גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוששים? בואו לפה: כך מדינות אירופה מנצלות את סחבת הברקזיט כדי לפתות את עשירי בריטניה

איטליה ומדינות אחרות באירופה חותכות מסים ומציעות תמריצים כדי לשכנע את העשירים לעבור לגור אצלן ● האי-ודאות סביב פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי והחשש שמא ממשלה סוציאליסטית תחליף את השמרנים מחזקים את הפיתוי

ונציה / צילום: רויטרס
ונציה / צילום: רויטרס

כאשר עשירי בריטניה עצבניים בגלל הברקזיט ובגלל האפשרות שסוציאליסט מושבע כמו ג'רמי קורבין יעלה לשלטון, איטליה ומדינות נוספות באירופה מורידות מסים כדי לפתות את חוג הסילון לעבור אליהן.

הדאגה הגוברת בקרב רבים מעשירי בריטניה היא האפשרות שממשלתו של בוריס ג'ונסון תאבד את השלטון לטובת ממשלת לייבור של מסים גבוהים בהנהגת קורבין. מנהל קרן השקעות תיאר כך את החשש של העשירים: "במקרה החירום של קורבין יש לנפץ את הזכוכית" (כדי ללחוץ על כפתור החילוץ).

החשש הזה, בתוספת האי-ודאות שיצרו הברקזיט וההשלכות הפוטנציאליות שלו על כלכלת בריטניה, גורמים לכך שכמה מעשירי הממלכה שוקלים את האופציות שלהם.

מדינות כמו איטליה, שאימצו חוקים מיטיבים כדי להתחרות עם בריטניה על העשירים, עשויות ליהנות מהמצב הנוכחי, אומרים עשירים ועורכי הדין שלהם. מצדדי האופציה האיטלקית מכנים אותה "לה דולצ'ה ויזה", על משקל החיים המתוקים. המאיון העליון של בעלי ההכנסה בבריטניה שילם 29.1% ממסי ההכנסה, 55.3 מיליארד ליש"ט (69.9 מיליארד דולר), בשנת הכספים האחרונה.

"השקיעה שלנו היא ההזדמנות של כל האחרים", אמר עורך הדין הבריטי ג'יימס קוארמבי בשובו מכנס בוונציה שבו קידמו מתכנני מס איטלקים את החוקים החדשים במדינה, במלון מפואר במנזר לשעבר על אי פרטי.

איטליה מציעה מס אחיד נוח

בניגוד למקלטי עשירים מסורתיים כמו שווייץ, ההיסטוריה האיטלקית של מסים גבוהים, פוליטיקה תנודתית, ביורוקרטיה חונקת וצמיחה כלכלית איטית הרחיקו ממנה במשך שנים את הכסף ואת הצעירים. אבל המפלגות הפוליטיות גילו משהו שהן מסכימות עליו: לקדם בזרועות פתוחות תושבים וזרים בעלי הון בעזרת מסים נמוכים. ממשלת המרכז-שמאל אישרה מס אחיד נוח על הכנסה שלא מאיטליה לתושבים חדשים ב-2016. הקואליציה הפופוליסטית שעלתה לשלטון ב-2018 חיזקה את חוקי המס המיטיבים לתושבים חדשים בעלי עבודה וכסף.

החוקים החדשים למשיכת הון באיטליה באו אחרי שפורטוגל אימצה ב-2009 חוק חדש שמשך אליה כ-30 אלף תושבים חדשים, בהם 3,352 מבריטניה, לפי לשכת המס בליסבון.

היעד פורטוגל

לפי החוק הפורטוגלי, הכנסה מחו"ל פטורה ממס והכנסה מקומית ממוסה בשיעור אחיד של 20% לתושבים חדשים במגזרים שמסווגים כמניבים ערך מוסף. חברת ראיית החשבון PWC מתארת את פורטוגל כ"בחירה מיטבית של יחידים בעלי שווי נקי גבוה שרוצים להיות תושבי האיחוד האירופי".

הקסם של מלטה וקפריסין

מלטה וקפריסין מתמחות בהענקת שירותים פיננסיים ואזרחות לעשירים. ראש הממשלה החדש ביוון, בנקאי לשעבר, עשוי להציג תמריצי מס לעשירים זרים. גיבוש חוקי מס הוא אחד הכלים המעטים הזמינים למדינות גוש האירו מפני שהבנק המרכזי האירופי קובע את הריביות לכל החברות.

גם ספרד וצרפת קידמו חוקים למשיכת עשירים. יוהאנס הות, המנהל האירופי של חברת ההשקעות הפרטיות האמריקאית KKR, עבר לפריז ב-2017 מלונדון שבה התגורר שנים רבות. דובר שלו לא מסר פרטים על ענייני המס שלו, ואמר שהמעבר נבע מהשאיפה להוביל את התרחבות פעילות KKR ברחבי אירופה.

איטליה השיקה חוק מס חדש ב-2017 במטרה לספק תמריצים עדיפים מאלו של בריטניה לתושבים זרים, שאפשרו למיליארדרים לא בריטים כמו איל הפלדה ההודי לקשמי מיטאל להימנע מתשלום מס בריטי על הכנסות בחו"ל. בינתיים הטילה ממשלת בריטניה מגבלה של 15 שנים על הסטטוס הזה של נישומים זרים. בעוד שאזרחים בריטים אינם זכאים להקלה הזו, אלא אם אביהם היה מהגר, החוק האיטלקי פתוח לכול, כולל לתושבים חוזרים.

"אני לא חושב שמישהו יישאר אפילו שבוע אם קורבין ייבחר", אמר איש כספים איטלקי שחי ועובד בלונדון. הוא ביקש לשמור על עילום שם, ואמר שיזרז את שובו לאיטליה אם הלייבור ינצח בבחירות בבריטניה.

בריטים אמידים חיפשו מאז ומעולם מקלטי מס בחו"ל. אליל הרוק מיק ג'אגר נמנה עם אקסודוס העשירים בשנות ה-70. יותר לאחרונה, איל ההשקעות הפרטיות גאי האנדס עבר להתגורר באי התעלה גרנסי, ומיליארדר קרן הגידור אלן הווארד עבר זמנית לשווייץ.

החוק האיטלקי קובע מס אחיד של 100 אלף אירו בשנה על רווחים שהופקו מחוץ לאיטליה למשך 15 שנים. לפי רשות המס האיטלקית, יותר מ-300 איש פנו לקבלת הסטטוס הזה בשנים 2017-2018.

תוכניות המיסוי של הלייבור

"הלייבור יטיל מס על העשירים ועל חברות הענק כדי לסיים את הצנע, לממן כיאות שירותים ציבוריים חינמיים בנקודת השימוש, ולבנות מחדש את הכלכלה כדי שהיא תעבוד בשביל הרוב, לא למען המעטים", אמר החודש ג'ון מקדונל, כנראה המועמד לכהן כשר האוצר בממשלת לייבור.

הלייבור הודיע שהוא יעלה את המסים רק על 5% העשירים ביותר, ויבטל את מעמד העשירים שאינם מתגוררים בבריטניה. מקדונל אמר בעבר שהוא תומך באיסור על חלוקת בונוסים לבנקאים ובעונשי מעצר ליועצים שמסייעים לאנשים לחמוק ממסים. את חוק העשירים מחו"ל הוא תיאר כ"מזימה מלאכותית שמעליבה אנשים רגילים".

מספר התושבים בבריטניה שהם בעלי מעמד של non-dom (לא תושבי קבע) ירד ב-13% ל-78,300 איש ואשה באפריל 2018, במידת מה בגלל אימוץ המגבלה של 15 שנים על מעמד זה.

העשירים ויועציהם טוענים שהם תורמים חשובים לכלכלת בריטניה. השמרנים של בוריס ג'ונסון הם מסורתית מפלגה ידידותית בהרבה כלפיהם.

"האי-ודאות בנוגע למס בבריטניה היא כעת מציאות, ולכן הרבה אנשים שואלים את עצמם, להישאר בבריטניה או להתחיל לחפש מיקומים אחרים? ואז הם מסתכלים על איטליה", אמר הפרקליט האיטלקי אנדראה טבצ'יו. "גם סגנון החיים, לצד שיקולי המס, הוא שיקול חשוב מאוד".

איטליה אימצה גם חוקים שמציעים לתושבים חדשים פטור על 70% מההכנסה האיטלקית שלהם, שעולה ל-90% אם התושבים החדשים משתקעים בדרום המדינה העני מסורתית. חוקים חדשים לגמלאים זרים שעוברים לדרום איטליה מציעים מס של 7% בלבד על פנסיות מחו"ל.

התמריצים הללו הם נושא רגיש בערים כמו מילאנו, מפני שאיטלקי לשעבר שחוזר לארצו משלם לעתים פחות מס מאזרח שמעולם לא ירד מאיטליה, לפי מנהל הכספים האיטלקי מלונדון ששוקל לחזור לאיטליה.

"בארוחות ערב, כששואלים מישהו אם הוא עובר לאיטליה משיקולי מס, לא מקבלים תשובה", הוא אומר. "בבריטניה, אלו שאינם תושבי קבע אינם בריטים בדרך-כלל, ולכן לא משווים אותם למקומיים. באיטליה יש לך איטלקי עם קריירה נהדרת שחזר למדינה, ואינו משלם מס כמו כל האחרים".

הוא מספר שנפגש עם פקידי ממשלה איטלקים בלונדון כדי לקבל מידע על פרטי המס האחיד עוד לפני שהוא הושק. "הם היו מומחים בהצגה של זה", לדבריו.

מי שייהנו ממשטר המס האיטלקי החדש הם כוכבי כדורגל ומנהלי כספים. רומלו לוקאקו עבר השנה למילאן ממנצ'סטר יונייטד. דוד סרה, מנהל קרן איטלקי בכיר, חזר למילאנו מלונדון. "הפוליטיקה בבריטניה היא מלחמת אזרחים", הוא אומר. הוא לא מסר אם הוא נהנה מחוקי המס החדשים.

"אני לא חושב שקורבין מבין עד כמה העשירים ניידים, ועד כמה אנחנו תלויים בהם בבריטניה", אמר קוארמבי. 

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?