גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוצאות מארון הבגדים: הנשים בערב הסעודית משתחררות מהלבוש המסורתי

יותר ויותר נשים בממלכה הסעודית נפטרות מהעבאיה המסורתית, שמכסה את כל הגוף, לטובת אלטרנטיבות יצירתיות אך עדיין שמרניות ● עבאיות לג'וג'ינג, חשיפת קרסוליים ואפילו שימוש בקימונו יפני מובילים את המהפכה האופנתית בערים הגדולות ● ומה קורה רחוק מהבירה?

העידן החדש של העבאיה הסעודית / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
העידן החדש של העבאיה הסעודית / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

הנשים בסעודיה מתלבשות היום באופן שרק לפני כמה שנים היה גורם להן בעיות עם המשטרה. רבות מהן נוטשות את העבאיה השחורה המסורתית, הגלימה הרחבה שמכסה את הגוף, שכל הנשים בסעודיה עוטות בציבור על בגדיהן כדי לציית לחוקי הצניעות-הגינות. במקומה הן בוחרות חלופות שמרניות אך יצירתיות: סרבלים ספורטיביים, שמלות עסקים סגורות ואפילו קימונו.

דוגמנית בעבאיה אופנתית / צילום: רויטרס

שינויי המלתחה הללו גורמים לכמה שמרנים, ביניהם נשים, לרטון, והרוב הגדול של הנשים עדיין עוטה את העבאיה המסורתית. מחוץ לערים קוסמופוליטיות יחסית כמו ג'דה או ריאד, נשים עדיין צפויות להטרדות על הפרת קוד הלבוש הנטוע עמוק במסורת הסעודית.

אבל נשים סעודיות אומרות שהן חשות שהנורמות התרבותיות משתנות ברחוב, כאשר נסיך הכתר בן ה-34 מוחמד בין סאלמן פותח את החברה המסורתית לעולם החיצון. נשים כבר נוהגות בכבישים, רצות לאורך חופי ים ועובדות בתפקידים שהיו שמורים בעבר לגברים, כמו צבא ומשטרה. הנשים מופיעות באופן בוטה יותר במרחב הציבורי, שהיה סגור בפני הפגנה של נשיות ואישיות.

שרה טייבה, שחקנית בת 30 בג'דה, אמרה שהיא החלה ללבוש מעילים ארוכים או קימונו כתחליף לעבאיה לפני כארבע שנים. היא חשה יותר ויותר בנוח עם שבירת מוסכמות, ולובשת מעיל דק צהוב באורך ברכיים עם שסעים בצדדים כשהיא גולשת על סקייטבורד לסידורים שלה. "אני מרגישה שזה יותר מקובל מבחינה חברתית, ושאנשים נפתחים", אומרת טייבה.

נערות סעודיות בעבאיות מודרניות / אילוסטרציה: שאטרסטוק

במופע מוזיקלי בג'דה לאחרונה, נשים ישבו על כתפי גברים ועטו עבאיות צבעוניות פתוחות, כך שבגדיהן שמתחת היו גלויים. קטעי וידאו שלהן הופצו בצורה בכל המדיה החברתית.

דוחה נחאס, מתכננת אירועים בת 30, ספגה בעבר מבטים ביקורתיים כשהיא לבשה את הקימונו הפרחוני האהוב עליה. נשים ניגשו אליה בקניונים והזהירו אותה שתתלבש בצורה צנועה יותר. "היום, אף אחד לא מסתכל עלי", היא אומרת. היא לא קנתה עבאיה כבר כמה שנים, וקונה כעת מעילי קרדיגן ארוכים או קימונו ממותגים אירופים כמו זארה או טופשופ. "למעשה נשים ניגשות אלי ושואלות היכן קניתי את הקימונו", היא אמרה.

נחאס ונשים אחרות אומרות שהן חשו עידוד כאשר הנסיך מוחמד אמר ב-2018 שהעבאיה אינה לבוש חובה על פי החוק הסעודי או המוסלמי. הוא הוסיף שהנשים צריכות "להתלבש באופן הגון ומכובד", ממש כמו הגברים. הגברים הסעודים לובשים בדרך כלל גלאביה באורך הקרסול, שמכסה את הזרועות. אבל זוהי רק אופציה, והם רשאים להתלבש כראות עיניהם כל עוד הם מכסים את פלג הגוף העליון ואת השוקיים עד הברך.

המעצבת הסעודית, אמן ז'והרז'י רוכבת על האופניים בטרנינג בג'דה. / צילום: Zohra Bensemra, רויטרס

הנשים לבשו עבאיות עוד לפני שהממלכה אוחדה ב-1932, וזו מסורת שיובאה מטורקיה בתקופת האימפריה העותמאנית. הן התאימו אותה מזמן לסגנון החיים שלהן, אמרה חאדיג'ה נאדר, מרצה באוניברסיטת אל חורה במכה, שכתבה על ההיסטוריה של הביגוד הסעודי.

בתחילת שנות ה-2000, הנשים החלו לאמץ עבאיות בצבעים נייטרליים כמו בז'. ב-2010 הופיעו עבאיות בכחול, טורקיז וירוק, בגזרה צרה יותר וחגורות שמגדירות את המותניים, שהפכו למקובלות יותר בחברה.

רגע מכונן היה ב-2016, כאשר המלך סלמן שלל את סמכויות המעצר של משטרת הדת, ובכך ביטל את גורם האכיפה של קוד הלבוש הסעודי. כמעט מיד הנשים החלו לעטות את צעיפי הראש בצורה נוחה יותר או כלל לא. נשים אחרות החלו להתנסות בז'קטים, שמלות קימונו ועבאיות שחושפות את הקרסול ותחתית הרגל.

העבאיה המסורתית נשארה נדבך הנורמות התרבותיות של הנשים. בפסטיבל קיץ בטאיף, עיר הררית במרחק 160 ק"מ מג'דה, כמעט כל הנשים עטו עבאיות מסורתיות, ורבות מהן עטו גם את הניקאב (הרעלה שמסתירה את האף אך לא את העיניים).

"אני לא חושבת שעבאיות צבעוניות הן דבר נכון. הן ראוותניות והלא הולמות", אמרה מראם מוחמד, בת 27, שנכחה בפסטיבל עם משפחתה. "העבאיה השחורה עם כיסוי הראש והפנים מייצגת את הזהות הסעודית, ועצוב שאנחנו מאבדים אותה".

נערות בעבאיות מסורתיות בפסטיבל קיץ סעודי / צילום:  Sainuddeen Alanthi, שאטרסטוק

ההפרדה בין עבאיה יצירתית ועבאיה לא הגונה נשארת מטושטשת, אבל הממשלה מרככת את קוד הלבוש הנוקשה שלה, לרעת העבאיה השחורה. אחרי ההכרזה שהיא תציע אשרות כניסה לתיירים לראשונה במדינה, הממשלה פרסמה הנחיות חדשות של "נאותות פומבית" שקבעו ש"נשים חופשיות לבחור ביגוד צנוע". ההגדרה של נאותות פומבית נשארה פתוחה לפרשנויות של רשויות מקומיות.

כתבת טלוויזיה ספגה קיתונות של ביקורת, וחקירה ממשלתית, כשהיא עטתה עבאיה לבנה שהיתה שסועה באמצע, וחשפה ג'ינס הדוקים. לפי כלי תקשורת מקומיים, היא נמלטה מהמדינה.

השליטים של ממלכה שמרנית זו עצרו ועינו פעילות למען זכויות נשים, דיווח הוול סטריט ג'ורנל, ששוחח עם משפחות העצורות. אבל הממשלה תומכת בפומבי במה שהוא מכנה "יוזמות לחיזוק האשה", והיא התירה לאחרונה לאשה מבוגרת לנסוע לבדה לא רשות של אפוטרופוס גבר.

אישה סעודית מתכוננת בפעם הראשונה לשיעור נהיגה / צילום: Ahmed Jadallah, רויטרס

כמה מותגי עבאיה מיועדים למספר העולה של הנשים בכוח העבודה. שיעור השתתפות הנשים עלה בכמעט 9% ב-2018, לפי הממשלה.

אורנג' בלוסום, מותג בג'דה וריאד, מעצב עבאיות מודרניות עם דשי שרוול, כפתורים וכיסים שהן גם קצרות יותר. זיינה אדרה, המייסדת והמעצבת, אומרת שהמכירות עלו השנה ב-30%, ועבאיות שמראות קרסוליים ויורדות רק עד הברך מייצגות 85% מסך המכירות.

"הן נכנסות ומבקשות שני דברים: עבאיות רשמיות כמו בלייזר או מעיל ארוך לפגישות ואירועים, ועבאיות פשוטות ליומיום", היא אמרה.

היצרניות החלו גם לעצב גרסאות ספורטיביות לנשים שעושות ג'וגינג או רוכבות על אופניים - שני טאבו לשעבר שנשברים בהדרגה. אלו עבאיות דמויות סרבלים אינן הדוקות מדי, עשויות לעיתים קרובות מבד סופג, ונרכסות עד למעלה.

"הן כל כך פרקטיות", אמרה שאטה אל-מיסאיב, בת 40, שלבשה סרבל עבאיה בצבע כחול ים ורצועת ראש עם זנב סוס (פוני) במקום צעיף, כשהלכה על טיילת חוף בג'דה.

מבחר עבאיות מחנות אורנג' בלוסום בבירה הסעודית / צילום: צילום מסך מפייסבוק

המעצבות והיצרניות של האופנה אומרות שהנשים הסעודיות מקדישות כעת מחשבה לעבאיה כפי שהן מקדישות מחשבה לבגדים שהן לובשות תחתיה, שהן לעיתים קרובות מותגי יוקרה אירופיים.

נוחה סינדי, מעצבת אישית, אומרת שהיא מעצבת את העבאיות של לקוחותיה בהתאם למה שהיא היתה לובשת. "אני בוחרת גזרות, סגנונות וצבעים שונים כדי שיתאימו לאישיות של הלקוחה שלי ולסוג הגוף שלה", היא אמרה. "לפעמים אני מוסיפה חגורה, יש מקרים שאני משאירה פתוח באמצע כחלק מהעיצוב".

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

העליות בבורסה מתמתנות; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד הבנקים עבר לירידה של 0.7%, המניות הדואליות עולות ב-2% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צונחת ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס