גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

Over qualified: לפעמים זה רק תירוץ לסיבת הדחייה האמיתית

מחקר חדש מגלה ממה חוששים מעסיקים כשהם מסרבים למועמדים שהרזומה שלהם מרשים מדי

טאלנטים במקום העבודה / אילוסטרציה: shutterstock
טאלנטים במקום העבודה / אילוסטרציה: shutterstock

מנהלת בת 39 עם רקורד מוצלח של סגנית נשיא מחפשת עבודה מאז שהיא פוטרה לפני כמה חודשים. היא לא רוצה לחזור לתואר הקודם שלה. די לה בעבודה מאתגרת שבה היא יכולה ללמוד ולהתקדם. אבל כשמנהל משאבי אנוש אמר לה שהיא בכירה מדי לתפקיד שהלם את כישוריה ואת ניסיונה, היא הגיבה בהלם. "זה קשה שהתואר הגדול שלך ושנות הניסיון נחשבים חיסרון ולא יתרון", היא אומרת. "אני לא מבינה היכן טעיתי".

מכשול ה-overqualified הוא אחד המאתגרים למחפשי עבודה. הוא עלול להופיע בכל עת, גם בשלב מוקדם בקריירה של מחפש העבודה, ולעתים קרובות בהפתעה גמורה. הניסיון להתגבר על הספקות של מעסיק או מי מטעמו עלול להיתפס כמאבק עם רוח רפאים. מחקר חדש מספק תובנות על חלק מהסיבות המשונות והביזאריות שבגללן מנהלים מחליטים שמישהו או מישהי פשוט טובים מדי לתפקיד. לעתים מחפשי העבודה יכולים להתגבר עליהן במחשבה תחילה ובתקשורת נבונה.

רבים מניחים בטעות שרזומה עמוס תארים הוא כרטיס כניסה חופשי למשרה, אומר ד"ר אוליבר האל, מרצה לתיאוריה ואסטרטגיה ארגוניות באוניברסיטת קרנגי ממלון. "ההחלטות שמתקבלות הן במקרים רבים שונות מאוד", הוא אומר.

ד"ר האל וכמה מעמיתיו בדקו את הנכונות של מנהלים המגייסים עובדים להציע לשני מועמדים משרה בתחום הכספים של חברה. לשניהם היו תארים אקדמיים מאוניברסיטאות עילית, והם עבדו אצל מעסיקים דומים. למועמד אחד היה רקורד מצוין של עמידה בראש צוות של עשרה עובדים, שמימן עסקאות בסך 1.5 מיליארד דולר. למועמד השני היה צוות קטן בהרבה שעשה עסקאות בעשירית מההיקף הזה.

המנהלים נטו להציע את המשרה למועמד עם הרקורד המרשים פחות, לפי המחקר שפורסם במארס בהובלת ד"ר האל, פרופ' רומן הלפרין מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, המתמחה בניהול, ופרופ' עדינה סטרלינג מסטנפורד, המתמחה בהתנהגות ארגונית. המנהלים הניחו שהמועמד עם הרזומה המרשים לא יהיה מחויב לחברה באותה מידה כמו המועמד החלש יותר.

מגייסי כוח-אדם גם הניחו שלמועמד המצטיין לא תהיה אותה מוטיבציה לעבוד היטב, לפי המחקר. ובוסים יכולים גם לחוש מאוימים על ידיו, ולחשוש שהוא לא יציית להם או שינסה אפילו לקחת מהם את משרותיהם, אומר ד"ר האל.

לא רוצים בוגרים של מכללות יוקרתיות

לעתים, תיוג מועמד למשרה כ"בעל כישורי יתר" הוא פשוט תירוץ להפליה על רקע גיל, אך גם עובדים צעירים עלולים להיתקל במכשול הזה.

לדוגמה, תואר אקדמי מאחת האוניברסיטאות היוקרתיות עשוי אמנם להציע יתרונות חשובים בקריירה, ואכן כמה חברות מעדיפות לשכור רק בוגרים של מכללות "בלו צ'יפ", אבל למעסיקים אחרים יש הטיה מפתיעה נגד בוגרים אלה. "יש מעסיקים שרוצים מועמדים שהלכו לתוכניות MBA מהליגה השנייה, עבדו במקביל ללימודים, קיבלו ציונים טובים מאוד והם קצת לוחמניים", אומרת מאמנת המנהלים ג'ולי קנטור מניו יורק. "מבחינתם, זה כמו לבדוק מתחת למכסה המנוע".

אחרים חוששים שמחפש עבודה עם "רזומה טורבו" לא ישתלב בעבודה עם אחרים. ביל סנדברוק דחה פעם מועמד עם רזומה מושלם מפני שהוא התנהג כמו פרימדונה. "יכולת לראות שהוא חשב, 'אתם צריכים לשכור אותי כי זה אני'", אומר סנדברוק, יו"ר ומנכ"ל U.S. Concrete, חברה עם 3,300 עובדים מטקסס.

סנדברוק גם נזהר מאיוש צוותים עם יותר מדי בוגרים בהצטיינות יתרה שעלולים להתחרות זה בזה, במקום לשתף פעולה לטובת החברה.

ומה לגבי אנשים שרק מחפשים עבודה שמציעה פחות מכישוריהם משום שהם רוצים להיות יותר שעות עם המשפחה או להתאושש משחיקה בעבודה הקודמת? מעסיקים עדיין חוששים מכך שהמועמדים מפריזים ביכולתם להסתגל למעמד נחות יותר, אומר מארק פיליפס, מנכ"ל חברת השמת העובדים HireEducation. הוא ספקן גם לגבי מועמדים שאומרים שהם מוכנים לירידה של 25% משכרם הקודם.

מועמדים כאלו חייבים להציג הסבר משכנע למניעים שלהם, אומרת אליין ורלאס, שותפה מנהלת בחרת הכשרת המנהלים קיסטון פרטנרז מבוסטון.

מנהלת בכירה אחת התעייפה מעבודה בחברה שעובדיה השתכרו הרבה מעל הממוצע במגזר שלה. "נמאס לה להתעסק עם עובדים שהתלוננו שהבונוס השנתי שלהם היה 200,000 או 210,000 דולר", אומרת וארלס. היא חיפשה עבודה בחברה אחרת, ולמרות שהיא נראתה בעלת כישורי יתר לתפקיד שאותו רצתה, היא השיגה אותו אחרי ששכנעה את המנכ"ל שהמחויבות שלה היא אמיתית.

הפגנת התלהבות מהמשימה של החברה יכולה להיות מהלך משכנע, אומרת ורלאס. זה מחייב כמובן ללמוד את החברה ואת התפקיד, כדי להסביר מה מרגש אותך בשניהם.

לוריין ורגאס טאונסנד החזיקה בכמה תפקידי ניהול במשאבי אנוש בחברות עם 5,000 עד 150,000 עובדים, עד שהיא החליטה בשנה שעברה לקחת קצת חופש כדי לבלות עם חברתה לחיים והתינוקת שלה. חברת כוח-אדם פנתה אליה כעבור זמן קצר עם הצעה לעבוד בחברה של 600 עובדים. "זה כנראה קטן מדי בשבילך", אמר לה המגייס.

אבל היא התלהבה מההצעה - תפקיד בכיר בחברת טק בבוסטון. החברה מספקת פלטפורמות לבניית היישומים שטאונסנד רצתה בתפקידים הקודמים שלה, כמו אוטומטיזציה של משימות משאבי אנוש בסיסיות, והיא הייתה להוטה לעזור לזהות עוד צרכים שהטכנולוגיה יכולה לענות עליהם. היא חתמה על חוזה כמנהלת אנשים ראשית, ואוהבת את העבודה.

"צריכה להיות סיבה משכנעת לכך שצורכי מקום העבודה והתפקיד מתאימים לך, ולגבי מה שאתה יכול להביא לתפקיד", היא אומרת. 

עוד כתבות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום