גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעות ענק ומוניטין בצניחה: דורי בנייה הרימה ידיים. כך זה נראה מאחורי הקלעים

הליך משפטי של חברת אינסטלציה לגביית חוב הוביל את החברה להגשת בקשה להקפאת הליכים ● בדיקת "גלובס" מגלה כי החברה איננה מעורבת בשום פרויקט נדל"ני, וכי לקריסתה "אחראים" פרויקטים שבנתה בעבר ושבגינם היא נתבעת על ליקויים רבים

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר
עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

שלוש שנים אחרי שעמוס לוזון רכש את החברה הקבלנית א.דורי בנייה, נראה שהוא מרים ידיים. לאחרונה הגישה החברה לבית המשפט בקשת הקפאת הליכים לאור מצבה הכלכלי הרעוע אליו הגיעה החברה.

לאורך 330 עמודים מגוללים עוה"ד אמיר ברטוב, שמרית מלמן ולירון ספיר ממשרד שמעונוב ושות', את מצב חברה כיום. עברה אולי מפואר, אך מזה כמה שנים דורי בעיקר בתחום אחד - התמודדות עם תביעות משפטיות בהיקף של למעלה מ-800 מיליון שקל, שהטילו צל כבד על פעילותה.

למעשה נכון להיום, למעט המותג המוכר, כוללת החברה מספר מועט של עובדים ואין לה אף פרויקט בביצוע. עיון בבקשת הקפאת ההליכים מלמד על עמדתו של הבעלים לוזון לסיבות שהביאו למצבה של החברה - התנכלויות של חברות יזמיות שניצלו את חולשתה של החברה, וגלי תביעות שגברו בשנים האחרונות, בגין פרויקטים שבנייתם הסתיימה, בסך כולל של למעלה מ-800 מיליון שקל. מנגד ספק גדול אם לחברה במצבה הנוכחי יש זכות קיום, גם אם כל ההליכים המשפטיים היו נגמרים כיום.

צעדי התייעלות עם רכישת החברה

החברה שמזוהה בעיקר עם הקבלן המנוח אורי דורי, נהנתה במשך שנים רבות ממוניטין מצוין, דבר שאף סייע לרכישתה על ידי חברת גזית גלוב בעבר. עם זאת כבר ב-2014 התברר שלחברה "בור" כספי שהוערך ב-480 מיליון שקל, כך שכשלוזון רכש אותה שנתיים לאחר מכן, היה ברור שמצבה הפיננסי קשה. בדוחות הכספיים האחרונים, לרבעון השני של 2019, ליוותה את פעילותה של א. דורי בנייה הערת "עסק חי", תוך שרואי החשבון שלה ציינו כי נוכח מצבה התזרימי היא "מתקשה לעמוד במלוא ההתחייבויות הכספיות החלות עליה, לרבות תשלומים לספקים, קבלנים ופסקי דין, ומתמודדת בין היתר עם הליכי עיקולים או הוצאה לפועל". עוד ציינו אז רואי החשבון בין היתר כי "דורי בנייה אינה עומדת במרבית אמות המידה הפיננסיות החלות עליה במסגרת התחייבויותיה אל מול תאגידים מממנים שלה". ויחד עם זאת, החברה המשיכה "לפעול לשם גביית כספים אשר מגיעים לה מגורמים שונים, לשם שירות צרכי התזרים שלה".

כאמור, צרותיה של דורי בנייה לא חדשות, והן העיבו על תוצאותיה הכספיות של קבוצת לוזון, מאז נרכשה השליטה בחברה על-ידי עמוס לוזון ב-2016, וגם טרם לכך, תחת בעליה הקודמים.

כבר בחודש מרץ האחרון נחשף ב"גלובס" כי בכוונתו של לוזון לפעול ל"הדממת" פעילותה של א. דורי בנייה ולביצוע מיזוג תפעולי שלה לתוך עסקי קבוצת לוזון, בניסיון לצמצם את הוצאות הקבוצה, וזאת לאחר שהחברה סיימה את הפרויקטים השונים שביצעה עבור יזמים חיצוניים.

את מהלך המיזוג התפעולי העלה לוזון זמן קצר אחרי שרכש את השליטה בחברה בתחילת שנת 2016, אולם הוא ביקש להמתין איתו על סיום הפרויקטים שלה.

החברה נחשבת ל"כבשה השחורה" של קבוצת לוזון מאז נרכשה על-ידו. למעשה, הפסדי העתק שרשמה החברה בעבר, בהיקף מצטבר של מאות מיליוני שקלים, הובילו את בעלת השליטה הקודמת בקבוצה, גזית גלוב, למכור את השליטה ללוזון תמורת סכום סמלי של פחות מ-10 מיליון שקל. המכירה נעשתה בעקבות כאוס פיננסי בחברה, שאילץ את ענקית הנדל"ן המניב שבשליטת חיים כצמן להזרים לקבוצת הבנייה סכומי עתק שהצטברו לכ-750 מיליון שקל.

לפי הבקשה שהוגשה לבית המשפט כעת, מאז שרכש לוזון את החברה הוא הוביל מהלכים לשיפור מצבה ובהם צמצום היקפי עבודה, צמצום כח האדם, מכירת חברת רום גבס לקבוצת לוזון, מחיקת מניית החברה בבורסה והפיכתה לחברה פרטית, והסכם שנחתם עם חברת דניה סיבוס לסיום שלושה פרויקטים של החברה, ולמתן שירותי בדק בית.

פרויקטים מהעבר רודפים את החברה

אלא שבמקביל לנסיונות אלו, נערמו ההליכים המשפטיים נגד החברה ובהיקפים גדולים. "בשנת 2017 חל גידול של כ-291 מיליון שקל בהיקף ההליכים המשפטיים בהם הייתה מעורבת החברה, לעומת שנת 2016, ואלה עמדו על סך של כ-830 מיליון שקל. יוער, כי מדובר בלמעלה מ-200 הליכים משפטיים שהחברה ניהלה", נכתב בבקשה. נכון לאוקטובר 2019 מספר ההליכים המשפטיים צומצם ליותר מ-100 תביעות "בלבד", בסכום כולל של כ-640 מיליון שקל. אמנם להערכת החברה תוצאות ההליכים הללו יסתכם בסופו של דבר בעשרות מיליוני שקלים, אבל מותר לתהות, כיצד הגיעה חברה שנחשבה עד לפני מספר שנים לסמל של איכות מגיעה למצב כזה.

הנה, למשל, הסיפור של מגדלי תל אביב, שני מגדלים של 122 דירות, שהוקמו בתחילת העשור עבור קבוצת רכישה בהנהגת האחים חג'ג', ונמסרו ואוכלסו ב-2014-2015. גל התביעות מצד בעלי הדירות בגין ליקויים שהגיע לחברה ב-2017, לווה בעיקולים של 16 מיליון שקל. א. דורי בנייה אחראית גם לבנייתו של אחד המגדלים היוקרתיים בתל אביב - מגדל מאייר שבפינת הרחובות אלנבי ושדרות רוטשילד, ושאוכלס ב-2014. אלא שליזמית המגדל חברת ברגרואין רזידנטיאל, טענות קשות נגד החברה. היא טוענת שדורי הפרה ומפרה הפרות יסודיות את התחייבויותיה בהסכם הבנייה שנחתם בין הצדדים ב-2010, וכי לא השלימה את הפרויקט ולא סיימה את העבודות כפי שהתחייבה, וכי עד היום לא הוצא לפרויקט תעודת גמר. "מרשתנו נאלצה לפעול בעצמה לשם קבלת טופס 4 לבניין, לרבות ביצוע עבודות שדורי היתה אמורה לבצען על פי ההסכם, לשם עמידה בדרישות הרלבנטיות", כתב עו"ד אבי ויינשטיין מטעם החברה, לפני כשלושה שבועות, והודיע על כוונת ברגרואין לחלט את הערבויות הבנקאיות על שם א. דורי בנייה בסך של 31 מיליון שקל. יצוין כי לדורי טענות נגדיות, וכי לדבריה התקיים הליך גישור בין הצדדים.

גם מול גינדי החזקות נתגלו בעיות חמורות בפרויקטים שונים. מחלוקת מוכרת, היא מפרויקט מגדל השופטים בת"א - עוד פרויקט יוקרה שבנתה בעבר דורי. עשרות מדיירי המגדל הגישו תביעה כספית נגד גינדי ודורי בעבר, בטענות לליקויי בנייה חמורים. בפרויקט מגדלי הלאום בראשון לציון וויז'ן ברחובות, שבהם הוקמו 328 דירות התגלו הרבה מאוד בעיות, ומתכתובת בין א. דורי וגינדי החזקות עולה, כי דיירי הדירות הללו פתחו אלפי קריאות, בגין ליקויים. "נראה כי כל מילה מיותרת", כתב יועצה המשפטי של גינדי בעבר על הנתון הזה. בין החברות מתנהלים כיום הליכים משפטיים.

וכך חברה שהקימה בעבר פרויקטים יוקרתיים וגרנדיוזיים, הפכה לחברה עם מוניטין בעייתי. "ספקים וקבלני משנה נתקלו לא פעם בתגובות שאם יתבעו את החברה על חובות שמגיעים להם, הם יהיו אחראים על פירוקה וקריסתה, ולא יקבלו דבר", מסביר גורם בתחום הבנייה. באחרונה הריטואל הזה נמאס על קבלן לא גדול לאינסטלציה, וניסיון שלו לקבל כספים מהחברה היה זה ששבר את גב הגמל, והחברה כאמור החליטה ככל הנראה להפסיק ולנסות להתמודד עם כל תביעה בנפרד ופנתה להליך של הקפאת ההליכים.

גלגולה של חברה

1961
החברה מוקמת כחברה משפחתית א. ברגמן
● 1978
החברה נרכשת על ידי אורי דורי שנותן לה את שמו
● 2008
גזית גלוב נכנסת לשותפות עם דורי בחברה
● 2011
גזית גלוב רוכשת את מלוא הבעלות בחברה
● 2014
בקופת החברה מתגלה "בור" של 480 מיליון שקל
● 2016
עמוס לוזון רוכש את החברה
● 2019
מוגשת בקשה להקפאת הליכים

עוד כתבות

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

איראן וארה"ב יצאו להתייעצות אחרי השיחות, בעומאן אופטימיים

השיחות צפויות להתחדש בשעה 17:30 ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי עפ"י ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים, כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

אפקט סמוטריץ': הרכישות מחו"ל צמחו בינואר ב-35% לעומת אשתקד

בזמן שמליאת הכנסת ושר האוצר מתכתשים על צו הפטור ממס על יבוא אישי, הישראלים הגדילו את סלי הקנייה שלהם - מאופנה ועד מוצרי חשמל ● המדד החודשי של רכישות מאתרי האונליין

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

אנבידיה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, ובנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75% ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

7 חברות כבר קרסו, ומיליארדים ירדו לטמיון. אז למה הטרנד המסוכן בבורסה ממשיך?

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, חברת התעופה אל על הרוויחה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ־2024 ● הבונוס לכל טייס בחברה: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה?

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

מיקנעם לקליפורניה: המספרים המדהימים של אנבידיה בישראל נחשפים

ענקית השבבים שוב הצליחה להכות את תחזיות השוק, ובדרך גם חשפה פרטים חדשים על הפעילות בישראל ● מספר העובדים גדל, היקף המס המשולם האמיר, ומעל הכול בלטה פעילות חטיבת התקשורת שמבוססת על רכישת מלאנוקס שהציגה שיעור צמיחה של 263%

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

ירידות חדות בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; מדד הבנקים נופל במעל 2.5%

מדד ת"א 35 יורד בכ-1.1%, מדד ת"א 90 נופל בכ-1.3% ● מניית מזרחי טפחות נופלת לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נופלת גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א ● דוחות אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● וגם: הבורסה באסיה שהפכה לאחת המובילות בעולם בשנת 2026

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל