גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חושבים שהעתיד הוא תקשורת בהודעות טקסט? קבלו את הקאמבק המפתיע של שיחות הטלפון

צעירים מנהלים שיחות וידאו כשהטלפון מופנה לתקרה, משוחחים בצ'טים קוליים באתרי גיימינג מבלי לשחק כלל ומשתמשים באפליקציות קוליות מתוחכמות ● השיחות פינו את מקומן לטובת הודעות וגלישה באינטרנט, אך האם הן בדרך לקאמבק מפתיע?

שיחות טלפון / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
שיחות טלפון / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

כשחוקרים במעבדות יאהו רצו ללמוד יותר על איך צעירים משתמשים בצ'ט וידאו, הם ביקשו מ-16 בני נוער באזור מפרץ סן פרנסיסקו לנהל יומן במשך שבועיים. הנערים אהבו לעשות כמה דברים בבת-אחת (מולטי-טאסקינג), כמו למשל לנקות את חדרם ולגלוש במדיה חברתית תוך כדי שיחה עם חבריהם. הצ'טים הללו נמשכו לעתים כל הלילה - הנערים ירדו לארוחת ערב משפחתית, וחזרו לקומה למעלה כדי לחדש את השיחה.

"הם הפעילו את צ'ט הוידאו, ואז זרקו סתם את הטלפון איפשהו", אומר החוקר הראשי של יאהו פרנק בנטלי. "למעשה הם דיברו בלי וידאו, כי המצלמה הייתה מופנית לתקרה". אודיו פתוח כזה נשמע דומה לשיחת טלפון מסורתית, אבל אל תספרו את זה לנערים. "זה נחשב כמעט גס רוח לטלפן סתם למישהו", אומר בנטלי, שעבד על המחקר עם מיה סוך, דוקטורנטית באוניברסיטת וושינגטון. מבחינתם זה כמו להגיד: "אני הולך להפריע למישהו ולגרום לטלפון שלו לצלצל, ולהכריח אותו להקדיש לי תשומת-לב".

בסתיו 2012 הייתה שיחה אמצעי התקשורת הפופולרי ביותר בטלפון הנייד. סקר שערכה חברת מחקר הצרכנים MRI-Simmons העלה כי 94% מהמשיבים ביצעו שיחה טלפונית בשבוע שקדם לסקר. באביב 2019 הייתה השיחה אמצעי התקשורת הכי פחות פופולרי, אחרי הודעות טקסט, דואר אלקטרוני, פוסטים במדיה החברתית ושימוש באפליקציות צ'טים, עם 45% בלבד שהשיבו כי שוחחו בטלפון הנייד בשבוע לפני כן. במילים אחרות - פחות ממחצית הנשאלים השתמשו בטלפונים שלהם לשיחות טלפון.

רבים מהמרואיינים לכתבה אמרו שצלצול טלפון מפתיע גורם להם להניח שמישהו מת. אבל כמה מפתחי אפליקציות ומשקיעים חושבים שתקשורת קול בטלפון איננה הבעיה, אלא רק ביצוע שיחת הטלפון. בין עליית הרמקולים החכמים והאוזניות האלחוטיות של אפל והשימוש המסיבי במסרונים קבוצתיים ובשיחות וידאו, הם מהמרים על כך שזהו העיתוי הנכון לקאמבק של הקול.

שיחה קולית בלחיצת כפתור

"עברנו מקווים נייחים לאייפון X, אבל לא שינינו את הדרך שבה אנחנו מטלפנים לבני אדם", אומר אלכס מא בן ה-26, אחד המייסדים והמנכ"ל של החברה מאחורי אפליקציית צ'ט האודיו TTYL. אחר שמא סיים את לימודיו התואר שלו, הוא גילה שקשה לשמור על קשר עם חבריו: מסרונים לא גרמו לו להרגיש מקושר מספיק, ולכן הוא החל לטלפן אליהם בכל שבוע. אבל לשיחות הייתה הרגשה של אירוע מתוכנן מראש.

האפליקציה שהוא השיק בקיץ שעבר דומה לגרסת קול בלבד של HouseParty הישראלית, אפליקציית הווידאו הפופולרית שנרכשה לאחרונה על ידי Epic Games, המפתחת של המשחק פורטנייט.

עם TTYL (ראשי תיבות של Talk to you Later) אתה מרכיב את האוזניות ופותח את האפליקציה, וחבריך מקבלים הודעה שאתה פנוי לשיחה. אנשים יכולים להחזיק "חדר" פתוח לאחרים להצטרף, או לסגור אותו לשיחה פרטית. היישום מתוכנן לקבוצות קטנות וסגורות: לא יכולים להיות לך חברים רבים ב-TTYL כמו בפייסבוק או אינסטגרם - רק כאלו שאתה רוצה באמת לשמוע מהם. "מה שהאפליקציה שלנו מאפשרת לעשות זה להגיע בלחיצה אחת לאוזניים של מישהו ולהתחיל שיחה", אומר מא.

אפליקציה חדשה אחרת בשם Chalk מאפשרת למשתמשים לשלב צ'ט טקסט עם אפשרות לעבור במהירות לשיחת קול. הם יכולים גם להיכנס למצב של האזנה בלבד, כלומר לשמוע הכול אך לא להגיב בדיבור. במקום זאת, הם יכולים להגיב באמצעות טקסט או להדליק שוב במהירות את המיקרופון שלהם. הרעיון הוא להפחית את הזמן והמאמץ שנדרש לעבור בין שיטות התקשורת השונות.

"אנשים מתוכננים כדי לנהל שיחות קול", אומר ז'ויאן אז'נג בן ה-28, מייסד ומנכ"ל החברה שמאחורי Chalk. "אני לא חושב שתכננו אותנו לנהל שיחות טלפון, ואני חושב שאנשים כורכים יחד את הדברים הללו, והמטרה שלנו היא להפריד ביניהם".

אז'נג חושב שלצ'ט חי יש יותר סיכוי להצליח בעתיד מאשר להודעות קוליות, שבהן אנשים "מפוצצים" זה את זה בהקלטות שלהם. זו כבר פונקציה שקיימת ביישומי iMessage של אפל ומסנג'ר של פייסבוק, WhatsApp ואינסטגרם. הסוג הזה של הודעות קוליות פופולרי מחוץ לארה"ב, אך לא המריא בארה"ב עצמה.

פלטפורמות שממוקדות באלמנטים קוליים הושקו ונכשלו פעמים רבות במרוצת השנים, חלקן לפני זמן לא רב. ריאן הובר, שהשקיע ב-TTYL ומנהל שירות מעקב אחרי חברות סטארט-אפ בשם Product Hunt, אומר שהאתר שלו הוא "בית קברות" ליישומי אודיו. "חלק מזה היה פשוט עניין של עיתוי", אומר הובר. "האוזניות האלחוטיות AirPods לא היו קיימות. אוזניות בלוטות' לראש היו הרבה פחות נפוצות. למעט מאוד אנשים היו רמקולים חכמים".

לאנשים נדרש זמן לשנות את ההרגלים שלהם. הוא מודה שייתכן כי TTYL הגיעה מוקדם מדי. כדי שפלטפורמת אודיו תוכל להמריא באמת, היא תצטרך להפחית כמה שאפשר מהחיכוך הקיים ולהפוך את היישום למהיר וקל יותר ממה שמשתמשים יכולים לעשות כעת - כמו מה שסנאפצ'ט עשתה לשליחת תמונות.

קרסטן וידה, אנליסט באינטרנשיונל דאטה, אומר שהוא לא משוכנע שיש די ביקוש לשירותי מסרונים עם פונקציות אודיו נוספות. "אכן יש לך בני עשרה או בשנות ה-20 לחייהם שמסתובבים בחדרי צ'טים של קול עם החברים שלהם, אבל אני לא רואה את זה כתופעה המונית", הוא אומר. "אני בן 56 ואני שונא להשתמש בטלפון". לדעתו, ברוב המקרים, שימושים בטקסט יהיו יעילים יותר.

הגיימרים החזירו את השיחות

פיטר רוחאס, שותף ב-Betaworks Ventures, קרן הון סיכון בשלב הסיד, אומר שיש יתרון באי הוספת אודיו ליישום צ'טים של טקסט. קשה מספיק לנהל את חוויית המשתמש כשמתמקדים תחילה באודיו, שלא לדבר על הוספת אופציה שלו כאפשרות שנייה. "אתה צריך לאזן את הדברים שמיוחדים ועדיפים באודיו עם הדברים שמרגיזים בו", הוא אומר. הוא חושב שזה שווה ניסיון, גם בגלל הדור החדש של המשוחחים. "אם מעולם לא הקדשת זמן רב לשיחות טלפון, היחסים שלך עם האודיו הולכים להיות שונים", הוא אומר.

Betaworks הכריזה לאחרונה על סמינר "מחנה אודיו" (אודיו-קאמפ) של 11 שבועות שכולל הדרכה ומימון לחברות סטארט-אפ שמתמקדות באודיו, ובנוסף השקיעה ב-Yac Chat, פלטפורמת הודעות קוליות לעובדים מרחוק. מסרוני קול נשלחים ומתקבלים כמו מסרונים מיידיים, אך המקבל יכול להאזין להם בזמנו החופשי.

רוחאס רואה את מסרוני הקול כמתאימים יותר למקום עבודה. "רוב האנשים לא רוצים להיות בשיחת ועידה כל היום", הוא מסביר. אולם הוא חושב שזה עובד עם קבוצות חברתיות שמתקבצות סביב אותו הדבר, כמו משחק וידאו. המשחקים הכשירו במידה רבה את הזירה לצ'טים מודרניים של אודיו.

אז'נג, המייסד של Chalk, הוא גיימר לשעבר שהשתמש בפלטפורמות שונות כדי לתקשר עם חבריו כשהוא שיחק במשחק League of Legends. הם דילגו בין הודעות טקסט ב-iMessage ומסנג'ר לשיחות וידאו בסקייפ.

ואז, ב-2015, דיסקורד (Discord) השיקה פלטפורמה לתקשורת טקסט ואודיו בזמן משחקי וידאו. היא צמחה מאז ל-56 מיליוני משתמשים פעילים בחודש - שרבים מהם אינם גיימרים. מנכ"ל דיסקורד ג'ייסון סיטרון אומר ששליש מהמשתמשים בצ'ט הקולי באתר שלו אינם משחקים במהלך השיחות. "ככל שיותר אנשים מאמצים את דיסקורד, אנחנו מוצאים שיותר ויותר מהם משתמשים בזה למטרות שאינן משחק וידאו", הוא אומר. "אולי זו אינדיקציה לכך שאנשים רוצים לתקשר באופן כללי".

סיטרון אומר שהוא רואה ארגונים ללא מטרות רווח שמציעים שירותי בריאות נפש כמו שיחות באפליקציה שלו. שרת אחד של דיסקורד מטפל ב-450 נגני טרמבון שהשתמשו בצ'ט הקולי כדי ליצור מוזיקה יחד.

פרופיל הטוויטר של החברה כבר לא מתייחס לגיימרים. "אנחנו עוברים כעת תהליך כדי לתרגל איך לדבר על עצמנו", אומר סיטרון. "זה במידה רבה שירות הכול-כלול של קול, טקסט וצ'ט וידאו". במקביל, Epic Games השיקה צ'ט קול שמאפשר למשתמשים לשוחח - גם כשהם לא משחקים בפורטנייט.

פייסבוק לא חושפת כמה שיחות קול בלבד מתבצעות בפלטפורמה שלה, אם כי היא אומרת ש-500 מיליוני משתמשים מתחברים בווידאו וקול במסנג'ר בכל חודש. דוברת של החברה לא חשפה תוכניות כלשהן לתוספות אודיו ספציפיות בעתיד, איך היא ציינה ממצא אחד: בשיחות ארוכות בין בני עשרה, המצלמה של הטלפון מכוונת במקרים רבים לתקרה. 

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה