גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אדם נוימן – הנפילה: כך נראו השבועות האחרונים של מייסד WeWork, עד להדחה הדרמטית

ה"וול סטריט ג'ונרל" פרסם בסוף השבוע כתבה מיוחדת המובאת כאן במלואה, המתחקה אחר השבועות שקדמו להדחת הדרמטית של אדם נוימן ולהשתלטות סופטבנק על החברה ● החופשה במלדיביים ברגעים הקריטיים של ההנפקה, קופת המזומנים שהלכה והידלדלה, הביקורת של העובדים והמו"מ על תנאי הפרישה

אדם נוימן, מייסד WeWork / צילום: שאטרסטוק
אדם נוימן, מייסד WeWork / צילום: שאטרסטוק

חודשים ספורים לפני הנפילה המרהיבה, זימן אדם נוימן, אז עוד מנכ"ל WeWork את ראשי הבורסה של ניו יורק (NYSE) ואת מנהלי הנאסד"ק לביתו בהמפטונס. כל אחת מהבורסות רצתה שנוימן ייבחר בהן כ"בית" להנפקה המתוכננת, נוימן מצידו החליט לנצל את התחרות עליו כדי לקדם אג'נדה אחרת וביקש לדעת איזה צעדים האורחים שלו מוכנים לבצע כדי לקדם קיימות סביבתית.

אחד הרעיונות שביקש מהם לשקול הוא איסור על מכירת בשר או מוצרי פלסטיק חד-פעמיים במזנונים שלהם. נשיא ה-NYSE הציע לחסל שימוש בכוסות וכלי פלסטיק אך סירב לאסור על מכירת בשר, בנאסד"ק הציעו להקים אינדקס חדש על שמה של WeWork - 50 We שבו יכללו חברות המחויבות לקיימות. הנאסד"ק ניצח אבל ההנפקה מעולם לא קרתה.

בשבועות שלאחר מכן מצא את עצמו אדם נוימן מחוץ לחברה שייסד, סופטבנק - המשקיעה הגדולה בחברה השתלטה עליה ושווי החברה צנח מ-47 מיליארד דולר (נכון להערכת השווי האחרונה) ל-8 מיליארד דולר בלבד (על פי הערכות השבוע). לצלילה המהירה הזו כמעט שאין תקדים אפילו בעולם ההייטק ההפכפך וזה דרמטי במיוחד כשזה קורה למי שהתבטא בעבר כאילו WeWork הולכת לשנות את העולם ולהפוך אותו עצמו לטריליונר.

מעט השתנה בעסקיו של נוימן בין האודישן למנהלי הבורסות בביתו ועד להשתלטות של סופטבנק. מה בכל זאת קרה? נקודת המפנה הייתה הגשת המסמכים להנפקה, אז נחשפו היבטים שנויים במחלוקת בפעילות החברה וביחס לפועלו של המנכ"ל עצמו.

נוימן, כך נחשף בתשקיף, שיבץ את בני משפחתו בתפקידי מפתח, ביצע שורה של עסקאות בעלי עניין שנויות במחלוקת כאשר רכש בניינים באופן אישי והשכיר אותם ל-WeWork ואפילו גרם לחברה שייסד לשלם לו מיליונים עבור הזכויות לשימוש בשמה. האוויר החל לדלוף, הביקורת התחדדה והמשקיעים החליטו למתוח קו גבול חדש לאופטימיות ולאגו שמלווים בד"כ הנפקות של חדי קרן. אדם נוימן אמנם מצא את עצמו מחוץ לחברה שהקים אולם הוא עוזב בתנאים לא רעים בכלל: עם חוזה ייעוץ של 185 מיליון דולר לארבע שנים ואופציה למכירת מניותיו ב-WeWork לסופטבנק בעד 970 מיליון דולר.

נוימן גולש במלדיבים בזמן הקריטי של ההנפקה

אדם נוימן (40) הקים את WeWork בשנת 2010 לאחר שורה של מיזמים כושלים. בתחילת השנה, פחות מעשור לאחר מכן WeWork בניהולו של הישראלי הצעיר הפכה לדייר הפרטי הגדול ביותר בעיר ניו יורק. כאשר ההכנות להנפקה נכנסו להילוך גבוה היו גורמים בסביבת החברה שהעריכו את השווי שלה ביותר ב-47 מיליארד דולר (השווי האחרון לפיו השקיעה בה סופטבנק).

אלא שבזמן שבניו יורק הכינו את החברה להנפקה שהייתה אמורה להכניס לכיסו של נוימן מיליארדים רבים הוא בכלל גלש במלדיביים. כשנקרא להגיע לניו יורק כדי לעבור על מסמכי ההנפקה סירב לקצר את החופשה שלו וקרא לכולם להגיע אליו, לאתר הגלישה. כשחזר לניו יורק הצטרף לעבודה האינטנסיבית על מסמכי ההנפקה. אשתו רבקה נוימן, שהחזיקה בתפקיד מנהלת המותג התעקשה שמסמכי ההנפקה יודפסו על נייר ממוחזר. על פי מקורבים לעניין, היא סירבה להוציא את ההדפסות הראשוניות בשל פגמים באיכות הנייר ולבסוף העניקה את העבודה לחברת נייר קטנה מניו יורק ששכרה מקום באחד ממתחמי החברה. אלא שאז יצא המסמך והמשקיעים התקשו למצוא בו נתיב ברור לרווחיות עקבית. בנקאי ההשקעות החלו לקצץ בשווי המוערך ונוימן החל להבין שהוא בבעיה.

ההסתבכות של סופטבנק, הלבטים של נוימן

ההנפקה נקבעה במקור לשבוע של ה-15 בספטמבר, כשהתקרב המועד נוימן נאלץ להודיע על דחייה. הוא אמר לעובדים כי מדובר בעיכוב זמני אבל חלק מחברי הדירקטוריון והמשקיעים כבר החלו להפנים שהנפקה בסדר הגודל הזה כבר לא תוכל לצאת לדרך כשנוימן הוא זה שמחזיק בהגה.

מי שנתפסה במצב רגיש במיוחד היא קרן ההשקעות היפנית סופטבנק. היא השקיעה כבר 9 מיליארד דולר ב-WeWork בין היתר באמצעות קרן החזון שלה והיו לה שני נציגים בדירקטוריון. בכירי הקרן פעלו לגייס קרן חזון שנייה, והיו בסבב גיוס במזרח התיכון כשהכותרות על הבלאגן ב-WeWork החלו להיערם.

בשבוע שבו נדחתה ההנפקה אירח מנכ"ל סופטבנק מסיושי סאן סמינר של שלושה ימים באתר נופש בפסדינה, אדם נוימן היה אמור להגיע אך לא עשה זאת. סאן שהיה אחד התומכים הגדולים של WeWork לא הזכיר את שמה על הבמה. בדיונים פרטיים בשולי הסמינר, הפצירו בו כמה להדיח את נוימן, כך על פי גורמים ששהו במקום.

נוימן מצידו נשאר בניו יורק. באותו היום הוא נפגש עם מנכ"ל ג'יי.פי מורגן שגם הוא השקיע בחברה ולאחר מכן סעד במסעדה במידטאון מנהטן. אל החדר הפרטי במסעדה הגיעו שלושה בעלי ברית ותיקים של נוימן ובהם המשקיע הישראלי מייקל אייזנברג. אדם נוימן החל כבר אז לבדוק את האפשרויות העומדות לרשותו. והוא התלבט. בתור בעל השליטה בחברה היה באפשרותו לפטר את החלקים הלעומתיים בדירקטוריון ולהמשיך להחזיק בתפקיד המנכ"ל אבל מהלך כזה יכול היה להוליד כדור שלג שיוביל את החברה לאבדון. האפשרות השנייה הייתה לזוז הצידה, לקבל הון ולהגידל את סיכויי ההישרדות של החברה שייסד. נוימן הבין שעליו לפרוש.

הסאונה בוטלה, הרהיטים הוורודים הוצאו

מיד לאחר ההכרזה על עזיבו החלו עובדי החברה להסב את סוויטת המשרדים של אדם נוימן שכללה סאונה לחדר ישיבות, הם הורידו את תמונות הגלישה שלו וויתרו גם על הספות הוורודות במשרדה של רבקה נוימן אשתו.

במסדרונות החלה להישמע ביקורת מצד העובדים הבכירים - כיצד נתן לדברים להיהפך לכל-כך גרועים.

אלא שבפועל הכתובת הייתה על הקיר עוד לפני כן, קופת המזומנים של החברה הלכה והידלדלה והייתה אמורה להתרוקן כבר בנומבר - חמישה חודשים מוקדם יותר מתחזיות האנליסטים.

ארטי מינסון וסבסטיאן גנינגהאם, סמנכ"ל הכספים והמשנה ליו"ר בהתאמה מונו למנכ"לים והחלו מיד לעבוד על תוכנית התייעלות. מצב המזומנים של החברה היה כה קשה עד שהיה ספק אם יהיה לה די כסף כדי אפילו לתוכנית פיטורם נרחבת. האתוס של נוימן לפיו WeWork היא הרבה יותר מאשר עסק של חללי עבודה ואמורה לחבר אנשים בכל תחומי החיים - נזנח. הם העמידו למכירה כמעט כל פעילות שנרכשה בשתיים האחרונות והחליטו להתמקד בליבה - מעתה תתמקד WeWork בעסקי חללי העבודה.

גורמים מעורים בנושא טוענים כי בסופטבנק נבהלו ממה שמצאו בחברה והבינו כי עלה החברה לקצץ לפחות 500 מיליון דולר בעלויות שנתיות כדי לשרוד. גם הבעיות התפעוליות החלו לצוץ והחברה נאלצה לסגור למעלה מ-2000 עמדות בחללי העבודה שלה בעקבות תלונות על ריח מוזר וגרד בעיניים. בחלק מהמקומות נמצאו חומרים מסרטנים.

הדירקטוריון פנה לוול סטריט בבקשה לעזרה, אך בנקים שהשתוקקו בעבר להשקיע בחברה החליטו להיזהר. בגולדמן זקס, אחד הבנקים שהיה אמור להוביל את ההנפקה הסכימו להלוות לחברה כסף אך העמידו תנאים שספק אם ניתן היה לעמוד בהם.

בינתיים בכירי סופטבנק עמדו בשורה של לחצים משלהם. בכירי הקרן היו אמורים לטוס לוועידה פיננסית בסעודיה שם ביקשו להבטיח את גיוס הכספים לקרן החזון השנייה, אף אחת מהאופציות שהעלה הדירקטוריון לא הייתה מושלמת ובסופטבנק הבינו שהמוצא היחידי הוא השתלטות שלהם על החברה. בשבוע שעבר זה קרה - סופטבנק ניצחה. מרסלו קלור, סגן בכיר למנכ"ל סופטבנק, ניהל משא-ומתן ישירות עם נוימן על תנאי הפרישה שלו. חברי הדירקטוריון רטנו אבל בסופטבנק לא אמרו לו מילה, הם שילמו לנוימן והודו לו על מה שבנה.

כמה ימים לאחר מכן אסף נציג סופטבנק את העובדים ובישר להם כי מעתה הוא האחראי. גם שני המנכ"לים החדשים היו שם אבל הם לא דיברו. העובדים הריעו. אחד מהם שאל למה צריך לשלם לנוימן כל-כך הרבה כדי שיפרוש. "סופטבנק צריכה לקחת את השליטה מנוימן ויש לזה תג מחיר" הוא נענה. איש לא מחא שוב כפיים.

עוד כתבות

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה