גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעירים הסינים מבזבזים כמו האמריקאים, וחובותיהם מטפסים בהתאם

סינים מתחת לגיל 30 אינם חוסכים כמו הדורות הקודמים ● זה אומנם עוזר לגוון את הכלכלה, שנשענה בין היתר על יצוא וסובלת כעת מהשפעת המכסים של טראמפ, אבל מוסיף משקל מדאיג לחובות משקי-הבית במדינה

צעירה סינית באמצע קניות/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
צעירה סינית באמצע קניות/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

כלכלנים מערביים אמרו מזמן שסין זקוקה לבסיס של צרכנים בסגנון האמריקאי, כדי שצמיחתה הכלכלית תהיה בת-קיימא. כעת יש לסין בסיס כזה: הצעירים הסינים.

בעוד שהדורות הקודמים היו חסכניים וזהירים - תוצאה של שנים של כלכלה קופצנית עם רשת ביטחון חברתית חלשה - יותר מ-350 מיליון הסינים שנולדו בשנים 1990-2009 מתנהגים יותר כמו האמריקאים, ומבזבזים הרבה על גאדג'טים, בידור ונסיעות.

הצריכה החופשית הזו מסייעת לסין לגוון את הכלכלה שלה בעיתוי חיוני. בייג'ינג נשענה על יצוא ועל בניית תשתיות כדי להניע את הצמיחה במשך עשרות שנים, אך כעת מסתמנת האטה על רקע המכסים שהטיל ממשל טראמפ. דפוס ההוצאה החדש היטיב עם חברות כמו עליבאבא, טנסנט ועוד חברות טק, שצמיחתן המהירה ממריצה את הכלכלה כולה.

אבל לכל הצריכה הזו יש גם צד שלילי. חובות משקי-הבית עולים בקצב מהיר בשנים האחרונות, וצעירים רבים לוקחים הלוואות כדי לממן את רכישותיהם.

רמות גבוהות של חובות תאגידיים וממשלתיים כבר גורמות לדאגה מתמשכת בבייג'ינג. כאשר חובות משקי-הבית מטפסים, כמה כלכלנים חוששים שנטל החוב הלאומי הכולל יהיה בלתי ניתן לניהול ויעיק על הצמיחה.

כדי למנוע בעיות בהמשך הדרך, אומרים אותם כלכלנים, ההלוואות למשקי-הבית חייבות להאט לרמה בת-קיימא יותר, כדי להוסיף עוד רוח גבית לכלכלה. בתרחיש הגרוע ביותר השילוב של חוב ממשלתי, תאגידי וצרכני גבוה יחריף את ההאטה הכלכלית ויעורר אובדן אמון נרחב בסין.

דורות חדשים

הכוח הצרכני העיקרי בסין

הצעירים הפכו לכוח הצרכני העיקרי בסין, אמר מנכ"ל עליבאבא דניאל ז'נג לכתבים בנובמבר האחרון. אנשים שנולדו אחרי 1990 היו כמחצית הלקוחות ב"יום הרווקים", אירוע הקניות השנתי האחרון, שבו מכרה עליבאבא סחורה ב-30.8 מיליארד דולר ב-24 שעות.

כמעט רבע מקוני המכוניות בסין הם מתחת לגיל 30, והנתון הזה צפוי לעלות לכ-60% ב-2025, אומרת ז'ו יא, מנהלת יחידת מחקרי השוק והמידע על הלקוחות בקבוצת פולקסווגן בסין. לדבריה, פולקסווגן רואה בלקוחות הסינים בני פחות מ-30 קהל יעד חיוני לעתידה במדינה. החברה משיקה ברבעון הנוכחי שלושה דגמים שמיועדים לנהגים צעירים בערים פחות מפותחות בסין.

ההוצאה הצרכנית הזו מסייעת גם למותגים מקומיים כמו הייטי, רשת בתי תה מהודרים, ולקין קפה, יריבה של רשת סטארבקס, שגייסה 571 מיליון דולר בהנפקה לציבור מוקדם יותר השנה.

הצעירים הסינים מוכנים במיוחד להוציא יותר על נסיעות. דוח מהשנה שעברה של מסטרקארד ו-Ctrip.com, אתר הנסיעות המקוון הגדול ביותר, מצא כששליש מהתיירים הסינים שיוצאים לחו"ל והזמינו נופש באתר הזה נולדו אחרי 1990, והם הוציאו יותר על כל טיול בהשוואה לילידי שנות ה-80.

הלוואות קצרות טווח של מלווים מקוונים כמו אנט (Ant) פייננשל עוזרות להצית את ההוצאה הזו. אנט פייננשל גובה ריביות של עד 16% על בסיס שנתי, תלוי בפרופיל האשראי של הלווה. סקר מ-2018 שנערך על ידי Rong360, אתר המלצות על הלוואות, מצא שכמחצית מהמשיבים שלקוח הלוואות צרכניות נולדו אחרי 1990.

מתמכרים להלוואות אונליין

רובם לווים מכמה פלטפורמות להלוואות, לפי הסקר, וכמעט שליש מהצעירים הללו לקחו הלוואות קצרות כדי לפרוע חובות אחרים. כמעט מחצית מהם החמיצו מועדי פירעון.

אחת הדרכים הפופולריות ללוות היא דרך חשבון של Huabei, קו אשראי מתחדש שהוא חלק מרשת התשלומים הניידים Alipay. Huabei נתן הלוואות בהיקף של יותר מטריליון יואן או 140 מיליארד דולר מאז שהוא הושק באפריל 2015, מסר מקור יודע דבר.

ז'ו שיאוצ'ואן, בנקאי מרכזי סיני לשעבר, הזהיר בנובמבר שעבר שעליית הפינטק, הטכנולוגיה הפיננסית, מסייעת אמנם לפתח את שוק האשראי הסיני, אך היא עלולה "לפתות במידה מופרזת" את הדור הצעיר להוציא מעבר לאמצעיו.

יאנג הואישואן, בוגרת מכללה בת 22 שעובדת כדוברת של מועדון כדורגל בננג'ינג, אומרת שהיא פנתה ל- Huabei כשהייתה סטודנטית. היא לוותה לעתים קרובות כ-100 דולר בחודש כדי לממן ארוחות במסעדות, קוסמטיקה ובגדים שהיא לא יכלה לכסות באמצעות התקציב שהיא קיבלה כל חודש מהוריה, 215 דולר. היא הסתמכה על פונקציית התשלומים של Huabei כדי לממן פריטים גדולים יותר, כמו מצלמות וטלפונים חכמים.

Huabei "באמת ממכר", אומרת יאנג. "הוא נותן לי אשליה שאני לא באמת מוציאה כסף שלי". יאנג מהדקת כעת את החגורה במקצת בגלל עלויות המחיה ומפני שהיא לא רוצה לקחת עוד כסף מההורים.

אשראי קל מגיע גם מגל של מלווי מיקרו מקוונים ומלווים של P2P, שצצו בהמוניהם לפני כמה שנים על רקע רגולציה רופפת. כמה מהם גבו ריביות מוגזמות מאוד.

הרשויות הפסיקו להנפיק רישיונות למלווים מקוונים חדשים מסוף 2017, והידקו את הפיקוח כדי לוודא שהריבית השנתית על כמה הלוואות לא תעלה על 36%. נכון ליולי, פחות מ-800 מלווי P2P נשארו פעילים, בהשוואה ל-2,600 בתחילת 2016, לפי אתר מחקרי השוק wdzj.com.

לווים מכמה מקורות במקביל

ההוצאה הצרכנית הממוצעת של מחזיק כרטיס אשראי סיני בגיל 21-30 ב-2016 הייתה 8,820 דולר, 39% יותר מאשר קו האשראי הממוצע שלו, שהיה 6,360 דולר, לפי נתונים של חברת הייעוץ אוליבר וויימן מניו יורק. צרכנים יכולים להוציא יותר ממגבלת האשראי שלהם על ידי לקיחת הלוואות נוספות מערוצים אחרים (לא דרך כרטיס אשראי), כמו אתרי הלוואות מקוונים או בסיוע המשפחה.

בנק ג'יי.פי מורגן מעריך שיחס חובות משקי-הבית לתוצר הסיני יטפס ל-61% בשנה הבאה, מ-26% בשנת 2010 ויהיה גבוה יותר מהרמה הנוכחית באיטליה וביוון.

בארה"ב יחס חובות משקי-הבית לתמ"ג הוא 76%, ירידה מ-98% ב-2006, לפי קרן המטבע הבינלאומית.

במדידה אחרת, של חובות משקי-בית מול הכנסה פנויה, סין כבר עברה כנראה את ארה"ב. היחס שלה הגיע ל-117.8% בשנה שעברה, מ-42.7% בשנת 2008, לפי חישוביו של לי נינג, חוקר במכון למחקרים מתקדמים באוניברסיטת שנגחאי למימון וכלכלה. בארה"ב הגיע היחס הזה לשיא של 135% ב-2007 וירד בשנה שעברה ל-101%.

חיים על הלוואות - סין

כמה כלכלנים אינם חוששים מעליית חובות משקי-הבית, ומציינים ששיעורי אי החזר החובות הצרכניים נראים נמוכים יחסית.

אחרים אומרים שקיים חשש שההאטה הכלכלית תחריף אם הצעירים הסינים יאבדו את עבודתם או יספגו קיצוצי שכר, ויצטרכו לרסן מאוד את הצריכה שלהם. אם זה לא יקרה והם ימשיכו להוציא כספים כמו קודם, הם יצברו עוד חובות ויהיו פגיעים יותר בשנים הבאות.

כמו במשבר הפיננסי בארה"ב ב-2008, שיעורי חדלות הפירעון נוסקים במהירות כשהצמיחה הכלכלית איטית יותר.

משכנתאות - שליש מסך ההלוואות

"לדור הזה אין שום מושג איך נראה יום סגריר", אמר דונג טאו, כלכלן בבנק קרדיט סוויס בהונג קונג. "כל בום אשראי צרכני יעמוד למבחן בשלב כלשהו - בלי יוצא מהכלל".

הוא מצביע על חובות משכנתא כעל בעיה מעמיקה בכלכלה הסינית, כולל של צעירים. החוב המשכנתאי הכולל עלה מ-1.1 טריליון דולר ברבעון הרביעי של 2012 ל-3.9 טריליון דולר ביוני השנה.

משכנתאות היוו שליש מסך ההלוואות לטווח הבינוני והארוך, לעומת 20% ב-2012, לפי הבנק המרכזי הסיני.

הורים עוזרים לעתים קרובות לילדים לקנות בית, וטאו רואה בכך תופעה מסוכנת, מפני שכדי להשיג היום נכס יחיד צריך כמה דורות של מממנים. תופעה דומה התרחשה ביפן בשנת ה-80, הוא אומר, כאשר שלושה דורות מימנו משכנתא אחת - סימן לכך שהשוק סבל מהתחממות יתר. כלכלת יפן נכנסה לבסוף למיתון ממושך, ומחירי המניות והנדל"ן קרסו.

גם ההאטה בקצב יצירת מקומות העבודה מוסיפה לאתגר. השנה צפויים יותר מ-8.3 מיליון תלמידי מכללות לסיים את הלימודים, לעומת 6 מיליון בוגרים לפני עשר שנים ורק 165 אלף בוגרים בשנת 1978. אבל כמה מהמעסיקים הנחשקים ביותר במדינה, כמו חברת האי-קומרס JD.com, מפחיתים את כוח העבודה כשהצמיחה איטית יותר. 

עוד כתבות

שלמה קרעי וגלי בהרב-מיארה / צילומים: דוברות הכנסת

"קיצוני וחריג": היועמ"שית קוראת לקיים דיון דחוף בבג"ץ על חוק השידורים של קרעי

לקראת הדיונים בעתירות שהוגשו לבג"ץ, בייעוץ המשפטי לממשלה מפרסמים היום את חוות-דעתם בעניין חוק השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי ● לשיטתם, מדובר במקרה "קיצוני וחריג" שמצדיק את התערבות בג"ץ ● כמו כן, היועמ"שית קוראת להשהות את הדיונים בכנסת על החוק

מדפים ריקים מחלב / אילוסטרציה: תמונה פרטית

ממחר: הרפתנים יעצרו את אספקת החלב למחלבות כמחאה על רפורמת סמוטריץ'

ארגון יצרני החלב הכריז על עצירת אספקת החלב למחלבות, דבר שעלול לשבש את אספקת החלב בכל הארץ כבר ממחר ● לטענת הארגון, הרפורמה בשוק החלב תביא לסגירת רפתות ותפגע בביטחון המזון ● סמוטריץ': "אזרחי ישראל לא יהיו בני-ערובה של מונופולים וקבוצות לחץ" ● מנהל אגף המשק בתנועת המושבים: "מתנצלים בפני הציבור על אי-הנוחות"

סניף של רשת הסטוק / צילום: סטודיו הסטוק

התחרות מחריפה: רשת הסטוק פותחת 6 סניפים בהשקעה של 12 מיליון שקל

רשת הסטוק תפתח שישה סניפים חדשים במחצית הראשונה של השנה ובסך-הכול תמנה 54 סניפים ● הרשת פועלת במודל של One Stop Shop ומציעה מגוון גדול של קטגוריות ומוצרים לתחום הבית ● מהלך ההתרחבות בא על רקע הפופולריות הגואה של רשתות הסטוק בישראל

המכללה האקדמית תל חי בקריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

תרומת ענק לאוניברסיטת תל חי בקריית שמונה: 130 מיליון שקל מקרן רודברג

לפני כשבועיים אישרה המועצה להשכלה גבוהה את הפיכה של מכללת תל חי לאוניברסיטת קריית שמונה בגליל, וכעת מגיעה התרומה מהקרן הקנדית ● אתמול אישרה הממשלה את תקציב האוניברסיטה: 600 מיליון שקל

דני אבדיה / צילום: ap, Lynne Sladky

כוכב במחיר מציאה: למה דני אבדיה שווה 40 מיליון דולר לעונה ומרוויח רק 14 מיליון?

דני אבדיה עשה היסטוריה כאשר נבחר למשחק האולסטאר היוקרתי של ה-NBA, אך השכר שלו רחוק מלשקף את זה ואף צפוי לרדת בשתי העונות הבאות ● מומחים לענף עימם שוחחנו מסבירים את הפרדוקס אליו נקלע השחקן, ועל הדרך חולקים מחמאות לכוכב הישראלי, ששובר כל תקרת זכוכית אפשרית

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

דיווח: אורקל מתכננת לפטר עד 30 אלף עובדים

סיבוב קיצוצים זה, הנחשב לגדול בכל הזמנים, מגיע לאחר שהחברה, שמעסיקה כיום 162 אלף איש, פיטרה בסוף השנה החולפת 10,000 עובדים נוספים כחלק מתוכנית ארגון מחדש, אשר נועדה לחסוך לה הוצאות שנתיות של 1.6 מיליארד דולר

"יותר ויותר אנטי-ישראלית": המדינה שמתרחקת מנורמליזציה עם ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השפעתה של סין במזרח התיכון נמצאת בשפל, התקשורת הסעודית מאותת כי הסיכויים לנורמליזציה עם ישראל הולכים ומתמעטים, וג'ימיני של גוגל נקשר לפעילות ביטחונית בעזה • כותרות העיתונים בעולם

היועצת המשפטית לכנסת, עו''ד שגית אפיק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הייעוץ המשפטי ממליץ לפצל כשני שלישים מחוק ההסדרים; מה יישאר בחוץ?

רפורמת החלב, הבנקים הקטנים ומס הקרקעות – בחוץ: היועצת המשפטית לכנסת, עו"ד שגית אפיק, ממליצה להוציא מהמסלול המהיר של חקיקת התקציב כשני שלישים מסעיפי חוק ההסדרים ולקדם אותם בחקיקה רגילה ● באוצר מודאגים מהיקף הפיצולים ומלינים על כך שלא מאפשרים להם לקדם רפורמות מבניות – לא בהסדרים ולא מחוצה להם

מניות התוכנה צונחות, ושולחות את החברות לחשב מסלול מחדש / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"מלכודת היעילות": חברות התוכנה גילו שמנוע הצמיחה העיקרי עלול להתהפך עליהן

סיילספורס, ServiceNow ו־SAP איבדו עשרות אחוזים מערכן בשנה החולפת, גם בלי נטישה של לקוחות ● בשוק מתגבר החשש שהבינה המלאכותית מייתרת עובדים, ופוגעת ישירות במודל הרישוי שעליו בנויות חברות התוכנה ● ​כך עובדת "מלכודת היעילות"

נשיא סין שי ונשיא איראן פזשכיאן נפגשים בבייג'ינג / צילום: ap, Ng Han Guan

תחת עיני הבית הלבן: סין הפכה לגורם מרכזי בשימור המשטר האיראני

בעוד שמוסקבה מתמהמהת באספקה, סין מטמיעה בטהרן מערכות הגנה מתקדמות ● מנגנון משומן של "מכליות רפאים" מאפשר לסין ליהנות מנפט איראני בהנחות עתק ● אלא שמאחורי הדברים, מסתתרת תמונה מורכבת של גירעון סחר מעמיק וניצול ציני

אתר BUYME / צילום: צילום מסך

מסע הקניות של הפניקס נמשך: במו"מ לרכישת BUYME לפי שווי של 1 מיליארד שקל

חברת-האם של הפניקס צפויה לרכוש את השליטה בחברת השוברים הדיגיטליים BUYME מידי המשפחות שחר וקז, בעלות השליטה בקבוצת מאיר ● עפ"י ההערכות, העסקה תבוצע באמצעות חברת ההחזקות ולא דרך חברת הביטוח, שכן זו מחזיקה במניות של קבוצת מאיר

שער הדולר מתחיל להשפיע על ענף ההייטק / צילום: Unsplash, Igor Omilaev

הכסף נשחק, השכר מתייקר: צניחת הדולר מאיימת על ענף ההייטק הישראלי

בזמן שטראמפ מצהיר כי "מצב הדולר מצוין", חברות ההייטק הישראליות מתמודדות עם שחיקה מתמשכת בהון שגייסו וזינוק בעלויות השכר השקליות ● השילוב בין היחלשות המטבע לחוסר התערבות ממשלתית מעמיד בסכנה את הכנסות המדינה ממסים, ומאלץ את התעשייה לבחון מחדש את תוכניות הצמיחה והגיוס בישראל

משרדי WIX בגלילות / צילום: איל יצהר

דור ה-Z לא יבלה שלוש שנים בפקק: השיעור שצריך ללמוד מהמהלך של Wix

הסיפור של שוק התעסוקה לא קשור רק למשאבי אנוש, אלא גם לכלכלות המיקום של מגדלי המשרדים ומגורי העובדים ● ליזמים, למתכננים ולמנהלי שיווק מומלץ לאמץ את מודל 5 ה-ל': לגור, לעבוד, ללמוד, לקנות ולבלות - וכולם באותו מרחב הליכה

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

ב-17 מיליון שקל: יוחננוף רוכשת 30% מקרקע ליד בנימינה להקמת מרכז מסחרי

לגלובס נודע כי יוחננוף תקים על הקרקע מרכז מסחרי חדש שיכלול סניף של הרשת ● הרכישה מתבצעת מידי חברת הנדל"ן שי חי ● המרכז המסחרי, שייפתח ב-2029, צפוי להתחרות בקניון "מול זכרון" הסמוך

מלניה טראמפ בהשקת הסרט התיעודי / צילום: ap, Jose Luis Magana

איך הסרט השנוי במחלוקת של מלניה טראמפ שבר שיא של עשור?

הסרט התיעודי של מלניה טראמפ נחשב ליקר ביותר מסוגו עם השקעה של יותר מ-70 מיליון דולר מצד אמזון ●  למרות שהרשתות החברתיות הגחיכו אותו, בפועל הוא הציג את נתוני הפתיחה הטובים ביותר בעשור האחרון לז'אנר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שתזנק היום בבורסה, והשתיים שצפויות לרדת בחדות

המתיחות בין איראן וארה"ב נותרת ברמות שיא ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת לשבוע קריטי נוסף, עם תוצאות של אלפאבית, אמזון, פלנטיר ו-AMD ● הנשיא טראמפ בחר את מועמדו לתפקיד יו"ר הפד - ובוול סטריט מרוצים ● מחירי המתכות היקרות צללו יחד עם מטבעות הקריפטו ● וגם: האם ביצועי וול סטריט בינואר יכתיבו את הטון לשנה כולה? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

המאבק על התקציב מתחמם: הקלף שעשוי לעצור את רפורמות הדגל של האוצר

יועמ"שית הכנסת הודיעה כי תתנגד לשורת סעיפי חקיקה בחוק ההסדרים, בהם רפורמות החלב, הבנקים הקטנים ומס קרקעות ● בסביבת שר האוצר אומרים כי ההמלצות אינן מחייבות, אבל בממשלה מעריכים: בגלל החשש ליצור עימות מול הייעוץ המשפטי סמוך לחוק הגיוס - הוצאת הרפורמות מחוק ההסדרים לא תיתקל בהתנגדות

ד''ר פרוסטינג

נונו מימי ברכישה נוספת: קנתה את קונדיטוריית הבוטיק ד"ר פרוסטינג

הקבוצה, בראשות איש העסקים דובב לוינסון, רכשה כבר לפני חודשיים 80% מהשליטה בקונדיטוריה תל אביבית בשם ד"ר פרוסטינג לפי שווי של 1.6 מיליון שקל

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

נקמה במיליון שקל: המספרים מאחורי ״את מי אתה סוחט היום״

בשלטי חוצות שהוצבו בימים האחרונים באיילון ובמקומות נוספים נכתב: "צביקה נווה, את מי אתה סוחט היום?" ● מאחורי הקמפיין האגרסיבי עומד איש העסקים אלכס סקלר, שבימים אלה מנהל מאבק משפטי מול גרושתו - שהיא כיום אשתו של צביקה נווה, חוקר פרטי ובעלי חברת המודיעין העסקי CGI

אמיר שביט / צילום: יח''צ

יו"ר רשות החשמל: "כשיש הגזמה במחירים, אין ברירה אלא להתערב"

אמיר שביט אומר שהגבלת המחירים שיצרני החשמל דורשים חסכה למדינה מאות מיליוני שקלים ● הוא תוקף את כשלי חברת החשמל, דורש להפריט את תחנת "גזר" ומאמין: המחירים ייוותרו יציבים