גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האויב החדש של מפגיני הונג קונג: עמודי התאורה שפזורים ברחובות

המפגינים חוששים כי העמודים החכמים, המצוידים בחיבורי Bluetooth, חיישנים ומצלמות, משמשים למעקב של הרשויות אחר תנועותיהם ואחר התקשורת ביניהם

עמוד תאורה שנעקר ממקומו בשל חשד לריגול / צילום: רויטרס
עמוד תאורה שנעקר ממקומו בשל חשד לריגול / צילום: רויטרס

בין המטרות האחרונות של המפגינים בהונג קונג מצויים גם כתריסר עמודי תאורה חכמים שנבדקים על ידי הממשלה, ומצוידים בקישורי Bluetooth, חיישנים ומצלמות.

הרשויות טוענות שהעמודים משמשים לאיסוף נתוני מזג אוויר ותנועה. אך עבור מאות מפגינים, עמודי התאורה הללו הם הוכחה להגברת המעקב של הרשויות, והם חוששים מפני טכנולוגיה שמרגלת אחרי עוברים ושבים, כולל אחרי התקשורת שלהם.

בסוף השבוע שעבר, המפגינים תקפו את העמודים הללו. הם ניסרו אחד מהם, שרפו עמוד נוסף, וקרעו את התוכן של יותר מתריסר, בחיפוש אחרי מכשירים שיכולים לעקוב אחרי טלפונים חכמים או אחרי השבבים שמותקנים כעת בכרטיסי הזיהוי של התושבים.

שעתיים אחר כך, ריח חוטי החשמל השרופים עדיין נישא באוויר מעל הרחוב בן ארבעת נתיבי התנועה שבו נבחנו כ-20 עמודי תאורה כאלו. שוטרים אספו של השיירים והכניסו אותם לשקיות של ממצאי חקירה.

"אם הם ממשיכים במעקב אחרינו, זה לא שונה מסין, ואנחנו עדיין לא סין", אמר סטודנט בן 20 בשם צ'ו, שהצטרף לפשיטה על עמודי התאורה בשכונת התעשייה והמגורים קוון טונג בחצי האי קאולון. עם זאת, אין ראיות חותכות לכך שהעמודים שימשו למעקב אחרי התושבים.

האירוע הזה משקף את הפער המתרחב בין הרשויות בהונג קונג לרבים מהתושבים שלה אחרי כמעט שלושה חודשים של תסיסה חברתית. האי אמון הציבורי בממשלת הונג קונג עלה לשיא חדש: יותר מ-70% מתושבי המרכז הפיננסי העולמי אומרים שאין להם אמון ברשויות, ויותר ממחציתם חשים "אי אמון קיצוני", לפי סקר של מכון המחקר לדעת הציבור בהונג קונג. זהו השיעור הנמוך ביותר של אמון מאז 1997, השנה שבה הוחזרה הריבונות על העיר מבריטניה לסין העממית.

ברחבי העולם יש תנועות מחאה נגד טכנולוגיות חדשות של ממשלות וחברות במרחב הציבורי. בהונג קונג, חששות המפגינים מפני עמודי התאורה החכמים חזקים פי כמה בגלל החששות מכך שסין מחדירה את מערכות השיטור והמשפט שלה לעיר שאמורה להישאר אוטונומית למחצה מבייג'ינג עד 2047. בין היתר מדובר בהצעת חוק ההסגרה לסין, שהציתה את גל המחאה הנוכחי.

בסין, סוכנות הידיעות הממלכתית שינהואה דיווחה שהמפגינים בהונג קונג מפיצים מידע כוזב על עמודי התאורה, שאוספים רק נתונים על העיר, כולל תחבורה או תנועה, איכות אוויר ומזג אויר, במסגרת פיתוח העיר החכמה.

לא סביר שממשלת הונג קונג מרגלת בחשאי אחרי התושבים באמצעות עמודי תאורה, אמר לוקמן צוי, פרופסור עוזר באוניברסיטה הסינית בהונג קונג.

"אנחנו רחוקים מזה, זה קצת מוגזם", אמר צוי. אבל התסיסה הנוכחית אומרת שלתושבים עשויה להיות סיבה לחשוש ממעקב מוגבר אחריהם. לרשויות יש כנראה טכנולוגיה שמסוגלת לעשות את מה שהמפגינים חוששים מפניו, הוא הוסיף.

במסיבת עיתונאים בים ב' שעבר, השר לענייני חדשנות וטכנולוגיה בממשלה תיאר את הרעיון שעמודי תאורה מפירים את הפרטיות כ"תיאוריית קונספירציה". הממשלה אומרת שלעמודי התאורה אין יכולת מעקב כזו, וטכנולוגיית זיהוי פנים אינה מותקנת עליהם.

ביולי דחו הרשויות התקנה של מצלמות מעקב על עמודי תאורה למעקב אחרי שפיכת פסולת בנייה לא חוקית. נדחתה גם הפעלת פונקציה שתעקוב אחרי מהירות התנועה על ידי קריאת זיהוי Bluetooth של כלי הרכב. פקידים מסרו שהדחיות נבעו מחששות הציבור מן הטכנולוגיה הזו, והם מתכננים סבב התייעצויות נוסף עם מומחים, אקדמאים וגורמים רשמיים.

חלק מהמפגינים יוצאים מגדרם כדי לטשטש את זהותם ותנועותיהם, מחשש לצעדי גומלין. הם משתמשים בטלפונים זמניים ונמנעים משימוש בכרטיסי מטרו שעלולים לגלות לאן הם נסעו. רבים חושבים שאפשר לעקוב אחריהם באמצעות שבבי תדר הרדיו בכרטיסי הזיהוי החכמים שלהם, או שהם מצולמים במצלמות זיהוי פנים.

"כמובן שהם משתמשים בזיהוי פנים. הם יקימו מאגר נתונים כזה", אמר ג'יימס לאונג, מהנדס אלקטרוניקה בן 40 שהפגין בשבת שעברה. "אנחנו לא מאמינים לשום דבר שהממשלה אומרת. הכול שקר". 

בשם הרעיון: הסינים שמסתכנים בהבעת תמיכה בחירויות הפרט

יותר ממיליון סינים עברו מסין העממית להתגורר, לעבוד או ללמוד בהונג קונג מאז 1997, השנה שבה החזירה בריטניה את הריבונות בעיר לבייג'ינג. רבים מהם שותפים לתיעוב כלפי המפגינים, שהתקשורת הממלכתית הסינית מפגינה. כמה מהם אפילו נלחמו נגד המפגינים, בתגובה לקריאה מבייג'ינג לעשות כך.

אבל קבוצה קטנה של מהגרים מסין הצטרפה למחאה, והיא לוקחת סיכונים לא רגילים כדי לתמוך בחברה שמציעה חירויות שאין לתושבי סין העממית.

בשיחות שנערכו עימם, הסינים המהגרים הללו אמרו שהם מעריכים מאוד את האוטונומיה של הונג קונג משלטון סין, בייחוד במה שנוגע למערכת המשפטית ולחופש הביטוי בעיר. הם הצטרפו לצעדי מחאה, חתמו על מכתבי אינטרנט פתוחים של תמיכה בהונג קונג והגנו על תנועת החופש בקרבות מדיה חברתית נגד מבקרים ודיס-אינפורמציה בחסות בייג'ינג.

פעולות אלו מעמידות אותם בסכנת מעצר על ידי רשויות סיניות, שבודקות את הטלפונים של נוסעים בגבול היציאה לשנזן כדי לחפש הוכחות להשתתפות בהפגנות. הסינים שמתגוררים בעיר חשופים גם לחרם מצד ידידיהם בסין שרואים את ההפגנות כסטייה אלימה מדרך הישר, בייחוד אחרי הכאה של שני תושבי סין בתגרה בנמל התעופה. האירוע הזה הצית גל של זעם בסין, ומעט התלבטות בקרב המפגינים.

בכל שנה מגיעים מסין אלפי סטודנטים ללימודים בהונג קונג, שם ההשקפות הפוליטיות משנות כיוון לעתים. העיר מקיימת מדי שנה טקס הדלקת נרות ב-45 ביוני לציון יום השנה לאירועי כיכר טייננמן בבייג'ינג, אירוע שמוצג בצורה מעוותת בספרי ההיסטוריה הסיניים.

אחת התומכות במחאה בהונג קונג היא בוגרת אוניברסיטה בת 24 ששם משפחתה צ'ן, אשר הצטרפה למצעד מאסיבי נגד שחיקה נוספת של החירויות בהונג קונג על ידי סין. מה שהבדיל בינה לבין שני מיליוני המפגינים האחים באותו יום היה הדרכון הסיני שלה.

צ'ן הגיעה כדי ללמוד באוניברסיטה מקומית. הוריה הזהירו אותה שלהונג קונג אין עתיד, והפצירו בה לחזור הביתה בתום הלימודים. במקום זאת היא צללה אל ההיסטוריה של הטבח בכיכר טייננמן וחשה גועל על שדבר כזה התרחש במולדתה. השנה היא השתתפה בטקס ב-4 ביוני לציון יום השנה ה-30 לאירוע הזה.

ב-18 באוגוסט היא הצטרפה ל-1.7 מיליון מפגינים שצעדו בשקט בגשם, בהפגנת סולידריות, כאשר המחאה נכנסה לשבוע ה-11 שלה.

"יותר מאי פעם בעבר, התושבים של הונג קונג נוגעים לליבי. הם נשארו מאוחדים אחרי כל מה שקרה", אומרת צ'ן. "זו הסיבה שאני נשארת איתם".

עוד כתבות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

"הכרנו על האוטובוס לבקו"ם ומאז לא נפרדים": מייסד Wiz על הצוות שלא מפסיק להפתיע

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה