גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך גורם האקלים הפרוע לתעשיית היין באירופה לחשב מסלול מחדש

גלי החום פוגעים קשות ביבולי הענבים ומאלצים את יצרני היינות לפנות לשיטות גידול אחרות ולזני ענבים שונים, ולחרוג מהמסורת שהגדירה את תעשיית היין ביבשת במשך דורות

ענבים צילום: רויטרס
ענבים צילום: רויטרס

מזג האוויר הלא צפוי הקיץ באירופה, עם גלי החום חסרי התקדים, פוגע קשות וזורע הרס בגידולי כרמי היין.

הטמפרטורות עלו לכ-40 מעלות חום בחלקים מצרפת, וגרמו לענבים להבשיל לפני שהחומציות שלהם התפתחה מספיק, וזהו חלק חיוני לפרופיל הטעם של כל יין. בצורת הגשמים שהייתה הקיץ באה אחרי הסערות הפתאומיות של השנה שעברה, שפגעו באזורי גידול היין של בורדו, קוניאק ושמפאן. באיטליה, קיץ של דליקות, סערות ברד ועוד אירועים קיצוניים פגע קשות בכרמי יין.

פאולה דל קסאלה מספרת שסערות הברד הרסו לפחות מחצית מיבול הכרמים ביקב המשפחתי שלה על החוף האדריאטי. "מעולם לא הייתה לנו סערה כזו", היא אומרת, ומוסיפה שהיא תצטרך לנטוע מחדש כרמים צעירים שניזוקו, ולהמתין שנתיים עד שהם יניבו ענבים ראויים. "למעשה איבדתי את כל השנה", היא אומרת.

אזורים כמו טוסקנה ובורדו היו תלויים תמיד בעונות קיץ שקטות כדי להפיק יינות מהטובים בעולם, שנה אחר שנה. תנאים צפויים אפשרו לייננים לפתח קודים נוקשים של היכן ואיך להפיק יין. האקלים הפרוע היום מאלץ אותם לחרוג מהמסורת שהגדירה את תעשיית היין ביבשת במשך דורות.

בציר מוקדם

בוצרים בספטמבר במקום באוקטובר

יצרני היינות בוצרים את הגפנים יותר מחודש לפני המועד, לעתים באישון לילה כאשר הטמפרטורות קרירות יותר. כמה ייננים צרפתים שותלים זנים עמידים יותר ומעריכים מחדש כמה זנים עדינים ומהוללים יותר, כמו ריזלינג ומרלו. באיטליה, חלק מהכורמים מעתיקים את השדות שלהם לאזורים גבוהים יותר, ועורכים ניסויים בטכנולוגיה חדשה.

בגרמניה, הפקת המרלו הקלאסי הצרפתי עלתה פי שלושה בשני העשורים האחרונים, כאשר מזג האוויר התחמם.

חוקרים ברחבי האזור בודקים אם אפשר לנצל את שינויי האקלים לטובה על ידי העברת יותר כרמי יין לצפון אירופה, אבל גם הם נתקלים בקשיים. חוסר היציבות האקלימית ביבשת הגביר את האי ודאות במה שנוגע לאיכות וליבול השנתי.

"בלתי אפשרי לקבוע את המגמה של העונה עד לרגע האחרון ממש", אמר ג'ורדנו צינזאני, נשיא קונסורציום היין המקומי בצפון איטליה.

יצרני היין אומרים שהאמצעים שנוקטים כמה מהם משולים לכל היותר לפלסטר על פצע, ולא לפתרון קבוע לאתגרים שלהם.

טמפרטורות גבוהות יותר שגורמות לענבים להבשיל טרם זמנם גורמות להם גם להיות חשופים לקיפאון או לקרה בחודשי האביב, שנוטים להתארך בגבהים הצפוניים יותר. שינויים קיצוניים בטמפרטורה עלולים גם ליצור תנאים לריקבון פטרייתי, למזיקים ולבצורת.

ענבים שמגיעים לבשלות מהירה יותר במזג אוויר חם מפתחים גם רמות גבוהות יותר של סוכר ואלכוהול שמתגברים על החומציות ההכרחית שלהם כמעט לכל סוגי היין. ברחבי איטליה, אחוז האלכוהול ביין עלה ב-1% ב-30 השנים האחרונות, לפי הקבוצה החקלאית הארצית קולדירטי. בכמה אזורים כמו קיאנטי ובארולו נרשמה עלייה חדה יותר.

התוצאה היא שבציר הענבים באיטליה, בגרמניה ובצרפת הוקדם בערך בחודש, מאוקטובר לתחילת ספטמבר או לסוף אוגוסט.

מה יקרה לריזלינג בעוד 40 שנה?

פייר טרימבך, כורם מאלזס שמגדל ענבי ריזלינג ובצר אותם בתחילת ספטמבר, אומר שהקדמת הבציר הזה גובה מחיר כבד. "אתה מאבד את טעם פרי ההדר, האשכולית ליתר דיוק, של הענב", הוא מסביר.

טרימבך חושש כעת שרמת החומציות הנמוכה של הריזלינג, שמאוחסן בחביות לעשרות שנים, תגרום לכך שהיין לא יתיישן כפי שצריך.

"הנכס הגדול של הריזלינג הוא שהוא יין של דורות, יין שאתה מחזיק 20,30, 40 שנה. היום אתה יכול לפתוח ריזלינג נהדר בן 40 שנה. האם היינות של היום יהיו כאלו טובים בעוד 40 שנה? אף אחד לא יודע", הוא אמר.

אם שינויי האקלים יאלצו את הכורמים והייננים באזור להפסיק לגדל ולהפיק יינות ריזלינג, טרימבך אומר שהמפיקים כבר לא יוכלו להיחשב יותר אלזסיים.

במחוז בורדו, יצרני היין הצביעו נגד המוסכמות, ואישרו שבעה סוגי ענבים שמבשילים באיחור לשימוש ביינות עם תווית בורדו, כולל טוריגה נסיונל האדום מפורטוגל ואלבריניו, ענב לבן מספרד.

יין מאירופה או יין מקליפורניה

יצרן יינות הבורדו ונסן גותיה עורך ניסויים בזנים שמאפשרים לו להאריך את הבציר עד נובמבר, במאמץ לשמר טעמים עדינים ופירותיים יותר. "הזנים העתיקים של בורדו שאתם מכירים, כמו קברנה ומרלו, עוברים הבשלה מוגזמת. הם מייצרים יין שמרגיש כמו יין מקליפורניה - עשיר מדי", אומר גותיה.

הוא שותל כעת 20 דונם של קרמנר ופטי ורדו, שאפשר לבצור גם בתחילת נובמבר. הוא לא לבד. בשנת 2000 ניטעו גפני ורדו (Verdot) על פני 3,750 דונם בבורדו. כעת הם נטועים על פני 10,930 דונם.

החריגה הזו מהמסורת גורמת להרמת גבות באזור שמושקע בכה הרבה מורשת, וכורמים רבים אינם מוכנים להצטרף לשינוי.

פיליפ ברדה, שהכרמים שלו מצויים בסן אמיליון, אומר שהוא לא ממהר לאמץ יבוא זר, והוא מגדיל את הנטיעה של גפני קברנה פרנק וקברנה סוביניון, כפי שעשה אביו. "ענבי היין הם צמח ים תיכוני. הוא זקוק למעט חום ולמעט יובש", הוא אומר.

באיטליה, תקופות ארוכות של בצורת הובילו את החקלאים לאמץ מערכות השקיה חדשות עם חיישני לחות. כמה מהם החלו לגדל ענבים במקומות גבוהים יותר שבהם הטמפרטורות הצוננות יותר אידיאליות לשימור החמיצות והגבלת התפשטות המחלות, העש והמזיקים.

מגרמניה תבוא הבשורה החדשה?

חוקרים באוניברסיטת הוכשולה גיזנהיים ליד פרנקפורט פיתחו בינתיים טכנולוגיות להדמיית גידול גפנים בשנת 2050, עם רמות גבוהות יותר של פחמן דו-חמצני. על ידי ריסוס קבוע של 2CO על כרמי ניסוי של ריזלינג וקברנה, הם הפיקו אשכולות גדולים ועסיסיים יותר של ענבים.

אבל בעוד שלרמה גבוהה יותר של 2CO יש אפקט דישון והגדלת הפוטוסינתזה, ההשפעה הזו תקוזז מאוד על ידי המחסור הצפוי במים, שפוגע בהתפתחות הגפן. לכן, גרמניה עלולה לא להפוך לסל היינות הבא של אירופה, כפי שמהמרים כמה משקיפים שמקווים להרוויח מהתחממות האקלים.

"אנשים חושבים שכולנו נוכל לאכול ארוחת בוקר בחוץ ולצפות בעצי דקל נעים ברוח, אבל אנחנו עדיין בקו רוחב צפוני", אמרה קלאודיה קמאן, אקולוגית שעבדה על המחקר. "אנחנו לא נהיה חיקוי של הים התיכון, בלי קשר למה שאנשים מקווים". 

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה