גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שידורי התעמולה: טראמפ פונה לאזרחי איראן דרך יוטיוב וטוויטר

בנוסף לסנקציות הכלכליות הכבדות המוטלות על המשטר האיראני, וושינגטון מנסה לשחוק את תמיכת הציבור בהנהגה בטהרן בעזרת האשטאגים, קטעי וידאו ביוטיוב ושירותי שידור פרו-אמריקאים מסורתיים במזרח התיכון ● דוברים אמריקאים: תחנות הרדיו בחסות ארה"ב, כמו "קול אמריקה", מגיעות ליותר מ-23% מהמבוגרים באיראן

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Hannah Schroeder, רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Hannah Schroeder, רויטרס

ממשל טראמפ מנסה לכבוש את לב הציבור האיראני באמצעות קמפיין הסברה המאשים את הנהגת המדינה ואת המתנגדים למדיניות ארה"ב בקשייה הכלכליים של המדינה.

מאמץ ההסברה הוא אמצעי נוסף ללחץ העיקרי שמופעל על איראן מאז שהנשיא טראמפ פרש מההסכם הגרעיני מ-2015 בשנה שעברה, והטיל מחדש עיצומים קשים על המדינה. הטלת העיצומים נועדה לסייע להשגת הסכם כולל יותר, שמגביל את התוכנית הגרעינית של איראן וגם את התוקפנות האזורית שלה לכאורה.

קמפיין ההסברה נועד לשחוק את תמיכת הציבור בהנהגה בטהרן בעזרת האשטאגים, קטעי וידאו ביוטיוב ושירותי שידור פרו-אמריקאים מסורתיים במזרח התיכון.

המאמץ של ממשל טראמפ נראה עוין יותר כלפי הממשל האיראני לעומת מאמצים של ממשלים קודמים בוושינגטון, ומתבסס על סגנונו המחוספס של הנשיא. קשה למדוד את השפעתו בהיעדר סקרי דעת קהל אמינים באיראן, אבל רוב האיראנים מזלזלים כנראה באפקטיביות שלו.

הממשל מסייע ליצירת האשטאגים נגד ממשלת איראן בטוויטר, כולל #40YearsofFailure (ארבעים שנות כישלון) לרגל יום השנה ה-40 למהפכת האסלאם. הממשל עושה שימוש במדיה חברתית בפרסית כדי להאשים את הניהול הגרוע של הממשלה בשיטפונות הקטלניים שהיו השנה במדינה, כפי שסבורים איראנים רבים.

בריאן הוק, השליח המיוחד של הבית הלבן לאיראן, הפיק וידאו המצלם את השגרירות האיראנית לשעבר בוושינגטון. על רקע תמונות של איראנים המתקוממים נגד המשטר, הוא אומר שוושינגטון בחרה לשמר את השגרירות, כולל עבודות אמנות ושטיחים פרסיים, והיא מייחלת "להחזיר את מפתחות השגרירות לממשלה שתייצג באמת את העם האיראני".

דוברים אמריקאים אומרים שתחנות הרדיו בחסות ארה"ב, כמו "קול אמריקה", מגיעות היום ליותר מ-14 מיליוני איראנים במדינתם בכל שבוע - כ-23% מהמבוגרים באיראן.

"לעם האיראני מגיע לדעת שמנהיגיו מושחתים"

בקמפיין מעורב מאוד לן חודורקובסקי, לשעבר מנהל ההפקה בסוכנות הפרסום שהובילה את הקמפיין של טראמפ לנשיאות ב-2016, וכעת איש יחסי ציבור של משרד החוץ בוושינגטון. בהתאם למגמה של מומחי פרסום המשפיעים על ממשלים בארה"ב, הוא פיתח אישיות בוטה במדיה החברתית, שבה הוא תוקף לעתים קרובות את הנהגת איראן.

מקורות אמריקאים אומרים שהם שדרגו את מאמצי ההסברה נגד איראן בתגובה למסע דיס-אינפורמציה של איראן. לפי דו"ח של Citizen Lab באוניברסיטת טורונטו, שחוקר מלחמות, ריגול וצנזורה דיגיטליים, סוכנים איראנים חדרו לערוצי מדיה ומכוני מחקר והציפו את המדיה החברתית בחשבונות מזויפים שמפיצים מאמרים מזויפים שמותחים ביקורת על ארה"ב, סעודיה וישראל.

פייסבוק וטוויטר הסירו מאות חשבונות מזויפים שקשורים לאיראן. ארה"ב שכנעה את פייסבוק לסגור חשבונות שקשורים לאיראן ואיימו על אמריקאים בחו"ל, כולל חשבונות של מיליציות בעיראק שקשורות לטהרן. אינסטגרם ביטלה את החשבון של קאסם סולימאני, מנהיג יחידת עילית של משמרות המהפכה באיראן, אחרי שארה"ב קבעה שמדובר בארגון טרור זר.

מורגן אורטגוס, דוברת של משרד החוץ, מסרה שמטרת הקמפיין החדש היא "לטפל בכל טווח איומי המשטר האיראני, כולל הפרות זכויות האדם שלו". לדבריה "לעם האיראני מגיע לדעת שמנהיגיו מושחתים מהיסוד, ודואגים יותר למימון הטרוריסטים שקשורים אליהם בחו"ל מאשר לשפר את חיי העם. לאיראנים מגיעה ממשלה שיש לה אחריות כלפיהם והיא מתייחסת אליהם בכבוד".

עלי ראזה מיריוספי, דובר משלחת איראן לאו"ם, מסר שארה"ב משתמשת בתעמולה כדי ליצור תרעומת בעם האיראני מאז ההפיכה ב-1979, אבל היא נכשלה בכך. "הראיות ברורות: כאשר העם האיראני סובל מהטרור הכלכלי שמופנה כלפיו, רוב המכריע מאשים בכך את ממשל טראמפ", אמר הדובר.

העיצומים האמריקאים סייעו לאחד את ההנהגה האיראנית, והמחאות פומביות על התנאים הכלכליים ונגד הממשלה בשנה שעברה לא הולידו תנועת מרי רחבה יותר.

לדברי כרים סנדפור, עמית מחקר ומומחה לאיראן בקרן קרנגי, המסרים האמריקאים על איראן בעיקר מחזקים את ההשקפות של איראנים רבים. "אותם מיליוני דולרים שמחלקת המדינה מוציאה על דיפלומטיה פומבית ומסרים אסטרטגיים מגומדים לגמרי על ידי הציוצים של טראמפ", הוא הוסיף. "והציוצים הללו לא היו קוהרנטיים, ונעו בין תחנונים לדיאלוג לאיומים בהתקפה צבאית".

פקידי ממשל אומרים שהציוצים של טראמפ בטוויטר דווקא אפקטיביים ובמקרים רבים מתואמים עם יחידה במשרד החוץ שנקראת "קבוצת הפעולה האיראנית", שבראשה עומד הוק. הקבוצה הזו שיגרה מסר דומה לזה ששיגר טראמפ בטוויטר עם המילים "העיצומים מגיעים ב-5 בנובמבר". הניסוח ועיצוב האות היו בהשראת סדרת הטלוויזיה משחקי הכס.

דובר משרד החוץ כינה את הציוץ ההוא של הנשיא "המסר היחיד האפקטיבי ביותר שהצליח למקד את העולם ביעד הקריטי הזה של מדיניות ארה"ב". אלא שהציוץ הזה התקבל בלגלוג על ידי רבים, ביניהם מחבר "משחקי הכס", ג'ורג' ר. ר. מרטין, שפרסם באנר בטוויטר שבו הוא קרא לאנשים להצביע נגד הרפובליקאים בבחירות הביניים ב-2018.

"התעמולה האמריקאית פועלת כבומרנג"

באיראן רוב התושבים ספקנים לגבי מאמצי ארה"ב, אך ישנם כאלו שחושבים שהם עובדים, בין היתר מפני שהאיראנים מאוכזבים לגמרי מההנהגה שלהם ואין להם אופציות אחרות. "אתה כל כך מיואש וזה כמו גשם במשבר, אמרה מריאם פרהנג, סטודנטית בטהרן, "ואז מישהו מכוער ומוזר מביא לך מים".

"אפילו התעמולה שלהם מפגרת בצעד אחד אחרי מה שהאיראנים כבר יודעים", אמר סוחר שטיחים בטהראן על המאמץ של ארה"ב.

איראנים רבים אומרים שהתעמולה האמריקאית פועלת כבומרנג, מפני שהיא נשענת על איראנים גולים שחיים בארה"ב. האמריקאים לא מזכירים את מיר חוסיין מוסאבי ומהדי קארובי, שני מנהיגי תנועת הירוקים במדינה שמוחזקים במעצר בית משנת 2011.

באיראן מזהים רבים גם קשר בין ממשל טראמפ ומוג'אהדין א-חאלק, תנועת מתנגדי משטר שולית שיש לה קשרים ליועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון. התנועה הזו זוכה לגינוי באיראן בגלל תמיכתה בעיראק במלחמה בין שתי המדינות ב-1988-1980. רוב המשתמשים הכבדים בהאשטאג #40YearsOfFailure שיצר ממשל טראמפ הם תומכים גלויים במוג'אהדין.

דובר של משרד החוץ אמר שהממשל מעוניין בדעתם של הגולים האיראנים, אבל "לא מדויק לקבוע שאנחנו נשענים בעיקר על קהילת הגולים כדי להעביר את המסרים שלנו".

לאחרונה התעוררה מחלוקת כאשר אתר של משרד החוץ האמריקאי הוביל קמפיין לביזוי עיתונאים ואקדמאים איראנים שחיים בארה"ב ובאירופה, בטענה שהם שופרות של המשטר האיראני. הגולים הללו תומכים במאמץ דיפלומטי מול איראן ובהסכם הגרעין מ-2015. דובר משרד החוץ מסר שהכוונה לא הייתה למתוח ביקורת על ארגונים ואנשים בארה"ב. כך או כך, הפרויקט הזה, בהשקעה של 1.5 מיליון דולר, בוטל.

עוד כתבות

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

בתעשיות הביטחוניות כבר מודאגים: האם הגיע הזמן לחשוב מחדש על הרכבים הסיניים?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

דירת חדר ליד שוק הכרמל / צילום: דניאל בוזגלו - צימוקי נכסים

בכמה נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר ליד שוק הכרמל בתל אביב?

במרכז תל אביב, ליד שוק הכרמל, נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר, בקומת קרקע, תמורת 800 אלף שקל ● הרוכשים הם זוג מאזור השפלה שרכש את הדירה להשקעה ובכוונתו לשפץ אותה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

ג'ו ביידן / צילום: ap, Nam Y. Huh

רויטרס: "ביידן השעה את שיתוף המודיעין מעזה לישראל בשל חשש לפשעי מלחמה"

ברויטרס דווח כי בשלהי כהונת ביידן, גורמי מודיעין אמריקאים השעו זמנית חלק משיתוף המודיעין עם ישראל, בשל חשש בנוגע להתנהלותה במלחמה ברצועת עזה ● בוול סטריט ג'ורנל דווח כי בחודש שעבר ארה"ב פשטה על ספינה באוקיינוס ההודי והחרימה משלוח צבאי חריג מסין לאיראן ● עדכונים שוטפים 

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

"צעירים רואים בשוק המניות הכנסה קבועה. הם לא מבינים שתיקונים היסטוריים יכולים לקחת 20 שנה"

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

טסלה, אקספנג וטויוטה. ''דגמי בסיס'' מוזלים / צילום: יח''צ

הדגמים המוזלים של טסלה והחשמלית החדשה של טויוטה מגיעים לישראל. כמה הם יעלו?

יצרניות הרכב החשמלי החלו להשיק "דגמי בסיס" חדשים ומוזלים שפונים לקהל יעד רחב יותר ● חברת טלקאר החלה לשווק את הטנדר החשמלי החדש של חברת KMG ● "שגריר" מכניסה לישראל מסחריות חשמליות ● ומותג הרכב השלישי במספר בישראל של קבוצת צ'רי הסינית הושק רשמית ● השבוע בענף הרכב

האירוע שקיימה ניקוסיה עם סטארט-אפ ניישן סנטרל / צילום: Startup Nation Central

אחת הידידות הקרובות של ישראל שואפת להעמיק עוד יותר את הקשרים

קפריסין קיימה יחד עם סטארט-אפ ניישן סנטרל את אירוע Tech Horizons of the Mediterranean ● מאות מנהלי ועובדי פלאפון ו-yes לקחו חלק בשבוע מעורבות חברתית ● התערוכה שמוצגת במודיעין בהשתתפות אמנים מכל אירופה ● וזה המנכ"ל החדש של אקוואריוס ● אירועים ומינויים

מערכת ההגנה האווירית ''ספיידר'' של רפאל

טיסה סודית אחת חושפת: רוסיה מוקפת במערכות הגנה אווירית ישראליות

מערכות ההגנה האווירית הישראליות עוטפות את רוסיה ● הסטארט־אפים הישראלים מכוונים לארה"ב ● סין מפתחת את היכולות ההתקפיות של מצרים ● סין מעתיקה את הכטב"ם האיראני שאהד 136 האיראני ● וגם: הרכש הביטחוני הגרמני מזנק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר

משבר השמאים הוכיח שוב שדחיינות היא שם המשחק

דחיינות היא עדיין שיטת עבודה ● רוכבי האופניים ניצחו את החזית האנטי-ישראלית ● ומתברר שאנחנו כן יכולים לנצל דאטה לטובתנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת החיסון נלחמת חזרה / צילום: Shutterstock

מערכת החיסון נלחמת חזרה: 3 מחקרים שיעזרו למנוע את מחלות העתיד

פרופ' יפעת מרבל, שנבחרה השבוע על ידי כתב העת Nature לאחת המשפיעות במדע, גילתה אוצר של אנטיביוטיקות פוטנציאליות ומתקדמת לשלב הבא במחקר ● פרופ' פמלה ביורקמן, כלת פרס וולף, עובדת על חיסון אחד למחלות שעוד לא נולדו ● ופרופ' רון דיסקין מכין מלכודות משוכללות לווירוסים ● כשהמגפה הבאה אורבת בפינה ומחקרי חיסונים מקוצצים, שלושה חוקרים נותנים סיבה לאופטימיות

שלמה קרעי, הליכוד הוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת, 08.12.25 / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

הרפורמה בתקשורת של קרעי: מה העובדות שמאחורי השינויים?

בשבועות האחרונים שמענו שלל טענות בעד ונגד הרפורמה בתקשורת שמוביל השר קרעי ● האם לגוף החדש שיקום באמת יש זיקה פוליטית, מה תהיה מעורבות הממשלה ברייטינג, ואיך תושפע מזה עצמאות גופי החדשות? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

לנה הידי ב''המופקרים''. הגבולות מיטשטשים / צילום: באדיבות נטפליקס

קורט סאטר חוזר להלך על התפר בין פשע להפקרות, הפעם במערב הפרוע

גם ב"מופקרים", הדרמה החדשה של יוצר "ילדי האנרכיה", לא חסרים דם, אלימות ופשע. רק שהפעם הזירה היא המערב הפרוע ● במרכז העלילה ניצבות שתי משפחות יריבות: האחת ענייה ונטולת מעמד, השנייה עשירה ומבוססת, ובחזית עומדות נשים חזקות שמובילות את הסיפור

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החלטת ממשלה או חקיקה? כ"ץ יביא לאישור את סגירת גלי צה"ל ב-21.12

שר הביטחון הודיע כי יביא בעוד כשבוע וחצי לאישור הממשלה את ההחלטה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית ● ההחלטה תגיע לישיבת הממשלה לאחר שהייעוץ המשפטי לממשלה יוכל להשלים את חוות-דעתו ביחס להחלטה

BYD SEALION 05  פלאג–אין / צילום: יח''צ

בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

הסינים ממשיכים לשנות את שוק הרכב, והפעם מגיע אלינו BYD SEALION 05: קרוס-אובר משפחתי מרווח ומאובזר היטב, המצויד בהנעת פלאג-אין בוגרת ומעניק טווח משולב חשמל-בנזין של מעל 1,000 ק"מ ● הרכב אינו חף מפגמים, אבל במחיר פתיחה של פחות מ–170 אלף שקל יש לו פוטנציאל להיות להיט מכירות

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת במזרח התיכון? / צילום: Shutterstock

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת בים התיכון?

היכן נמצא הפארק הלאומי ביג בנד, מיהו האסטרונום הראשון שגילה כי פני הירח אינם חלקים ובאילו מדינות יתקיים המונדיאל ב–2026? ● הטריוויה השבועית

בודקים את המיתוס. על היוונים וחנוכה / צילום: אייל פישר

בחנוכה הבסנו את היוונים? זו לא הייתה ממש תבוסה, ואלה לא היו ממש יוונים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: אנטיוכוס בכלל לא מלך ביוון, והממלכה שלו לא הסתלקה בגלל החשמונאים

הדמייה  פרויקט east&. תחרות קשה / צילום: ויו פוינט

כמעט חצי שנה אחרי טופס 4, רוכשי דירות במגדל בתל אביב עדיין לא מצליחים להביא את הכסף

יזמי פרויקט &East מכרו 271 דירות, אבל מסרו רק 251 מפתחות מאז אישור האכלוס לפני כמעט חצי שנה, בגלל קושי של קונים להשלים את העסקה ● במקביל, אחת מכל חמש דירות בפרויקט עדיין לא מוצאת רוכש ● עוד דוגמה למצבו העגום של שוק הדיור