גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

"השיעור שקיבלתי מסטיב ג'ובס": מנכ"ל סיילספורס מארק בניוף בטור מיוחד מספרו

שנים לפני שהקים את ענקית התוכנה הארגונית, מנכ"ל סיילספורס מארק בניוף עבד כמתמחה באפל ● בטור שפורסם ב"וול סטריט ג'ורנל" הוא מספר על הקשר שלו עם סטיב ג'ובס, על הטיפ שסייע לו להצמיח חברת ענק ועל האופן שבו גמל לו על כך בהמשך הדרך

מייסד אפל סטיב ג'ובס / צילום: Robert Galbraith, רויטרס
מייסד אפל סטיב ג'ובס / צילום: Robert Galbraith, רויטרס

נפגשתי לראשונה עם סטיב ג'ובס ב-1984, כשחברת אפל שכרה אותי כמתמחה קיץ. מלכתחילה, קיבלתי את החלטורה הזאת באופן מקרי וממש במזל.

כסטודנט באוניברסיטת דרום קליפורניה, פניתי לצוות שפיתח את המקינטוש כדי להתלונן על באג בתוכנה שלה, ואיכשהו תמרנתי את השיחה לעבודה. אמנם עשיתי כמיטב יכולתי כדי להיראות כמו מפתח תוכנה משופשף, אבל בגיל 19, סך הניסיון שלי בתכנות הסתכם בכתיבת תריסר משחקים בתיכון. עבודה באפל הייתה בליגה אחרת, ולמרות שהרגשתי שאין לי את הכישורים המתאימים, איש לא השליך אותי החוצה באותו קיץ. למעשה, בכל פעם שסטיב ג'ובס עבר ליד התא שלי, גייסתי איכשהו די חוצפה כדי לפתוח איתו בשיחה.

זה לא היה הרבה, אבל האינטראקציות הקטנות הללו יצרו בסופו של דבר קשר. סטיב ואני חלקנו אהבה לטכנולוגיה ומדע, וגם למדיטציה ופילוסופיה מזרחית. מלבד היותו מנהל מבריק וחדשן ללא מתחרים, הוא היה אדם רוחני ואינטואיטיבי שהיה לו את הכישרון לראות את העולם בפרספקטיבות רבות בו זמנית. ראיתי שהיה לו רצון לחלוק את החוכמה שלו, ולא חששתי לבקש אותה.

גם כאשר ההתמחות שלי הסתיימה נשארנו בקשר, וכשהקריירה שלי התקדמה הוא הפך לסוג של מורה רוחני. זו הייתה הסיבה לכך שביום זכור אחד לטובה ב-2003 מצאתי את עצמי פוסע הלוך ושוב באזור קבלת הפנים במטה אפל.

באותה עת כבר הייתי מנכ"ל סיילספורס (Salesforce), אחת החברות הראשונות שסיפקה תוכנה עסקית ללקוחות כמנויים באמצעות האינטרנט. בארבע השנים שחלפו מאז שסיילספורס הוקמה גייסנו 400 עובדים, יצרנו הכנסה שנתית של מעל 50 מיליון דולר והכשרנו את הקרקע להנפקה ראשונית בשנה שאחריה. היינו גאים, בצדק, בהתקדמות שלנו, אבל כבר למדתי די והותר על טכנולוגיה כדי לדעת שגאווה היא הלך רוח מסוכן.

האמת הייתה שהרגשתי תקוע. כדי להקפיץ את החברה לשלב הבא של צמיחה היה נחוץ לנו מהלך נועז. שרדנו את שלב הסטארט-אפ המפחיד שבו חברות רבות מתרסקות, אבל היה לי קשה לדמיין איך אני אעמוד בלחצים של ניהול חברה בורסאית שצריכה לחשוף את עצמה לעיני וול סטריט בכל רבעון.

מארק בניוף / צילום: Andrew Kelly, רויטרס

הישירות של סטיב הייתה שם דבר

לעתים, בקשת הנחיה ממורים רוחניים היא הדרך הבטוחה לשרוד את התהפוכות הללו, ולכן החלטתי "לעלות לרגל" לקופרטינו, קליפורניה. כאשר אנשיו של ג'ובס הכניסו אותי לחדר הישיבות באותו יום, חשתי גל של ריגוש בעצביי המתוחים. באותו רגע הרגשתי איך זה להיות מתמחה לא מנוסה שמגייס את האומץ לומר כמה מילים לבוס הגדול. אחרי כמה דקות, סטיב שעט פנימה בלבוש הצפוי שלו, ג'ינס וחולצת גולף שחורה. עדיין לא החלטתי מה בדיוק אשאל אותו, אבל ידעתי שכדאי לגשת ישר לעניין. הוא היה אדם עסוק והישירות שלו הייתה שם דבר, יחד עם היכולת להתמקד מיד במה שחשוב.

הצגתי לו מצגת של שירות ניהול הלקוחות של סיילספורס במחשב הנייד שלי, ומיד היו לו כמה מחשבות. אחרי ששחרר מטח של הצעות במהירות האור בנוגע לפונקציונליות הבסיסית של התוכנה שלנו - עד לצורה ולצבע של לשוניות הניווט שלה - סטיב נשען אחורנית בכיסאו, שילב את ידיו והגיע לנקודות החשובה יותר. סיילספורס יצרה "אתר פנטסטי לעסקים", הוא אמר לי, אבל שנינו ידענו שזה לא מספיק. "מארק", הוא אמר, "אם אתה רוצה להיות מנכ"ל גדול, תהיה מודע לעתיד ותחזה אותו".

הנהנתי בראשי, אולי קצת מאוכזב. הוא כבר נתן לי עצה כזו בעבר, אבל הוא לא סיים. סטיב המשיך ואמר לי שאנחנו צריכים להשיג לקוח גדול, ולצמוח "פי עשרה ב-24 חודשים, או שלא תשרדו". בלעתי את הרוק. אחר כך הוא אמר משהו פחות מפחיד, אבל יותר מדהים: אנחנו זקוקים ל"אקוסיסטם של יישומים".

הבנתי שכדי להגיע לרמה הכי גבוהה אנחנו זקוקים ללקוח גדול, אבל איך ייראה "אקוסיסטם של יישומים"? סטיב אמר לי שתפקידי הוא לגלות את זה לבד.

בשלוש השנים הבאות ההכנסות שלנו צמחנו פי שלושה ליותר מ-300 מיליון דולר, אבל החידה שהציג לי סטיב נשארה לא פתורה. ככל ששחררנו יותר מוצרים ופיצ'רים חדשניים, כך הלקוחות ציפו מאיתנו ליותר. באופן אישי, התחלתי לחשוש אם נוכל לעמוד בלחץ להתרומם כל הזמן.

בתקופות קודמות, חברה במצבנו הייתה מגייסת את המדענים המבריקים ביותר, ומושיבה אותם מאחורי דלת עם כמה מנעולים שהמילים "סודי ביותר" מופיעות עליה. הגאונים האלה היו מבלים ימים ארוכים בבידוד, ומתכננים יחד אבות-טיפוס ודגמים מחימר, כשהם מוגנים מרעשי רקע.

בסוף התהליך, אותם המדענים היו יוצאים מהמאורה שלהם, כנראה עם יותר מדי קפה בדם ושיער סתור, עם עגלה שעליה כמה מוצרים - שכמוהם לא ראה איש. ואז היה מגיע תורם של הלקוחות לקבוע אם כללי המשחק השתנו. לעתים קרובות מדי, זה לא עבד.

גם אנחנו חתמנו על המודל המיושן הזה של פיתוח בימים המוקדמים של החברה. ואז, ב-2006, הגישה לחדשנות בסיילספורס החלה להשתנות. כדי לחדש בקנה מידה באמת מסיבי, הבנו שאנחנו לא יכולים פשוט לדרוש יותר מצוות הפיתוח שלנו - שכבר כרע תחת נטל העבודה. הדרך האפשרית היחידה לתגבר את מאמץ החדשנות הייתה לגייס אנשים מבחוץ.

ערב אחד, בארוחה בסן פרנסיסקו, צץ בראשי רעיון פשוט וכובש. מה אם כל מפתח מכל מקום בעולם יוכל ליצור יישום משלו לפלטפורמה של סיילספורס? ומה יהיה אם נציע לאחסן את האפליקציות הללו במדריך מקוון שיאפשר לכל משתמש להוריד אותם? לא אגיד שהרעיון היה לי נוח לגמרי. גדלתי עם ההשקפה הישנה שחדשנות היא משהו שיכול להתרחש רק בין ארבע קירות במשרד שלנו. פתיחת המוצרים שלנו לחיטוט של גורמים חיצונים הזכירה ויתור על הקניין הרוחני שלנו. אבל באותו רגע ידעתי בתחושת הבטן שאם סיילספורס רוצה להפוך לחברה מהסוג החדש שרציתי שתהיה, נצטרך לחפש חדשנות בכל מקום.

הלקוחות שנאו את השם AppStore

כתבתי לי את הרעיון על מפית המסעדה, ולמחרת בבוקר הלכתי לצוות המשפטי שלנו וביקשתי מהם לרשום את הדומיין AppStore.com, ולקנות את הסמל המסחרי "App Store" (חנות אפליקציות). כעבור זמן קצר למדתי שהלקוחות לא אוהבים את השם "חנות אפליקציות". למעשה, הם שנאו אותו. לכן ויתרתי עליו בצער וכעבור שנה השקנו את AppExchange, השוק הראשון מסוגו לתוכנות לעסקים.

ההחלטות הללו קיבלו רלבנטיות נוספת כשחזרתי למטה אפל בקופרטינו ב-2008 כדי לצפות בסטיב חושף את מנוע הצמיחה הגדול הבא שלה: המרכז (hub) הדיגיטלי חסר הגבולות שבו יוכלו מיליוני לקוחות, מפתחים ושותפים ליצור את האפליקציות שלהם להפעלה על המכשירים של אפל. סטיב היה מאסטר בהופעה מול קהל, והמצגת שלו לא אכזבה. ברגע השיא הוא אמר את חמש המילים שכמעט הפילו אותי מהרגליים: "אני נותן לכם את חנות האפליקציות!".

כל המנהלים שלי השתנקו. כשנפגשתי עם סטיב ג'ובס ב-2003, ידעתי שהוא מתכנן מאה מהלכי שח לפני. אף אחד מאיתנו לא האמין שסטיב עלה על אותו השם שאני הצעתי במקור לבורסת התוכנות לעסקים שלנו.

מבחינתי זו הייתה חוויה מלהיבה ומפחידה בו זמנית. וסטיב נתן לי בלי כוונה הזדמנות לגמול לו על העצה היקרה מפז שהוא נתן לי חמש שנים קודם לכן: אחרי המצגת משכתי אותו הצידה וסיפרתי לו שאנחנו בעלי הדומיין והסמל המסחרי של "חנות אפליקציות" (App Store), ושנשמח מאוד ויהיה לנו לכבוד להעביר לו את הזכויות בחינם.

סטיב עזר לי להבין ששום המצאה גדולה בעסקים לא מתרחשת בוואקום. כולן בנויות על גבן של מאות פריצות דרך ותובנות קטנות יותר - שיכולות לבוא ממש מכל מקום. ב-AppExchange יש כעת מעל 5,000 אפליקציות מגוונות, החל ממעורבות במכירות וכלים לניהול פרויקטים ועד עזרים לשיתופי פעולה.

בניית אקוסיסטם היא עניין של הכרה בכך שהחדשנות הבאה שתשנה את השוק יכולה להגיע מאיש טכנולוגיה מבריק מעמק הסיליקון, או ממתכנת טירון שממוקם בחצי השני של העולם. חברה שמבקשת להתרחב בקנה מידה גדול צריכה לחפש חדשנות מעבר לארבעת הקירות שלה, ולהתחבר למלוא היקום של ידע ויצירתיות שיש בחוץ. 

הטור לקוח מהספר "טריילבלייזר: כוחם של עסקים כפלטפורמה הגדולה ביותר לשינוי" מאת מארק בניוף ומוניקה לנגלי, שפורסם באחרונה

עוד כתבות

בינה המלאכותית ואוטומציה משנות את פני התעסוקה בענפי ההייטק / צילום: Shutterstock, Perfect Wave

פוטרתם מההייטק? זה מה שכדאי לכם לעשות עכשיו

אחרי פיטורים נהוג בדרך-כלל לפתוח לינקדאין ולשלוח קורות חיים לכל עבר ● אבל סיפורה של מנהלת הפיתוח מור שלזינגר מוכיח שדווקא חיפוש משותף יחד עם קולגות יכול להחזיר את תחושת השליטה ● ויש לה כמה טיפים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מעיין טואף, לע''מ

"צה"ל עור ועצמות": נתניהו פותח את תקציב הביטחון, והממשלה הבאה תצטרך להעלות מסים

דרישת נתניהו לפתוח את התקציב ולהתחייב על תוספת של 400 מיליארד שקל לביטחון, כפי שנחשף בגלובס, לוותה בדיון סוער ● ההתנגדות של סמוטריץ', גורמי המקצוע שנותרו מחוץ לתמונה ותגובת בנק ישראל: מאחורי הקלעים של הישיבה שהתקיימה בלשכת ראש הממשלה

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

במערכת הביטחון בדקו אפשרות של נסיגה מכמה מוקדים ברצועת עזה

חמאס רחוק מהתפרקות מנשק, אך הלחץ האמריקאי על ישראל כבר מופעל ● איראן חידשה את הירי - ופגעה בספינה באזור מצר הורמוז ● דרמה בטהרן: הנשיא פזשכיאן איים להתפטר כדי לכפות פגישה עם חמינאי ● עפ"י הדיווח ב-CNN, גנרל קיין מנסה להוביל מהלך לסיום המלחמה עם איראן • בפנטגון מעריכים כי הפצצות אוויריות לבדן לא יכניעו את טהרן ●  ברקע: החשש בצמרת הצבא האמריקאי מהידלדלות במאגרי התחמושת ומערכות ההגנה ● עדכונים שוטפים

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שתקים מפעל מל"טים ישראלי בשטחה

נשיא סרביה הודיע אתמול כי מדינתו תפתח עם ישראל מפעל מל"טים, כשהחניכה צפויה בין התאריכים 20-15 בספטמבר ● החוזה בין אלביט למדינה כולל מערכות של רקטות ארטילריות מדויקות לטווח הארוך ומגוון רחב של מערכות קרב אוויריות בלתי מאוישות למודיעין ולתקיפה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש על המדף ואחרי תחילת התמ"א: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בבת ים?

הדירה נמכרה לאחר כחודש בשוק ב-1.7 מיליון שקל, כשברקע החל פרויקט תמ"א 38 בבניין ● לפי המתווכת, ההתחדשות העירונית העלתה את שווי הנכס, ובמקביל מתחילים להופיע בעיר גם משקיעים ומשפרי דיור שמזהים הזדמנויות ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האם הבחירות טובות לתיק ההשקעות / אילוסטרציה: שלומי יוסף

יש ארבעה תרחישים פוליטיים ליום שאחרי הבחירות. איזה מהם יועיל במיוחד לתיק ההשקעות?

ההיסטוריה מלמדת שאחרי בחירות הבורסה בת"א נוטה לעלות, אך חוסר היציבות הפוליטי עלול לשנות את התמונה ● עד כמה חשובה זהות הקואליציה, או ששוק ההון צמא בעיקר לוודאות? המומחים ממפים את התרחישים לקראת ההליכה לקלפיות, ומסמנים סקטורים שעשויים להרוויח ● וגם: מדוע דעות פוליטיות הן "מתכון להפסד כסף בשוק ההון"

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' / צילום: עודד קרני

השלב הבא במאבק בחשבוניות הפיקטיביות: מע"מ בזמן אמת

התוכנית החדשה של רשות המסים מבקשת לבטל את הפער בין מועד העסקה למועד תשלום המס ● את המהלך הזה מתכננת הרשות לבצע באמצעות דיווח דיגיטלי רציף ותשלום מע"מ מיידי עם קבלת הכסף מהלקוח

תחנת הכוח דוראד / צילום: יגאל גורן

רשות החשמל: הפניקס אינה בעיה תחרותית בתחנת הכוח דוראד

רשות החשמל מאותתת כי גופים מוסדיים יזכו ליחס מקל יותר בסוגיות ריכוזיות במשק החשמל, גם כשהם מחזיקים בשורת נכסי ייצור ואגירה ● רשות החשמל: "אין מניעה לאשר את הקצאת הזכות לקבוצת הפניקס משיקולי ריכוזיות כלל-משקית"

מייסדי פאפאיה גיימינג, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

בית המשפט בארה"ב מעכב את הליכי הגבייה נגד פאפאיה גיימינג

פאפאיה גיימינג חויבה לאחרונה לשלם 719 מיליון דולר למתחרה סקילז, לאחר שנקבע כי השתמשה בפרסום כוזב בנוגע לשימוש בבוטים במשחקים ● החברה ביקשה מביהמ"ש בארה"ב להכיר בהליך המתנהל בישראל, שבמסגרתו הוקפאו ההליכים נגדה באופן זמני ● ביהמ"ש בדלאוור קבע דיון בבקשה לספטמבר, ועד אז לא ניתן יהיה לפעול לגביית הכספים

האירועים שישפיעו על המסחר, ומה יעשו המניות הדואליות

אי־הוודאות סביב מצר הורמוז ממשיכה לרחף מעל השווקים ● וול סטריט עלתה לשיא חדש, אחרי שדוח התעסוקה הנמיך דרמטית את הציפיות להעלאת ריבית ● כל העיניים יהיו נשואות למדדי המחירים לצרכן בארה"ב ובישראל ● עונת הדוחות בת"א מתחממת עם דיווחים של ארבעה מחמשת הבנקים הגדולים ● וגם: האסטרטג שצופה שה-S&P 500 יחצה החודש את רף 8,000 נקודות ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

פרויקט לינטהולמן בדנמרק. צפוי להסתיים ב־2070 / צילום: Reuters

פרויקט הבנייה הגדול בתולדות דנמרק: חצי אי מלאכותי למגורי 35 אלף איש

מצוקת הדיור בבירת דנמרק הובילה את הרשויות לפתרון לא שגרתי: ייבוש רצועת ים רדודה ע"י חול מפרויקטים מכל המדינה - לבניית חצי אי מלאכותי למגורים ● כעת, כשהמתנגדים הסירו את רוב ההליכים, הפרויקט צפוי לצבור תאוצה

ה–Galaxy Z Fold 8 / צילום: יחצ

סמסונג השיקה מתקפל ריבועי. האם הוא שווה את המחיר?

דור המתקפלים החדש של סמסונג מציע שינוי מבני מסקרן: ה–Galaxy Z Fold 8 הוא מכשיר כמעט ריבועי, ולא מאורך כמקובל ● העיצוב נקי ויוקרתי, הביצועים טובים והסוללה חזקה, אך תג המחיר גבוה במיוחד

ג'ייקוב צימרמן / צילום: Simons Foundation ,מתוך ויקיפדיה

כוכב-העל במתמטיקה שחושש מבינה מלאכותית, ובכל זאת הצטרף לאחרונה ל־OpenAI

ג'ייקוב צימרמן זכה בפרס היוקרתי ביותר בעולם המתמטיקה. כעת הוא עובד על הבעיה החשובה ביותר בקריירה שלו

אורן פרנק / צילום: יוטיוב

אורן פרנק, ממייסדי טוקספייס ולשעבר מנכ"ל מקאן, הלך לעולמו

פרנק, מהדמויות הבולטות בענף הפרסום בישראל ומי שהקים עם אשתו רוני את חברת הטיפול הנפשי המקוון טוקספייס, נפטר בגיל 61, פחות משנה אחרי שאובחן עם סרטן המוח ● אשתו ספדה לו: "הוא נלחם בסרטן כמו שהוא חי את חייו, באלגנטיות האופיינית לו, בקבלה מעוררת השראה, בלי דרמה"

שלומי בן חיים, רוברט אנטוקול, אמיר פנוש / צילום: ג'ייפרוג, יח''צ אוהד רומנו, נטי לוי

עונת הדוחות בוול סטריט: המניות הישראליות שמזנקות, וזו שאיבדה שליש מערכה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● דוח התעסוקה החלש בארה"ב הרחיק את חששות הריבית והזניק את המדדים המובילים לשבוע הטוב ביותר מאז אפריל ● בעונת הדוחות: פלייטיקה צללה בכשליש מערכה בעקבות תחזית חלשה ● ג'יי פרוג עקפה את התחזיות וזינקה ● וסיוה קפצה בעקבות שיתוף-פעולה אסטרטגי בסין

לינדזי קלנסי / צילום: ap, Greg Derr/The Patriot Ledger

המשפט שמטלטל את ארה"ב: למה לינדזי קלנסי רצחה את ילדיה?

לינדזי קלנסי רצחה את שלושת ילדיה ואחר-כך ניסתה להתאבד ● כעת מתנהל בארה"ב משפט הרצח שסובב סביב שאלה אחת: למה היא עשתה את זה? ● בעוד טענת התביעה היא שמדובר ברצח בכוונה תחילה, בהגנה טוענים כי מדובר בפסיכוזה שאחרי לידה ● מה זו פסיכוזה אחרי לידה, איך אפשר לזהות אותה, ומה עושים?

שמן לטיגון / צילום: Shutterstock

חברת הפודטק הישראלית שזכתה בחוזה בארה"ב

ביונד אויל, שפיתחה פתרון לחידוש שמן טיגון משומש, תטמיע את הטכנולוגיה ב־14 סניפי סופרמרקטים בארה"ב ● וגם: Toys R Us משקיעה כ־2 מיליון שקל בסניף קונספט ברעננה ● אירועים ומינויים 

תלמידות בבית הספר למפונים בעמק הירדן / צילום: מועצה אזורית עמק הירדן

מחשב לכל ילד? זה כבר מזמן לא סוגר פערים

אחרי שלוש שנים שבהן ילדי קו העימות בדרום ובצפון ראו את ביתם מפונה, את כיתתם נסגרת ואת ילדותם נקטעת שוב ושוב - מחשב לכל ילד הוא כבר מזמן לא בשורה שמספיקה לבדה ● פתרון אמיתי חייב לכלול תשתיות פיזיות מתקדמות, שוויון הזדמנויות אקדמי ומעטפת אנושית ורגשית רציפה ● דעה

מתחם פופ-אפ של Sephora Collection ורשת GLAM24 / צילום: הנהלת קניוני עזריאלי

מותג הביוטי Sephora Collection מגיע לישראל

החל מ-20 באוגוסט יימכרו מוצרי המותג במתחמי פופ-אפ בקניוני עזריאלי ובסניפי GLAM42, ובהמשך המכירה תתרחב גם לאתר הרשת ● מוצרי Sephora Collection, המותג הפרטי של רשת ספורה הבינלאומית, היו זמינים עד כה לישראלים בעיקר ברכישות בחו"ל ובערוצי יבוא לא רשמיים

טוד בלאנש / צילום: ap

על חודו של קול: עורך דינו לשעבר של טראמפ מונה לתובע הכללי של ארה”ב

הסנאט אישר ברוב דחוק של 50 מול 49 את מינויו של טוד בלאנש, שכיהן בחודשים האחרונים כמ"מ התובע הכללי ובעבר היה עורך דינו האישי של הנשיא טראמפ ● האישור חותם מאבק בן כמה שבועות בין הבית הלבן לבין חלק מהסנאטורים הרפובליקאים, על רקע ביקורת על התנהלותו בפרשת מסמכי אפשטיין והסדרים שנגעו לטראמפ ולמשפחתו