומעבר לכך, פסק דין חלוט המוצא את גרנובסקי חייב בגין אותן פעולות שנטענות נגדו גם בכתב האישום, ישמש גם כראיה במשפטו הפלילי.

האפשרות השנייה שעומדת בפני גרנובסקי היא להגיש כתב הגנה במועד שנקבע. אם זה יקרה, גרנובסקי יפרוש לראשונה את גרסתו למעשים שבהם הוא מואשם. כל גרסה שימסור בכתב הגנה כזה, תשמש את הפרקליטות במסגרת ההליך הפלילי שהיא מבקשת לקיים נגדו ועשויה גם לשמש את המדינה במאמצי ההסגרה שלה.

אך יותר מכל - "השתתפות" של גרנובסקי בהליך שנקטה נגדו החברה בה שלט בעבר, עשויה גם לאלץ אותו למסור תצהיר עדות ראשית על האירועים שבגינם גם מועמד לדין פלילי, ובהמשך גם להיחקר חקירה נגדית. חקירה כזו תהיה הפעם הראשונה שגרנובסקי יתייצב בדמותו ובקולו וימסור את גרסתו לנטען כלפיו.

עו"ד גד טיכו ממשרד כספי, המייצג את גרנובסקי מכוח ייפוי-כוח המוגבל רק לצורך הליכי ההמצאה, מסר בתגובה: "אנו לומדים את ההחלטה ושוקלים האפשרות לנקוט הליכי ערעור עליה".

*** חזקת החפות: נגד גרנובסקי הוגש כתב אישום. המשפט הפלילי בעניינו נמצא עדיין בראשיתו, הוא לא הורשע בכל עבירה, ועל כן הוא זכאי ליהנות מחזקת החפות.

הפרשה: השותפים לפשע מרצים עונש מאסר

בעוד שהרשויות בישראל עדיין עומלות על הסגרתו של אלכסנדר גרנובסקי לישראל, מבצעי המשנה של גניבת הענק כבר החלו לרצות עונשי מאסר ממושכים בגין חלקם בפרשה.

גרגורי גורטובוי, שהיה בעל השליטה בפירמידת החברות שבבסיסה חברת המזון ויליפוד לאחר הימלטותו של גרנובסקי לאוקראינה; ויוסף שניאורסון, שכיהן כמנכ"ל, סגן יו"ר דירקטוריון ודירקטור בחברות בפירמידה; מרצים עונשי מאסר בפועל של 31 ו-36 חודשים, בהתאמה.

לאחר שעברו המניות בהן החזיק גרנובסקי לידיו של גורטובי, נשמעו טענות לפיהן גורטובוי הוא לא יותר מאשר איש-קש של גרנובסקי בישראל. גורטובוי הכחיש זאת בתוקף, ואולם "השמועה" על השליטה המדומה הפכה להיות חלק מכתב האישום שהוגש נגד גרנובסקי, גורטובוי ושניאורסון.

במסגרת הסדר טיעון הורשע גורטובוי כי הוציא במרמה יחד עם גרנובסקי 3 מיליון דולר מהחברות, לטובת פירעון חובות של חברה פרטית שנרשמה בבעלתם של השניים. בנוסף לעונש המאסר הוטל על גורטובי גם קנס של 1.2 מיליון שקל. שניאורסון הורשע בעבירה של סיוע לגניבה בידי מורשה, והודה כי סייע לגרנובסקי לגנוב מהחברות 60 מיליון דולר.

כשביקשה המדינה לאשר את הסדרי הטיעון עם השניים, טענה המדינה כי למרות שמדובר באותה פרשה, חלקו של גרנובסקי במעשים גדול לאין שיעור. "העבריין המשמעותי בפרשה הוא גרנובסקי, שלא נמצא בארץ", טענה עו"ד סתיו גינת מפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) בדיון הטיעונים לעונש של השניים. "אם היה כאן, עבורו היינו דורשים עונש גבוה באופן משמעותי מזה של הנאשמים האחרים", הוסיפה. 

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו, הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה הכול: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים