גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך גורם האקלים הפרוע לתעשיית היין באירופה לחשב מסלול מחדש

גלי החום פוגעים קשות ביבולי הענבים ומאלצים את יצרני היינות לפנות לשיטות גידול אחרות ולזני ענבים שונים, ולחרוג מהמסורת שהגדירה את תעשיית היין ביבשת במשך דורות

ענבים צילום: רויטרס
ענבים צילום: רויטרס

מזג האוויר הלא צפוי הקיץ באירופה, עם גלי החום חסרי התקדים, פוגע קשות וזורע הרס בגידולי כרמי היין.

הטמפרטורות עלו לכ-40 מעלות חום בחלקים מצרפת, וגרמו לענבים להבשיל לפני שהחומציות שלהם התפתחה מספיק, וזהו חלק חיוני לפרופיל הטעם של כל יין. בצורת הגשמים שהייתה הקיץ באה אחרי הסערות הפתאומיות של השנה שעברה, שפגעו באזורי גידול היין של בורדו, קוניאק ושמפאן. באיטליה, קיץ של דליקות, סערות ברד ועוד אירועים קיצוניים פגע קשות בכרמי יין.

פאולה דל קסאלה מספרת שסערות הברד הרסו לפחות מחצית מיבול הכרמים ביקב המשפחתי שלה על החוף האדריאטי. "מעולם לא הייתה לנו סערה כזו", היא אומרת, ומוסיפה שהיא תצטרך לנטוע מחדש כרמים צעירים שניזוקו, ולהמתין שנתיים עד שהם יניבו ענבים ראויים. "למעשה איבדתי את כל השנה", היא אומרת.

אזורים כמו טוסקנה ובורדו היו תלויים תמיד בעונות קיץ שקטות כדי להפיק יינות מהטובים בעולם, שנה אחר שנה. תנאים צפויים אפשרו לייננים לפתח קודים נוקשים של היכן ואיך להפיק יין. האקלים הפרוע היום מאלץ אותם לחרוג מהמסורת שהגדירה את תעשיית היין ביבשת במשך דורות.

בציר מוקדם

בוצרים בספטמבר במקום באוקטובר

יצרני היינות בוצרים את הגפנים יותר מחודש לפני המועד, לעתים באישון לילה כאשר הטמפרטורות קרירות יותר. כמה ייננים צרפתים שותלים זנים עמידים יותר ומעריכים מחדש כמה זנים עדינים ומהוללים יותר, כמו ריזלינג ומרלו. באיטליה, חלק מהכורמים מעתיקים את השדות שלהם לאזורים גבוהים יותר, ועורכים ניסויים בטכנולוגיה חדשה.

בגרמניה, הפקת המרלו הקלאסי הצרפתי עלתה פי שלושה בשני העשורים האחרונים, כאשר מזג האוויר התחמם.

חוקרים ברחבי האזור בודקים אם אפשר לנצל את שינויי האקלים לטובה על ידי העברת יותר כרמי יין לצפון אירופה, אבל גם הם נתקלים בקשיים. חוסר היציבות האקלימית ביבשת הגביר את האי ודאות במה שנוגע לאיכות וליבול השנתי.

"בלתי אפשרי לקבוע את המגמה של העונה עד לרגע האחרון ממש", אמר ג'ורדנו צינזאני, נשיא קונסורציום היין המקומי בצפון איטליה.

יצרני היין אומרים שהאמצעים שנוקטים כמה מהם משולים לכל היותר לפלסטר על פצע, ולא לפתרון קבוע לאתגרים שלהם.

טמפרטורות גבוהות יותר שגורמות לענבים להבשיל טרם זמנם גורמות להם גם להיות חשופים לקיפאון או לקרה בחודשי האביב, שנוטים להתארך בגבהים הצפוניים יותר. שינויים קיצוניים בטמפרטורה עלולים גם ליצור תנאים לריקבון פטרייתי, למזיקים ולבצורת.

ענבים שמגיעים לבשלות מהירה יותר במזג אוויר חם מפתחים גם רמות גבוהות יותר של סוכר ואלכוהול שמתגברים על החומציות ההכרחית שלהם כמעט לכל סוגי היין. ברחבי איטליה, אחוז האלכוהול ביין עלה ב-1% ב-30 השנים האחרונות, לפי הקבוצה החקלאית הארצית קולדירטי. בכמה אזורים כמו קיאנטי ובארולו נרשמה עלייה חדה יותר.

התוצאה היא שבציר הענבים באיטליה, בגרמניה ובצרפת הוקדם בערך בחודש, מאוקטובר לתחילת ספטמבר או לסוף אוגוסט.

מה יקרה לריזלינג בעוד 40 שנה?

פייר טרימבך, כורם מאלזס שמגדל ענבי ריזלינג ובצר אותם בתחילת ספטמבר, אומר שהקדמת הבציר הזה גובה מחיר כבד. "אתה מאבד את טעם פרי ההדר, האשכולית ליתר דיוק, של הענב", הוא מסביר.

טרימבך חושש כעת שרמת החומציות הנמוכה של הריזלינג, שמאוחסן בחביות לעשרות שנים, תגרום לכך שהיין לא יתיישן כפי שצריך.

"הנכס הגדול של הריזלינג הוא שהוא יין של דורות, יין שאתה מחזיק 20,30, 40 שנה. היום אתה יכול לפתוח ריזלינג נהדר בן 40 שנה. האם היינות של היום יהיו כאלו טובים בעוד 40 שנה? אף אחד לא יודע", הוא אמר.

אם שינויי האקלים יאלצו את הכורמים והייננים באזור להפסיק לגדל ולהפיק יינות ריזלינג, טרימבך אומר שהמפיקים כבר לא יוכלו להיחשב יותר אלזסיים.

במחוז בורדו, יצרני היין הצביעו נגד המוסכמות, ואישרו שבעה סוגי ענבים שמבשילים באיחור לשימוש ביינות עם תווית בורדו, כולל טוריגה נסיונל האדום מפורטוגל ואלבריניו, ענב לבן מספרד.

יין מאירופה או יין מקליפורניה

יצרן יינות הבורדו ונסן גותיה עורך ניסויים בזנים שמאפשרים לו להאריך את הבציר עד נובמבר, במאמץ לשמר טעמים עדינים ופירותיים יותר. "הזנים העתיקים של בורדו שאתם מכירים, כמו קברנה ומרלו, עוברים הבשלה מוגזמת. הם מייצרים יין שמרגיש כמו יין מקליפורניה - עשיר מדי", אומר גותיה.

הוא שותל כעת 20 דונם של קרמנר ופטי ורדו, שאפשר לבצור גם בתחילת נובמבר. הוא לא לבד. בשנת 2000 ניטעו גפני ורדו (Verdot) על פני 3,750 דונם בבורדו. כעת הם נטועים על פני 10,930 דונם.

החריגה הזו מהמסורת גורמת להרמת גבות באזור שמושקע בכה הרבה מורשת, וכורמים רבים אינם מוכנים להצטרף לשינוי.

פיליפ ברדה, שהכרמים שלו מצויים בסן אמיליון, אומר שהוא לא ממהר לאמץ יבוא זר, והוא מגדיל את הנטיעה של גפני קברנה פרנק וקברנה סוביניון, כפי שעשה אביו. "ענבי היין הם צמח ים תיכוני. הוא זקוק למעט חום ולמעט יובש", הוא אומר.

באיטליה, תקופות ארוכות של בצורת הובילו את החקלאים לאמץ מערכות השקיה חדשות עם חיישני לחות. כמה מהם החלו לגדל ענבים במקומות גבוהים יותר שבהם הטמפרטורות הצוננות יותר אידיאליות לשימור החמיצות והגבלת התפשטות המחלות, העש והמזיקים.

מגרמניה תבוא הבשורה החדשה?

חוקרים באוניברסיטת הוכשולה גיזנהיים ליד פרנקפורט פיתחו בינתיים טכנולוגיות להדמיית גידול גפנים בשנת 2050, עם רמות גבוהות יותר של פחמן דו-חמצני. על ידי ריסוס קבוע של 2CO על כרמי ניסוי של ריזלינג וקברנה, הם הפיקו אשכולות גדולים ועסיסיים יותר של ענבים.

אבל בעוד שלרמה גבוהה יותר של 2CO יש אפקט דישון והגדלת הפוטוסינתזה, ההשפעה הזו תקוזז מאוד על ידי המחסור הצפוי במים, שפוגע בהתפתחות הגפן. לכן, גרמניה עלולה לא להפוך לסל היינות הבא של אירופה, כפי שמהמרים כמה משקיפים שמקווים להרוויח מהתחממות האקלים.

"אנשים חושבים שכולנו נוכל לאכול ארוחת בוקר בחוץ ולצפות בעצי דקל נעים ברוח, אבל אנחנו עדיין בקו רוחב צפוני", אמרה קלאודיה קמאן, אקולוגית שעבדה על המחקר. "אנחנו לא נהיה חיקוי של הים התיכון, בלי קשר למה שאנשים מקווים". 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"