גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השיעור שקיבלתי מסטיב ג'ובס": מנכ"ל סיילספורס מארק בניוף בטור מיוחד מספרו

שנים לפני שהקים את ענקית התוכנה הארגונית, מנכ"ל סיילספורס מארק בניוף עבד כמתמחה באפל ● בטור שפורסם ב"וול סטריט ג'ורנל" הוא מספר על הקשר שלו עם סטיב ג'ובס, על הטיפ שסייע לו להצמיח חברת ענק ועל האופן שבו גמל לו על כך בהמשך הדרך

מייסד אפל סטיב ג'ובס / צילום: Robert Galbraith, רויטרס
מייסד אפל סטיב ג'ובס / צילום: Robert Galbraith, רויטרס

נפגשתי לראשונה עם סטיב ג'ובס ב-1984, כשחברת אפל שכרה אותי כמתמחה קיץ. מלכתחילה, קיבלתי את החלטורה הזאת באופן מקרי וממש במזל.

כסטודנט באוניברסיטת דרום קליפורניה, פניתי לצוות שפיתח את המקינטוש כדי להתלונן על באג בתוכנה שלה, ואיכשהו תמרנתי את השיחה לעבודה. אמנם עשיתי כמיטב יכולתי כדי להיראות כמו מפתח תוכנה משופשף, אבל בגיל 19, סך הניסיון שלי בתכנות הסתכם בכתיבת תריסר משחקים בתיכון. עבודה באפל הייתה בליגה אחרת, ולמרות שהרגשתי שאין לי את הכישורים המתאימים, איש לא השליך אותי החוצה באותו קיץ. למעשה, בכל פעם שסטיב ג'ובס עבר ליד התא שלי, גייסתי איכשהו די חוצפה כדי לפתוח איתו בשיחה.

זה לא היה הרבה, אבל האינטראקציות הקטנות הללו יצרו בסופו של דבר קשר. סטיב ואני חלקנו אהבה לטכנולוגיה ומדע, וגם למדיטציה ופילוסופיה מזרחית. מלבד היותו מנהל מבריק וחדשן ללא מתחרים, הוא היה אדם רוחני ואינטואיטיבי שהיה לו את הכישרון לראות את העולם בפרספקטיבות רבות בו זמנית. ראיתי שהיה לו רצון לחלוק את החוכמה שלו, ולא חששתי לבקש אותה.

גם כאשר ההתמחות שלי הסתיימה נשארנו בקשר, וכשהקריירה שלי התקדמה הוא הפך לסוג של מורה רוחני. זו הייתה הסיבה לכך שביום זכור אחד לטובה ב-2003 מצאתי את עצמי פוסע הלוך ושוב באזור קבלת הפנים במטה אפל.

באותה עת כבר הייתי מנכ"ל סיילספורס (Salesforce), אחת החברות הראשונות שסיפקה תוכנה עסקית ללקוחות כמנויים באמצעות האינטרנט. בארבע השנים שחלפו מאז שסיילספורס הוקמה גייסנו 400 עובדים, יצרנו הכנסה שנתית של מעל 50 מיליון דולר והכשרנו את הקרקע להנפקה ראשונית בשנה שאחריה. היינו גאים, בצדק, בהתקדמות שלנו, אבל כבר למדתי די והותר על טכנולוגיה כדי לדעת שגאווה היא הלך רוח מסוכן.

האמת הייתה שהרגשתי תקוע. כדי להקפיץ את החברה לשלב הבא של צמיחה היה נחוץ לנו מהלך נועז. שרדנו את שלב הסטארט-אפ המפחיד שבו חברות רבות מתרסקות, אבל היה לי קשה לדמיין איך אני אעמוד בלחצים של ניהול חברה בורסאית שצריכה לחשוף את עצמה לעיני וול סטריט בכל רבעון.

מארק בניוף / צילום: Andrew Kelly, רויטרס

הישירות של סטיב הייתה שם דבר

לעתים, בקשת הנחיה ממורים רוחניים היא הדרך הבטוחה לשרוד את התהפוכות הללו, ולכן החלטתי "לעלות לרגל" לקופרטינו, קליפורניה. כאשר אנשיו של ג'ובס הכניסו אותי לחדר הישיבות באותו יום, חשתי גל של ריגוש בעצביי המתוחים. באותו רגע הרגשתי איך זה להיות מתמחה לא מנוסה שמגייס את האומץ לומר כמה מילים לבוס הגדול. אחרי כמה דקות, סטיב שעט פנימה בלבוש הצפוי שלו, ג'ינס וחולצת גולף שחורה. עדיין לא החלטתי מה בדיוק אשאל אותו, אבל ידעתי שכדאי לגשת ישר לעניין. הוא היה אדם עסוק והישירות שלו הייתה שם דבר, יחד עם היכולת להתמקד מיד במה שחשוב.

הצגתי לו מצגת של שירות ניהול הלקוחות של סיילספורס במחשב הנייד שלי, ומיד היו לו כמה מחשבות. אחרי ששחרר מטח של הצעות במהירות האור בנוגע לפונקציונליות הבסיסית של התוכנה שלנו - עד לצורה ולצבע של לשוניות הניווט שלה - סטיב נשען אחורנית בכיסאו, שילב את ידיו והגיע לנקודות החשובה יותר. סיילספורס יצרה "אתר פנטסטי לעסקים", הוא אמר לי, אבל שנינו ידענו שזה לא מספיק. "מארק", הוא אמר, "אם אתה רוצה להיות מנכ"ל גדול, תהיה מודע לעתיד ותחזה אותו".

הנהנתי בראשי, אולי קצת מאוכזב. הוא כבר נתן לי עצה כזו בעבר, אבל הוא לא סיים. סטיב המשיך ואמר לי שאנחנו צריכים להשיג לקוח גדול, ולצמוח "פי עשרה ב-24 חודשים, או שלא תשרדו". בלעתי את הרוק. אחר כך הוא אמר משהו פחות מפחיד, אבל יותר מדהים: אנחנו זקוקים ל"אקוסיסטם של יישומים".

הבנתי שכדי להגיע לרמה הכי גבוהה אנחנו זקוקים ללקוח גדול, אבל איך ייראה "אקוסיסטם של יישומים"? סטיב אמר לי שתפקידי הוא לגלות את זה לבד.

בשלוש השנים הבאות ההכנסות שלנו צמחנו פי שלושה ליותר מ-300 מיליון דולר, אבל החידה שהציג לי סטיב נשארה לא פתורה. ככל ששחררנו יותר מוצרים ופיצ'רים חדשניים, כך הלקוחות ציפו מאיתנו ליותר. באופן אישי, התחלתי לחשוש אם נוכל לעמוד בלחץ להתרומם כל הזמן.

בתקופות קודמות, חברה במצבנו הייתה מגייסת את המדענים המבריקים ביותר, ומושיבה אותם מאחורי דלת עם כמה מנעולים שהמילים "סודי ביותר" מופיעות עליה. הגאונים האלה היו מבלים ימים ארוכים בבידוד, ומתכננים יחד אבות-טיפוס ודגמים מחימר, כשהם מוגנים מרעשי רקע.

בסוף התהליך, אותם המדענים היו יוצאים מהמאורה שלהם, כנראה עם יותר מדי קפה בדם ושיער סתור, עם עגלה שעליה כמה מוצרים - שכמוהם לא ראה איש. ואז היה מגיע תורם של הלקוחות לקבוע אם כללי המשחק השתנו. לעתים קרובות מדי, זה לא עבד.

גם אנחנו חתמנו על המודל המיושן הזה של פיתוח בימים המוקדמים של החברה. ואז, ב-2006, הגישה לחדשנות בסיילספורס החלה להשתנות. כדי לחדש בקנה מידה באמת מסיבי, הבנו שאנחנו לא יכולים פשוט לדרוש יותר מצוות הפיתוח שלנו - שכבר כרע תחת נטל העבודה. הדרך האפשרית היחידה לתגבר את מאמץ החדשנות הייתה לגייס אנשים מבחוץ.

ערב אחד, בארוחה בסן פרנסיסקו, צץ בראשי רעיון פשוט וכובש. מה אם כל מפתח מכל מקום בעולם יוכל ליצור יישום משלו לפלטפורמה של סיילספורס? ומה יהיה אם נציע לאחסן את האפליקציות הללו במדריך מקוון שיאפשר לכל משתמש להוריד אותם? לא אגיד שהרעיון היה לי נוח לגמרי. גדלתי עם ההשקפה הישנה שחדשנות היא משהו שיכול להתרחש רק בין ארבע קירות במשרד שלנו. פתיחת המוצרים שלנו לחיטוט של גורמים חיצונים הזכירה ויתור על הקניין הרוחני שלנו. אבל באותו רגע ידעתי בתחושת הבטן שאם סיילספורס רוצה להפוך לחברה מהסוג החדש שרציתי שתהיה, נצטרך לחפש חדשנות בכל מקום.

הלקוחות שנאו את השם AppStore

כתבתי לי את הרעיון על מפית המסעדה, ולמחרת בבוקר הלכתי לצוות המשפטי שלנו וביקשתי מהם לרשום את הדומיין AppStore.com, ולקנות את הסמל המסחרי "App Store" (חנות אפליקציות). כעבור זמן קצר למדתי שהלקוחות לא אוהבים את השם "חנות אפליקציות". למעשה, הם שנאו אותו. לכן ויתרתי עליו בצער וכעבור שנה השקנו את AppExchange, השוק הראשון מסוגו לתוכנות לעסקים.

ההחלטות הללו קיבלו רלבנטיות נוספת כשחזרתי למטה אפל בקופרטינו ב-2008 כדי לצפות בסטיב חושף את מנוע הצמיחה הגדול הבא שלה: המרכז (hub) הדיגיטלי חסר הגבולות שבו יוכלו מיליוני לקוחות, מפתחים ושותפים ליצור את האפליקציות שלהם להפעלה על המכשירים של אפל. סטיב היה מאסטר בהופעה מול קהל, והמצגת שלו לא אכזבה. ברגע השיא הוא אמר את חמש המילים שכמעט הפילו אותי מהרגליים: "אני נותן לכם את חנות האפליקציות!".

כל המנהלים שלי השתנקו. כשנפגשתי עם סטיב ג'ובס ב-2003, ידעתי שהוא מתכנן מאה מהלכי שח לפני. אף אחד מאיתנו לא האמין שסטיב עלה על אותו השם שאני הצעתי במקור לבורסת התוכנות לעסקים שלנו.

מבחינתי זו הייתה חוויה מלהיבה ומפחידה בו זמנית. וסטיב נתן לי בלי כוונה הזדמנות לגמול לו על העצה היקרה מפז שהוא נתן לי חמש שנים קודם לכן: אחרי המצגת משכתי אותו הצידה וסיפרתי לו שאנחנו בעלי הדומיין והסמל המסחרי של "חנות אפליקציות" (App Store), ושנשמח מאוד ויהיה לנו לכבוד להעביר לו את הזכויות בחינם.

סטיב עזר לי להבין ששום המצאה גדולה בעסקים לא מתרחשת בוואקום. כולן בנויות על גבן של מאות פריצות דרך ותובנות קטנות יותר - שיכולות לבוא ממש מכל מקום. ב-AppExchange יש כעת מעל 5,000 אפליקציות מגוונות, החל ממעורבות במכירות וכלים לניהול פרויקטים ועד עזרים לשיתופי פעולה.

בניית אקוסיסטם היא עניין של הכרה בכך שהחדשנות הבאה שתשנה את השוק יכולה להגיע מאיש טכנולוגיה מבריק מעמק הסיליקון, או ממתכנת טירון שממוקם בחצי השני של העולם. חברה שמבקשת להתרחב בקנה מידה גדול צריכה לחפש חדשנות מעבר לארבעת הקירות שלה, ולהתחבר למלוא היקום של ידע ויצירתיות שיש בחוץ. 

הטור לקוח מהספר "טריילבלייזר: כוחם של עסקים כפלטפורמה הגדולה ביותר לשינוי" מאת מארק בניוף ומוניקה לנגלי, שפורסם באחרונה

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בשיאים בתום מסחר תנודתי ובהובלת מניות הבנקים והביטוח

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.6% ● מניות הביטוח והבנקים הובילו את העליות ● טאואר עולה בכ-3%, קמטק נחלשת בכ-6% ● המשקיעים יעקבו מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, לאחר שפורסמו שם נתוני האינפלציה לחודש דצמבר ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנפץ שיאים ● מה צפוי מחר במדד למחירים בצרכן בישראל

נשיא דרום קוריאה לשעבר, יון סוק יאול / צילום: ap, Fernando Vergara

עונש מוות לנשיא לשעבר? דרמה בדרום קוריאה

התובע המיוחד דורש עונש מוות לנשיא לשעבר יון סוק יאול שניסה להוביל הפיכה צבאית ב-2024 ● אם הבקשה תתקבל, תהיה זו הפעם הראשונה בכמעט 30 שנה שדרום קוריאה מבצעת הוצאה להורג

מנכ''ל תע''א בועז לוי ומנכ''ל רפאל יואב תורג'מן / צילום: תע''א, סיון פרג'

התנאים מושלמים, אז למה הנפקות התעשייה האווירית ורפאל עוד רחוקות

מנהל רשות החברות הצהיר השבוע כי הנפקת תע"א ורפאל תתרחש בקרוב ● על הנייר מדובר בעיתוי נכון, ברקע השגשוג של הסקטור בעולם ● אלא ששורת אתגרים מציבים את המהלך בספק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האם לקנות קרן סל או מחקה? כעת יש שיקול חדש שתצטרכו להביא בחשבון

346 מיליארד שקל כבר מנוהלים בתעשייה הפסיבית בישראל - שיא של כל הזמנים ● אך רבים מהמשקיעים לא מודעים להבדל בין קרנות סל לקרנות מחקות ● מדוע זה יכול להיות מאוד משמעותי עבורכם, ולמה המעבר של הבורסה למסחר בשישי עשוי להשפיע על החלטת ההשקעה?

דיירי הבניין עדיין מפונים. המבנה המדובר בת''א / צילום: אנגל אינווסט

בזכות טיל איראני: כך נעלמו ההתנגדויות לפרויקט תמ"א

פרויקט תמ"א בשכונת כוכב הצפון בתל אביב נתקע במשך שנים בשל התנגדות של שלושה דיירים ● פגיעת טיל סמוכה במהלך המלחמה הובילה לפינוי הבניין בעקבות נזק מההדף, וכעת להסרת ההתנגדויות ולקיצור לוחות הזמנים בכחצי שנה

ראש ממשלת יפן סנאה טאקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

יפן בדרך לבחירות בזק: הבורסה קופצת, המטבע והאג"ח צונחים

ראש ממשלת יפן שוקלת להכריז על בחירות כבר בחודש הבא, כדי לבצר את שלטונה ● בזמן שהין צולל לשפל, והתשואות מזנקות, מדד הניקיי קפץ ב-3% על רקע הציפיות להמשך המדיניות הכלכלית המרחיבה

חומרים: Shutterstock, AP/Jacquelyn Martin (עיבוד תמונה)

מי שמתעמר בפאוול - יש לו עסק איתם: סוחרי מניות המם מתייצבים להגנת יו"ר הפד

משקיעים פרטיים הפעילים במדיה החברתית לא מתכוונים לעבור לסדר היום על האשמות מצד הבית הלבן בדבר מעשים פליליים של הנגיד פאוול, שמטרתן כנראה להפעיל לחץ כדי להביא להפחתות ריבית נוספות ● כמי שבתקופתו דהר שוק המניות לשיאים, הוא זכה באהדתם לנצח

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

שווי המניות הביטחוניות השאיר אבק לחברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

השר לשיתוף פעולה אזורי דוד אמסלם הפודקאסט הכל פוליטי, 01.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מי הקים את המשרד שבראשו עומד דוד אמסלם?

השר דוד אמסלם ניסה להסביר למה קשה לקצור הישגים במשרד לשיתוף פעולה אזורי, והגיע עד שמעון פרס • אבל יש חוליה בשרשרת האירועים שאמסלם ויתר עליה • המשרוקית של גלובס 

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

בשורה להורים ולדולות: משרד הבריאות מקפיא את הכוונה להוציא טיפולים מהשב"ן

לאחר הביקורת הציבורית, משרד הבריאות חתם על מסמך מעודכן לקופות החולים וחזר בו מההחלטה להוציא מביטוח השב"ן את האפשרות לקבל החזרים על טיפולים משלימים בתחומי התפתחות הילד, הריון ולידה ● במשרד יערכו בדיקה מקיפה ולאחריה יוחלט אם לגנוז את השינוי לחלוטין

אנבידיה ומכון ויצמן / צילום: שלומי יוסף, שאטרסטוק

מכון ויצמן ואנבידיה פיתחו מודל שמנבא סוכרת 12 שנה מראש

מאמר שפורסם בכתב העת המדעי המוביל Nature מראה כיצד ניתן לנבא מי מהמוגדרים כיום "טרום סוכרתיים" בסיכון לפתח סוכרת ומי לא בסיכון, וכך למקד את ההתערבות המונעת במי שזקוק לה ● פרופ' ערן סגל, שעל בסיס מחקריו קמה DayTwo ובמעבדתו בוצע המחקר הנוכחי, מקווה להראות בהמשך כיצד ניתן לקשר בין המידע על הסוכר לתוצאות נוספות כמו דפוסי שינה עתידיים

מייסדי Novee גון חלמיש, עידו גפן ועומר נינבורג / צילום: Eclipse media

ארבעה חודשים מהקמתו: סטארט־אפ הסייבר Novee גייס 51.5 מיליון דולר

חברת Novee, שהוקמה במאי 2025 ע"י יוצאי 8200 ומשרד ראש הממשלה, מפתחת פלטפורמת AI לבדיקות חדירה רציפות ומשמשת כבר עשרות לקוחות ● "בתוך פחות מארבעה חודשים הצלחנו לבסס סבב A משמעותי, וכעת המיקוד שלנו הוא הרחבת הפעילות בארה"ב", אמר המנכ"ל עידו גפן

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ

מחשש להסלמה: לופטהנזה החלה לבטל טיסות לישראל

קבוצת לופטהנזה הודיעה על המשך פעילות במתכונת טיסות יום בלבד, על רקע צפי מתחזק להסלמה ביטחונית ● זאת, כדי לאפשר לצוותי האוויר לשוב למדינות המוצא ללא לינה בישראל ● הניסיון מהמלחמה מראה: כאשר הקבוצה מחליטה לצמצם פעילות חברות תעופה אירופיות נוטות ללכת בעקבותיה

ביטולי עסקאות לרכישת דירות / איור: גיל ג'יבלי

נתוני הכלכלן הראשי מגלים: כמה עסקאות רכישת דירות מקבלן מתבטלות?

כמעט 2,000 עסקאות על דירות חדשות בוטלו בשנים האחרונות, מהן כ-1,500 שבוצעו ב-2022 וב-2023 ● אזור הדרום הינו הבולט ביותר מבחינת ביטולי העסקאות, עם 6.5% מכלל העסקאות שבוצעו ב-2023 ובוטלו בסופו של דבר

צילום: AP/Evan Vucci, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הדרמה באיראן: אפילו בטהרן כבר לא סופרים את מדינות אירופה

אם מישהו תהה היכן נמצאת אירופה בעימות הנוכחי באיראן, ברגע המכריע שעשוי למוטט את שלטון האייתולות - הרי שהיא עמוק בשוליים ● אחרי ההרג ההמוני של המפגינים האיראניים, התגובות האירופיות הרשמיות היו חלביות ברובן ● כך, האיחוד האירופי שוב ממחיש את חולשתו בסדר העולמי החדש

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

פלייטיקה תפטר 15% מעובדיה: "המציאות הכלכלית של התעשייה השתנתה"

חברת הגיימינג צפויה לפטר ברבעון הראשון מעל 500 עובדים, כאשר כ-1,000 מכלל עובדיה מועסקים בישראל ● המנכ"ל רוברט אנטוקול ציין כי החברה שואפת להוביל בתחום המשחקים למובייל, בין היתר על־ידי הרחבת המכירות הישירות לצרכן ושימוש ב-AI ובאוטומציה ● מניית החברה איבדה כ-86% מערכה מאז ההנפקה ב-2021

סניף של בנק איינדה בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

כך קריסת בנק החלה את תהליך ההתרסקות של המשטר באיראן

הלוואות מרובות למקורבי המשטר הפילו את בנק איינדה, והאיצו משבר פיננסי ארוך טווח ● הכישלון, מעריכים מומחים, הפך גם לסמל וגם לגורם שהאיץ את ההתפוררות הכלכלית של הרפובליקה האסלאמית - שבסופו של דבר הביאה למחאות ענק ברחבי איראן

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

לפי שווי דמיוני: סבב הגיוס של ואסט דאטה מתל אביב יוצא לדרך

לגלובס נודע כי ואסט דאטה, המעסיקה כ־500 עובדים בישראל, נמצאת בישורת האחרונה לקראת גיוס הון ● מדובר על היקף של מיליארד דולר, לפי שווי של כ־25 מיליארד דולר ● בנוסף ימכרו העובדים והמייסדים מניות במאות מיליוני דולרים בסבב סקנדרי

אצטדיון רמת גן. בעיגול: כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: תמר מצפי, שוקה כהן

"לא שמיש ופחות בטיחותי": איזה עתיד צפוי לאצטדיון הלאומי לשעבר?

אצטדיון רמת גן נבנה ב–1950, אך בניגוד לאחרים שנהרסו או שופצו, מתקשה למצוא את מקומו - ומשמש בעיקר למשחקים של קבוצות קטנות מהליגה הלאומית. האם יש דרך להציל אותו? ● וגם: וויטקוף מקבל תואר דוקטור של כבוד מאוני' בר אילן, מושיק רוט פותח את המסעדה לאירועי צהריים, ותקציב rebar עובר לפרסום אברהם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אינטל זינקה ב-7%, מובילאיי נפלה ב-6%

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל; דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● נעילה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט עלו על רקע הסיכון הגאו-פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז למפגינים באיראן: "עזרה בדרך"