גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלכוד 13: ברשת מאבדים צופים וחוששים להפוך לערוץ נישה

כשברקע ההכנות לשינויים משמעותיים בלוח השידורים, בעל המניות המרכזי ברשת 13, לן בלווטניק, בוחן הזרמת כספים לערוץ ● ובינתיים, במסדרונות החברה העובדים נמצאים באי-ודאות ● גם בחברות המדיה מביעים חשש: "הנתונים הבעייתיים של רשת ברייטינג לא טובים לאף אחד"

כשברקע ההכנות ברשת 13 לבצע שינויים משמעותיים בלוח השידורים, בוחן בעל המניות המרכזי לן בלווטניק הזרמת כספים לערוץ - כך נודע ל"גלובס". השינויים צפויים לצאת לדרך בתחילת השנה, והם יבואו לידי ביטוי בעיקר ברצועות הפרה-פריים ובמהדורת החדשות. מטרתם היא יצירת מקפצה טובה יותר מזאת שקיימת היום לתוכניות הפריים-טיים.

ההזרמה, אם תצא לפועל, אמורה לתת רוח גבית לערוץ שמתמודד עם אתגרים מורכבים ומנסה לתת מענה לסיטואציה הלא פשוטה שהוא נמצא בה. המיזוג בין רשת 13 לערוץ עשר יצא לדרך באמצע חודש ינואר, כשהתוכנית העסקית שלו התבססה על נתח צפייה של 40% שאמורים היו לייצר רווחיות.

כמעט תשעה חודשים אל תוך המיזוג, המספרים מבחינת נתוני הצפייה אומנם מצביעים על כך שרשת קרובה יחסית למטרה: נתח הצפייה שלה על פני כל היום עומד על 38%, ובשעות הפריים-טיים (זמן השידור שמנקז אליו 80% מההכנסות מפרסום) מגיע בשלב זה הנתח השנתי של הערוץ לכ-37%.

ואולם בהסתכלות שנתית מצטיירת תמונה שונה לחלוטין. מהנתונים עולה כי מאז חודש יוני נתח הצפייה של רשת בשעות הפריים-טיים יורד ועומד על 33%-32%. בשלושת השבועות של ספטמבר הוא גלש אפילו אל מתחת ל-32%. מאחר שברבעון האחרון של השנה רשת לא צפויה להעלות הפתעות גדולות ללוח השידורים, יש להניח כי הנתח הזה לא ישתנה באופן משמעותי. על כן, מעריכים בתעשייה, הערוץ יסיים את השנה עם נתח ממוצע של 35% בפריים-טיים.

הירידה ברייטינג של רשת 13 מצטלבת עם ירידה כללית בפרסום בטלוויזיה שמאפיינת את השבועות האחרונים. גם קשת 12, שמציגה נתוני רייטינג טובים בהרבה, לא ממלאת את זמן האוויר שלה, אבל לרשת הביקוש הנמוך כואב יותר, כי כל דקת פרסום שלה שווה פחות בגלל הרייטינג הנמוך.

הדבר היחיד שמאזן את השחיקה בהכנסות של רשת כתוצאה מהירידה בנתח ובביקוש, הוא הצעד שהובילו מיד לאחר המיזוג מנכ"ל הערוץ יוסי ורשבסקי והמשנה למנכ"ל ציון פרץ, של העלאת מחירי הפרסום בלפחות 10%. אך בסיטואציה שנוצרה מהלך כזה רחוק מלהספיק, והוא אולי ממקסם את הרווח לכל דקת פרסום אך לא את היחס בין השקעה להכנסה.

רשת מגיעה לשעות הפריים-טיים עם תוכניות בעלות כספית גבוהה כמו "המרוץ למיליון" או "דה וויס", אך בעוד ההשקעה היא של ערוץ ברודקאסט לכל דבר, ההכנסות (בגלל הרייטינג הנמוך) הן של ערוץ נישה.

משהו על המלכוד בו מצויה רשת ניתן ללמוד מהנתונים של אמש (ב'), כשתוכנית הגמר של "דה וויס" השיגה רייטינג חד-ספרתי של 9.1% בלבד. דוגמה נוספת היא תוכנית הגמר של "המרוץ למיליון", שאף היא שודרה השבוע והגיעה לרייטינג של 16.6% - נתון נמוך יותר מתוכנית הפתיחה.  

דוגמה נוספת למצבו הבעייתי של הערוץ סיפקה התנהגות הצופים בערב הבחירות. שידורי הבחירות של חדשות 13 לא הניבו נתונים גבוהים - וזאת בלשון המעטה. אך בעת פרסום המדגם בשעה 22:00 נרשם בערוץ רייטינג של למעלה מ-19%. כלומר, הצופים עברו אקטיבית לרשת, אך מיד אחרי פרסום המדגם עברו חזרה לקשת. המשמעות: הצופים יודעים למצוא בקלות את הספרה 13 בשלט, אך ברוב הזמן הם פשוט אינם קונים את הסחורה שמוכרים שם.

עיקר השינויים: ברצועות הפרה-פריים והחדשות 

ברשת לא אדישים לתסבוכת אליה נכנסו. הצוות שאמור לייצר את השינוי הם זיוית דוידוביץ' ויובל כהן, שהצטרפו/חזרו להנהלת הערוץ אחרי הפקת האירוויזיון; וישראל טויטו, שמונה לאחרונה למנכ"ל חברת החדשות. יחד עם המנכ"ל יוסי ורשבסקי ונציג בעלי המניות נדב טופולסקי, הם אמורים לייצר את הפתרון שכרגע עדיין לא נראה באופק.

כך או אחרת, בפריים-טיים רשת מוגבלת יחסית עם השינויים שניתן לבצע - יש לה התחייבות של שנים לאנדמול שיין, ולכן גם אם מישהו חשב לוותר על תוכניות עתירות השקעה כמו "האח הגדול" או "המרוץ למיליון", זאת איננה אופציה. מכאן שישנם שני מקומות בהם צריך לטפל במטרה לייצר מקפצה טובה ככל האפשר לתוכניות הפריים היקרות: רצועות הפרה-פריים והחדשות.

כאמור, על-פי ההערכות, אחרי החגים, למעט תוכניתו של אודי סגל, כל שאר התוכניות יתחלפו. אמנון לוי כבר הודיע להנהלת רשת על רצונו להפסיק להגיש את התוכנית שלו, וכך גם נגה ניר-נאמן עם תוכניתה "הכול כלול".

משהו על השינוי הצפוי ניתן ללמוד מהאנשים שעשו בשבועות האחרונים פיילוט לתוכניות שעשויות להשתבץ ברצועות הפרה-פריים, ביניהם שרון גל, ינון מגל ואחרים. הכיוון ברור: להכניס לתוכניות האקטואליה והחדשות יותר קולות וגוונים ממה שהוא מאופיין בהם, כדי לנסות לשנות את התדמית השמאלנית/אליטיסטית שנמצא ב-DNA שמביאה אתה חברת החדשות עוד מימי היותה חדשות עשר.

אווירה של אי-שקט בקרב העובדים והעיתונאים

גם במהדורות של חדשות 13 צפויים שינויים, שאת תחילתם כבר אפשר לראות בשבועות האחרונים. מדובר בתכנים קלים יותר לעיכול, רצועות קצרות, פחות מלל באולפן ויותר כתבות צבע - וכך גם יותר תכנים המשיקים לתכנים של רשת.

בשבועות האחרונים עברו חלק מהכתבים הפחות מוכרים של המהדורה מבחנים לצורך הגשת מבזקי חדשות. המטרה מאחורי המהלך היא לחשוף את הפנים הפחות מוכרות של הערוץ יותר ובכך לייצר להם נוכחות השפעה וכוח. המהלך מגיע לאחר בדיקות שנעשו, מהן עלה כי רוב כתבי הערוץ אינם מוכרים מספיק לקהל הרחב.

מיותר לציין כי השינויים הצפויים, שחלקם אינו ידוע, עדיין יוצרים אווירה של אי-שקט בקרב העובדים והעיתונאים, שעדיין אינם יודעים מה יהיה מקומם בערוץ המשתנה. גם גורמים בחברות המדיה מביעים דאגה מהסיטואציה הקיימת כיום בשוק: "הנתונים הבעייתיים של רשת ברייטינג", אומרים שם, "לא טובים לאף אחד: הם לא טובים למפרסמים שמתמודדים עם ערוץ אחד חזק מאוד ובלי אופציה נוספת, הם לא טובים לרשת שמתחילה למצב את עצמה כערוץ נישה, והם לא טובים אפילו לקשת שעלולה יום אחד למצוא את עצמה בפוזיציה של מונופול. לכן לקשת יש אינטרס שרשת תישאר חלשה אך לא חלשה מדי".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי