גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיגעונות הגדלות של הנשיא פוטין מובילים את רוסיה להרפתקנות מסוכנת

הפער בין תפיסת המדינה כממשיכת ברית-המועצות לאופן שבו תופסות אותה מדינות אחרות הניב את אסטרטגיית הסיכונים של פוטין מעבר לגבול • לטענת מומחים, הפלישה לאוקראינה, ההתערבות בסוריה ובבחירות בארה"ב והפעלת השפעתה של רוסיה באפריקה עלולות להוביל להידרדרות צבאית

דיונים לפתרון המשבר באוקראינה, 2015 / צילום: רויטרס
דיונים לפתרון המשבר באוקראינה, 2015 / צילום: רויטרס

מנהיגות רוסיה רואה את עצמה כממשיכת ברית-המועצות, אבל בפועל היא מעצמה מדרג שני בלבד. המתח הזה בין שאיפותיה לאמצעים שברשותה, ובין האופן שבו היא רואה את עצמה לאופן שבו תופסים אותה אחרים, מעצב את האסטרטגיה עתירת הסיכונים של נשיאה ולדימיר פוטין בעניינים בינלאומיים. אסטרטגיה זו באה לידי ביטוי בפלישה לאוקראינה, ההתערבות בסוריה וההתערבות בבחירות בארה"ב, ולאחרונה גם בהפעלת ההשפעה שלה בוונצואלה ובאפריקה.

"רוסיה מנסה לחזק את מעמדה באמצעות הנחתת מהלומות שהן מעבר למשקלה, והיא פועלת באופן שגורם לאנשים להאמין שהתפקיד שלה משמעותי ורציני יותר ממה שהוא באמת", אמר דמיטרי טרנין, לשעבר נושא ונותן סובייטי בנושאי גרעין וכעת מנהל שלוחת מרכז קרנגי במוסקבה. "בתרגום לרוסית, המשמעות של מהלומות מעבר למשקל הן משחק על זמן. אנחנו ממשיכים לקוות, וכל עוד יש לנו תקווה, זה נותן לנו כוח".

פוטין, קצין קג"ב לשעבר, ומנהיגים נוספים ברוסיה צמחו בתקופה שבה הקרמלין שלט באחת משתי מעצמות העל בעולם - וחוו את קריסת ברית-המועצות כטרגדיה אישית. רוסיה נותרה עדיין מעצמה גרעינית, אבל היא כלכלה קפואה של הכנסה בינונית בערך בגודל של קנדה או קוריאה הדרומית, עם גבולות מצומצמים יותר ומעט בעלי ברית אמיתיים. אבל השאיפה לגדולה נותרה - והיא ממשיכה ללבות את ההליכה החדשה על הסף של מוסקבה.

"זהו תסביך הנחיתות הנורא של נער שמצורף לקבוצת כדורגל של המבוגרים. לפעמים זה אומר שאתה קשוח באופן מיוחד ולפעמים אתה נאיבי במיוחד", אמר רוסלן פוחוב, מנהל המרכז לניתוח אסטרטגיות וטכנולוגיות במוסקבה, שמייעץ למשרד ההגנה הרוסי.

ולדימיר פוטין / צלם:רויטרס

"כלכלות לא מנהלות מלחמות"

לדברי פקידים ומומחים רוסיים, סיבת מפתח לפעלתנות החדשה של רוסיה בארצות רחוקות, מהמזרח התיכון עד אפריקה ואמריקה הלטינית, היא השאיפה לקבל מושב בשולחן המבוגרים באמצעות איסוף "אסימוני מיקוח" שהקרמלין יוכל יום אחד להמיר בוויתורים מערביים בנושאים שנחשבים לאינטרס לאומי ברור, בראש ובראשונה אוקראינה. הצרה היא שעד כה רוסיה לא מצליחה לפדות את האסימונים שלה.

"אני חושב שפוטין רוצה לנהל מסחר. הוא תמיד רומז שהוא מוכן לסחור", אמר קונסטנטין זטולין, חבר פרלמנט בולט ממפלגת השלטון. "אני אישית חשבתי שהגענו לסוריה כדי לסחור בה תמורת אוקראינה. אבל המערב לא שומע את זה, לא רוצה לשמוע את זה, ואפילו לא מקבל שיש לפוטין את הזכות להציג את זה כך".

כוח כלכלי, כמובן, הוא רק חלק ממה שהופך מעצמה גדולה לגדולה - והצבא הקשוח של רוסיה, הדיפלומטיה שלה ושירותי המודיעין, בשילוב קבלת החלטות מהירה, מקזזים במידה חלקית את החולשה הכלכלית הבסיסית.

"כלכלות לא מנהלות מלחמות, והן אינן מבטיחות אינטרסים פוליטיים. יש כוחות כלכליים גדולים בעולם שהם אימפוטנטים מבחינה גאופוליטית - כמו האיחוד האירופי", אמר וסילי קאשין, מומחה לנושאים צבאיים בבית הספר הגבוה לכלכלה במוסקבה.

כאשר הם משחקים על זמן, מנהיגי רוסיה מאמינים שמשבר הסדר הליברלי הבינלאומי ועלייתה של סין, הידידותית לאינטרסים של רוסיה, מבשרים את השקיעה הבלתי נמנעת של הברית המערבית בהובלת ארה"ב. יחד איתן ישקעו גם מוסדות שמוסקבה רואה כעוינים, כמו ברית נאט"ו והאיחוד האירופי. אבל עד כה, הארגונים הללו עמידים. כך גם האחדות המערבית בנושא העיצומים הכלכליים על רוסיה בתגובה לפלישה לאוקראינה ב-2014 ולסיפוח חצי האי קרים.

בממסד מדיניות החוץ הרוסי מאמינים שהמעורבות במזרח אוקראינה הייתה מופרזת ונבעה מהאמונה המוטעית שאוקראינה יכולה בקלות להתפורר. אבל בעוד שהמערב גינה את פעילותה של מוסקבה כתוקפנות צבאית, בעיני רוסיה פעולה זו נתפסה כהגנה על אזור השפעה שלה.

"לנקוט טקטיקה של הטרדה"

"רוסיה היא מעצמת סטטוס-קוו, אבל היא לא יכולה לשמור על הסטטוס-קוו הזה מפני שהעולם מתקדם ונוגס בירושה הפוסט-סובייטית שלה ביס אחרי ביס. לכן רוסיה צריכה לנקוט טקטיקה של הטרדה. היא אולי רוויזיוניסטית בשיטות שלה, אבל לא ביעדי המדיניות שלה", אמר אנדרי קורטונוב, מנהל המועצה הרוסית לעניינים בינלאומיים, מוסד במוסקבה שמייעץ לממשלה. "המשימה של רוסיה איננה התרחבות כפי שהיא הישרדות".

ואכן, ההשקפה הרווחת במוסקבה היא שהיחסים עם ארה"ב אמנם צפויים להישאר מתוחים עוד שנים רבות, אבל הקרמלין צפוי להימנע מייזום משברים גדולים בעתיד המיידי.

סגן שר החוץ הרוסי סרגיי ריאבקוב אמר כי "אנחנו לא רוצים שום עימות. שום הרעה של יחסים. אנחנו חושבים שלטובת שתי המדינות, רוסיה וארה"ב),כדאי לייצב לפחות את מה שיש לנו עכשיו - מצב קשה מאוד ובכמה היבטים גם מסוכן מאוד".

אבל למרות קריאות כאלה לייצוב הקשרים עם המערב, יש אי הסכמה במוסקבה בשאלה אם הקשרים הללו יתדרדרו בשנים הבאות. קורטונוב הוא אחד האופטימיים. "המשבר עם המערב לא יכול להעמיק יותר מפני שכל כיווני ההסלמה כבר מוצו כמעט", הוא אמר. הוא טוען שהכנסת רוסיה לעיצומים בנוסח שהוטל על צפון קוריאה או איראן, או ניתוק שלה מהמערכת הפיננסית הבינלאומית, יזיקו יותר מדי לכלכלות של המערב עצמו.

כמה מומחים מובילים אחרים ליחסי חוץ במוסקבה לא מסכימים איתו, ומצביעים על התקריות האחרונות בין ספינות רוסיות ואמריקאיות ומטוסי קרב בים סין הדרומי, הים השחור והים הבלטי. טרנין חושש שהסלמה של המלחמה באוקראינה תגרור התקדמות צבאית רוסית אל קייב, שתמשוך את שכנותיה של אוקראינה ממערב למלחמה, ותצית בסופו של דבר עימות עולמי.

"היחסים יכולים להחריף, ואם הם ימשיכו להידרדר, נהיה חייבים להבין שאנחנו מתנהלים לקראת מלחמה, וכנראה מלחמה גרעינית", אמר טרנין. "בזמנים הסובייטיים היינו מחזיקים זה לזה בציצית השיער. אבל כל צד הבין שהאיום אמיתי ושבמקרה מלחמה כולנו נמות. היום יש תחושה מסוכנת של ביטחון, וזה גורם שעלול להוביל למלחמה גרעינית דרך זלזול וחוסר אחריות".

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● תבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם