גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעירים הסינים מבזבזים כמו האמריקאים, וחובותיהם מטפסים בהתאם

סינים מתחת לגיל 30 אינם חוסכים כמו הדורות הקודמים ● זה אומנם עוזר לגוון את הכלכלה, שנשענה בין היתר על יצוא וסובלת כעת מהשפעת המכסים של טראמפ, אבל מוסיף משקל מדאיג לחובות משקי-הבית במדינה

צעירה סינית באמצע קניות/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
צעירה סינית באמצע קניות/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

כלכלנים מערביים אמרו מזמן שסין זקוקה לבסיס של צרכנים בסגנון האמריקאי, כדי שצמיחתה הכלכלית תהיה בת-קיימא. כעת יש לסין בסיס כזה: הצעירים הסינים.

בעוד שהדורות הקודמים היו חסכניים וזהירים - תוצאה של שנים של כלכלה קופצנית עם רשת ביטחון חברתית חלשה - יותר מ-350 מיליון הסינים שנולדו בשנים 1990-2009 מתנהגים יותר כמו האמריקאים, ומבזבזים הרבה על גאדג'טים, בידור ונסיעות.

הצריכה החופשית הזו מסייעת לסין לגוון את הכלכלה שלה בעיתוי חיוני. בייג'ינג נשענה על יצוא ועל בניית תשתיות כדי להניע את הצמיחה במשך עשרות שנים, אך כעת מסתמנת האטה על רקע המכסים שהטיל ממשל טראמפ. דפוס ההוצאה החדש היטיב עם חברות כמו עליבאבא, טנסנט ועוד חברות טק, שצמיחתן המהירה ממריצה את הכלכלה כולה.

אבל לכל הצריכה הזו יש גם צד שלילי. חובות משקי-הבית עולים בקצב מהיר בשנים האחרונות, וצעירים רבים לוקחים הלוואות כדי לממן את רכישותיהם.

רמות גבוהות של חובות תאגידיים וממשלתיים כבר גורמות לדאגה מתמשכת בבייג'ינג. כאשר חובות משקי-הבית מטפסים, כמה כלכלנים חוששים שנטל החוב הלאומי הכולל יהיה בלתי ניתן לניהול ויעיק על הצמיחה.

כדי למנוע בעיות בהמשך הדרך, אומרים אותם כלכלנים, ההלוואות למשקי-הבית חייבות להאט לרמה בת-קיימא יותר, כדי להוסיף עוד רוח גבית לכלכלה. בתרחיש הגרוע ביותר השילוב של חוב ממשלתי, תאגידי וצרכני גבוה יחריף את ההאטה הכלכלית ויעורר אובדן אמון נרחב בסין.

דורות חדשים

הכוח הצרכני העיקרי בסין

הצעירים הפכו לכוח הצרכני העיקרי בסין, אמר מנכ"ל עליבאבא דניאל ז'נג לכתבים בנובמבר האחרון. אנשים שנולדו אחרי 1990 היו כמחצית הלקוחות ב"יום הרווקים", אירוע הקניות השנתי האחרון, שבו מכרה עליבאבא סחורה ב-30.8 מיליארד דולר ב-24 שעות.

כמעט רבע מקוני המכוניות בסין הם מתחת לגיל 30, והנתון הזה צפוי לעלות לכ-60% ב-2025, אומרת ז'ו יא, מנהלת יחידת מחקרי השוק והמידע על הלקוחות בקבוצת פולקסווגן בסין. לדבריה, פולקסווגן רואה בלקוחות הסינים בני פחות מ-30 קהל יעד חיוני לעתידה במדינה. החברה משיקה ברבעון הנוכחי שלושה דגמים שמיועדים לנהגים צעירים בערים פחות מפותחות בסין.

ההוצאה הצרכנית הזו מסייעת גם למותגים מקומיים כמו הייטי, רשת בתי תה מהודרים, ולקין קפה, יריבה של רשת סטארבקס, שגייסה 571 מיליון דולר בהנפקה לציבור מוקדם יותר השנה.

הצעירים הסינים מוכנים במיוחד להוציא יותר על נסיעות. דוח מהשנה שעברה של מסטרקארד ו-Ctrip.com, אתר הנסיעות המקוון הגדול ביותר, מצא כששליש מהתיירים הסינים שיוצאים לחו"ל והזמינו נופש באתר הזה נולדו אחרי 1990, והם הוציאו יותר על כל טיול בהשוואה לילידי שנות ה-80.

הלוואות קצרות טווח של מלווים מקוונים כמו אנט (Ant) פייננשל עוזרות להצית את ההוצאה הזו. אנט פייננשל גובה ריביות של עד 16% על בסיס שנתי, תלוי בפרופיל האשראי של הלווה. סקר מ-2018 שנערך על ידי Rong360, אתר המלצות על הלוואות, מצא שכמחצית מהמשיבים שלקוח הלוואות צרכניות נולדו אחרי 1990.

מתמכרים להלוואות אונליין

רובם לווים מכמה פלטפורמות להלוואות, לפי הסקר, וכמעט שליש מהצעירים הללו לקחו הלוואות קצרות כדי לפרוע חובות אחרים. כמעט מחצית מהם החמיצו מועדי פירעון.

אחת הדרכים הפופולריות ללוות היא דרך חשבון של Huabei, קו אשראי מתחדש שהוא חלק מרשת התשלומים הניידים Alipay. Huabei נתן הלוואות בהיקף של יותר מטריליון יואן או 140 מיליארד דולר מאז שהוא הושק באפריל 2015, מסר מקור יודע דבר.

ז'ו שיאוצ'ואן, בנקאי מרכזי סיני לשעבר, הזהיר בנובמבר שעבר שעליית הפינטק, הטכנולוגיה הפיננסית, מסייעת אמנם לפתח את שוק האשראי הסיני, אך היא עלולה "לפתות במידה מופרזת" את הדור הצעיר להוציא מעבר לאמצעיו.

יאנג הואישואן, בוגרת מכללה בת 22 שעובדת כדוברת של מועדון כדורגל בננג'ינג, אומרת שהיא פנתה ל- Huabei כשהייתה סטודנטית. היא לוותה לעתים קרובות כ-100 דולר בחודש כדי לממן ארוחות במסעדות, קוסמטיקה ובגדים שהיא לא יכלה לכסות באמצעות התקציב שהיא קיבלה כל חודש מהוריה, 215 דולר. היא הסתמכה על פונקציית התשלומים של Huabei כדי לממן פריטים גדולים יותר, כמו מצלמות וטלפונים חכמים.

Huabei "באמת ממכר", אומרת יאנג. "הוא נותן לי אשליה שאני לא באמת מוציאה כסף שלי". יאנג מהדקת כעת את החגורה במקצת בגלל עלויות המחיה ומפני שהיא לא רוצה לקחת עוד כסף מההורים.

אשראי קל מגיע גם מגל של מלווי מיקרו מקוונים ומלווים של P2P, שצצו בהמוניהם לפני כמה שנים על רקע רגולציה רופפת. כמה מהם גבו ריביות מוגזמות מאוד.

הרשויות הפסיקו להנפיק רישיונות למלווים מקוונים חדשים מסוף 2017, והידקו את הפיקוח כדי לוודא שהריבית השנתית על כמה הלוואות לא תעלה על 36%. נכון ליולי, פחות מ-800 מלווי P2P נשארו פעילים, בהשוואה ל-2,600 בתחילת 2016, לפי אתר מחקרי השוק wdzj.com.

לווים מכמה מקורות במקביל

ההוצאה הצרכנית הממוצעת של מחזיק כרטיס אשראי סיני בגיל 21-30 ב-2016 הייתה 8,820 דולר, 39% יותר מאשר קו האשראי הממוצע שלו, שהיה 6,360 דולר, לפי נתונים של חברת הייעוץ אוליבר וויימן מניו יורק. צרכנים יכולים להוציא יותר ממגבלת האשראי שלהם על ידי לקיחת הלוואות נוספות מערוצים אחרים (לא דרך כרטיס אשראי), כמו אתרי הלוואות מקוונים או בסיוע המשפחה.

בנק ג'יי.פי מורגן מעריך שיחס חובות משקי-הבית לתוצר הסיני יטפס ל-61% בשנה הבאה, מ-26% בשנת 2010 ויהיה גבוה יותר מהרמה הנוכחית באיטליה וביוון.

בארה"ב יחס חובות משקי-הבית לתמ"ג הוא 76%, ירידה מ-98% ב-2006, לפי קרן המטבע הבינלאומית.

במדידה אחרת, של חובות משקי-בית מול הכנסה פנויה, סין כבר עברה כנראה את ארה"ב. היחס שלה הגיע ל-117.8% בשנה שעברה, מ-42.7% בשנת 2008, לפי חישוביו של לי נינג, חוקר במכון למחקרים מתקדמים באוניברסיטת שנגחאי למימון וכלכלה. בארה"ב הגיע היחס הזה לשיא של 135% ב-2007 וירד בשנה שעברה ל-101%.

חיים על הלוואות - סין

כמה כלכלנים אינם חוששים מעליית חובות משקי-הבית, ומציינים ששיעורי אי החזר החובות הצרכניים נראים נמוכים יחסית.

אחרים אומרים שקיים חשש שההאטה הכלכלית תחריף אם הצעירים הסינים יאבדו את עבודתם או יספגו קיצוצי שכר, ויצטרכו לרסן מאוד את הצריכה שלהם. אם זה לא יקרה והם ימשיכו להוציא כספים כמו קודם, הם יצברו עוד חובות ויהיו פגיעים יותר בשנים הבאות.

כמו במשבר הפיננסי בארה"ב ב-2008, שיעורי חדלות הפירעון נוסקים במהירות כשהצמיחה הכלכלית איטית יותר.

משכנתאות - שליש מסך ההלוואות

"לדור הזה אין שום מושג איך נראה יום סגריר", אמר דונג טאו, כלכלן בבנק קרדיט סוויס בהונג קונג. "כל בום אשראי צרכני יעמוד למבחן בשלב כלשהו - בלי יוצא מהכלל".

הוא מצביע על חובות משכנתא כעל בעיה מעמיקה בכלכלה הסינית, כולל של צעירים. החוב המשכנתאי הכולל עלה מ-1.1 טריליון דולר ברבעון הרביעי של 2012 ל-3.9 טריליון דולר ביוני השנה.

משכנתאות היוו שליש מסך ההלוואות לטווח הבינוני והארוך, לעומת 20% ב-2012, לפי הבנק המרכזי הסיני.

הורים עוזרים לעתים קרובות לילדים לקנות בית, וטאו רואה בכך תופעה מסוכנת, מפני שכדי להשיג היום נכס יחיד צריך כמה דורות של מממנים. תופעה דומה התרחשה ביפן בשנת ה-80, הוא אומר, כאשר שלושה דורות מימנו משכנתא אחת - סימן לכך שהשוק סבל מהתחממות יתר. כלכלת יפן נכנסה לבסוף למיתון ממושך, ומחירי המניות והנדל"ן קרסו.

גם ההאטה בקצב יצירת מקומות העבודה מוסיפה לאתגר. השנה צפויים יותר מ-8.3 מיליון תלמידי מכללות לסיים את הלימודים, לעומת 6 מיליון בוגרים לפני עשר שנים ורק 165 אלף בוגרים בשנת 1978. אבל כמה מהמעסיקים הנחשקים ביותר במדינה, כמו חברת האי-קומרס JD.com, מפחיתים את כוח העבודה כשהצמיחה איטית יותר. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום