גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם בונים על מאגרי החירום העולמיים של הנפט, אבל כמה כאלה באמת יש?

ההתקפות על מתקני הנפט של סעודיה מחקו 5% מהיצע הנפט בעולם ● מאגרי נפט גדולים שמוסתרים במכלים ובמכרות מלח במדינות שונות הם כעת מרכיב מפתח

מתקני הנפט שנפגעו בסעודיה. / צילום: רויטרס
מתקני הנפט שנפגעו בסעודיה. / צילום: רויטרס

ההתקפות על מתקני הנפט בסעודיה חידדו את ההתמקדות ביכולת של העולם להכיל פגיעה מאסיבית בהיצע הנפט שלו, והעלו שאלות דוחקות על מאגרי החירום שמאוחסנים ברחבי העולם.

העלייה במחירי הנפט התחדשה היום על רקע המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן וחששות בנוגע למהירות שבה תוכל סעודיה לשקם את המתקנים שנפגעו ואת היקפי התפוקה שלה. מחיר הנפט מסוג ברנט עלה היום ב-1.9% לאחר עלייה של 6.7% בשבוע שעבר.

כ-5% מהיצע הנפט נמחקו מהשוק העולמי בהתקפות של 14 בספטמבר. סעודיה מסרה שמחצית מההפקה הזו כבר שוקמה, וכי היא משתמשת במאגריה כדי להזין את הביקוש. סעודיה פנתה גם למפיקות נפט אחרות כולל עיראק וקראה להן להשתתף במאמץ לסגירת פערי ההיצע והביקוש. שר האנרגיה הסעודי אמר שההפקה הרגילה תתחדש בסוף החודש, אם כי כמה פקידים אמרו שיידרש אולי יותר זמן לכך.

בתעשיית הנפט נשארו חששות גדולים מפני פגיעותה של סעודיה לשיבושים נוספים. במקרה כזה, מרכיב מפתח הוא אותם מאגרי נפט גדולים שמוסתרים במכלים ובמכרות מלח על ידי רשויות בארה"ב, סין, יפן, גרמניה וצרפת.

מחוץ למשחק - נפט

"בעבר, הסעודים יכלו תמיד להתאמץ לספק את מה שהיה חסר", אמרה אן-לואיז היטל, סגנית נשיא למחקרים וייעוץ בחברת ווד מקנזי. "כעת זהו מצב שונה כי המדינה בעלת הכי הרבה יכולת הפקה עודפת היא זו שנפגעה".

אם ההפרעה להפקה תעלה על 150-300 מיליון חביות ב-30 עד 120 ימים, היא תעבור את יכולתו של השוק לסגור את הפער, לפי חברת המחקר IHS Markit. פירוש הדבר יהיה אולי ש"השווקים העולמיים יחפשו אמצעים חריגים" כמו שחרור מתואם של יתרות נפט מסוכנות האנרגיה הבינלאומית, ארגון של כ-30 מדינות שצורכות נפט, כולל ארה"ב, שמתאמות משלוחי אנרגיה ואבטחה שלהם, לפי חברת המחקר הזו.

סוכנות האנרגיה הבינלאומית מסרה ביום רביעי שעבר שהיא אינה רואה צורך במאמץ מתואם לשחרור יתרות חירום לשוק לפי שעה. הסוכנות הזו מייעצת בדרך כלל למדינות החברות לשחרר נפט מהמאגרים האסטרטגיים שלהן אם ההפרעה להפקה עולה על 7% מההיצע העולמי.

הפעם האחרונה שבה הסוכנות תיאמה שחרור נפט אסטרטגי על ידי המדינות החברות הייתה ביוני 2011, כאשר היא ארגנה מכירה של 60 מיליון חביות אחרי שמלחמת האזרחים בלוב פגעה בתפוקה העולמית.

נכון ליולי השנה, 36 המדינות ששייכות לארגון OECD החזיקו בכ-1.5 מיליארד חביות של נפט במאגרי חירום ממשלתיים, לפי נתוני סוכנות האנרגיה.

ב-15 בספטמבר צייץ הנשיא טראמפ בטוויטר שהוא אישר שחרור נפט ממאגר הנפט האסטרטגי כדי שהשווקים יקבלו את האספקה שלהם, במידת הצורך. למאגר הזה יש 644.8 מיליון חביות, בשווי של יותר מ-35 מיליארד דולר במחיר הנוכחי.

למדינות אחרות ב-OECD, כולל יפן, גרמניה וצרפת, יש כל אחת יותר מ-100 מיליון חביות לשעת חירום. סין, שאינה חברה בסוכנות האנרגיה, אינה חושפת את היקף היתרות שלה, אך לפי חברת המידע Kpler היא מחזיקה 344 מיליון חביות.

חביות הנפט האמריקאיות, הן של נפט "מתוק" והן של "חמוץ", מאוחסנות במכרות מלח עם כיפות בטון תת-קרקעיות בארבעה אתרים בטקסס ובלואיזיאנה. המתקנים דמויי הצילינדר הללו, חלקם באורך של 700 מטר. כדי להוציא מהם נפט מוחדרים מים נקיים לתחתית הצילינדר, ודוחפים את הנפט כלפי מעלה והחוצה. אבל עלולים לחלוף שבועיים עד שהנפט הזה יגיע לשוק, ואין די צינורות ומסופי יצוא כדי למלא את החלל של אובדן התפוקה הסעודית בהיקף 5.7 מיליון חביות ביום.

ארה"ב מוכרת כמויות נפט קטנות מהמאגר האסטרטגי שלה זה כמה שנים. העסקה האחרונה הייתה בסוף אוגוסט, בהיקף 10 מיליון חביות.

ב-2010, בשיא היתרות, היו לארה"ב 726 מיליון חביות אסטרטגיות, בערך שמונה ימים של היצע עולמי, או יותר מחודש של ביקוש אמריקאי.

לסעודיה עצמה יש כ-80 מיליון חביות של נפט גולמי שמאוחסנות בשטחה וזמינות ליצוא, לפי אומדן עדכני של IHS Markit. לממלכה יש גם יתרות ברחבי העולם, עם בערך 40 מיליון חביות ביפן, הולנד, מצרים ועוד, לפי Kpler. 

ארמקו הבטיחה חזרה מהירה לשגרה, אבל קבלני הביצוע משמיעים קולות אחרים

חברת הנפט הסעודית ארמקו מנהלת שיחות חירום עם יצרניות ציוד וספקיות שירותי נפט, והיא מציעה להן תשלומים מיוחדים על חלקי חילוף ועבודות תיקון במתקנים שנפגעו בהתקפת הטילים עליהם בסעודיה לפני כעשרה ימים, מסרו פקידים סעודיים ודוברים של חברות קבלנות נפט.

לפי המקורות הללו, ייתכן שיידרשו חודשים - ולא עשרה שבועות לכל היותר, כטענת ארמקו - לחידוש מלא של יכולת ההפקה הסעודית לרמה רגילה.

ארמקו מבקשת, בעקבות ההתקפה על מתקן הנפט הגדול ביותר בממלכה, מהקבלנים להגיש לה הצעות מחיר כראות עיניהם לעבודות השיקום והתיקון. בימים האחרונים הפציצו ראשי ארמקו את הקבלנים בשיחות טלפון, פקסים ומיילים בבקשת עזרה דחופה, לפי אותם מקורות ממשלתיים ופרטיים.

פקיד סעודי אחד מסר שהתיקונים עשויים לעלוות מאות מיליוני דולרים.

סעודיה וארמקו, שהיא החברה הרווחית ביותר בעולם, מתאמצות להתאושש מההתקפות, שבאו כמה שבועות לאחר שהממשלה החייתה את תוכנית ההנפקה החלקית של ארמקו, ואולי בגללה.

בשבת, חזר מנכ"ל ארמקו אמין נאסר על הערכתו שהתפוקה הסעודית תחזור לרמתה הנורמלית עד תום חודש זה. "לא היה אפילו משלוח אחד ללקוחות הבינלאומיים שלנו שהוחמץ או בוטל כתוצאה מההתקפות הללו", הוא אמר. החברה מתכננת לחזור ליכולת הפקה מרבית עד סוף נומבר.

ארמקו כבר החלה להעביר ציוד מארה"ב ואירופה לבניה מחדש של המתקנים שנפגעו, אמר פאהד אל עבדולקארים, מנהל החטיבה הדרומית של החברה.

דוברים סעודים אומרים שבדרגים הגבוהים ביותר אין תחושת שקט. לדבריהם ייתכן שתחלוף שנה עד שכמה קבלנים יוכלו לייצר, לשגר ולהתקין חלקים וציוד ספציפיים במתקנים שנפגעו.

"אנחנו עדיין בחיפוש קדחתני אחרי חלקי חילוף", אמר פקיד. "זה לא באמת כל כך ורוד כפי שעלולים לחשוב".

על פי היקף הנזקים, ייתכן שיחלפו עד שמונה חודשים להחזרת ההפקה לקדמותה, מסרו כמה דוברים סעודים. רוב המומחים הטכניים שראו את ההרס במו עיניהם שותפים להערכה הזו.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק