גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשת השישית בדרך לבורסה: יוחננוף מבקשת לגייס כ-400 מיליון שקל בהנפקת מניות

רשת המזון מציגה צמיחה מהירה ועלייה ברווחיות בשנים האחרונות, גם הודות לרכישת סניפים מרשת מגה שקרסה ● עם זאת, ספק האם יוחננוף תקבל את השווי שלו היא שואפת - כ-2 מיליארד שקל לפני הכסף ● במחצית הראשונה של 2019 קפצו הכנסות הרשת ב-26% ל-1.4 מיליארד שקל

איתן יוחננוף / צילום: תמר מצפי
איתן יוחננוף / צילום: תמר מצפי

רשת קמעונאות המזון יוחננוף עושה את דרכה לבורסה בתל-אביב, והיא צפויה להפוך לרשת השישית הנסחרת בשוק ההון המקומי, לצד שופרסל , רמי לוי , ויקטורי , טיב טעם  ופרשמרקט  (שהצטרפה לבורסה מוקדם יותר השנה). במסגרת הנפקת מניות ראשונית (IPO) שהיא מקדמת, שואפת יוחננוף לגייס כ-400 מיליון שקל לפי שווי חברה של 1.8-2 מיליארד שקל לפני הכסף - הגם שספק האם תמחור זה יתקבל על-ידי השוק. את ההנפקה מובילה חברת החיתום אוריון.

טיוטת התשקיף שפרסמה הבוקר (ד') יוחננוף לקראת ההנפקה, המתוכננת בשבועות הקרובים, חושפת כי התרחבות פעילותה בשנים האחרונות סייעה לה להגדיל את מחזור ההכנסות באופן משמעותי ותמכה גם ברווחיה. בסיכום המחצית הראשונה של 2019 הציגה יוחננוף קפיצה של 26% בהכנסותיה ל-1.4 מיליארד שקל, אחרי שבסיכום שנת 2018 כולה ההכנסות עלו ב-41% ל-2.4 מיליארד שקל, בעיקר בזכות פתיחת סניפים חדשים.

שיפור חד נרשם כמגמה גם בשורת הרווח הגולמי והתפעולי, אולם במחצית השנה של 2019 הציגה יוחננוף עלייה חדה בהוצאות המימון שלה, בהשפעת תקן החשבונאות החדש הקשור לחכירות (IFRS16), כך שהרווח הנקי שלה למחצית נותר ללא שינוי, ברמה של כ-42 מיליון שקל. בסיכום שנת 2018 רווחיה של הרשת טיפסו ב-35% ל-89 מיליון שקל. על בסיס מדיניות חלוקת דיבידנד של כ-30% מהרווח השנתי, בשלוש השנים האחרונות, מ-2017 ועד כה, החברה חילקה כ-67 מיליון שקל. החברה גם מתכננת לחלק חלק מתמורת ההנפקה כדיבידנד.

בסיכום מחצית השנה הראשונה נרשמה שחיקה בשורת הרווח הגולמי של יוחננוף, שהיה נמוך יחסית לרשתות הדיסקאונט המקומיות, והוא עמד על פחות מ-24%. ביוחננוף מייחסים את השחיקה ברווחיות הגולמית בין היתר ל"הנחות שקבלה החברה מספקיה בשנת 2018 בגין פתיחת חנויות מכר חדשות באותה שנה ובשנה שלפניה, והן מקו הפעולה בו נקטה החברה לנוכח התחרות על המחיר השוררת בשוק בו פועלת החברה".

בהקשר זה נציין כי לאחרונה נחשף ב"גלובס" סכסוך עסקי בין יצרנית המזון טרה לבין יוחננוף, במסגרתו הסירה הרשת את מוצרי טרה מהמדפים בשל אי-הסכמות על תנאי הסחר - מציאות שמתאפשרת בין היתר על רקע התחזקותה של הרשת.

עלות העסקת 5 בני המשפחה כ-8.5 מיליון שקל

יוחננוף, העוסקת בשיווק ומסחר קמעונאי בתחום המזון ומוצרים נלווים, הוקמה לפני 31 שנה, ב-1988. בעלי השליטה ברשת הם מרדכי יוחננוף, יו"ר החברה, ושלושה מילדיו - איתן יוחננוף המשמש כמנכ"ל הרשת, שרית וחלי. האח הבכור גיורא יוחננוף, המכהן כמנהל סחר ורכש ירקות, לא מחזיק במניות החברה. מרדכי יוחננוף מחזיק טרם ההנפקה 38% ממניות החברה; איתן יוחננוף מחזיק 4%; ואילו הבנות, שרית וחלי, מחזיקות ב-19% מהמניות כל אחת. 

חמשת בני משפחת יוחננוף הם גם שיאני השכר בחברה, ועלות העסקתם הסתכמה אשתקד לכ-8.5 מיליון שקל. בראש רשימת המרוויחים ניצב מרדכי יוחננוף, עם שכר בעלות שנתית של 2.4 מיליון שקל. בנוסף לחמשת השיאנים מעסיקה יוחננוף מספר דומה של בני משפחה בתפקידים זוטרים יותר.

בתחילת דרכה עסקה יוחננוף במסחר סיטונאי, ופעילותה התמקדה במכירת מוצרי מזון למרכולים ומשווקים. ב-1992 היא פתחה את הסניף הראשון שלה ברחובות, העיר בה נותר מוקד פעילות הרשת בשנים הבאות ובה גם התמקמה הנהלת החברה. עד שנת 2009 הפעילה הרשת ארבע חנויות בעיר, בנוסף לסניף באשדוד, כאשר בהמשך הואצה התרחבותה כיום לרשת פריסה ארצית, עם סניפים מטבריה בצפון ועד נתיבות בדרום.

בשנת 2015 רכשה יוחננוף שבעה סניפים מרשת מגה שקרסה, כך שכיום היא מפעילה 26 סניפים, האחרון שבהם נפתח בחודש מאי בירושלים, וסך שטחי המסחר שלה (נטו) עומדים על כ-63 אלף מ"ר.

מטיוטת התשקיף עולה כי העסקה שביצעה יוחננוף מול מגה הייתה מוצלחת עבורה, כאשר פעילות החנויות הנרכשות "השתלבה בהצלחה רבה בפעילות החברה והביאה לצמיחה ניכרת במכירות וברווחים". כיום מעסיקה יוחננוף כ-3,400 עובדים, נוסף לכ-500 עובדים נוספים שהיא שוכרת דרך חברות שירותי כוח-אדם. המרכז הלוגיסטי של החברה שוכן באזור תעשייה סמוך לעיר מודיעין ומתפרש על פני כ-7,100 מ"ר.

התוצאות הכספיות של יוחננוף בשנים האחרונות / אינפוגרפיק

לא מתכננת לפתוח חנויות במרכזי ערים

ביוחננוף מציינים כי בשל אסטרטגיית הצמיחה הנוכחית שלה, המבוססת על מכירה במחירי דיסקאונט בהיקפי קנייה גדולים, בשלב זה החברה אינה מתעתדת לפתוח חנויות במרכזי ערים, וזאת בניגוד למתחרות כגון יינות ביתן, רמי לוי או ויקטורי, שבשנים האחרונות חיזקו את אחיזתן בתוך הערים באמצעות רכישות או התרחבות אורגנית.

הרשת מתאפיינת בחנויות גדולות יחסית לענף במרכזי קניות או באזורי תעשייה, כשמדובר בסניפים שהקמתם דורשת השקעות גבוהות ביחס לענף שכן הם מרווחים ומטופחים. את עיקר סניפיה מפעילה הרשת בשטחי נדל"ן שאינם בבעלותה, למעט שלושה סניפים על קרקע בבעלותה. למרות זאת, בהתייחסות לאסטרטגיית החברה, ביוחננוף מציינים כי "ככלל, החברה רואה ברכישת נכסים כחלופה עדיפה על פני נשיאה בהוצאות השכירות הכרוכות בהפעלת חנויות המכר".

עוד בתחום הנדל"ן, בחודש יוני האחרון חתמה הרשת על הסכם למכירת שטח המיועד למגורים בנס-ציונה תמורת כ-43 מיליון שקל, ובספטמבר זכתה במכרז של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לרכישת מגרש ביבנה, המיועד למסחר, תעסוקה ומשרדים, תמורת כ-45 מיליון שקל.

במבט קדימה, במסגרת יעדיה יוחננוף שואפת להרחבת הפעילות ושיפור הרווחיות "באמצעות שיפור מדדי היעילות ומדדי התפעול", וכן מציינת לגבי תוכניותיה "פתיחת חנויות חדשות ורכישות חנויות מחברות אחרות, השבחת מחזור פעילות חנויות קיימות, הן על-ידי הגדלת סל המוצרים הנמכר, הן על-ידי הכנסת לקוחות חדשים והן על-ידי שיפור תנאי הסחר עם הספקים".

עוד היא מתכננת "לפעול לחיזוק תודעת המותג", וכן להרחיב את מספר הלקוחות המשתמשים באפליקציית החברה וכן שוקלת להוסיף "שירות קנייה מקוונת (אונליין), שירות שלהערכתה "אינו כדאי כלכלית עבורה נכון להיום ואף אינו נדרש, בשעה שהחברה מעריכה כי טרם מיצתה את פוטנציאל גידול המכירות על רצפת המכירות הנוכחית".

במקרה בו הנפקתה של יוחננוף תצא לפועל כמתוכנן, היא צפויה להיות הנפקת המניות הראשונית (IPO) השביעית של 2019 ולהצטרף לישראכרט, אלטשולר שחם, פרשמרקט, הבורסה לניירות ערך, שירותי בנק אוטומטיים (שב"א) וג'נריישן קפיטל. 

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד