גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעירים הסינים מבזבזים כמו האמריקאים, וחובותיהם מטפסים בהתאם

סינים מתחת לגיל 30 אינם חוסכים כמו הדורות הקודמים ● זה אומנם עוזר לגוון את הכלכלה, שנשענה בין היתר על יצוא וסובלת כעת מהשפעת המכסים של טראמפ, אבל מוסיף משקל מדאיג לחובות משקי-הבית במדינה

צעירה סינית באמצע קניות/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
צעירה סינית באמצע קניות/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

כלכלנים מערביים אמרו מזמן שסין זקוקה לבסיס של צרכנים בסגנון האמריקאי, כדי שצמיחתה הכלכלית תהיה בת-קיימא. כעת יש לסין בסיס כזה: הצעירים הסינים.

בעוד שהדורות הקודמים היו חסכניים וזהירים - תוצאה של שנים של כלכלה קופצנית עם רשת ביטחון חברתית חלשה - יותר מ-350 מיליון הסינים שנולדו בשנים 1990-2009 מתנהגים יותר כמו האמריקאים, ומבזבזים הרבה על גאדג'טים, בידור ונסיעות.

הצריכה החופשית הזו מסייעת לסין לגוון את הכלכלה שלה בעיתוי חיוני. בייג'ינג נשענה על יצוא ועל בניית תשתיות כדי להניע את הצמיחה במשך עשרות שנים, אך כעת מסתמנת האטה על רקע המכסים שהטיל ממשל טראמפ. דפוס ההוצאה החדש היטיב עם חברות כמו עליבאבא, טנסנט ועוד חברות טק, שצמיחתן המהירה ממריצה את הכלכלה כולה.

אבל לכל הצריכה הזו יש גם צד שלילי. חובות משקי-הבית עולים בקצב מהיר בשנים האחרונות, וצעירים רבים לוקחים הלוואות כדי לממן את רכישותיהם.

רמות גבוהות של חובות תאגידיים וממשלתיים כבר גורמות לדאגה מתמשכת בבייג'ינג. כאשר חובות משקי-הבית מטפסים, כמה כלכלנים חוששים שנטל החוב הלאומי הכולל יהיה בלתי ניתן לניהול ויעיק על הצמיחה.

כדי למנוע בעיות בהמשך הדרך, אומרים אותם כלכלנים, ההלוואות למשקי-הבית חייבות להאט לרמה בת-קיימא יותר, כדי להוסיף עוד רוח גבית לכלכלה. בתרחיש הגרוע ביותר השילוב של חוב ממשלתי, תאגידי וצרכני גבוה יחריף את ההאטה הכלכלית ויעורר אובדן אמון נרחב בסין.

דורות חדשים

הכוח הצרכני העיקרי בסין

הצעירים הפכו לכוח הצרכני העיקרי בסין, אמר מנכ"ל עליבאבא דניאל ז'נג לכתבים בנובמבר האחרון. אנשים שנולדו אחרי 1990 היו כמחצית הלקוחות ב"יום הרווקים", אירוע הקניות השנתי האחרון, שבו מכרה עליבאבא סחורה ב-30.8 מיליארד דולר ב-24 שעות.

כמעט רבע מקוני המכוניות בסין הם מתחת לגיל 30, והנתון הזה צפוי לעלות לכ-60% ב-2025, אומרת ז'ו יא, מנהלת יחידת מחקרי השוק והמידע על הלקוחות בקבוצת פולקסווגן בסין. לדבריה, פולקסווגן רואה בלקוחות הסינים בני פחות מ-30 קהל יעד חיוני לעתידה במדינה. החברה משיקה ברבעון הנוכחי שלושה דגמים שמיועדים לנהגים צעירים בערים פחות מפותחות בסין.

ההוצאה הצרכנית הזו מסייעת גם למותגים מקומיים כמו הייטי, רשת בתי תה מהודרים, ולקין קפה, יריבה של רשת סטארבקס, שגייסה 571 מיליון דולר בהנפקה לציבור מוקדם יותר השנה.

הצעירים הסינים מוכנים במיוחד להוציא יותר על נסיעות. דוח מהשנה שעברה של מסטרקארד ו-Ctrip.com, אתר הנסיעות המקוון הגדול ביותר, מצא כששליש מהתיירים הסינים שיוצאים לחו"ל והזמינו נופש באתר הזה נולדו אחרי 1990, והם הוציאו יותר על כל טיול בהשוואה לילידי שנות ה-80.

הלוואות קצרות טווח של מלווים מקוונים כמו אנט (Ant) פייננשל עוזרות להצית את ההוצאה הזו. אנט פייננשל גובה ריביות של עד 16% על בסיס שנתי, תלוי בפרופיל האשראי של הלווה. סקר מ-2018 שנערך על ידי Rong360, אתר המלצות על הלוואות, מצא שכמחצית מהמשיבים שלקוח הלוואות צרכניות נולדו אחרי 1990.

מתמכרים להלוואות אונליין

רובם לווים מכמה פלטפורמות להלוואות, לפי הסקר, וכמעט שליש מהצעירים הללו לקחו הלוואות קצרות כדי לפרוע חובות אחרים. כמעט מחצית מהם החמיצו מועדי פירעון.

אחת הדרכים הפופולריות ללוות היא דרך חשבון של Huabei, קו אשראי מתחדש שהוא חלק מרשת התשלומים הניידים Alipay. Huabei נתן הלוואות בהיקף של יותר מטריליון יואן או 140 מיליארד דולר מאז שהוא הושק באפריל 2015, מסר מקור יודע דבר.

ז'ו שיאוצ'ואן, בנקאי מרכזי סיני לשעבר, הזהיר בנובמבר שעבר שעליית הפינטק, הטכנולוגיה הפיננסית, מסייעת אמנם לפתח את שוק האשראי הסיני, אך היא עלולה "לפתות במידה מופרזת" את הדור הצעיר להוציא מעבר לאמצעיו.

יאנג הואישואן, בוגרת מכללה בת 22 שעובדת כדוברת של מועדון כדורגל בננג'ינג, אומרת שהיא פנתה ל- Huabei כשהייתה סטודנטית. היא לוותה לעתים קרובות כ-100 דולר בחודש כדי לממן ארוחות במסעדות, קוסמטיקה ובגדים שהיא לא יכלה לכסות באמצעות התקציב שהיא קיבלה כל חודש מהוריה, 215 דולר. היא הסתמכה על פונקציית התשלומים של Huabei כדי לממן פריטים גדולים יותר, כמו מצלמות וטלפונים חכמים.

Huabei "באמת ממכר", אומרת יאנג. "הוא נותן לי אשליה שאני לא באמת מוציאה כסף שלי". יאנג מהדקת כעת את החגורה במקצת בגלל עלויות המחיה ומפני שהיא לא רוצה לקחת עוד כסף מההורים.

אשראי קל מגיע גם מגל של מלווי מיקרו מקוונים ומלווים של P2P, שצצו בהמוניהם לפני כמה שנים על רקע רגולציה רופפת. כמה מהם גבו ריביות מוגזמות מאוד.

הרשויות הפסיקו להנפיק רישיונות למלווים מקוונים חדשים מסוף 2017, והידקו את הפיקוח כדי לוודא שהריבית השנתית על כמה הלוואות לא תעלה על 36%. נכון ליולי, פחות מ-800 מלווי P2P נשארו פעילים, בהשוואה ל-2,600 בתחילת 2016, לפי אתר מחקרי השוק wdzj.com.

לווים מכמה מקורות במקביל

ההוצאה הצרכנית הממוצעת של מחזיק כרטיס אשראי סיני בגיל 21-30 ב-2016 הייתה 8,820 דולר, 39% יותר מאשר קו האשראי הממוצע שלו, שהיה 6,360 דולר, לפי נתונים של חברת הייעוץ אוליבר וויימן מניו יורק. צרכנים יכולים להוציא יותר ממגבלת האשראי שלהם על ידי לקיחת הלוואות נוספות מערוצים אחרים (לא דרך כרטיס אשראי), כמו אתרי הלוואות מקוונים או בסיוע המשפחה.

בנק ג'יי.פי מורגן מעריך שיחס חובות משקי-הבית לתוצר הסיני יטפס ל-61% בשנה הבאה, מ-26% בשנת 2010 ויהיה גבוה יותר מהרמה הנוכחית באיטליה וביוון.

בארה"ב יחס חובות משקי-הבית לתמ"ג הוא 76%, ירידה מ-98% ב-2006, לפי קרן המטבע הבינלאומית.

במדידה אחרת, של חובות משקי-בית מול הכנסה פנויה, סין כבר עברה כנראה את ארה"ב. היחס שלה הגיע ל-117.8% בשנה שעברה, מ-42.7% בשנת 2008, לפי חישוביו של לי נינג, חוקר במכון למחקרים מתקדמים באוניברסיטת שנגחאי למימון וכלכלה. בארה"ב הגיע היחס הזה לשיא של 135% ב-2007 וירד בשנה שעברה ל-101%.

חיים על הלוואות - סין

כמה כלכלנים אינם חוששים מעליית חובות משקי-הבית, ומציינים ששיעורי אי החזר החובות הצרכניים נראים נמוכים יחסית.

אחרים אומרים שקיים חשש שההאטה הכלכלית תחריף אם הצעירים הסינים יאבדו את עבודתם או יספגו קיצוצי שכר, ויצטרכו לרסן מאוד את הצריכה שלהם. אם זה לא יקרה והם ימשיכו להוציא כספים כמו קודם, הם יצברו עוד חובות ויהיו פגיעים יותר בשנים הבאות.

כמו במשבר הפיננסי בארה"ב ב-2008, שיעורי חדלות הפירעון נוסקים במהירות כשהצמיחה הכלכלית איטית יותר.

משכנתאות - שליש מסך ההלוואות

"לדור הזה אין שום מושג איך נראה יום סגריר", אמר דונג טאו, כלכלן בבנק קרדיט סוויס בהונג קונג. "כל בום אשראי צרכני יעמוד למבחן בשלב כלשהו - בלי יוצא מהכלל".

הוא מצביע על חובות משכנתא כעל בעיה מעמיקה בכלכלה הסינית, כולל של צעירים. החוב המשכנתאי הכולל עלה מ-1.1 טריליון דולר ברבעון הרביעי של 2012 ל-3.9 טריליון דולר ביוני השנה.

משכנתאות היוו שליש מסך ההלוואות לטווח הבינוני והארוך, לעומת 20% ב-2012, לפי הבנק המרכזי הסיני.

הורים עוזרים לעתים קרובות לילדים לקנות בית, וטאו רואה בכך תופעה מסוכנת, מפני שכדי להשיג היום נכס יחיד צריך כמה דורות של מממנים. תופעה דומה התרחשה ביפן בשנת ה-80, הוא אומר, כאשר שלושה דורות מימנו משכנתא אחת - סימן לכך שהשוק סבל מהתחממות יתר. כלכלת יפן נכנסה לבסוף למיתון ממושך, ומחירי המניות והנדל"ן קרסו.

גם ההאטה בקצב יצירת מקומות העבודה מוסיפה לאתגר. השנה צפויים יותר מ-8.3 מיליון תלמידי מכללות לסיים את הלימודים, לעומת 6 מיליון בוגרים לפני עשר שנים ורק 165 אלף בוגרים בשנת 1978. אבל כמה מהמעסיקים הנחשקים ביותר במדינה, כמו חברת האי-קומרס JD.com, מפחיתים את כוח העבודה כשהצמיחה איטית יותר. 

עוד כתבות

VOLVO / צילום: Shutterstock

היום הטוב אי פעם: המניה של ענקית הרכב קופצת בכמעט 40%. זו הסיבה

הדוח הרבעוני של וולוו קארס הפתיע את השוק והוביל את מניית החברה ליום המסחר הטוב בתולדותיה, עם זינוק של כ-40% ● רווח תפעולי של 680 מיליון דולר, תוכנית קיצוצים אגרסיבית וצמצום עלויות הובילו לתוצאות מעל הציפיות ● גם המתחרה הצרפתית רנו דיווחה על תוצאות רבעוניות שעלו מעל הציפיות

מטוס של אמריקן איירליינס / צילום: יוסי אלוני

חברת התעופה האמריקאית שחוזרת לישראל לראשונה מאז פרוץ המלחמה

תאריך היעד להפעלת הטיסות הוא מרץ 2026, ובכך היא מצטרפת לדלתא ויונייטד איירליינס שכבר חידשו את פעילותן ● בתקשורת האמריקאית אף מדווחים כי החברה החלה לגייס דיילים דוברי עברית

בינה מלאכותית / צילום: Shutterstock

סטודנטים? חברות הבינה המלאכותית מציעות לכם את המודלים שלהם בחינם

שימוש בכלי AI על ידי סטודנטים הפך כבר מזמן לסטנדרט וחלק מחברות הבינה המלאכותית מציעות להם את השירות בחינם ● לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית, גלובס אסף לכם את ההטבות שמציעות חברות הבינה המלאכותית לסטודנטים בישראל

מל''ט הרון tp של התעשייה האווירית / צילום: יח''צ

התעשייה האווירית חושפת רחפן חדש והחברה הישראלית ששוברת שיא

מהרחפן החמוש החדש של התעשייה האווירית, דרך הכלי הזעיר והשקט של אירו סנטינל הישראלית, ועד העסקאות של ארה”ב, ההשקעות של שבדיה והתוכניות של יפן ● תחום האמצעים הבלתי מאוישים, שהיה "עתיד הלחימה", הופך במהירות לעובדה מוגמרת ● וגם: הפיתו החדש של חברת אסיו לטובת הכוחות המתמרנים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' מיקי הלברטל (מימין) עם נעמי ושרון עזריאלי באתר הבנייה ברמב''ם / צילום: המרכז הרפואי רמב''ם

כ-24 מיליון שקל: קרן עזריאלי תורמת למרכז שיקום ילדים בבית החולים רמב"ם

הקרן של משפחת עזריאלי תורמת כ–24 מיליון שקל לבניית מרכז שיקום ילדים ראשון באזור חיפה ● בפלטפורמת הסטרימינג freeTV נפרדים מהפרסומאי גדעון עמיחי ● חברת ההפקות גרין פרודקשנס מתמזגת עם חברת ההפקות האוסטרלית MOFA ● וגם: המנכ"ל החדש של סיקס סנסס

דמויות ה־''סטורם טרופרס'' בפרימיירת סרט בסדרת מלחמת הכוכבים. מעריצים יוכלו לייצר תכני פרנצ'ייז / צילום: Shutterstock

הדמויות האהובות של הוליווד חוזרות לתחייה באמצעות AI

דיסני מתנגדת לסרט ההמשך של מלחמת הכוכבים, אך כלים חדשים מבוססי בינה מלאכותית יאפשרו למעריצים להשתלט על סיפורי הקאנון

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

אין דמי ניהול בפיקדונות הבנקאיים? זה מיתוס. אתם משלמים הרבה מאוד

לפיקדונות בבנקים בהחלט יש מחיר ● העלאת הארנונה היא חצי מהבעיה ● ומה נדחק הצידה עם ההשתלחות של השר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: כדיה לוי

שני מגדלים בת"א ובטבריה מוכיחים עד כמה שוק הדיור שלנו מתנהל באפילה

דוח מבקר המדינה שפורסם השבוע הוכיח עד כמה מסד הנתונים עליו מתבססת הלמ"ס בתחום הדיור מלא חורים ● כשמולו ישנם בעיקר גורמים שמדברים מפוזיציה - קבלנים, שמאים, עו"ד - הבעייתיות של "הנתונים הרשמיים" מתסכלת

מסוף הרכב בנמל ג'בל עלי בדובאי / צילום: יח''צ

האם בקרוב יגיעו לישראל רכבים מדובאי ואיזה סגמנטים יושפעו?

משרד התחבורה בוחן מתן אישורי יבוא לרכב בתקינה של מדינות המפרץ, סין והודו – מהלך שעשוי להוזיל מחירים ולפתוח שווקים חדשים אך גם לעורר ביקורת בינלאומית ● דיפאל משיקה קרוס־אובר חשמלי חדש במחיר תחרותי ● ניסאן מתכוננת לקאמבק בישראל ב־2026 ● וגם: ועדת הכספים דורשת מתווה להצלת נמל אילת ● השבוע בענף הרכב

פרופ' אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאי / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עמדה בציפיות הרווח ומעלה תחזיות - נחלשת במסחר המוקדם

מובילאיי בניהולו של המייסד המשותף פרופ' אמנון שעשוע פרסמה דוחות רשמה ברבעון שחלף הכנסות של 504 מיליון דולר, עלייה של 4% בהשוואה ל-486 מיליון דולר ברבעון המקביל ● שעשוע: מצפה להתרחבות בשירותי הרובוטקסי בלוס אנג'לס ובערים נוספות בארה"ב ובאירופה

קייב, אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

בלגיה מנעה ברגע האחרון הקמת קרן סיוע לאוקראינה בשווי 140 מיליארד אירו

לאחר שלוש שנים של היסוסים, האיחוד האירופי צפוי להפוך את מאות מיליארדי הדולרים המוקפאים של מוסקבה לערבות להלוואה ענקית לקייב ● הטריגר: ניסיון לחזק את אוקראינה אל מול שינוי העמדות של ארה"ב ● מהם החששות ממהלך כזה, ואילו תנאים הציבה בלגיה

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters, Staff

אחרי שנים של חשדנות, המשקיעים במדינה הזו סוף סוף נכנסים למניות

יותר ויותר גרמנים מגלים עניין בהשקעות אחרי עשורים של חשדנות - ולא רק הדור הצעיר ● בתוך שלוש שנים, 3 מיליון שחררו את השמרנות ונכנסו לשוק המניות ● הממשלה מנסה לעודד את שבירת המחסום הפסיכולוגי אך נזהרת מרפורמות עמוקות

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים, המניה מזנקת במסחר המאוחר

אינטל דיווחה על הכנסות בהיקף של 13.7 מיליארד דולר, מעל לצפי, אך פרסמה תחזית מעט חלשה מן הצפוי לרבעון הרביעי ● תוצאות הרבעון השלישי עדיין לא מביאות לידי ביטוי את שלל העסקאות עליהן חתמה החברה בחודשים האחרונים, מול סופטבנק, אנבידיה וממשלת ארה"ב

ועדת חקירה ממלכתית או ממשלתית? / צילום: דוברות הרשות השופטת

ועדת חקירה ממלכתית או ממשלתית? ההבדל גדול יותר מיצחק עמית

בקואליציה מקדמים יוזמות לוועדות חקירה מיוחדות לאירועי 7 באוקטובר ● אבל ספר החוקים מעניק מעמד מיוחד לוועדת חקירה ממלכתית ● מאיזו "בעיה" מבקשת הממשלה להימנע, ומה האפשרויות האחרות שקיימות בפניה?

הקשר הכלכלי והביטחוני בין קהיר לבייג'ינג מתהדק, נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters, Tingshu Wang

כך סין רוצה להשיג דריסת רגל ברצועת עזה

​מסמך של האו"ם בנוגע לשיקום עזה חושף כי סין מבססת את נוכחותה הכלכלית באזור, אם בהשתתפות ישירה במכרזים ואם באמצעות חברות המשתמשות בתוצרתה ● סובסידיות ממשלתיות רחבות, כמו גם שיתופי־פעולה עם מצרים, מעניקים לה יתרון משמעותי ● וגם: כך הסינים מעבירים סחורות לרצועה באמצעות גורמים בעלי השפעה, ובהם איש העסקים איברהים אל־אורגני, המקורב לבנו של הנשיא א־סיסי

מייסדי GammaTime: אלכס מונטאלבו, סלבה מודריך וביל בלוק / צילום: GammaTime Inc

גם הקרדשיאנס בפנים: החברה הישראלית שמגייסת כדי לייצר את הדור הבא של הטלויזיה

החברה צפויה להשיק אפליקציה תחת המותג GammaTime שתאפשר צפייה במיקרו-סדרות בתשלום מהטלפון ● בנוסף לבנות משפחת קרדשיאן, משקיע בחברה מייסד רדיט אלכסיס אוהניאן, כאשר את הגיוס בחברה הובילו בעיקר קרנות ישראליות: פיטנגו פירסט, הקרן של פיטנגו המיועדת להשקעה בסטארט-אפים צעירים וקרן vgames

יובל סמו בקמפיין הפניקס סמארט / צילום: צילום מסך

נהג המונית יובל סמו מסיע את הפניקס סמארט לפסגת הפרסומות האהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי, על אף שכלל לא הייתה באוויר, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגבוהה ביותר השבוע, כמיליון שקל, שייכת לבנק הבינלאומי - שבסיוע האחים סוויסה מתברג במדד

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בדרך להגדרה כקבוצת ריכוז? הבנקים זומנו לשימוע נוסף ברשות התחרות

הרשות קצבה תקופה של 30 ימים שבהם יצטרכו חמשת הבנקים הגדולים להשיב לה בכתב על הטענות שעלו בזימון אשתקד ● לאחר שיתקבלו התשובות מהבנקים, תגובש ברשות התחרות חוות-הדעת הרלוונטית

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

3 מניות לוהטות יעמדו למבחן: מה ישכנע את המשקיעים שהן עדיין שוות את ההייפ?

AMD, אינטל וגוגל הן כמה מהמניות הנוצצות של החודשים האחרונים שהפגינו תשואות גבוהות במיוחד ● בקרוב הן יפרסמו את התוצאות שלהן לרבעון השלישי של השנה ויחשפו האם גם אחרי העליות האחרונות הן עדיין אטרקטיביות

התחרות על הטסים גוברת והמחירים צונחים / צילום: Shutterstock

אלה כנראה מחירי כרטיסי הטיסה הטובים ביותר שתמצאו מאז תחילת המלחמה

חברות התעופה האירופיות חוזרות לנתב"ג, לצד ענקיות זרות שמתחילות לפעול בישראל לראשונה ולצד חברות ותיקות שמגבירות את תדירות הקווים ● העלייה בהיצע הביאה להוזלה דרסטית של הטיסות ליעדים מבוקשים ● איך מושפעות החברות הישראליות, שעד כה נהנו כמעט מבלעדיות?