גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיענוח פשעים וזיהוי רמאים: איך הפך הקול שלנו לטביעת האצבע החדשה?

פיתוחים טכנולוגיים, ובראשם הבינה המלאכותית, מאפשרים להתחקות אחר ניואנסים בקול וכך לאתר רמאים ולסייע לרופאים לאתר מחלות

זיהוי קולי / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק
זיהוי קולי / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

הצליל של קולנו הופך להיות טביעת האצבע החדשה. הטכנולוגיה הופכת מתוחכמת יותר ויותר, והיא מאפשרת להתחקות אחר ניואנסים בקול שאינם נשמעים באוזן האנושית. כך היא יכולה לספק רמזים על מיקומו של הדובר, מצבו הרפואי ואפילו תכונות גופניות. הרמזים האלו מסייעים לגופי אכיפת חוק כדי לשרטט את פניהם של חשודים, בנקאים לוכדים כך מתחזים שמנסים לחקות לקוחות בטלפון, ורופאים נעזרים בהם כדי לקבוע התחלה של דמנציה שכלית או דיכאון.

זה יוצר גם אפשרויות חדשות לטיפול רפואי, ולפעילות של גופים פיננסיים וגופי שיטור, ובו זמנית מעלה שאלות קשות של הפרת פרטיות, כאשר נתונים ביומטריים של לקוחות נאספים בדרכים חדשות.

"אנשים יודעים שקול מכיל אינפורמציה זה מאות שנים", אומרת ריטה סינג, חוקרת קול ולמידת מכונה באוניברסיטת קרנגי מלון, שמקבלת מימון למחקריה מהמשרד לביטחון המולדת בממשל הפדרלי. "זה לא חדש, אבל לא הייתה דרך להפיק את זה. היום זה אפשרי בזכות הבינה המלאכותית".

סינג מודדת עשרות תכונות של איכות קול אנושי, כמו חורקנות או רטט, שקשורות לאופן שבו מופק הקול האנושי מבפנים. היא מאבחנת "נפחי מיקרו" של אוויר שעוזרים ליצור את גלי הצליל שמרכיבים את הקול האנושי. האופן שבו הם מהדהדים בתא מיתרי הקול, עם עוד מאפיינים, מספק רמזים על מבנה הגולגולת של אדם, גובהו, משקלו וכן על הסביבה הפיזית שבה הוא נמצא. כך, בעתיד תוכל המשטרה להסתמך על תכני אודיו במעקב וחקירות, ולא רק על וידאו. כבר היום משתמשות חברות פיננסיות בקול האנושי כדי ללכוד רמאים.

הגנבים עונים על השאלות מהר יותר

Pindrop, חברת אבטחת מידע מאטלנטה, בודקת 1,380 תכונות אודיו שמתחלקות לשלושה חלקים עיקריים: הרעשים ששומעים בקווי טלפון, מאפייני התדר של שיחת טלפון וכמה מהשיחה הולך לאיבוד בהעברת השיחה.

הגורמים הללו מייצרים רמזים על מוצאו האפשרי של המטלפן ואם השיחה הועברה באינטרנט, בטלפון נייד או בטלפון נייח. למשל בשיחות מחו"ל, שיחות ממדינות מתפתחות הן בדרך כלל פחות ברורות משיחות ממדינות מפותחות, גם אם לאוזן האנושית קשה יותר לאתר את ההבדל. בנקים נעזרים בכך כדי לדעת אם המטלפן משוחח מהמקום שבו הוא אומר שהוא נמצא.

יש בנקים שמשווים הקלטות קול למידע ביומטרי והתנהגותי אחר שיש להם על הלקוח כדי למנוע הונאה, מפני שהמתחזים נוהגים במקרים רבים להשיב על שאלות האבטחה על חיי הלקוח מהר יותר מאשר הלקוח האמיתי.

Nuance Communications, חברת תוכנה מברלינגטון שבמסצ'וסטס שלקוחותיה כוללים את הבנקים HSBC ו-Kennebunk ממדינת מיין, בודקת גורמים כמו גובה הצליל, הקצב שלו וניב הדיבור (דיאלקט), כמו גם אוצר המילים, הדקדוק ומבנה המשפט.

תוכנות ניואנסים ביומטריים של קול וזיהוי מיועדות לבדוק את המגדר, הגיל והרקע הלשוני של מטלפנים, ואם קול הוא סינתטי או מוקלט. זה עזר לבנק אחד לקבוע שאדם יחיד היה אחראי לגניבה של עשרות מיליוני דולרים, 18% מסך ההונאות שהבנק ספג בשנה אחת, אמר ברט פראנק, מנהל עסקי האבטחה והביומטריקה של החברה.

נתוני אודיו משיחות שירותי לקוחות משולבים גם עם מידע על איך הלקוחות מנהלים בדרך כלל תקשורת בטלפונים ניידים או יישומים, אמר הווארד אדלסטין, יו"ר חברת הביומטריקה ההתנהגותית Biocatch. החברה הזו יכולה לאבחן את המקצב והלחץ של ההקלדה בסמארטפון. למשל, האופן שבו מחזיקים את הטלפון הנייד רומז על גיל המשתמש, ובכך מסייע לחשוף מתחזים.

בארה"ב מתחילים להילחם בהקלטות

לא כל החברות חושפות בפני הלקוחות שלהן את המידע על נתוני הקול וההתנהגות שלהם שהן אוגרות. חלק מהחברות הפיננסיות מבקשות מהלקוחות להסכים להקלטת הקול שלהם, ואחרות פשוט מודיעות שכל שיחות שירותי הלקוחות מוקלטות מסיבות בטיחות או איכות שירות.

במספר מדינות בארה"ב הועברו חוקי פרטיות ביומטרית, ואחרות מכינות חקיקה כזו. החוק באילינוי מחייב חברה להשיג הסכמה כתובה מפורשת של הלקוחות לאיסוף מידע ביומטרי כמו "הדפסות קול" או סריקות קול. תומכי הפרטיות אומרים שאם מידע שחברה אוספת ללא הסכמת הלקוחות יימכר או ייפרץ, קל יותר יהיה להתחזות ללקוחות ולגנוב מהם כספים.

גם בעולם הרפואה מתחילים להשתמש בניתוח קול, ומדידת שינויים זעירים בקולנו עוזרת לרופאים להבחין בתחילת מחלות כמו פרקינסון, או לקבוע את יעילות טיפולים למחלות כמו דיכאון.

חברת Sonde Health מבוסטון ביקשה מ-4,000 אנשים להוריד אפליקציה ולהשיב על שאלות שמיועדות להפיק מהן מגוון של צלילים. מדוגמיות האודיו הללו, החוקרים זיהו וחילקו לקבוצות תכונות כמו קצב, מלודיה (נעימת דיבור) ואיך בדיוק האדם מבטא מילים. דיבור איטי יותר, למשל, עשוי להצביע על עייפות או צער בנקודת זמן מסוימת, אבל בפרקי זמן ממושכים יותר הוא עשוי להצביע על משהו חמור יותר, אומר ג'ים הרפר, אחד ממייסדי החברה.

חברת Winrterlight Labs מטורונטו מתחקה אחרי מאפייני דיבור כמו תחביר, דקדוק, מורכבות אוצר מילים, גובה צליל וקצב דיבור כדי להתחקות אחרי בריאות נפשית ודמנציה. היא עובדת עם חברת התרופות Janssen כדי לנסות לאבחן אלצהיימר בחולים מבוגרים. 

עוד כתבות

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים ולעתים מידע פנים קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מופיע כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר ?

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה