גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שידורי התעמולה: טראמפ פונה לאזרחי איראן דרך יוטיוב וטוויטר

בנוסף לסנקציות הכלכליות הכבדות המוטלות על המשטר האיראני, וושינגטון מנסה לשחוק את תמיכת הציבור בהנהגה בטהרן בעזרת האשטאגים, קטעי וידאו ביוטיוב ושירותי שידור פרו-אמריקאים מסורתיים במזרח התיכון ● דוברים אמריקאים: תחנות הרדיו בחסות ארה"ב, כמו "קול אמריקה", מגיעות ליותר מ-23% מהמבוגרים באיראן

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Hannah Schroeder, רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Hannah Schroeder, רויטרס

ממשל טראמפ מנסה לכבוש את לב הציבור האיראני באמצעות קמפיין הסברה המאשים את הנהגת המדינה ואת המתנגדים למדיניות ארה"ב בקשייה הכלכליים של המדינה.

מאמץ ההסברה הוא אמצעי נוסף ללחץ העיקרי שמופעל על איראן מאז שהנשיא טראמפ פרש מההסכם הגרעיני מ-2015 בשנה שעברה, והטיל מחדש עיצומים קשים על המדינה. הטלת העיצומים נועדה לסייע להשגת הסכם כולל יותר, שמגביל את התוכנית הגרעינית של איראן וגם את התוקפנות האזורית שלה לכאורה.

קמפיין ההסברה נועד לשחוק את תמיכת הציבור בהנהגה בטהרן בעזרת האשטאגים, קטעי וידאו ביוטיוב ושירותי שידור פרו-אמריקאים מסורתיים במזרח התיכון.

המאמץ של ממשל טראמפ נראה עוין יותר כלפי הממשל האיראני לעומת מאמצים של ממשלים קודמים בוושינגטון, ומתבסס על סגנונו המחוספס של הנשיא. קשה למדוד את השפעתו בהיעדר סקרי דעת קהל אמינים באיראן, אבל רוב האיראנים מזלזלים כנראה באפקטיביות שלו.

הממשל מסייע ליצירת האשטאגים נגד ממשלת איראן בטוויטר, כולל #40YearsofFailure (ארבעים שנות כישלון) לרגל יום השנה ה-40 למהפכת האסלאם. הממשל עושה שימוש במדיה חברתית בפרסית כדי להאשים את הניהול הגרוע של הממשלה בשיטפונות הקטלניים שהיו השנה במדינה, כפי שסבורים איראנים רבים.

בריאן הוק, השליח המיוחד של הבית הלבן לאיראן, הפיק וידאו המצלם את השגרירות האיראנית לשעבר בוושינגטון. על רקע תמונות של איראנים המתקוממים נגד המשטר, הוא אומר שוושינגטון בחרה לשמר את השגרירות, כולל עבודות אמנות ושטיחים פרסיים, והיא מייחלת "להחזיר את מפתחות השגרירות לממשלה שתייצג באמת את העם האיראני".

דוברים אמריקאים אומרים שתחנות הרדיו בחסות ארה"ב, כמו "קול אמריקה", מגיעות היום ליותר מ-14 מיליוני איראנים במדינתם בכל שבוע - כ-23% מהמבוגרים באיראן.

"לעם האיראני מגיע לדעת שמנהיגיו מושחתים"

בקמפיין מעורב מאוד לן חודורקובסקי, לשעבר מנהל ההפקה בסוכנות הפרסום שהובילה את הקמפיין של טראמפ לנשיאות ב-2016, וכעת איש יחסי ציבור של משרד החוץ בוושינגטון. בהתאם למגמה של מומחי פרסום המשפיעים על ממשלים בארה"ב, הוא פיתח אישיות בוטה במדיה החברתית, שבה הוא תוקף לעתים קרובות את הנהגת איראן.

מקורות אמריקאים אומרים שהם שדרגו את מאמצי ההסברה נגד איראן בתגובה למסע דיס-אינפורמציה של איראן. לפי דו"ח של Citizen Lab באוניברסיטת טורונטו, שחוקר מלחמות, ריגול וצנזורה דיגיטליים, סוכנים איראנים חדרו לערוצי מדיה ומכוני מחקר והציפו את המדיה החברתית בחשבונות מזויפים שמפיצים מאמרים מזויפים שמותחים ביקורת על ארה"ב, סעודיה וישראל.

פייסבוק וטוויטר הסירו מאות חשבונות מזויפים שקשורים לאיראן. ארה"ב שכנעה את פייסבוק לסגור חשבונות שקשורים לאיראן ואיימו על אמריקאים בחו"ל, כולל חשבונות של מיליציות בעיראק שקשורות לטהרן. אינסטגרם ביטלה את החשבון של קאסם סולימאני, מנהיג יחידת עילית של משמרות המהפכה באיראן, אחרי שארה"ב קבעה שמדובר בארגון טרור זר.

מורגן אורטגוס, דוברת של משרד החוץ, מסרה שמטרת הקמפיין החדש היא "לטפל בכל טווח איומי המשטר האיראני, כולל הפרות זכויות האדם שלו". לדבריה "לעם האיראני מגיע לדעת שמנהיגיו מושחתים מהיסוד, ודואגים יותר למימון הטרוריסטים שקשורים אליהם בחו"ל מאשר לשפר את חיי העם. לאיראנים מגיעה ממשלה שיש לה אחריות כלפיהם והיא מתייחסת אליהם בכבוד".

עלי ראזה מיריוספי, דובר משלחת איראן לאו"ם, מסר שארה"ב משתמשת בתעמולה כדי ליצור תרעומת בעם האיראני מאז ההפיכה ב-1979, אבל היא נכשלה בכך. "הראיות ברורות: כאשר העם האיראני סובל מהטרור הכלכלי שמופנה כלפיו, רוב המכריע מאשים בכך את ממשל טראמפ", אמר הדובר.

העיצומים האמריקאים סייעו לאחד את ההנהגה האיראנית, והמחאות פומביות על התנאים הכלכליים ונגד הממשלה בשנה שעברה לא הולידו תנועת מרי רחבה יותר.

לדברי כרים סנדפור, עמית מחקר ומומחה לאיראן בקרן קרנגי, המסרים האמריקאים על איראן בעיקר מחזקים את ההשקפות של איראנים רבים. "אותם מיליוני דולרים שמחלקת המדינה מוציאה על דיפלומטיה פומבית ומסרים אסטרטגיים מגומדים לגמרי על ידי הציוצים של טראמפ", הוא הוסיף. "והציוצים הללו לא היו קוהרנטיים, ונעו בין תחנונים לדיאלוג לאיומים בהתקפה צבאית".

פקידי ממשל אומרים שהציוצים של טראמפ בטוויטר דווקא אפקטיביים ובמקרים רבים מתואמים עם יחידה במשרד החוץ שנקראת "קבוצת הפעולה האיראנית", שבראשה עומד הוק. הקבוצה הזו שיגרה מסר דומה לזה ששיגר טראמפ בטוויטר עם המילים "העיצומים מגיעים ב-5 בנובמבר". הניסוח ועיצוב האות היו בהשראת סדרת הטלוויזיה משחקי הכס.

דובר משרד החוץ כינה את הציוץ ההוא של הנשיא "המסר היחיד האפקטיבי ביותר שהצליח למקד את העולם ביעד הקריטי הזה של מדיניות ארה"ב". אלא שהציוץ הזה התקבל בלגלוג על ידי רבים, ביניהם מחבר "משחקי הכס", ג'ורג' ר. ר. מרטין, שפרסם באנר בטוויטר שבו הוא קרא לאנשים להצביע נגד הרפובליקאים בבחירות הביניים ב-2018.

"התעמולה האמריקאית פועלת כבומרנג"

באיראן רוב התושבים ספקנים לגבי מאמצי ארה"ב, אך ישנם כאלו שחושבים שהם עובדים, בין היתר מפני שהאיראנים מאוכזבים לגמרי מההנהגה שלהם ואין להם אופציות אחרות. "אתה כל כך מיואש וזה כמו גשם במשבר, אמרה מריאם פרהנג, סטודנטית בטהרן, "ואז מישהו מכוער ומוזר מביא לך מים".

"אפילו התעמולה שלהם מפגרת בצעד אחד אחרי מה שהאיראנים כבר יודעים", אמר סוחר שטיחים בטהראן על המאמץ של ארה"ב.

איראנים רבים אומרים שהתעמולה האמריקאית פועלת כבומרנג, מפני שהיא נשענת על איראנים גולים שחיים בארה"ב. האמריקאים לא מזכירים את מיר חוסיין מוסאבי ומהדי קארובי, שני מנהיגי תנועת הירוקים במדינה שמוחזקים במעצר בית משנת 2011.

באיראן מזהים רבים גם קשר בין ממשל טראמפ ומוג'אהדין א-חאלק, תנועת מתנגדי משטר שולית שיש לה קשרים ליועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון. התנועה הזו זוכה לגינוי באיראן בגלל תמיכתה בעיראק במלחמה בין שתי המדינות ב-1988-1980. רוב המשתמשים הכבדים בהאשטאג #40YearsOfFailure שיצר ממשל טראמפ הם תומכים גלויים במוג'אהדין.

דובר של משרד החוץ אמר שהממשל מעוניין בדעתם של הגולים האיראנים, אבל "לא מדויק לקבוע שאנחנו נשענים בעיקר על קהילת הגולים כדי להעביר את המסרים שלנו".

לאחרונה התעוררה מחלוקת כאשר אתר של משרד החוץ האמריקאי הוביל קמפיין לביזוי עיתונאים ואקדמאים איראנים שחיים בארה"ב ובאירופה, בטענה שהם שופרות של המשטר האיראני. הגולים הללו תומכים במאמץ דיפלומטי מול איראן ובהסכם הגרעין מ-2015. דובר משרד החוץ מסר שהכוונה לא הייתה למתוח ביקורת על ארגונים ואנשים בארה"ב. כך או כך, הפרויקט הזה, בהשקעה של 1.5 מיליון דולר, בוטל.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין. הוביל את צמצום הלכת אפרופים בדיני החוזים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

גם הפעם: אל תספידו את הלכת אפרופים

השבוע אושר בכנסת צמצום הלכת האפרופים - אך אל תטעו לחשוב שמדובר במותה ● להערכתנו, ההלכה תמשיך להשפיע על קבוצה צנועה של "רק" כ-99% מכלל החוזים

זהבית כהן יוסף, מנכ''לית אייפקס / צילום: רמי זרנגר

כבר לא בעלת שליטה: המימוש הענק של זהבית כהן במקס סטוק

קרן ההשקעות אייפקס מכרה מניות של רשת הדיסקאונט בהיקף של כ-300 מיליון שקל ● אורי מקס, המייסד והמנכ"ל, הצטרף ומכר מניות ב-50 מיליון שקל ● מקס סטוק צפויה להתנהל כחברה ללא בעל שליטה

אופיר שריד / צילום: רמי זרנגר

רווח הענק של JTLV ממכירת דוניץ, והמימושים של זהבית כהן ומנכ"ל מליסרון

חגיגת המימושים של קרן JTLV, אייפקס ישראל בראשות זהבית כהן ואורי מקס מייסד מקס סטוק ואופיר שריד מנכ"ל מליסרון ● אנבידיה, אינטל ואפל חברו לטכניון, ובהשקעה של כמיליון דולר נחנכה מעבדת VLSI ● ושלושה מינויים חדשים ● אירועים ומנויים

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

טראמפ לוחץ על תוצרת אמריקאית - וכך הגיבו לדרישה באלביט

חברת הבת של אלביט בארה"ב השלימה לאחרונה את יצירת הדגם הראשון של מערכת התומ"ת שלה במתקן בדרום קרולינה ● הקונגלומרט הביטחוני האמירותי מתעניין ברכישת 30% מהחברה האוקראינית פייר פוינט תמורת 760 מיליון דולר ● קזחסטן מתכוונת לפתח טנק שיתבסס על הנגמ"ש טולפאר מתוצרת טורקיה ● והודו מרחיבה את יכולות ייצור הטילים והרקטות שלה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המשלחת הזרה שמבקרת בישראל כדי לבחון רכש ביטחוני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: משלחת יפנית מבקרת בישראל כדי "לבחון מערכות הגנה אווירית וטכנולוגיות בינה מלאכותית וסייבר", ראש ממשלת אוסטרליה מקים ועדת חקירה ממלכתית לטבח סידני, ובבריטניה דורשים שהקצין שמנע מאוהדי מכבי להגיע למשחק כדורגל יתפטר • כותרות העיתונים בעולם

מכרז החשמל המוזל. בזק הרוויחה בגדול / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מכרז החשמל לספקים: בזק-ג'ן לקחו בענק, מקורות גנבו את ההצגה

בבזק-ג'ן יכולים להיות מרוצים מתוצאות מכרז החשמל המוזל של רשות החשמל: מבין 550 מגהוואט שהוצעו, חברת התקשורת השיגה 140 ● מי שהפתיעה הייתה חברת מקורות, שכלל לא סוחרת בחשמל ● אמיר שביט, יו"ר רשות החשמל: "צעד נוסף לחיזוק התחרות"

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

במשרד הבריאות מפספסים את התמונה הגדולה

חברי הממשלה מפריחים רפורמות באוויר ● במשרד הבריאות שכחו למה יש ערך ● ואירופה נותרה ללא ברית הגנה מתפקדת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נוף הגליל / צילום: אריאל זנדברג לע''מ ודוברות עיריית נוף הגליל

פחות מ־25 אלף שקל: מחיר המינימום הנמוך לקרקע בעיר הצפונית

מכרז ענק בנוף הגליל יוצא לדרך עם מחירי מינימום חריגים לקרקע ● תוכנית להוספה של עוד אלפי מ"ר שטחי מסחר בכפר ירכא שבגליל העליון מתקרבת לאישור ● וחברת סקייליין הישראלית קיבלה אישור רגולטורי להפעלת עגורנים מרחוק בהונג קונג ● חדשות השבוע בנדל"ן

בית משפט השלום ראשון לציון / צילום: אביבה גנצר

קיצוץ רוחבי בקבלת תיקים: בתי המשפט מגיעים לנקודת רתיחה

בבית משפט השלום בראשון לציון הוחלט להפסיק קליטת תיקים חדשים בתחומי הנזיקין; בפתח תקווה לא יוגשו תיקי רכוש רכב; וגם בכפר סבא מצמצמצים תיקים ● במערכת המשפט מדגישים כי מדובר בצעדים זמניים, אך נראה כי העומס והמחסור בתקנים מגיעים לנקודת קצה

מימין: תמר בר־אילן ויותם שגב, מייסדי סייארה / צילום: מנש כהן

השווי קפץ ל-9 מיליארד דולר: חברת הסייבר סייארה השלימה סבב גיוס

סבב הגיוס הנוכחי של סייארה מתבצע לפי שווי שגבוה פי שלושה מהשווי שבו הוערכה לפני כשנה ● הגיוס הקודם בחברה הושלם רק לפני חצי שנה, וסך ההשקעות בה עומד על יותר מ־1.7 מיליארד דולר

תעשיות ביטחוניות / צילום: אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

מניית אלביט הגיעה לשיא, אבל הסיפור של השבוע שייך לאחרת

שורה של עסקאות גדולות דוחפות את מניות החברות הביטחוניות בת"א לגבהים חדשים: אלביט חצתה היום לראשונה שווי שוק של 100 מיליארד שקל, ונקסט ויז'ן כבר עוקפת חברות ותיקות וגדולות כמו ניו־מד ו־ICL ● המניות הביטחוניות בעולם בראלי מתחילת השבוע, בעקבות ההשתלטות האמריקאית על ונצואלה ואיומי טראמפ להשתלט על גרינלנד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; מובילאיי נפלה ב-8%, אנבידיה ב-2%

הנשיא טראמפ קרא להגדיל את תקציב הביטחון המתוכנן של ארה"ב ל-2027 לטריליון וחצי דולר - המניות הביטחוניות מזנקות ● אנבידיה מחייבת לקוחות סינים בתשלום מלא מראש  על שבבי הבינה המלאכותית H200 שלה  ● אלפאבית עקפה את אפל בשווי שוק והיא החברה השנייה הגדולה בוול סטריט

חמישה פסקי דין שכל דייר ומשכיר חייבים להכיר / צילום: Shutterstock

בתי המשפט משרטטים מחדש את היחסים בין שוכר למשכיר

פיגומים במרפסת חתכו את שכר הדירה בחצי, והכניסה לנכס הפכה לחוזה מחייב גם ללא חתימה פיזית ● בתי המשפט קובעים מחדש את היחסים בין 3 מיליון שוכרים בישראל לבין בעלי הדירות שלהם - מתי השופט יגן על השוכר, ומתי דווקא על בעל הבית?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

משקיעי הריטייל בת"א איבדו פחד: "שלוש שנים של עליות חדות מייצרות פומו"

התשואות הגבוהות בשוק המניות הובילו לעלייה בתחושת הביטחון של משקיעים חסרי ניסיון, שטרם חוו משבר משמעותי בשווקים, וירידה בחשש שלהם מהפסדים ● מנהלים בשוק מזהירים מפני "מצב שבו הרבה מאוד אנשים מאבדים את כל כספם כתוצאה מטעויות של חוסר הבנה"

שלג בברלין, השבוע / צילום: אסף אוני

גל הקור האירופי מחריף: מצבי חירום, תאונות ברחוב וביטולי טיסות

שורת מדינות באירופה הכריזו היום על מצבי חירום בדרגות משתנות בשל מטחי שלג כבדים וטמפרטורות שצנחו הרבה מתחת לאפס ● בהולנד תנועת הרכבת משובשת, ובשדה התעופה סכיפהול נרשמים עיכובים משמעותיים ● בברלין הצטברות הקרח על המדרכות מעוררת ביקורת על העירייה ועל חוסר התפקוד שלה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

ההיסטוריה מלמדת: איך יגיבו מדינות אופ"ק לדרמה הונצואלית בשוק הנפט?

ונצואלה מחזיקה בקרוב לחמישית מעתודות הנפט בעולם, אבל סנקציות אמריקאיות והיעדר תשתיות הביאו לקריסה בהפקתו ● אומנם למדינות אופ"ק אין אינטרס להגדיל את הייצור, אך מקרי עבר מלמדים ששינויי משטר יכולים לגרום לחלק מחברות בקרטל הנפט לסטות מה"משמעת הקואליציונית"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

מייסדי וונריקס: ארמון אברהמי, עמיר בלאיש ותור לילו / צילום: טל חמדי

ענקית הטרוול־טק השבדית רוכשת סטארט־אפ ישראלי בעסקה של עד 300 מיליון דולר

וונריקס, שנרכשת ע"י Etraveli Group, פיתחה פלטפורמה לחיזוי מחירי טיסות ואוטומציה של תהליכי הזמנה ● היא תמשיך לפעול כחברה עצמאית ותרחיב את המו"פ בת"א ● בין המשקיעים של וונריקס - אינסייט פרטנרס ומשקיעי אנג'ל מענף התיירות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל הבורסה בראיון מיוחד: מהפכת ימי המסחר, המסר למוסדיים ולאן הוא לא מתכוון לחזור

רגע לפני יום שישי הראשון בתל אביב שבו מתקיים מסחר, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך איתי בן זאב התארח בפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס ● איך הגיבו חברי הבורסה לשינוי ההיסטורי: "שמענו יותר ביקורות שליליות מחיוביות" ● מה היעד הבא: "הרבה מאוד יהודים בארצות הברית רוצים להשקיע בכלכלה הישראלית" ● וגם: איך בתקופתו קפץ השווי של הבורסה לכמעט 11 מיליארד שקל

טסלה דגם Y / צילום: יח''צ

בכירים במגזר הציבורי עשויים להצטייד ברכבי טסלה

ממשלת ישראל עשויה להצטייד בכלי רכב חשמליים של טסלה עבור בכירי ממשלה ונושאי תפקידים בכירים ● יבואנית שיאומי נערכת להשקת הרכב החשמלי שלה בישראל ב־2027 ● 2026 נפתחת עם מלאי רכב "אפס קילומטר" בהנחות עמוקות ● השבוע בענף הרכב